måndag, juli 04, 2005

Avhopp och nyhetsvärdering

DN rapporterar i en tusende artikel att ”konflikterna inom vänsterpartiet fortsätter”. Upprinnelsen är att Carina Åström, regionråd i Västsverige hört av sig till radio och sagt att Lars Ohly borde avgå. Detta är egentligen en smått fantastisk ”nyhet”. Det har ju Carina Åström tyckt redan innan Ohly blev vald! (med mycket stor majoritet, trots hårdhänt mobilisering från den grupp som sedan blev föreningen Vägval vänster).

Den anledning som Carina Åström anger – och som DN och andra glatt återger – till varför Lars Ohly borde avgå är än mer fantastisk. Det är att Dan Gahström (styrelseledamot i Vägval vänster) och några andra i Västra Götaland (som rapporteras ha varit ”tunga företrädare”, men som jag tyvärr aldrig haft nöjet att känna till före avhoppen) har lämnat vänsterpartiet – vilket grundligt rapporterats om i medierna. Vi har alltså en situation, där några personer som ägnat större delen av sitt politiska engagemang i flera år åt att förstöra vänsterpartiet, stoppa varje förnyelse i partiet och alla de beslut som partiets medlemmar vill genomföra, lämnar det parti de ämnat förstöra. Sedan går deras kompis ut och säger att eftersom de inte var framgångsrika i att förstöra partiet så bör partiet nu förstöra sig självt på det sätt de ville. Annars blir hon ledsen. Det är som att gå in i en affär och ropa att personalen borde sparkas, därefter förstöra inredningen för att sedan kräva att personalen sparkas eftersom oreda råder.

Apropå sin egen framtid säger hon att hon tänker sluta ”om inte kongressen visar en kursändring”. Det är också lite spännande. Partikongressen ska framför allt anta en valplattform. Man undrar vad det är för ”kursändring” som ska komma där. Med tanke på att Åström tidigare hävdat att protester mot sjukhusnedläggningar är ”elitistiska” och att man borde välkomna privata ”initiativ” i vården, är alltså ”kursändringen” som efterlyses, en där vänsterpartiet slutar vara ett vänsterparti. Det är förstås möjligt att en majoritet av partiets medlemmar är intresserade av ett sådant kollektivt politiskt självmord, men min gissning är att det inte är så aktuellt. Till skillnad från ett och annat kommunalråd är nämligen en klar majoritet av vänsterpartiets medlemmar med i vänsterpartiet för att de tycker att det är ett bra parti.

Redan före partikongressen 2004 producerade gruppen bakom Vägval vänster ett hemligt dokument med funderingar om hur man skulle kuppa till sig makten i vänsterpartiet, mot medlemmarnas vilja. Här ingick en plan för regisserade avhopp på och efter kongressen. Trots att dokumentet avslöjades så kan taktiken fortgå utan att möta någon kritisk reaktion från den media som villigt lånar ut sig till språkrör för ett politiskt marginaliserat men förstås hemskt nyttigt gäng som agerar för att skada vänsterpartiet.

Med en lätt överslagsräkning kan man komma fram till att om säg hundra personer till tänker hoppa av vänsterpartiet så kan de köra två i veckan i ett år. Och få en halvsida någonstans varje gång. Man kan kanske räkna med något sådant året före valet, eventuellt med en topp kring partikongressen i januari.

Vad betyder det för vänsterpartiet? Att till exempel den borne intrigmakaren Dan Gahnström i en personlig arbetsmarknadspolitisk åtgärd lämnat vänsterpartiet för mp är troligen det bästa som hänt vänsterpartiet på flera år. Resten beror på partiets mognad att ta sig an det totalangrepp som riktas mot det. Ett parti som står upp för sin inre demokrati och för en konkret vänsterpolitik – som obönhörligen kommer att angripas av borgerligheten i skilda skepnader – kommer att ha möjligheter att gå framåt. Ett parti som abdikerar från sin politik när det blir jobbigt, kommer att förgås i irrelevans.

Vi får väl se vad som händer i verkligheten. Men räkna inte med att kunna läsa om det i tidningen.

12 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Skriver du alltid så här långa inlägg när en (1) person lämnar vänsterpartiet? Dessutom en person som du tydligen inte tycker hör hemma där?

Anonym sa...

Fanns Carina Åström med i Ung Vänsters sex-karta?

Soffan

Alicio sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Alicio sa...

Det är att Dan Gahström (styrelseledamot i Vägval vänster) och några andra i Västra Götaland (som rapporteras ha varit ”tunga företrädare”, men som jag tyvärr aldrig haft nöjet att känna till före avhoppen) har lämnat vänsterpartiet.

Jag noterade att även Flamman talar om "medlemmar på tunga poster" som hoppat av.

Mvh - Alicio

Anonym sa...

Bulten har rätt. Alis inlägg uppgår till 608 ord, eller 3 800 tecken.

Måste ha varit oviktiga avhopp.

Anonym sa...

För egen del gråter jag inga tårar för att Gahnström har lämnat vänsterpartiet. Denne har under sin politiska liv efterlevt en ganska märklig syn på interndemokrati och organsiation. Från att vara framträdande i den Sovjettrogna APK som bröt sig ur partiet har han på senare år försökt att komma åt just den förnyelse som han och hans VVV-hang arounds vill se i Vänsterpartiet. Från att ha förvägrat Ung vänster-distriktet all form av politiskt och organisatoriskt stöd till att angripa aktiva ungdomar i Ung vänster-klubben i Uddevalla, och röka i sitt kontor samtidigt som de har klubbmöte. Jag kommer inte riktigt ihåg när rökförbudet i offentliga lokaler infördes men det var nog innan rökförbudet på krogarna som infördes första juni.

Som sagt inga tårar för Gahnström, däremot tycker jag lite synd om mp, snart kommer en mp-fraktion som kommer anklaga mp:s medlemmar för trädkramare och kärnkraftsmotsåndare - en fraktion som förespråkare att uträdet ur EU tas bort partiprogrammet och att mp bör bilda regering med alliansen. Nä vänta nu...Wetterstrand hann före genom sitt tal i Almedalen idag.

Damn it...too late, Gahnström!

/T

Anonym sa...

Förvisso kan man ju undra över medias prioriteringar när det gäller avhopparna från (v). Jag förstår att en riksdagsledamot som Karin Svensson-Smith har nyhetsvärde, men en doldis som Gahnström? Eller tjejen som var på TV i lördags? Får var och en som hoppar av (v) 3 minuter i aktuellt/rapport och en halvsida i DN? Vari ligger nyhetsvärdet? Eller är det innötningens strategi som tillämpas?

Sen tycker jag att Alis attityd till VVV och (v)s dissidenter är en bra indikation på varför det här skyttegravskriget fortsätter. Två grupper i samma parti som ogillar varann till den milda grad att de inte ens talar med varandra, däremot gärna snackar skit om varandra. Hur vore det att sätta sig ner och leta minsta gemensamma nämnare och försöka kompromissa istället för att blåsa till strid för ideologisk renhet?

Thomas Bäcklin sa...

Största problemet är inte avhoppen mellan gröna och röda kommunistpartier. Största problemet är att de har åsikter, som vida fjärrmar sig från verkligheten. Jag kan inte hitta ett enda förslag i bla vänsterns manifest om hur vi ska SKAPA NY välfärd. Det handlar bara om hur man distribuerar gamla pengar. I årets budget skulle man tex "skapa jobb" genom att ge kommunerna mer pengar att anställa för (de får redan 125 MILJARDER - det räcker tydligen inte??!!). Nu lyckades inte det ändå, trots att pengarna stoppades in i det svarta hålet. Inga förbättringar för företagen däremot, de som SKAPAR NYA pengar som sedan kan delas ut väljarna.

Var kommer den NYA välfärden att skapas - enligt vänstern - var frågan alltså?

Anonym sa...

Måste erkänna att det är lite roligt med denna nya dokusåpa med kavsipolitiska fötrtecken. Kul att även Vänsterpartiet (kommunisterna) kan fylla en relevant funktion i samhället.

Inte utan att man undrar vem som skall bli utröstad och bortdriven nästa gång...Ali känns dock stark, frågan är hur han klarar plankmomentet - har han lika god balans som han har verbal förmåga?

Anonym sa...

Lite trist är det dock att se hur vänstern på de fem år jag varit utomlands totalt lyckats spela bort dem starka position man hade.

Att skylla på media är ju alltid lätt och det är ju tydligt för var och en att media för närvarande kör vänsterpartiet genom mangeln, men lite grann av självkritik vore också snyggt.

De människorna som hoppar nu har de flesta varit medlem i VPK, alltså ett kommunistparti och stått ut i den miljön. Varför har taket blivit så lågt i (v) de senaste åren att de känner att de inte har lust att stanna kvar längre? Ali kör hårt med konspirationsteorier och hemliga protokoll och planer, men jag har svårt att se att det är den enda förklaringen. De här människorna gick väl inte med i vänstern för att intrigera och förstöra?

Sanningen är att (v) politiska profil smalnat av på sistone, och att plocka upp den avlagda kommunist-kostymen kommer nog att gå till historien som ett politiskt självmål av sällan skådat slag. En kommunistisk vänster är borgarnas idealmotståndare. Vore intressant att höra dina tankar om det här Ali. Vad säger en svensk kommunist anno 2005 till någon som levt under en kommunistdiktatur? Att det inte var den riktiga kommunismen? Att de kommunistpartier som en gång i tiden styrde 1/3 av värdens länder inte var de "riktiga kommunisterna"? Skulle vi acceptera samma resonemang om andra auktoritära ideologier som fascism?

Anonym sa...

Socialister och kommunister har splitrats i alla tider även om det har varit relativt lugnt ett tiotal år. Minns bokstavssoppan under 60- och 70-talet. Så nåt nytt är det väl inte (det är ju till och med samma personer...)¨

Det sagt misstänker jag att Alis attityd egentligen bottnar i en vilja hålla konflikterna borta från allmänhet och väljare.

/B

Anonym sa...

Esbati, du är väldigt bra på att kommentera och analysera varje enskilt avhopp från (v). Men om du ser det i ett större sammanhang?

Är det så att du kanske bludar för att vänsterpartiet är utsatt för stora inre slitningar?