Efter att ha startat bloggen kunde jag snabbt konstatera att kommentarfälten blivit en fritidsgårdsaktig samlingspunkt för ett blåbrunt cyberbrödraskap. Många inlägg är vansinnigt obehagliga. Men ibland är de också mer surrealistiska. En kommentar som försöker föra i bevis att jag skulle vilja skicka Johan Norberg till Gulag är särskilt intressant.
Här anförs två citat från tiden då jag valdes som ordförande i Ung Vänster som indicier. Det ena handlar om att ”röka ut överklassen”. Det kommer från en intervju i tidningen Flamman, där jag talar om att det behövs en social bostadspolitik, som utmanar bostadssegregationen i överklassområden. Jag nämnde som exempel att om man smäller upp en flyktingförläggning nära ett överklassgetto så skulle några villaägare säkert bli förbannade, men det får man ta. Ingen normalbegåvad människa kan få för sig ett samband mellan en medveten bostadspolitik och sovjetiska fångläger på 30-talet, men det visade sig vara möjligt på ledarplats i svenska medier, och i kommentarrutorna här. Det är underhållande.
Det andra citatet är dock av ännu lustigare karaktär. Här kopplas mina påstådda Gulagböjelser till det här citatet: ”när kapitalismen skenar iväg måste systemets brister lappas ihop med ideologi och med våld”. Det är helt riktigt att jag sagt detta. Det är från mitt installationstal. Jag menar precis vad som står. Nämligen att när kapitalismen skenar iväg så tar de som slår vakt om systemet till både ideologiska grepp och direkt våld. Som bekant hör jag inte till dem som ser som min uppgift att slå vakt om det kapitalistiska systemet. Det torde ha framgått. Meningen är alltså inte omtolkad, utan står för det rakt motsatta från det skribenten tror. Också detta valsade runt ett tag på några ledarsidor, efter att någon stjärna på Muf:s kansli misslyckats med att läsa innantill, trots att talet i flera månader fanns på Ung Vänsters hemsida i sin helhet.
Jag höll talet i maj 2001, alltså för mer än fyra år sedan. Lite rörande är det ändå att någon suttit och upprört sig så länge på något som helt enkelt var precis tvärtom. Och ganska talande för hur medial rapportering (och rättelser som kommer i notisform tre dagar senare) kan fungera.
Jag tog och tittade på talet igen, och publicerar här ett stycke ur det. Förutom att det är en lång beskrivning av just ideologi och våld i kapitalets tjänst, beskriver det en utvecklingstendens som jag är skrämd över att se fortsatt besannad. När jag idag läser det sista stycke som citeras här, kan jag konstatera att de hårdnande motsättningarna alltmer övergår i en ohämmat reaktionär era.
--- [Utdrag ur tal på Ung Vänsters kongress , 25 maj 2001] ---
”Kamrater, när kapitalismen skenar iväg måste systemets brister lappas ihop med ideologi och med våld. Det är precis det vi har sett tecken på, i Sverige och i Världen.
Sverige är ett av de länder i världen där klyftorna har ökat mest. En skogstokig men framgångsrik höger har raserat en massa saker som arbetarrörelsen kämpat till sig genom kamp.
Arbetsrätten är angripen – man kan anställa ungdomar till skitlöner och behandla dem därefter. Gång på gång kommer det rapporter om att deltidsanställda och timvikarier mår sämre, drabbas av fler arbetsskador och helst vill bort men inte har något val. Då skickar man fram välavlönade ledarskribenter och jävligt fast anställda ”framtidsforskare” som säger att detta är vad den postmoderna ungdomen vill. Troligt.
Den sociala bostadspolitiken kan man snart inte ens hitta under samtidshistoria på biblioteket. Att få en egen bostad är för de flesta ungdomar en ouppnåelig lyx. Då kommer man och säger att lösningen är utförsäljningar av allmännyttan och en ännu mer avreglerad bostadsmarknad. Det är i och för sig som att försöka lösa huvudvärk med ett skott i pannan, men säger man det tillräckligt ofta är det alltid någon som går på det.
Skolpolitiken är i upplösning. Man har tagit bort samhällets möjligheter att planera god utbildning till alla och nu ojar man sig över konsekvenserna. Då kommer stjärnorna från högern med sina fräscha förslag från tidigt 1800-tal. Betyg i ordning och uppförande, gärna från det att man föds. Den som tidigt blir stämplad som dum i huvudet på slumpmässiga eller snarare klassmässiga grunder kommer ju säkert att kämpa hårdare och bli en självsäker mönsterelev.
Och de undrar varför vi vill avskaffa kapitalismen.
Kamrater, världen är komplicerad, men en del saker förblir enkla, raka, hårdkokta. Runt om i världen förnedras och offras människor för att ett litet fåtal ska tjäna mer pengar. 600.000 kvinnor dör i mödradöd varje år för att deras länder måste betala tillbaka absurda banklån istället för att satsa på hälsovård. I Colombia mördas och lemlästas människor av paramilitära trupper så att USA:s ekonomiska intressen i Latinamerika ska kvarstå ohotade. I asiatiska Sweat-shops har slaveriet återuppstått i västerländska klädföretags regi. Människor av kött och blod, människor med drömmar och hopp, människor med kunskaper och färdigheter blir till siffror i kolumner, berövas sin rätt och värdighet. Detta, kamrater, är kapitalismens verkliga ansikte, dess verkliga logik.
Och de undrar varför vi vill avskaffa kapitalismen.
Kamrater, vi vet vad reaktionen blir när vi flyttar fram våra positioner. Högerns ideologiska stormtrupper vrider upp tonen i falsett – dammar av den intellektuella inkvisitionens redskap. De senaste åren har vi varit med om en absurd debatt om Lenins person och om den ryska revolutionens förlopp. Den debatten har naturligtvis inte förts för att man månat om de människor som drabbades av våldet i samband med den ryska revolutionen eller av Stalins terror. Man behöver inte vara någon intellektuell gigant för att se ett direkt samband mellan borgarnas attacker och en stark vänster. Kommunismens svarta bok drevs fram till stort genomslag i Sverige och Frankrike, men inte i England. Man kan alltså tycka att Staffan Skott och Per Ahlmark utgör unika svenska delikatesser i närmast sinnesrubbad historielöshet och osaklighet. Men de ärenden som de går är inte unikt svenska. Det finns ett ställe där skon klämmer – och det är när egendomsförhållandena hotas. När människor vill höja skatten, ifrågasätter fallskärmsavtal eller börjar undra varför företaget de jobbar på ska ägas av folk som inte vet vad verksamheten handlar om – då kommer släggorna fram.
Men vi har stått emot kamrater. Det är svårt att uttrycka det bättre än med Jenny Lindahl Perssons ord inför vänsterpartiets kongress förra året: ”Vi har värderat den intellektuella hedern högre än det taktiska duckandet för vad tidsströmningen anser opportunt”. Så är det. Och vi har gjort så därför att vi förstår syftet. För vi har ju sett vad som händer därefter. Det de är ute efter är att brännmärka varje försök till systemkritik, misstänkliggöra varje människa som vågar säga det självklara: att det här systemet är ett ruttet skitsystem som måste bort. Som vidrigast blir det när de börjar dra paralleller mellan kommunism och nazism. Detta sägs alltså av samma svenska borgerlighet, vars företrädare satt på sina välnärda arslen och med förtjusning väntade på att Hitler skulle ta makten i Europa. Det skulle, med dagens språkbruk, säkra ett stabilt företagsklimat. Samtidigt internerades svenska kommunister i läger för att de vågade stå upp mot fascismen. Det var kommunister som gav sina liv på Europas bakgator och i Gestapos tortyrkällare för att rädda världen från nazismen. Och fortfarande idag så utgör vänstern den självklara kärnan i allt antifascistiskt arbete. Men för att säkra makten över produktionen, över de inrullande pengarna, kan borgarna offra precis vad som helst: människovärdet, demokratin och, för all del, sanningen.
Och de undrar varför vi vill avskaffa kapitalismen.
Kamrater, vi lever i en tid av hårdnande politiska motsättningar. Det är inte ett tomt slagord – det är konkret. De demokratiska framstegen urholkas och hotas i grunden runt om i världen. I Europa har det politiska etablissemanget bedrivit en politik baserad på folkförakt och kryperi för kapitalet. När kapitalismen gått in i en ny era av kris så har välfärdssystemen slaktats på beställning. När socialdemokratiska och borgerliga partier tävlat om att tillgodose kapitalets behov har de samtidigt bannlyst konflikten, meningsmotsättningarna – det som är demokratins själva livsluft. Om människor i land efter land ser, att oavsett hur de röstar så får de en lokal version av Göran Blair eller Gerhard Jospin, då är det inte så märkligt att de förlorar förtroendet för det politiska systemet. Den ljumna blåröda buljongen breder så, liksom tidigare i historien, väg för fascismens sura soppa. Heja Italien, Lega Nord, Front National, Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet – alla svarar de på kapitalets behov av politiskt herravälde i en tid av hårdnande motsättningar. Mot den utvecklingen måste vi ställa en medveten, hårt arbetande vänster".
torsdag, juni 30, 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
45 kommentarer:
Jag visste väl att jag missade något bra när jag inte kunde åka på den kongressen..
Iza är så jävla pwned!
Ibland mår jag illa då jag faktiskt inser att det finns folk som skriver under på kapitalismens åsikter.
Vad du tror att Juden gör får stå för dig, men att Kapitalet rycker i samhällets trådar är inte särskilt svårt att se. De sitter nämligen inte i bakgrunden, utan i företagsstyrelser, tidningsredaktioner och, icke att förglömma, högerpartierna och Svenskt Näringsliv.
Bra tal, skulle ha vart kul att höra det på riktigt!
Största felet är ju att socialdemokraterna bedriver högerpolitik. bekämpning av inflation isf arbetslösthet, EU-kramande, inga protester mot irakkriget... listan kan göras hur lång som helst.
Jag antar att orsaken till att borgarna sjunker till så låga nivåer, en mängd exempel kan hittas på den här sidan, är en uppdämd 70-årig frustration över att inte inneha den politiska makten. Man duckar uppenbarligen inte för att ljuga, förvränga citat, plocka delar ur sitt sammanhang... De kanske insett att om de kör enligt spelets regler så kommer de aldrig att få komma till, alltså måste de ljuga?
hjälp! men visst, det är kul att läsa dessa arga utbrott folk gör mot esbati och nog är kommentarerna det enda jag läser på denna blogg. inläggen är alldeles för röriga och konspiratoriska för att jag ska finna dem vara läsvärda. vad som skrämmer mig mest hos dig herr esbati är att du besitter en intelligens du samtidigt kombinerar med en sådan ofantlig naivitet. jag menar det verkligen, hur ofta läser du vad din motståndare skriver? du rapar upp samma fraser hela tiden utan att förnya dig vilket är väldigt väldigt tråkigt. vänstern behöver fler riktigt seriösa debattörer i bloggosfären som kan lägga detta konspiratoriska pladder bakom sig. och det kommer nog att bli bättre i sinom tid men frågan är om du är en av dem ali?
Ibland mår jag illa då jag faktiskt inser att det finns folk som skriver under på kapitalismens åsikter.
En ständig källa till missförstånd och irrelevanta diskussioner är idén att kapitalism handlar om ett gäng "åsikter". Ursäkta om ni hört det förut, men kapitalism handlar om frihet, inget mer än så. Det finns inget som säger att storkapitalister nödvändigtvis stödjer kapitalism. Det bevisas gång på gång när de genom staten försöker tillskansa sig monopol eller skada konkurrenter genom absurda konkurrenslagar. Det finns inget i "kapitalismen" som säger att "tjäna pengar är det högsta" eller nåt liknande, endast en idé om att männsikor bör få handla som de finner bäst (så länge de inte utövar våld mot andra).
I Colombia mördas och lemlästas människor av paramilitära trupper så att USA:s ekonomiska intressen i Latinamerika ska kvarstå ohotade.
Även om det så är kapitalisterna själva som håller i geväret finns det inget stöd i kapitalismen för mördande. Om detta går in på kapitalismens konto, hur kan mördandet i Sovjet, Kina, m.m. inte hamna på kommunismens konto?
Till sist, den kanske största och viktigaste missuppfattningen av alls. I ett kapitalistiskt samhälle (d.v.s. ett samhälle som bygger på frihet från våld) finns det inte en grundläggande motsättning mellan kapitalister och arbetare. Hur kan det finnas en motsättning mellan två grupper som är ömsesidigt beroende av varandra? Utan kapitalister finns knappt ett enda lönearbete, utan i princip alla måste leva på att skapa profit. Ju mer kapitalistiskt ett samhälle är, ju större andel av inkomsterna är lön till skillnad från profit. Kapitalisterna å sin sida klarar sig givetvis inte utan arbetare.
Hur kan "Fredrik" veta att Esbatis inlägg upprepar samma fraser gång på gång, när han inte läser dom?
jo "anonymous", jag slutade läsa alis kommentarer av den anledningen. han dränker sig själv i lustiga formuleringar och kryptiska utfall och ur det kommer inte mycket bra idéer som är värda att läsa. men jag åtog mig faktiskt att läsa denna smått underhållande text. det gjorde jag "faktiskt".
Vänstern pratar gärna om "frihet från kapitalism". Detta framstår dock som aningen märkligt, eftersom kapitalism närmast definitionsmässigt uttryckligen är frihet. Kapitalism i sig är nämligen väsentligen två saker:
1) Människans rätt till sin egen egendom.
2) Människans frihet att byta egendom, varor och tjänster.
Detta är alltså vad "kapitalism" är. Kapitalism i sig är egentligen inget annat. Så den som vill avskaffa kapitalism, vill alltså avskaffa antingen människans rätt till sin egen egendom eller människans frihet att byta egendom, varor och tjänster. Eller - vilket ju är den absolut vanligaste åsikten i extremvänsterkretsar - bäggedera.
Att avskaffa denna rätt och denna frihet är givetvis en kraftig inskränkning i människors allmänna frihet. Att hojta om "frihet från" kapitalism är alltså bara fånigt. Kapitalism är frihet. Avskaffandet av denna frihet, däremot, innebär definitionsmässigt byråkrati, centralstyrning, tvång och ofrihet:
Att avskaffa min rätt till min egen egendom, och istället låta världens samtliga resurser kontrolleras av centrala råd, lokala nämnder, bykollektiv el.dyl., är givetvis en alldeles enorm inskränkning av min frihet och av mina möjligheter att göra någonting på egen hand, oberoende och fritt. Hur skulle jag ha någon chans att överhuvudtaget göra någonting som står i strid med de förhärskande uppfattningarna och dogmerna, ifall alla väsentliga resurser kontrollerades av den politiska makten?
Att avskaffa min frihet att sedan byta denna min egendom, mina varor och mina tjänster med andra människor är naturligtvis också en mycket kraftig inskränkning av min frihet.
En del vänstermänniskor påstår dock (på fullt allvar!) att dessa friheter egentligen inte är något värda, och alltså lika gärna kan avskaffas. Det är dock oriktigt; för många människor, t.ex. mig, är ju dessa friheter i själva verket alldeles oerhört mycket värda! Och vem är då dessa vänstermänniskor att avgöra att den frihet som jag själv och många med mig värdesätter så oerhört högt, inte alls är någon viktig och angelägen frihet?
En annan vanlig tanke från vänsterhåll är att dessa friheter bara har värde för den som redan har egendom. Detta är ännu en missuppfattning. Den som (ännu) inte har någon egendom att byta, har nämligen fortfarande möjlighet att byta tjänster, d.v.s. väsentligen att sälja sitt arbete.
Och arbete är faktiskt väldigt högt värderat i ett modernt kapitalistiskt samhälle: En genomsnittlig förvärvsarbetande svensk tjänar idag närmare en kvarts miljon kronor per år, vilket (givet fem procents "ränta") faktiskt motsvarar avkastningen från ett "kapital" på hela fem miljoner kronor! Så tanken att de egendomslösa, som alltså från början bara har sina tjänster att byta, på något sätt skulle missgynnas av friheten att byta egendom, varor och tjänster är alltså fullkomligt grundlös. I själva verket ger denna frihet dem uttryckligen möjlighet att skapa välstånd åt sig. (Och om så nu inte vore fallet, skulle ju knappast den genomsnittlige svensken tjäna närmare en kvarts miljon per år ...)
"Frihet från kapitalism" är alltså ingen frihet alls: "Frihet" från frihet är ingen frihet, och kapitalism är frihet. Att sedan en massa vänstermänniskor inte vet vad de skall göra av denna frihet, och i sin frustration över sin egen handfallenhet och brist på initiativ längtar efter ett mera aktoritärt och mera styrt samhälle, där människornas frihet är kraftigt inskränkt och vänstermänniskorna själva därmed slipper bli så "stressade" av alla de enorma möjligheter som friheten bjuder, är helt ovidkommande. Kapitalism är fortfarande frihet.
Kapitalism är frihet.
Fredrik!
Jag kollade runt lite på din blogg efter att jag hade sett det du skrev om Ali att han skulle vara naiv. Ja, vad skall jag säga, det syns på det du skriver att du är 19 år och tror du vet allt. Lycka till i fortsättningen!
Samuel!
Frihet till sin egen personliga egendom och det man själv producerar är något som se flesta socialister skriver under på varje dag på året. Frihet att byta egendom, varor och tjänster är också okej enligt många socialister så länge detta sker med vissa restriktioner.
Saken är nämligen den att vissa personer är bättre på detta bytande, bättre i själva affärerna, och skapar sig vinster utan att egentligen arbeta fram dem själv, denna vinst skapas på andras dåliga affärer. Det är detta som socialister inte gillar med kapitalismen och den totala frihet som kapitalisterna vill ha. De flesta aktieägare skapar vinster bara genom att ha pengar på sina bättre affärsuppgörelser och sin fördelaktiga förhandlingsposition och dessa vinster tas från aktibolagens anställda och deras arbete.
Jag är socialist, men inte kommunist, jag anser att var och en skall ha rätt till det de själva producerar, var och en skall ha rätt till den vinst som skapas ur sitt eget arbete. Jag anser inte att aktieägare eller chefer skall ha rätt att ta av det som de anställda producerar så som det sker idag.
Jag tycker det är rätt bra som det är nu, i vart fall för tillfället. Skulle däremot samhället bli mer jämlikt så skulle inte förmögenhetsfördelningen behövas i samma utsträckning och då skulle skatten kunna minskas succesivt. Samma gäller skattefiffel och svartarbete, ju mindre sådant ju mer kan skatten sänkas.
Då vårt samhälle inom en kort framtid har blivit mindre ojämnlikt och mer socialistsikt (inte kommunistiskt) samt skattefifflande och svartjobbande blivit mindre frekvent så borde den faktiska skattenivån kunna sänkas från dagens ca 65% till kanske 40%.
"samt skattefifflande och svartjobbande blivit mindre frekvent så borde den faktiska skattenivån kunna sänkas från dagens ca 65% till kanske 40%."
Eller så sänker vi skattetrycket så snabbt det går utan att skapa kaos så kanske folk har mindre att vinna på skattefifflande?
Till Tobias Lindberg:
Jag är socialist, men inte kommunist, jag anser att var och en skall ha rätt till det de själva producerar, var och en skall ha rätt till den vinst som skapas ur sitt eget arbete.
Idén att den arbetande skall ha rätt till vinsten av sitt arbete är väldigt intressant. Det jag alltid undrat är: om arbetaren skall ha rätt till vinsten av sitt arbete måste han/hon rimligen också ha "rätt" till förlusten också? D.v.s. han/hon är inte en arbetare längre. Under 90-talet gick Ericsson med miljardförluster under mängder av år, innebär det att arbetarna var överbetalda och att de anställda stal från ägarna? Kan själv inte komma till någon annan slutsats, kan du?
Frihet är: att slippa bli styrd av dumma politiker och istället styras av sin chef...
Att välja själv vad man ska spendera sina pengar på, kanske en iPod. Jobba hårt. Jobba Jobba Jobba. Köpa Köpa Köpa.
Jag vill ha saker. Jag älskar att äga. Dumma naiva vänsterkycklingar som inte vill äga något. Dom vill inte ens äga sina egna liv, utan vill låta staten göra det. Jag vill vara fri. Fri att gå så långt jag vill. Jävla jante! Jag vill ha mycket mycket mycket. Jag ska glida till toppen. Livet är ett spel, ha ha! Folk som jobbar på så kallade sweat-shops tar livet för seriöst. Man kan ju göra vad man vill. Har dom inte fattat det? Tredje världens Svensson, som tror att man måste göra som man blir tillsagd för att dom har traumatiserats av totalitära ledare. Så går dom in i nästa totalitära förbund och låter företaget äga deras liv, precis som alla socialister som vill ägas av staten. Dom kan ju själva bli kapitalister, har dom inte fattat det? Dom kan vinna över den där fabriksägaren i ett kapitalistiskt system. Det krävs nästan ingenting. Bara frihet, och ett gott humör, lite affärshuvud och goda investeringar.
hej bobbo. du lär dig verkligen saker av de filmer du ser. har du sett ken loachs bröd och rosor?
"En skogstokig men framgångsrik höger har raserat en massa saker som arbetarrörelsen kämpat till sig genom kamp." säger Ali.
Ursäkta, vilket parti har regerat i Sverige de senaste åren i Sverige med stöd av Ohlygarkerna?
Man skall inte kasta spjut i radhus.
"En kommentar som försöker föra i bevis att jag skulle vilja skicka Johan Norberg till Gulag är särskilt intressant." säger Ali.
Om Ali och Ohly hade haft makten i Sverige är jag övertygad om att så också hade skett, det finns inte ett enda kommunistland där detta INTE har hänt.
Per skrev:
"Idén att den arbetande skall ha rätt till vinsten av sitt arbete är väldigt intressant. Det jag alltid undrat är: om arbetaren skall ha rätt till vinsten av sitt arbete måste han/hon rimligen också ha "rätt" till förlusten också? D.v.s. han/hon är inte en arbetare längre. Under 90-talet gick Ericsson med miljardförluster under mängder av år, innebär det att arbetarna var överbetalda och att de anställda stal från ägarna? Kan själv inte komma till någon annan slutsats, kan du?"
Jaså det är ngt du alltid funderat på...
Naturligtvis så blir det så...om systemet är så att arbetaren/tjänstemannen/chefen
(hädanefter kallad anställda) har tillgång till de vinster han/hon skapar så kommer dom även att få ta konsekvenserna när det går dåligt. Men det förutsätter väl ett helt annat upplägg än nu med den nuvarande kapitalistiska kvartalsekonomin...
Men notera att det gäller då även de höga cheferna, direktörerna mm. DE ska också de ta konsekvenserna när det går dåligt...vilket man inte ser så ofta nu för tiden.
Och faktum är väl att det dom anställda får göra även nu...det är dom som förlorar jobbet när folk sparkas i dåliga tider, sliter ut sig när personalen minskas och samma jobb ska göras ändå mm. Det är dom som får slåss om några få procents lönehöjning varje år för att få sin del av vinsten och då ofta får dom veta att dom inte förtjänar mer, eller att de riskerar samhällsekonomin om de inte håller sig på mattan med låga lönekrav.
Det kanske också är lättare att fördra och förstå det vad som krävs när det går dåligt om man vet att man får sin del av vinsten vid bra tider...och inte som nu nöja sig med att få slåss för några procents löneförhöjning per år när det går bra och dessutom veta att man får ta skiten när det går dåligt.
Med det ringa inflytande på driften av t.ex. Ericsson som anställda de facto har så tycker
jag det är lite magstarkt att antyda att det är deras fel, och att de stal från ägarna när företaget gick med förlust. Dessutom fick många av dom ta ansvaret för miljardförlusterna, de fick sparken med vad allt det innebär...så dom tog nog sitt ansvar för att minska lönekostnaderna.
Men på vilket sätt menar du att de skulle ha kunnat påverka förlusterna, förutom på de sätt som de gjorde, nämligen att arbeta hårdare eftersom ledningen krävde det eller att lämna företaget när de fick sparken? Menar du att de hade sådant inflytande att de kunde påverka förlusterna i sådan grad att de kunde sägas vara ansvariga för dom?
En lika intressant fråga tycker jag är väl på vilket sätt t.ex. herr Ramqvist tog sitt ansvar...han som satt i ledande position och hade inflytande. Han som skröt med att han (underförstått själv) skapat så många 10000-tals jobb och därför var berättigad till sin höga lön och sin bonus.
Men det är väl fritt för ngn företagsägare att prova....ge de anställda större inflytande och större del av vinsten på ägarnas bekostnad. Då är jag ganska säker på att de anställda också kommer att ta ännu större del av ansvaret för eventuella problem och förluster.
Det är ju egentligen fritt för ngn i ägarpostion att prova så får dom se...
Din fundering är i alla fall knappast det "kluriga" argument mot att anställda ska ha större del av vinsterna som du verkar tycka...
Jaså Ali E pekar bara ut de borgerliga???
se den så kan vi diskutera filmcitat som utgår ifrån att människors förutsättningar är lite mer komplexa än dinosauriers. du lär ju inte ha missat heller att dinosaurierna dött ut redan, och hobittar har inte skådats sedan 1830-talet.
om inget annat, se den som ren kuriosa.
Nja, BrokenBoy, det där var en konstruerad motsättning. Notera att jag skriver "den politiska makten". Den ekonomiska makten i vårat samhälle tillhör och har alltid tillhört kapitalisterna. Det enda allvarliga försöket att utmana detta var löntagarfonderna, då ju borgerligheten och storföretagen fick panik och skrek så högt så att sossarna inte vågade ända fram.
Att kapitalism handlar om frihet är ju en sanning med modifikation. De som ropar på mer kapitalism idag är knappast intresserade av någon positiv frihet för gemene man, utan bara "frihet" för företagarna att exploatera de anställda hårdare, "frihet" från medbestämmandelagar, "frihet" från fackföreningar", "frihet" från skatter som omfördelar från rika till fattiga.
Sverige är, skulle jag vilja påstå, ett av världens friaste länder, om vi faktiskt ger friheten ett konkret innehåll utöver "frihet från" något, och tar in i beräkningen hela befolkningens behov av frihet. I vårt land kan alla som vill studera vidare, alla har socialförsäkringar, alla får pension (om de får jobb). Listan kan göras längre, men tendensen är tydlig. Genom att reglera kapitalismen och omfördela resurser dit de behövs har vi om inte avskaffat klassamhället så åtminstone nått en bit på vägen mot att erbjuda reell frihet, reella möjligheter att leva ett gott liv. Inte bara till den grupp i samhället som redan är privilegierad och har all frihet de kan önska sig, utan till alla.
Det ligger nåt pajasartat över de borgare som skriker sig hesa om hur de höga skatterna som vissa får betala gör Sverige till ett ofritt land. För vem? Det visar bara med all önskvärd tydlighet vilket perspektiv man har valt; de redan besuttnas.
Staffan W!
Sverige har ett av världens högsta skatter men inte världens bästa välfärd, kolla OECD-statistiken.
Däremot har vi frihet att betala in till staten utan att få så mycket tillbaka. Allt för att folk skall kunna "jobba sjukkassan" för att de har en fis på tvären.
Det är väl klart att aktieägarna skall ha makten i sina företag?! Om Svensson vill ha makt får han väl starta en egen firma där han får leka affär.
Till Lasse:
Min fråga handlade om en logisk konsekvens av synen att vinsten egentligen tillhör de anställda. Den handlade inte om
vem som har ansvaret för att ett företag går bra eller dåligt eller huruvida
bonussystem kan vara en bra idé.
Med det ringa inflytande på driften av t.ex. Ericsson som anställda de facto har så tycker
jag det är lite magstarkt att antyda att det är deras fel, och att de stal från ägarna när företaget gick med förlust.
Har aldrig påstått eller antytt att Ericssons problem skulle ha något att göra med "arbetarnas" insats.
Menar du att de hade sådant inflytande att de kunde påverka förlusterna i sådan grad att de kunde sägas vara ansvariga för dom?
Nej.
Per!
Jag tycker ungefär som Roland. Under dagens system då arbetarna inte får vinsten av sitt eget arbete så kan man ju inte förvänta sig att de skall stå för förlusten, alltså kan man inte se det som stöld då arbetarna får lön trots att företaget går med förlust. Deassutom, då ett företag går med förlust så avskedar de folk och de som arbetar kvar gör fortfarande skäl för sin lön på samma sätt som när de gick med vinst, ofta blir istället arbetet hårdare för de som blir kvar då många avskedas.
Om de anställda får vinsten av sitt arbete så tycker jag att det är rimligt att de även får stå förlusten om de har satsat pengar i företaget.
Fast jag tycker det bästa vore att alla företag skall vara styrda genom arbetardemokrati, dvs att alla anställd i ett företag röstar fram en styrelse som de anser är kompetent att styra bolaget och denna styrelse utser en ledning (det skall alltså fungera som det gör då folket väljer en riksdag som i sin tur väljer en regering). Ledningen, styrelsen och de anställda får löner efter ansträngning och kompetens. Ledningen tar alla beslut som behövs och anställer eller avskedar folk efter behov. All produktion sker fortfarande i förhållande till efterfrågan och om det ger vinst eller inte. Alla beslut skall offentliga för de anställda och misstroendeförklaring skall kunna göras om tillräckligt många av de anställda vill det. Finansiering bör ske genom privata och statliga lån, den som ger lånet får bära risken vilket ju kan kompenseras genom att ta ut en passande ränta.
Skillnaden med mitt system mot dagens är att företagen och produktionen skulle vara demokratier istället för diktaturer som de ju är idag.
Alltså, det bör införas förbud mot företag som de fungerar idag då aktieägarna styr.
Bobbo!
"Det går inte att komma åt svartjobb och skattefiffel för att SEN sänka skattetrycket. Det är den motsatta ordningen som gäller."
Jo, det gör det. Anledninge är att om man gör det i den ordningen som du vill så skulle intäkterna från skatten direkt bli för låga för att klara den dagliga verksamheten i samhället. Dessutom så kräver samhällsmoralen att folk följer demokratiskt beslutade lagar och regler.
"Ett system som i Sverige täcker allt mer och klarar allt mindre."
Fel! Du har rätt i att systemet täcker ett större område och kostar mer men du har fel i att det klarar allt mindre.
Det gick en väldigt belysande dokumentär för ett tag sedan (kommer ej ihåg vad det hette) som visade hur kostnaden för de offentliga hade ökat och hur produktionen av de offentliga tjänsterna hade ökat ännu mer. Slutsatsen var att de offentliga åtagandena med vård, skola och omsorg var mycket bättre och klarade mycket mer idag jämfört med 50-, 60- och 70-talet, detta även jämfört i förhållande till kostnadsökningarna. Sådant som förr inte gick att göra något åt är idag ofta rutinåtgärder vilket ofta kostar mycket men ger också mycket tillbaks som inte är lika enkelt att mäta, tex då en by pass-operation ger ytterligare 10 produktiva år åt en människa. Förr fick människan komma in på sjukhuset när den var tillräckligt illa däran och vänta ut döden. Det kostar men det betalar sig också, tyvärr kan fördelarna försvinna i statistiken om man framställer den på fel sätt. Dokomentären kom också fram till att det offentliga är på tok för dåligt på att berätta iom allt bra det åstakommer, dåligt på att göra reklam för sig själv så att folk inser att de får saker för det de betalar för.
haha, jag håller med ali, mycket av det som skrivs i kommentarerna är fett läskigt!
Ingen är tvingad att starta, ta anställning på eller köpa varor av ett privatägt företag. Nyliberalismen är 100% kompatibel med kooperativ eller andra frivilliga organisationer.
Starta koopertativ, köp varor av dem och ta anställning på dem!
Problemet är bara att vänster både vill ha kakan och äta den. De vil att andra ska skjuta till kapital samtidigt som de själva ska skörda vinsten av satsningen.
Antingen kan arbetarna få betalt idag vad hans produktionsvärde är nu eller så kan ha få betalt om säg ett par år vad hans produktion är värd då.
Marx hävdade att arbetarna skulle ha betalt nu vad deras produkt är värd imorgon. Alltså, kapitalisten betalar ut löner till arbetaren innan han har hunnit säljar varan. Antiningen måset arbetaren vänta med
Till skribenten "Skatt är stöld"!
"Problemet är bara att vänster både vill ha kakan och äta den. De vil att andra ska skjuta till kapital samtidigt som de själva ska skörda vinsten av satsningen."
Så är det ju inte. Det jag beskriver i hur jag vill ha det så ges privata eller statliga lån och de som ger lånen tjänar på räntan. Anser de att risken är hög så tar de ut en högre ränta. Säkerhet kan fås genom olika alternativ förutom att fastighet och utrustning kan vara säkerhet, kanske kan staten gå in under vissa omständigheter och ge säkerhet, kanske kan de anställda ge säkerhet genom egna medel. Som sagt det finns många lösningar.
Det viktiga är dock att de som skjuter till kapital i form av lån också tjänar på det, skillnaden är att det är arbetarna som bestämmer över hela produktionen, det som borde vara självklart är ju att de som arbetar bestämmer.
Bobbo!
Dokumentären som jag beskrev tog inte bara upp vården, den tog även upp skolan och äldrevården. Samma positiva utveckling som fanns inom vårde fannns även inom äldrevård och skola. Vad gällde skolsystemet så visade dokumentären hur otroligt många fler som fick utbildning idag jämfört med 50-, 60- och 70-talet och att utbildningen även var bättre, främsta exemplet är skillnaderna vad gäller högre syudier.
Jag vill inte påstå att allt är bra, tvärtom finns det åtskilligt att förbättra, det finns det alltid och man kan aldrig vara nöjd. Däremot är myten om att allt barkar åt helvetet kraftigt överdriven, ja den är rentav falsk, flitigt odlad av de borgerliga medierna med Timbro i spetsen.
Som sagt, jag har inget mot frivillig kooperativ verksamhet om det nu är vad du förspråkar.
Men då ska du inte rösta på vänstern som förespråkar en stor statlig sektor där politiker bestämmer över produktionen. Där finns inga anställda som bestämmer! Om det är en frivillig kooperativ utveckling du vill ha så bör du rösta på något liberalt(och med liberalt menar jag inte ngt folkpartistiskt eller moderatigt)
I slutet av 1800-talet - då skattetrycket var ca 5% av BNP - så var hypoteksföreningar, kooperativ, folkrörelser, arbetarföreningar, församlingar och andra frivilliga sammanslutningar mycket vanligare än idag.
Tobias Lindberg:
"Så är det ju inte. Det jag beskriver i hur jag vill ha det så ges privata eller statliga lån och de som ger lånen tjänar på räntan. Anser de att risken är hög så tar de ut en högre ränta."
Öh, du menar ungefär som RISKKAPITAL på en MARKNAD?
För det är precis det du beskriver och inget annat..
"Per said...
Till Lasse:
Min fråga handlade om en logisk konsekvens av synen att vinsten egentligen tillhör de anställda. Den handlade inte om vem som har ansvaret för att ett företag går bra eller dåligt eller huruvida bonussystem kan vara en bra idé."
Nej diskussionen handlar om vem som ska ta konsekvenserna om det går dåligt...ngt annat har jag inte påstått.
Per:
"Har aldrig påstått eller antytt att Ericssons problem skulle ha något att göra med "arbetarnas" insats."
Menar du att de hade sådant inflytande att de kunde påverka förlusterna i sådan grad att de kunde sägas vara ansvariga för dom?
Nej."
Citat Per:
"Under 90-talet gick Ericsson med miljardförluster under mängder av år, innebär det att arbetarna var överbetalda och att de anställda stal från ägarna? Kan själv inte komma till någon annan slutsats, kan du?"
Så du varken påstår ellar antyder att arbetarna hade ett ansvar för Ericssons förluster...eller vad var det för slutsats du kom fram till?
När Ericsson hade problem för några år sedan så hade man en nyemission. Jag tror man tog in 30 miljarder. Ericsson har ca 60000 st anställda. Det betyder att varje anställd skulle ha behövt betala 500 000:- var om bara de anställda skulle få skjuta till kapital.
Alltså, möjligheten att kunna ta in externt kapital innebar att Ericsson kunde överleva och man kunde rädda jobb och produktion kvar. Idag går man med vinst!
Skulle det på något sätt vara bättre om man inte hade fått skjuta till kapital utifrån? Det är trots allt lättare att få kapital till en bra idé om har säg en miljard människor som man får vända sig till - istället för bara några tiotusen!
Självklart kan de anställda fortfarande finansiera om de vill. Det var bara att köpa teckningsrätter på börsen. Jag kan inte förstå hur man kan tro att ngt kan bli bättre genom att få sin frihet begränsad.
Ju fler möjligheter man har desto större chans att man kan göra byten/transaktioner som man tjänar på. Och ja, bådaparter tjänar vid varje frivillig transaktion.
Om så inte vore fallet så skulle man inte genomföra affären.
Visst?
Wille Faler!
"Öh, du menar ungefär som RISKKAPITAL på en MARKNAD?"
Ja, ungefär så menar jag. Mitt system bygger på marknadsekonomi där tillgång och efterfrågan styr och där kompetens och ansträngning lönar sig (har du läst det jag skrivit så borde du ha insett det), skillnaden mot dagens system är att i mitt system så skulle makten i varje företag finnas hos de anställda som väljer folk som styr genom en slags representativ demokrati istället för som idag då det är aktieägarna som styr.
" Och ja, bådaparter tjänar vid varje frivillig transaktion. "
Åh va bra, så alla aktier går alltid uppåt? Ingen förlorar någonsin pengar på börsen? Ingen blir någonsin utsliten på jobbet?
Bla bla.
Självklart kan börsen gå upp och ned. Man kan förlora iksom vinna på aktier. Jag talar om själva transaktionen.
Man köpa en aktie för man vill spara pengar istället för att konsumera. Den som säljer aktien vill kanske ha sin sparpengarar i något mindre riskfylt framöver eller så vill han bara köpa en ny bil. Vem vet?
Allt beror på deras individuella riskpreferenser. När man köper en aktie gör man det med vetskapen att den både kan gå och ner.
Till Lasse:
Jag fattar verkligen inte hur du tolkar mina inlägg.
Så du varken påstår ellar antyder att arbetarna hade ett ansvar för Ericssons förluster...eller vad var det för slutsats du kom fram till?
Min fråga handlade om den relativt vanliga vänsterståndpunkten att företagens vinster egentligen tillhör arbetarna. Min undran är då helt enkelt: Tillhör även de negativa vinsterna (dvs förlusterna) egentligen arbetarna? Oberoende av vad vinster eller förluster beror på.
Är Ali upprörd över att nån läser så skulle han väl kunna skriva ner sina kommentarer på små post-it lappar och sedan bränna dem.
/B
Per:
"Under 90-talet gick Ericsson med miljardförluster under mängder av år, innebär det att arbetarna var överbetalda och att de anställda stal från ägarna? Kan själv inte komma till någon annan slutsats, kan du?"
Vad var det för slutsats du själv inte kunde låta bli att komma till?
Läste när verkligheten skenar iväg... Fattar inte att man skylle på höger genom hela texten när är vänster som har haft den politiska makten. Skyll på sossarna istället de e dom som har ställt till det.
Skicka en kommentar