fredag, juli 22, 2005

Undantagslagar blir norm

I djupt auktoritära länder – och under ockupationer – är det vanligt att statsmakterna inför undantagstillstånd när de känner sig hotade. När det är riktigt illa förlängs undantagstillståndet under långa tider, tills det är undantagstillståndet som blir normalfall.

Ett sådant land är numera USA. Där infördes efter 11/9 2003 den så kallade Patriot Act, som hade skissats på långt före attackerna, och som i princip ger myndigheterna rätt att göra vad som helst med utlänningar och nästan vad som helst med de egna medborgarna. Bland annat får polisen undersöka bokköp, bibliotekslån och sjukjournaler utan brottsmisstanke.

Denna undantagslag har nu passande nog permanentas. Eller, med en nyspråklig finess har republikanerna ”kompromissat” så att den bara ska gälla i tio år framåt.

Jinge skriver idag om samma tendenser i Sverige. Advokatsamfundet sågar Bodströms förslag till ny lagstiftning, vars detaljer knappast diskuterats på ett seriöst sätt i Sverige. Vad sägs om att polisen ska kunna smuggla in positionsbestämningsutrustning i folks kläder!
"I sammanhanget skall noteras att positionsbestämning enligt förslaget skall få ske också när någon förundersökning inte pågår och att den som är utsatt för åtgärden inte alls behöver vara misstänkt för inblandning i brottslig verksamhet".
Man känner sig genast lite tryggare.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Fram tills nu har det mest varit nyliberaler som värnat medborgarnas integritet och protesterat mot storebrorssamhället. Om vänsteraktivister nu vill ansluta sig till denna kamp mot statsmakten är ni mer än välkomna. Besök gärna IT-experten Per Ströms hemsida för mer information om existerande och föreslagna övervakningssystem:

http://www.stoppastorebror.se

Anonym sa...

kommunister och övervakning har alltid gått hand i hand.... så ni på VPK, borde vara nöjda?
(Ohly säger ju att ni är kommunister, så varför har ni tagit bort K:t i VPK?)
Återinför K:t och flytta till nordkorea.........

Anonym sa...

jj

och glöm inte att kommunister äter barn också..

Anonym sa...

om hundra år kommer ni alla fatta hur patriot act egentligen ser ut i förhållande till andra historiska inskränkningar. men då är ni också döda.

Anonym sa...

SOm vanligt så kan vi räkna med att "liberala" folkpartiet kommer att stå längst fram och heja på storebrossamhällets införande.

"Fram tills nu har det mest varit nyliberaler som värnat medborgarnas integritet och protesterat mot storebrorssamhället."

Yeah right. VIlka "nyliberaler" då?
5 proffstyckare på nätet? De nyliberala falangerna inom (m) och (fp) verkar emellertid inte ha något emot storebror.

"kommunister och övervakning har alltid gått hand i hand.... så ni på VPK, borde vara nöjda?"

Jo just det. VPK och SÄPO har ju genom historien varit bästa kompisar. Lite vänskaplig avlyssning och åsiktsregistrering sådär "hand i hand" från säkerhetspolisen. Eller hur tänkte du egentligen?