onsdag, maj 11, 2005

Fastighetsägare på krigsstigen

Igår demonstrerade ett gäng vildsinta villaägare mot fastighetsskatten - detta vår tids gissel, som utarmar de redan på svältgränsen balanserade förmögenhetsinnehavarna. Demonstrationen fick även besök av en grupp nazister, varvid följande konversation utspelade sig:
TT: Varför är ni här på en demonstration mot fastighetsskatten?
- Vi tycker att det är en bra målgrupp, undslapp det en nazisterna innan han hänvisade till den officielle talesmannen för Nationalsocialistisk front.
Det kan också vara värt att påpeka att Villaägarnas riksförbund redan tidigare gjort sig kända som en militant våldsorganisation. Jag klipper in ett uttalande från Ung Vänsters förbundsstyrelse 20 maj 2002:
Den av villaägarnas riksförbund arrangerade demonstrationen i Stockholm häromsistens urartade som bekant i kravaller. Beväpnade ligister i övre medelåldern slogs vilt med kryckor och hotade att mörda folkvalda politiker. Det handlar om ren terrorism, som nu måste bestraffas hårt. En sanningskommission måste tillsättas för att utreda kopplingarna mellan Villaägarnas riksförbund och andra terrororganisationer. Polisens videofilmer måste granskas för att särskilja upploppets anstiftare och utdöma orimligt höga straff. Polisen måste även ges resurser för att kartlägga grupper av rena terrorister bland landets villaägare; det är över huvudtaget misstänkt att äga en villa. Återigen aktualiseras frågan om att köpa in fler vattenkanoner till Stockholmspolisen. Ett par rejäla högtrycksstrålar in i villaägarnas kravaller hade gjort susen. Det är nu även dags att diskutera att föra upp Villaägarnas riksförbund på EU:s terrorlista.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Guilt by association anyone?

Anonym sa...

Humor anyone?

Anonym sa...

Villaägarna är motståndsmän.

Anonym sa...

Det finns ett skäl till att socialister gillar fastighetsskatten (förutom att de per definition gillar att rekvirera medborgarnas pengar)

Skälet är att huset står kvar, det flyttas inte till något fastighetsparadis. Dessutom kan de drabbade alltid anklagas för att vara besuttna så att resten av den ekonomiskt trängda allmänheten inte fattar allt för starka sympatikänslor.

Sen finns det ett antal andra ganska förklarliga mekanismer i sammanhanget. Någon, säg ett äldre par, som har ett hus som är lågt belånat eller tom avbetalt röstar sannolikt inte s. Iaf inte i de kommuner där fastighetsskatten är ett påtagligt problem i månadsbudgeten. Skulle de tvingas sälja händer ett antal saker. Försäljningen genererar förutom stämpelskatt mm ofta en påtaglig reavinstskatt. Försäljningen driver upp jämförelsepriser i området som används vid nästkommande taxering. Nästa köpare, kanske ett yngre par, måste ta upp större lån och får då betala dyrt för pantbrev mm.

Att få cirkulation, genom ptåryckningar, i fastighetsmarknaden är socialistmotsvarigheten till att 'affärer är bra', de är bra för statskassan.

Ytterligare en sak: Om oppositionen skulle få för sig att sänka fastighetsskatten kommer vi som ett brev på posten att få läsa i kvällspressen (och höra av s-v-mp-företrädare ) hur mycket den och den besuttne 'tjänar' på skattesänkningen, samtidigt som de som hyr eller bor på mindre drabbade orter inte 'får' någonting eller iaf mycket mindre.

Skickligt eller hur? Det spelar s i händerna åt båda hållen.

Anonym sa...

I Sverige beskattas alla möjliga typer av kapital hårt. När beskattningen på icke-flyttbara tillgångar, såsom fastigheter, stiger, ökar flykten av finansiellt kapital och andra typer av lättrörligt kapital, t ex humankapital. Kapital som givetvis hade behövts i landet för investeringar i företag (och därmed indirekt i nya arbetstillfällen, vilket genererar nya skatteintäkter etc, etc).

Kollektivisternas beskattningsiver får inte riktigt den effekt som avses.

Kapitalet flyr, vilket leder till att de offentliga intäkterna sjunker (eller åtminstone inte ökar i den takt de skulle behöva för att finansiera de allt högre offentliga utgifterna) och besparingarna i de offentliga verksamheterna ("vård-skola-omsorg") blir allt fler. Och den enda lösningen kollektivisterna har är att höja skatterna ytterligare. Ungefär som att försöka släcka en eld med bensin. Det är bara att önska lycka till i fortsättningen till alla er som bor kvar i landet.

/Skatteflykting

Alireza sa...

Hej! Jag är glad att hitta din hemsida.Jag bjuder dig att titta på penlog wwww.penlog.blogspot.com lycka till.

Anonym sa...

Detta liknar ytterligare en polarisering. Alla som bor i hus är jätterika. Om dessa beskattas hårt får resten (som är jättefattiga) det bättre.

Tobias Lindberg sa...

Kul att se alla högermänniskor samt tidningar i vårt land klaga på fastighetsskatten på villor när det faktiskt är så att fastighetsskatten på bostadrätter är ännu högre och högst av dem alla är fastighetsskatten på hyresrätter. Det är alltså de med generellt sett lägst inkomster som får betala mest och ändå klagar de generellt sett mer välbeställda villägarna mest och det är såklart även mest synd om dem.

Anonym sa...

Om man står på huvudet ter sig nog världen upp-och-ner:

Slå upp skattesatserna en gång till (och fundera gärna en smula på skatt/boyta också)

Bonusfråga: Fundera på idén på skatteplikt (objektskatt) för annans egendom(!) men som man hyr själv (tomt med tomtträtt ägs av komunen, arenderas av den som äger byggnaden på tomten)

Frankie sa...

Hahaha. Klockrent.

Anonym sa...

Nu har jag hittat ännu en s-förklaring till fastighetsskatten och vad det är som egentligen orsakar dess avigsidor, det är förståss marknaden:

"Många anser att det är fastighetsskatten som är orsaken
[till att folk måste flytta], men i själva verket är det
marknadspriset som drivs upp till orimliga nivåer och
det är detta som speglas i taxeringsvärdena. De åtgärder
som måste vidtas är därför i första hand inte skatte-
mässiga utan marknadsmässiga."
- Alf Eriksson (s).

Det erbjuder ju dessutom (s) ett en metod att få ner den, som ligger helt i deras linje:

'Om man bara ser till att folk inte köper hus så jädra dyrt, så går ju taxeringsvärden ner igen. Alltså, om man bara ser till att folk inte hade så jäkla mycket pengar att röra sig med, skulle ju dels en del tvingas sälja, och de som fortf kan tänka sig köpa skulle vara färre och snålare. Dessutom framtvingar ju försäljningar skatter av de olika slag, så det skulle ju påskynda processen ytterligare. Och sist men inte minst, de 'rika' de så sitter på de dyraste kåkarna skulle få värdet på sina oförtjänta rikedomar sänklt mest av alla, rätt åt dem, det gilalr vi, de köpte förresten säkert på ren spekulation!'

Se där ..... sossarna vinner igen!

:-)