tisdag, juli 05, 2005

Till Almedalen

Ska till Almedalen en sväng jag också. Metadebatten har redan hunnit bli mer tröttsamt än något annat. En sak kan jag ändå inte låta bli att notera. I en ledare skriver DN om fenomenet Almedalen, bland annat:
"Ett plus är att Visbyveckan driver på idéproduktionen i Organisations- och Partisverige. Det går inte att komma till Visby utan något förslag - om än aldrig så trivialt. Sedan går det också lätt att släppa det om det inte slår an, tillfället är inte förpliktigande som en kongress eller en utredningsgrupp".
Jag skulle vilja säga att det är tvärtom med just det där. Almedalsveckan är okej och skulle kunna vara mycket bättre, för att höja den politiska temperaturen under lite somrigare former. Men det som DN här lyfter fram som ett plus är den raka motsatsen till politisk diskussion, samtal och debatt. Det är snarare det politiska livets tvångsanpassning till en medie- och PR-logik som i mångt och mycket förstör möjligheterna till väsentliga diskussioner. Man gör ”rapporter” och ”utspel” för att mata politiska journalister med. Men de viktigaste frågorna är ofta de som inte alls är nya, utan kanske kräver att man återkommer till dem igen och igen, på olika sätt. Vi skulle behöva fortsätta diskutera en massa saker. Almedalen skulle fylla en mycket större demokratisk funktion – och bli roligare för de flesta – om det i större utsträckning blev en arena för politisk direktkonfrontation och debatt, snarare än ett eldorado av presskonferenser.

De två grejer jag själv ska delta i är i alla fall:

Onsdagen den 6 juli
Paneldebatt kl 17:00-18:00, Högskolan på Gotland, E30
Bloggarna och valet 2006
Frågor som: Kommer bloggarna att påverka valet 06? På vilket sätt kan de användas i kommunikationsmixen av partierna? Besvaras under en paneldebatt
Medverkande:Ursula Berge, Dick Erixon, Ali Esbati, Fredrick Federley, Per Schlingmann, Rosemari Södergren.
Moderator: Alexander Mason, Omvärldsanalytiker Observer
Arrangör: Observer Sverige AB

Torsdagen den 7 juli
Seminarium kl 16:30-18:30, S:ta Karins ruin, Stora Torget
Tankesmedja med män: feminism
Feminism betyder enligt ordboken (SAOL): social rörelse för jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är en definition som gör det möjligt för män att vara feminister. Glädjande nog finns det många sådana i Sverige. Hur tänker man som feminist och man kring jämställdhet?
Tankesmedjan leds av Ursula Berge, Tankesmedjan Agora/Arenagruppen.
Medverkande: Ali Esbati, Janne Nordstedt, Lars Jalmert, Marek Sas Lipecki, Peter Tai Christensen, Zoran Alagic.
Arrangör: F!

1 kommentar:

Anonym sa...

Stalin! Sexkarta! Medlemsfusk!