onsdag, juni 08, 2005

Framåt på alla fronter

De borgerliga fortsätter sin vandring bortåt det kompakt reaktionära hållet. Nu presenteras en mer gemensam batongpolitik för kriminalvården. Regelbundna urinprov, knarkhundar överallt och ”tydliga bestraffningar för den som missköter sig” kommer säkerligen att underlätta rehabiliteringen. Mest hissnande är ändå Beatrice Ask (m) som i sammanhanget också ”efterlyser mer kvinnliga värderingar i form av blommor och bullar som bryter upp den karga betongmiljön på anstalterna”. Var har de här människorna övervintrat under typ efterkrigstiden? (Frågan är retorisk – jag har gått i skolan i Danderyd och på Handels…) Antar att detta är Compassionate Conservatism. Lite elchock – lite bullar. Yin och Yang, liksom. Framtiden är ljus.

11 kommentarer:

Johan sa...

Det här var lätt det roligaste jag läst idag. Tack, tack.

Anonym sa...

Det där var utan tvekan bisarrt. Bullar och blommor? Hur är det ens kvinnliga värderingar? Ska vi gå tillbaka till 50-talet, eller?

Anonym sa...

Alltså: vi har alltså ett stort antal killar idag som åker in och ut ur kåken i stort sett hela tiden. In för att "vårdas", ut kommer de några månader senare lika trasiga och narkotikasugna som när de kom in och det dröjer sällan speciellt länge innan de ställs inför tingsrätten igen för nybegågna brott. Och så upprepas det. Andra börjar med småbrott och slutar med stora tidningsrubriker och fleråriga fängelsestraff. Mänskliga tragedier, både för den utslagne själv och alla de som drabbas av våld eller som inte längre känner sig trygga i sina hem efter ett inbrott. Slöseri med pengar; polis som tvingas avdela resurser till vanekriminella, sjukvård som får hand om brottsoffer och försäkringsbolag som ska ersätta skador.

Inte sällan nämns en frånvarande fader och samhällets oförmåga att säga stopp i tidigt skede som en av de viktigaste anledningarna till att det en gång i tiden barkat åt helvete.

Vad har vänstern gjort under alla år? Inte mycket. Vi har flera gånger fått oss itutat att man inte får problematisera kriminella unga utan istället ska vi se dem som möjligheter (var det inte Ilmar Reepalu som för inte så länge sedan på fullt allvar sa att vi om tio år skulle vara tacksamma över att dessa ungdomar?). Och i den senaste tidens feministdebatt har vi fått veta att män bara är till ondo och att inseminering gör det faderlösa drömsamhället möjligt. I samband med rymningarna pratades det mycket om att förstärka kriminalvården, vilket senare helt logiskt följdes upp med personalneddragningar och kringsskuren budget.

Och nu är man alltså då förvånade över att folk börjar tröttna och vill ha mer kraftfull kriminalpolitik och en kriminalvård som är vård och inte bara korttidsförvaring. Jösses.

Anonym sa...

Blommor och bullar på kåken... lycka till säger jag bara. Skulle inte vilja vara pliten som försöker dekorera om fångens rum. Borgartaktiken som går ut på att synas så mycket i media som möjligt har redan spårat ut...

khar to lebase adam astan!

Anonym sa...

Som vanligt så är det knarkare och folk som hamnat snett som hamnar i skottgluggen när högern vill fiska röster på "hårdare tag".

Det som gör mig så förbannad är att (m) och (fp) VET att hårdare straff och utbyggt kontrollsamhälle inte hjälper varken brottslingar, knarkare eller brottsoffer. Det är ren och skär populism det handar om.
Vill man hjälpa folk om hamnat på glid så finns det bara en sak som gäller; en politik som inkluderar alla i samhället och ger jobb.

Den avvikelsespiral som kriminella hamnar i är inget som de valt själva för att det verkade kul, utan snarare ett resultat av ett socialt arv. Till och med i detta socialdemokratiska land föds många människor till ett liv utan reella möjligheter att skapa sin egen lycka. Det kallas klassamhälle. Problematiska familjeförhållanden, problem i skolan och en utstämplande reaktion från samhället är en säker biljett in i ett liv med missbruk, arbetslöshet och dåliga relationer till medmänniskor.

Att höra borgarkärringen Beatrice Ask sitta och dilla om kaffe och bullar är ju bara ett ytterligare exempel på hur långt högern faktiskt står från den verklighet som de människor de nu vill straffa ut ännu hårdare upplever.
Hon kunde ju komma ut på studiebesök i Botkyrka om hon vill, själv bor jag i det område i Sverige som har högst andel ungdomsbrottslighet i hela landet. Kaffe och bullar skulle inte göra någon större skillnad för de som bor här, däremot möjligheter att ta sig ur negativa spiraler, utan polisrepression, utan moraliska pekpinnar och utan att cinyska politiker försöker göra billiga poänger på mänskligt lidande.

För övrigt är det tyvärr inte bara borgarna som hoppat på repressionståget. Även justiteminister tomas Bodström vill ge polisen grönt ljus för buggning när de har lust, d.v.s. bygga ut storebrorsstaten ytterligare.

Intressant som alltid är en jämförelse med USA. Ett land som utmäter jämfört med Sverige otroligt stränga straff. Fängelseindustrin är en skrämmande stor industri i "frihetens land" och en astronomiskt hög andel av landets unga svarta män är internerade i dessa fängelseföretag, ofta sitter de av långa straff för relativt harmlösa,offerlösa brott som marijuanahantering. En logisk konsekvens av ett oerhört hårt skiktat klassamhälle som varken vill erbjuda unga människor på glid social välfärd, eller ha dem på gatorna.

Robert Nordman sa...

Staffan W skrev:
"Det som gör mig så förbannad är att (m) och (fp) VET att hårdare straff och utbyggt kontrollsamhälle inte hjälper varken brottslingar, knarkare eller brottsoffer. Det är ren och skär populism det handar om."

Jo, det kan hjälpa brottsoffer. Men framförallt har det effekten att det ökar tilltron till rättsystemet, där det måste finnas en perfekt balans mellan den allmänna rättskänslan (oavsett om den för tillfället domineras av vilja att ha långa eller korta straff) och vad som är humanitärt rimligast.
Tilltron till att rättsystemet går att lita på är den absoluta grundbulten.

"Vill man hjälpa folk om hamnat på glid så finns det bara en sak som gäller; en politik som inkluderar alla i samhället och ger jobb."

Absolut! Det har ju inte gott så bra de senaste åren. Dessutom vill jag nog korrigera: Inte hamnat på glid, utan så att de inte hamnar

Jämförelse USA-Sverige går inte att göra rimlig. Jämför med länder som Finland, Norge, Danmark, Canada, Storbritannien, Schweiz, Belgien, Holland och liknande.

BGAN sa...

Staffan W, intresant analys om USA. Kan du inte köra samma analys över Kina, men hundrafallt mer avrättningar per år än USA. Snälla...

Anonym sa...

"Jo, det kan hjälpa brottsoffer."

På vilket sätt hjälper det brottsoffer att straffa ut brottslingar änu hårdare? De tillbringar mer tid på anstalter, blir mer nedbrutna, har mindre chanser att komma tillbaks när de väl kommer ut = större chans att de begår brott igen.

"Men framförallt har det effekten att det ökar tilltron till rättsystemet, där det måste finnas en perfekt balans mellan den allmänna rättskänslan (oavsett om den för tillfället domineras av vilja att ha långa eller korta straff) och vad som är humanitärt rimligast."

Så om "allmänheten" med ens vill införa dödstraff så är det politkernas uppgift att omedelbart verkställa? Politiker som sysslar med dessa svåra frågor har fördelen att ha ett helhetsperspektiv. Allmänheten motiveras ofta i sina ställningstaganden av hämdlystnad och vilja att stöta bort oroande element ur samhället, iofs förståeligt, men ändå fel väg att gå då det snarare förvärrar problemen.

Politker borde ta sitt ansvar här och skapa opinion för en kriminalvårdspolitik som verkligen fungerar, inte försöka plocka billiga poäng på folks hämdlystnad.


"Jämförelse USA-Sverige går inte att göra rimlig. "

Varför då? USA och Sverige är intressanta jämförelser för att det handlar om två diametralt motsatta tankesätt i de här frågorna. Måtte vi aldrig närma oss deras samhällssyystem och kriminalvård!

Anonym sa...

Så ni tycker att det är ok att det knarkas på fängelserna då?

.peo

Robert Nordman sa...

Staffan W: "På vilket sätt hjälper det brottsoffer att straffa ut brottslingar änu hårdare? De tillbringar mer tid på anstalter, blir mer nedbrutna, har mindre chanser att komma tillbaks när de väl kommer ut = större chans att de begår brott igen."

Det hjälper psykologiskt, under bearbetningen av det inträffade.

Jag tidigare: "Men framförallt har det effekten att det ökar tilltron till rättsystemet, där det måste finnas en perfekt balans mellan den allmänna rättskänslan (oavsett om den för tillfället domineras av vilja att ha långa eller korta straff) och vad som är humanitärt rimligast."

Staffan W: "Så om "allmänheten" med ens vill införa dödstraff så är det politkernas uppgift att omedelbart verkställa? Politiker som sysslar med dessa svåra frågor har fördelen att ha ett helhetsperspektiv. Allmänheten motiveras ofta i sina ställningstaganden av hämdlystnad och vilja att stöta bort oroande element ur samhället, iofs förståeligt, men ändå fel väg att gå då det snarare förvärrar problemen."

Det du skriver här är inte en replik till mig utan till någon tilltänkt annan. Läs vad jag skrev igen :)
Särskilt då det jag nu markerat särskilt.

Staffan W: "Politker borde ta sitt ansvar här och skapa opinion för en kriminalvårdspolitik som verkligen fungerar, inte försöka plocka billiga poäng på folks hämdlystnad."

Håller med, med vissa tillägg: Det behövs, som sagt, en balans för att bevara tilltron till rättsystemet. Det behövs också en vetenskaplig, inte ideologisk, hållning. Detta sista är i hög grad oklart i dagsläget, då en mängd perspektiv inte finns med i debatten - exempelvis frågan om det faktiskt skulle vara bättre med en längre rehabilitering än det utdömda straffet för någon, medan någon annan (för ett liknande brott) skulle behöva en mer öppen form.
Det är inte lätt, dock, eftersom det dessutom måste vägas mot rättssäkerhet, tydlighet, och så vidare.

Jag tidigare: "Jämförelse USA-Sverige går inte att göra rimlig."

Staffan W: "Varför då? USA och Sverige är intressanta jämförelser för att det handlar om två diametralt motsatta tankesätt i de här frågorna. Måtte vi aldrig närma oss deras samhällssyystem och kriminalvård!"

För att det är mycket mer intressant, och fruktbart, att jämföra olika nyanser av gult än det är att bara visa hur totalt motsatt det är mot färgen blå. Det finns ingen i den seriösa politiska debatten i Sverige som vill att det skall vara blått, men förändringar som kanske närmar sig orange eller gulgrönt är värda att diskutera.

Anonym sa...

"Det hjälper psykologiskt, under bearbetningen av det inträffade."

Nja, det vet jag inte.
Tror du verkligen att särskilt många människor mår så mycket bättre, rent psykologiskt, av att veta att skurken sitter inne 25 istället för 20 år?

Folk är olika hämdlystna också, en del skulle nog helst vilja avrätta någon som begått ett brott mot dem själva, andra kanske nöjer sig med mindre.

Och som sagt, offrets rättmätiga behov av hämd måste vägas mot samhällets intresse av att inte skapa ännu mer avvikande, utstämplade individer som dessutom i fängelset får all skolning och alla kontaktnnät för framtida fortsatt brottskarriär de kan behöva.

"Det du skriver här är inte en replik till mig utan till någon tilltänkt annan. Läs vad jag skrev igen :)"

Jag uppfattade ditt inlägg som något av ett försvar för "hårdare tag". Men kanske misstog mig. Men eftersom du fortfarande inte riktigt konkretiserar vad du själv tycker i de här frågorna så förblir jag frågande.