torsdag, juni 30, 2005

Dagsnotering, kostnad för problemformuleringsinitiativ

En bekant har frågat Konjunkturinstitutet vad det kostade Almega och Svenskt näringsliv att få (den sedan tendentiöst presenterade) rapporten om pigavdrag gjord. Det facila priset var tydligen 337 500 kronor. Almega utsågs för övrigt förra året till ”årets opinionsbildare” i Almedalen. Hur mycket som sammantaget investerats och investeras i att öppna upp en privat marknad för pigtjänster lär vara svårare att veta. Men vi kan räkna med att pengarna återfås med råge vid eventuell borgerlig regeringsseger. Företrädesvis betalt av lågavlönade kvinnor.

26 kommentarer:

Annica Tiger sa...

Finska nyhetssändningen hade häromdagen ett inslag om detta och jag ser att du skriver om det på
http://esbati.blogspot.com/2005/06/dagens-pighysteri.html

Jobb som vi alla skattebetalare ska bistå höginkomsttagare med att kunna anlita hemhjälp eller städning, kvinnor som ska slita som före detta pigor. För inte lär en låg- eller medelinkomstagare ha råd med att anlita dem.

Annica

Annica

Neoliberal Agenda sa...

Med sänkta skatter så skapas det möjlighet för arbetsköpare och arbetstagare att komma överens om ett pris som båda tycker är okej.

Hur detta kan vara negativt är omöjligt att förstå. Är det bättre med 0:- i lön. Det är lönnen man har som arbetslös.

Gillar man inte lönen så kan man fortfarande tacka nej, dvs som man gör idag när jag erbjuder mig att betala 80:- i timmen för städning(vilket kanske motsvarar 25:- i timmen för städaren efter moms, arbetsgivaravgifter och inkomtskatter).

Wille sa...

Annika:
"Jobb som vi alla skattebetalare ska bistå höginkomsttagare med att kunna anlita hemhjälp eller städning"

1. Höginkomsttagare har nog redan råd, poängen är att fler människor kan få råd.
2. Angående "pigor" har vi redan skattesubventionerade "pigor" i massformat i Sverige: dagis kallas det.

Tobias Lindberg sa...

Wille!

1. Ja, mycket rika människor har redan råd, efter en skattereduktion har rätt rika människor råd men fortfarande kommer inte medelklass och arbetarklass ha råd.

2. Med pigor menas folk som sköter hushållssysslor i folks hem, att jämställa förskolelärare med pigor är visar bara på din bristande kunskap i ämnet.

Tobias Lindberg sa...

Neoliberal agenda!

Varför skulle överhuvudtaget hushållsnära tjänster skattereduceras? Om man betalar en viss skatt för allt annat varför skall inte även hushållsnära tjänster ha samma beskattning?

Kom nu inte dragandes med ROT-avdraget för det är en konjunkturåtgärd som fungerar så att investeringar skall göras under lågkonjunktur för att stimulera ekonomin och byggbranchen.

Du frågar vad som är negativt med sänkta skatter. Jo, det som är negativt är att det kommer in mindre skatter till statskassan och sedan är det detta med orättvisa, bara rikare människor gynnas av en skattereduktion, fattiga kommer aldrig kunna ta del av denna.

Det går väldigt bra att anställa vit städhjälp även idag utan skattereduktion. För att få bort svartarbetet så skall kontrollerna och straffen för dem som anlitar svart städhjälp ökas. Ge straffrihet åt de svartarbetare som anmäler sina uppdragsgivare så kommer man säkert åt en hel del av dem.

Neoliberal Agenda sa...

Det är inte så att jag är speciellt för hushållstjänster. Jag tycker skatterna ska sänkas generellt.

Men det blir ganska brutala skattekilar när hushåll ska utbyta tjänster. När företag byter tjänster så får man inte samma effekt. Man behöver inte betala moms och arbetgivaravgift mm. är lika hög om företag A betalar lönen eller om man köper in tjänsten och företag B betalar skatten. Ingen straffbeskattning på specialisering.

Om ett hushåll däremot funderar på att städa själva eller arbeta över så är skattekilen jättestor. 2/3 av arbetet går bort i skatt. Det innebär att om städaren vill ha 80:- i plånboken(dvs efter skatt) så måste jag betala 250:- . Och för att få ihop 250:- så måste jag arbeta ihop ett värde av 750:- till min arbetsgivare. Alltså, om inte städaren är 9 ggr så effektiv som jag så är det bättre med självhushållning.

Jag anställer mer än gärna någon att vitt städa min lägenhet för 80:- i timmen. Problemet är bara att det kostar 250-300:- för att städaren ska få en lön som denne kan gå med på efter alla skatter.

Klart att "fattiga" också har råd OM SKATTERNA VAR MKT LÄGRE. Städjobb är ganska okvalificerat arbete och det är inte troligt att lönerna blir speciellt höga.

Tobias Lindberg sa...

Neoliberal agenda!

Har du verkligen räknat rätt på siffrorna du pratar om? Det du säger med 250-300 spänn låter mycket. Om städaren skall ha en nettolön på 80 kr så måste väl den som anlitar denne idag betala ca 170 kr, detta förutsatt att man anlitar städaren privat och inte genom en firma. Läste någonstans i tidningen att den riktiga siffran var ca 170 kr och att borgarnas skrämselsiffror på 250-300 kr inte stämde.

Sedan är ju faktiskt saken den att dessa skattekilar finns på allt som ett hushåll köper. Väljer man att köpa ett par skor, blåbär eller köttfärs hellre än att göra/plocka dem/det själv så får man hela skattekilen på sig. Skillnaden här är ju bara den att städa kan alla medans det inte är så lätt att göra ett par schysta skor åt sig själv. Så igen, varför skall just hushållsnära sysslor skattereduceras?

Marcus E. sa...

Hur kan det komma sig att vi fortfarande har en gigantisk svart arbetsmarknad för hushållsnära tjänster? Alla mina polare som bygger hus, renoverar, etc. som definetivt inte är överklass kör allt svart om det går. De medelklassare som jag känner genom jobbet har svart städhjälp.

Kan inte folk släppa teoretiska ideologier och istället praktiskt angripa problemen. För ingen, vad jag vet, vill ha en svart arbetsmarknad över huvud taget.

Vi måste se till att incitamenten att anställa folk vitt är tillräckligt stora och det är det inte idag. Är tveksam om ett angiverisystem är rätt "framåtanda" som vårt land behöver

Tobias Lindberg sa...

Marcus E!

Nästan inga jag känner anställer eller arbetar svart. Någon enstaka har gjort det vet jag.

Undersökningar visar att det är olika vanligt med anställa svart eller svartarbeta inom olika grupper.

Vad gäller anställa svart så är detta klart vanligare bland högavlönade. En anledning till att det är vanligare bland högavlönade är att det är högavlönade som har möjligheten att göra så medans många lågavlönade inte ens har råd att anställa svart. Även skattefiffel är på samma sätt vanligare hos högavlönade. En annan anledning kan vara att det är vanligare bland högavlönade med åsikten att det inte är något fel med svartarbete eller lite skattefiffel.

Jag tror att detta handlar mycket om moral och att den vad gäller svartarbete eller skattefiffel tyvärr saknas hos många högavlönade. Det tråkiga är att de som tycker de har rätt att strunta i lagar och regler vad gäller detta glömmer bort att det de struntar i är demokratin. Ofta är ju även högavlönade de som röstar borgligt, långt ifrån alltid är det så men ofta.

Själv har jag fått erbjudanden om att arbeta svart men avböjt och sagt vad jag tycker om sådant. Folk har även sagt att jag när min jacka blev stulen för ett antal år sedan borde ha uppgivit att jag hade en CD-freestyle och annat i den så att jag skulle få ut mer på försäkringen. Tyvärr har dessa erbjudanden och förslag i närmast samtliga fall kommit från folk som jag vet står till höger och röstar borgligt. Detta är min upplevelse av hur det står till och min övertygelse, det är inget jag kan bevisa med statistik eller så.

Jag tycker hårdare tag mot svartarbete och skattefiffel är det som behövs. Det är ofantliga belopp som försvinner från samhället genom detta. Skulle man få bukt med det mesta svartarbete och skattefiffel såskulle skatterna kunna sänkas med säkert 10 procent.

Angiveri mot de som begår brott är inget fel, det som är fel är de som begår dessa brott, det är de som skattefifflar och svartarbetar/anställer svart som pissar på samhället och alla de som gör rätt för sig. Utan att allmänheten anmäler brott så står polisen och myndigheterna slätt mot brottsligheten. Jag tycker det är helt rätt att anmäla de som fifflar och begår brott.

Vet jag att någon fifflar eller begår brott skulle jag anmäla direkt om det är något allvarligt det gäller eller om det är mindre allvarligt så skulle jag säga till denne att sluta med det som är fel och om denne ändå skulle forsätta trots tillsägelsen så skulle jag inte tveka att anmäla.

Wille sa...

"Med pigor menas folk som sköter hushållssysslor i folks hem, att jämställa förskolelärare med pigor är visar bara på din bristande kunskap i ämnet."

Hmm.. Mitt minne av att vara på dagis som liten är att det handlar mer om barnpassning och uppfostran än någon form av "skola", även om man sätter ordet "för" före..
Visst, som många säger: man kan städa och sköta sina hushållssysslor själv.
Men å andra sidan kan man ta hand om och uppfostra sina barn själv också..

Fredriksson sa...

Tobias!

"Jag tycker hårdare tag mot svartarbete och skattefiffel är det som behövs."

Håller med. Börja med att spärra in Gudrun.Gudrun.

Anonym sa...

Gudrun, ja det är rätt! och alla andra skattefifflare varav 9/10 är högavlönade borgare!

Lasse sa...

Wille..

Med "för" i förskolan tror jag det mer menas att det är "före" den riktiga skolan...inte att det nödvändigtvis i sig ska vara en skola.

Och även om det i huvudsak handlar om barnpassning (och lite uppfostran på köpet....svårt att undvika det) så kan man inte neka till att barnen lär sig en hel del där...det märker jag själv på min 3-åring.

Och även om man har barn på dagis så innebär det ju inte att man inte tar hand om dom och uppfostrar dom. Det är ju också en viss skillnad på barnpassning och städning. Städning kan man prioritera ned om man inte hinner men barnen kräver nog sin tid...

Själv har jag väl i princip inte ngt emot om folk vill hyra eller låta sig uthyras för att städa och damma hemma hos ngn. Men att det skulle skattesubventioneras när de pengarna kunde användas till att t.ex. förbättra åldringsvården med mer personal har jag lite svårt att ställa upp på...där borde prioriteten ligga än så länge som det ser ut nu.

Anonym sa...

Tobias: Vad lustigt, jag har den direkt motsatta bilden av vilka det är som fuskar. Gudrun Schyman fuskar med deklarationen, (v) och (s) ljuger om sitt medlemsantal, lars ohly åkte på bjudresor till DDR, Lindhe från feministiskt initiativ jobbar fast hon är sjukskriven osv...

Bobbo sa...

I diskussionen låter det som att staten uppmanas att bjuda på städning? Men handlar det inte om att staten ska TA IN lite eller mycket mindre. Det är inte att betrakta som en gåva när staten tar in mindre av medborgarnas pengar.

Wille sa...

Lasse:
"Och även om man har barn på dagis så innebär det ju inte att man inte tar hand om dom och uppfostrar dom."

Exakt, men även om man har städhjälp hemma så innebär väl inte det att man slutar plocka upp efter sig och hålla ordning?
Det handlar ju om _betald_ hemhjälp (med betoning på "hjälp"), inte någon livegen butler eller piga.

Tycker bara gränsdragningarna vissa gör är väldigt lustiga när det ena är självklart att samhället ska ställa upp med, medans det andra är den hemskaste av ondska, medan skillnaderna i själva verket bara är några grader på gråskalan..

Marcus E. sa...

”Vad gäller anställa svart så är detta klart vanligare bland högavlönade.”
Källa? Vad är en högavlönad?
”En annan anledning kan vara att det är vanligare bland högavlönade med åsikten att det inte är något fel med svartarbete eller lite skattefiffel.”
Källa? Eller politiskt nonsens?

Tycker i övrigt Tobias att du kommer med samma gamla smutskastning av högern och skitsnack som man dessvärre hör alltför ofta. Bara en massa brus helt enkelt. Din bild som du målar upp av den ärliga ”vita” arbetarklassen och den hemska ”svarta” borgarklassen ekar 1800-tal. Bra att du själv har hög moral men så länge du kör vidare med samma generaliseringar som man hört så många gånger förr så kommer vi knappast någon vart.
Håller med dig att hårdare tag mot fifflare, fuskare och övriga kriminella är bra, men samtidigt så måste moroten också finnas där. I framtiden där många tillverkningsjobb flyttas till utlandet och vi kanske inte kan uppnå ”full” sysselsättning så måste vi vara kreativa och se på landets verkliga behov.
Med tanke på att landet mer eller mindre styrts av en vänsterregering i 50 år så låter det illa att höra att deras enda lösning på problemen är att skylla på ”borgarna”.

Tobias Lindberg sa...

Annonym!

Ja, där ser man hur stor inverkan medierna har, alla vet när det fuskas inom vänsterblocket medans det inte uppmärksammas i samma utsträckning när det motsvarande sker inom högerblocket eller inom näringslivet.

Min åsikt är att alla som fifflar eller begår brott gör fel. Ja, det finns folk som skulle kunna jobba om de fick rätt arbete/arbetsmängd men är sjukskrivna.

Slarv eller fiffel med deklarationen är inte okej, som Gudrun skylla på att hon har så mycket annat att tänka på är inte okej. Dåligt av henna!

Ja, det har förekommit fiffel i medlemsantalen hos vänsterns och sossarnas ungdomsförbund. Fifflet är vad jag vet dock inte så utbrett som det verkar i medierna, det är väl ett distrikts felaktiga siffror som ligger till grund för DNs beräkningar för hela vänsterns ungdomsförbund. Att spekulera som DN gör och framställa det som sanning är väldigt magstarkt tycker jag. Skulle medierna ha granskat de borgerliga ungdomsförbunden i samma veva skulle de säkert ha upptäckt en hel del fiffel där med (kolla bara spritfester och dylikt hos MUF).

Vad gäller om Lindhe inom FI skulle kunna jobba eller inte vet jag inte, detta är något som läkarna och försäkringskassan vet bättre. Någon slags jobb borde hon ju kunna utföra verkar det ju onekligen som med tanke på hennes engagemang inom FI, dock krävs det ju att hon blir erbjuden en sådan tjänst som hon kan klara, blir hon inte det så måste hon ju fortsätta vara sjukskriven.

Jag vill inte försvara de som fifflar, gör fel, det förekommer självklart även på vänsterkanten men jag har uppfattningen att det är vanligare bland högersympatisörer, vilket ju iofs antagligen beror på att de inte sympatiserar med den förda politiken i samma utsträckning.

Jag själv tycker ju iofs att det är mycket värre med en vänstersympatisör som fifflar och utnyttjar välfärdssystemet eftersom denne då även är en hycklare!

Tobias Lindberg sa...

Wille Faler!

När du jämför förskola med skattereducerade hushållsnära tjänster så bortser du hela tiden från det faktum att förskola frisätter arbetskraft medans hushållsnär tjänster inte gör det. De en anställd på förskola tar hand om upp till 6 st barn så frisätts upp till 6 st föräldrar som istället kan arbeta, detta ger alltså upp till + 5 personer i arbete.

Tobias Lindberg sa...

Marksu E!

Här har du din efterfrågade källa:

Högavlönade har lägre moral

Jag har läst mer om detta förut när undersökningen var ny, men nu kunde jag bara hitta detta, hade ej tid att söka så länge. Kanske någon annan vet varb det går att hitta info?

Tyvärr, Markus, så är det nog så att arbetarklassen (lågavlönade om vi skall vara korrekta) har lite bättre moral. Jag försöker inte häåvda att lågavlönade är helgon, som framgår av undersökningen så svajar moralen betänkligt även hos en stor andel av de lågavlönade, men lite bättre är moralen hos de lågavlönade.

Ja, morötter är bra men som du säger att vi kanske inte kommer att kunna ha full sysselsättning är fel. Vill vi ha full sysselsättning så kan vi ha det. Det togs i början av 90-talet ett politiskt beslut att inflationen var viktigare än full sysselsättning.

Landets verkliga behov är att det skall vara så bra som möjligt för folket, inte för företagen som det är idag.

Vänstern har bara haft den politiska makten de senaste 50 åren, aldrig den ekonomiska makten. Senaste 20 åren har dessutom socialdemokratin förflyttat sig allt mer åt höger och blivit allt mer marknadsliberalt, retoriken har blivit kvar till vänster men den praktiska politiken har blivit mer högervriden.

David sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bobbo sa...

Tobias!

Från undersökningen: Det är de svarande själva som klassificerat sig som låg-, medel- eller höginkomstagare.

Självklart har de som är omoraliska ljugit och sagt att de varit höginkomsttagare! Därav övriga resultat i undersökningen. :-)

Wille sa...

Tobias Lindberg:
"Högavlönade har lägre moral"

Jo jo, såna undersökningar ger man mycket för, vad kommer här näst:
"Afrikaner naturligt dummare än Européer"?

"Volvoägare gör fler inbrott?"

För att vidare såga undersökningen:
1. Den visar på korrelation i några få fall, inte _kausalitet_. Om en grupp som kollektiv står för en högre andel av något är det ingen anledning att säga att "högavlönade har lägre moral därför att de är högavlönade" (jmfr med att säga motsvarande om valfri etnisk grupp..).

2. Frågan "uppge felaktiga skatteuppgifter" kan nog tolkas på olika sätt, säkerligen räknar väldigt många svenskar inte "svartarbete" till "felaktiga uppgifter" eftersom det överhuvudtaget inte deklareras av dem. Vad får den ambiguiteten för effekt på siffrorna?

Bobbo sa...

DN/Temo
Och nu dyker också en del oväntade väljare upp och vill vara med på det moderata framgångståget.
13 000 väljare i nettovinst från vänsterpartiet respektive miljöpartiet kan moderatledaren räkna in.


Välkomna in i värmen!

jinge sa...

Det handlar bara om att återgå till det samhällssystem som rådde på 1800-talet för högern. Troligen blir nästa steg att återinföra husagan. Socialtjänst och äldreomsorg kommer, om högern får bestämma, att återigen handla om att auktionera ut ”hjonen” till den som vill ha minst betalt..

Neoliberal Agenda sa...

Aga går emot individens grundläggande rättigheter. Aga är alltså något vi liberaler ogillar. Alla har rätt till liv, frihet och egendom.

Om du vill få reda på principerna bakom liberalismen så kan jag rekommnedera den här flashfilmen. Den förklarar var rättigheterna kommer ifrån och hur de ska tillämpas. Även om du har bestämt dig för att aldrig bli liberal så kan det kanske vara en poäng i att förstå motståndarens argument.