måndag, augusti 08, 2005

Björkvik en försiktig start

Äntligen kommer det signaler från regeringen – eller, från Göran Persson – om en mer offensiv arbetsmarknadspolitik. I sitt Björkvikstal aviserade Persson pengar till nyanställningar i kommuner, landsting och staten. Nu återstår det ju att se hur mycket av det här som regeringen faktiskt driver igenom i höstbudgeten. Men detta är inte bara en bra inriktning på den ekonomiska politiken, utan en helt självklar.

Det måste snarare betraktas som helt knäppt att inte anställa människor i just de sektorer där de största behoven finns, om man nu betraktar arbetslösheten som ett problem och vill göra något åt det problemet. Det centrala är förstås att det ska vara frågan om avtalsenliga löner.

En fungerande politik för fler arbeten handlar om att i en sysselsättningssvacka stimulera efterfrågan på ett sådant sätt att arbetstillfällena blir fler. Det betyder dels att konsumtionsutrymmet främst måste vidgas för dem som har det sämst ställt och därmed är minst benägna att spara nya pengar. Dels betyder det att direkta satsningar på arbete – alltså riktiga jobb i offentlig sektor – bör sättas i främsta rummet. Mellan 1991 och 1997 minskade antalet offentligt anställda med 350 000 personer. Därefter har ökningen varit marginell. Det har gjort Sverige fattigare och ökat klyftorna.

Nu har vi en situation där statens överskott blir ännu större än prognostiserat – närmare elva miljarder. Börsbolagen går med enorma vinster. Bortsett från Telia Sonera ökade de svenska börsbolagen sina vinster före skatt under årets andra kvartal med i genomsnitt 20 procent jämfört med samma period i fjol. Aktieutdelningarna i år kommer att uppgå till åttio (80) miljarder! Företagen delar ut de pengar som arbetarna är med och skapar, till ett tunt skikt av aktieägare. Några investeringar i nya arbeten blir det inte. I ett sådant läge är det närmast brottsligt av staten att inte ta in pengar och använda det till att sätta igång den svenska arbetsmarknaden. Tanken på att om de rika blir rikare så kommer det så småningom att betyda nya jobb har alltid varit vrickad – att fortsätta hävda den ståndpunkten i nuvarande ekonomiskt läge går förbi det. Bara nationalekonomer kan hävda något så besynnerligt.

Själv är jag orolig för att socialdemokratin ska backa för den väntade kritiken från det hållet. Men det gäller att arbeta för att det inte ska bli så. Grundutgångspunkten bör vara att det nyliberala nationalekonomer säger är dåligt eller onödigt - det är en bra start på en politik som kan leda till sociala och ekonomiska framsteg. Och som en god bieffekt kanske räddar oss från det blåbruna gardet.

62 kommentarer:

Anonym sa...

Ali - varför talar du så ofta om det blåbruna gardet? Har du några som helst belägg på att det finns element inom dagens svenska liberala rörelse som har en fascistisk agenda?

Det du skriver är oftast relevant pch åsiktsmässigt tydligt, men när du kryddar språket med en demagogisk vokabulär som hat spelat ut sin roll minskar din trovärdighet markant.

Trots allt - avståndet mellan Folkpartiet och Moderatern till de fascistiska förtryckarsamhällena är betydligt längre än mellan dagens vänsterparti och Gulag.

Var fokuserad och tydlig - sluta späd ut dina analyser med ett onödigt bombastiskt språk.

Wille sa...

Hänga upp gardiner, gå ärrenden åt pensionärer..
Är inte det.. "pigjobb"?
Eller blev de helt plötsligt mindre "förnedrande" och "ovärdiga" när de sköts i offentlig regi?

Anonym sa...

Jag håller med Yaxx.
Skärpning Ali!

Anonym sa...

AAArrrggghhh... Ice-Cream and Hand-jobs låter som ett fan så mycket vettigare alternativ.

Kan se mig själv om några år när det sista företaget lämnat landet göra allt vad jag kan för att verka inkompetent i gardinupphägningens ädla konst så att jag kan få vara hemma istället.

Anonym sa...

Jocke, Yaxx

Det är narcissism som driver Ali att skriva, inte det goda samtalet eller nyfikenhet på verkligheten, eller respekten för andra människors andra åsikter och val.

Wille, helt rätt!

Tankar om en något reducerad skattekil för dylika arbeten mellan civila aktörer föranleder ett s-ramaskri: 'pigjobb' 'nya underklassen' 'utsugning' '1800-tals ordning' mm.

Samma arbete till 100% skattefinansierat, blir i (s) tappning (och även Ali's) offensiv politik för nya arbeten.

Jag undrar förresten om dom själva verkligen tror på de gamla Keynianska profetiorna om att efterfrågestimulans verkligen leder till riktig tillväxt (ur en konjunktursvacka)?

Den väntade effekten borde vara precis den motsatta (vilket numera inte är en speciellt anmärkningsväd ståndpunkt, dessbättre) och speciellt med denna typ av 'stimulans'.

Är det förresten någon som har funderat på hur GP skall få kommuner att dansa efter hans valfläsks-pipa?

Vård-skola-omsorg är fortfarande rent kommunala/landstings-angelägenheter.

Anonym sa...

Räknar man som SCB har gjort kommer man fram till slutsatsen att 90% av de svenska hushållen äger 3,7% av alla aktier.

Eller: Den rikaste tiondelen i Sverigee äger 96,3% av den totala aktieförmögenheten; den allra rikaste procenten äger 62% av rubb och stubb.

(Förmögenhetsfördelningen i Sverige 1997, SCB Rapport 2000:1)

Anonym sa...

"Topp 5 procent
5 procent av Sveriges befolkning äger 95 procent av alla hushållens börsnoterade aktier.
5 procent av äger nästan två tredjedelar, 66 procent, av alla hushållens aktiefonder.
5 procent äger 57 procent av banktillgångarna.
Totalt sett står de rikaste 5 procenten av befolkningen för 56 procent av nettoförmögenheten i Sverige."
SCB: "Reavinster och reaförluster 1999", Rapport 2001, s 36

För att ge lite perspektiv på aktiägandet...

Anonym sa...

För att ge perspektiv på förmögenhet och inkomster så kan man också nämna att det totala värdet av Stockholmsbörsen är ca 3000 miljarder och bruttonationalinkomsten under 1 år är ca 2500 miljarder. Det finns alltså stora möjligheter att påverka sin förmögenhet under ett 40 årigt arbetsliv, givet att man väljer att investera istället för konsumera.

Och givet att man slipper betala nästan 2/3 av sin lön i skatter(arbetsgivaravgifter, moms, inkomstskatt, fatsighetskatt, bensinskatt, elskatt etc)

Förmögenheten är mer ojämnt fördelad i Sverige än i USA. Stenbeck och Wallenberg sitter säkert generation efter generation. Inga uppkomlingar som Bil Gates eller Warren Buffet man behöver konkurrera med här.

Peter Björkman sa...

Om Björkvikstalet.

Göran P. signalerar försiktig start, men det är ett steg i rätt riktning. Dock behövs det fler än 10 000 nya jobb i offentlig sektor. Jag hade gärna sett en ytterligare satsning på offentliga jobb.


Bobbo
Om vi använder oss av principen om avtagande marginalnytta betyder naturligtvis Svenssons 1000 kronor i avkasning mer för Svensson än steget mellan 999 000 och 1 000 000 i utdelning gör för storaktieägaren Karlsson.

Nationalekonomiskt spenderar Svensson en större del av sin avkastning i konsumtion, medan storaktieägarna placerar en större del av avkastningen i aktiesparande.

Neoliberal agenda
Jag noterar att den offentliga sektorns andel av sysselsättningen ökade (32 till 34 procent) under de borgerliga regeringsåren 1990-1992, för att sedan stabilisera sig på 34 procent eller något mindre.

Tycker att siffrorna rimmar dåligt med de kraftiga personella neddragningarna i landsting och kommun under 90-talet - även om också privat sektor drabbades hårt. Hur definierar SCB "offentligt anställd"? (Svara gärna om du har siffrorna framför dig).

Jonas N.
Jag anser att Ali E. är en av de skarpaste yngre skribenter jag känner till. Hur definierar du "narcissism"?

För egen del känner jag att Ali lider av allt annat än "sjuklig självupptagenhet" - en definition av ordet jag hittade i ett gammalt lexikon. Tvärtom har han stor inlevelseförmåga i hur t.ex. människor som kommer i kläm i de världspolitiska konflikterna har det.

Var hittar du hans narcissism?
Om Ali är narcissist, är väl du och jag det också?! Eller?

Anonym sa...

neoliberal agenda,

"Och givet att man slipper betala nästan 2/3 av sin lön i skatter(arbetsgivaravgifter, moms, inkomstskatt, fatsighetskatt, bensinskatt, elskatt etc)"

Jag tror du är allt för försiktig i din bedömning det verkliga skattetryket torde vara högre.

Dagens höga marginalskatter medför självklart en dämpning av ekonomin och därmed blir det en negativ självreglering i systemet. Tyvär finns det inga seriösa aktörer som driver skattefrågan idag. Ifall gemene man var medveten om hur hög skatten verkligen är så skulle det kanske bli en annan debatt än idag!? Jag törs nästan inte tänka på hur mycket pengar jag måste dra in från mina kunder för att täcka utgiften jag har om jag som privatperson ska anlita en hantverkare. Om man dessutom betänker hur liten andel av det som mina kunder betalat som till sist blir kvar i hantverkarens lönekuvert efter dennes skatt blir man riktigt mörkrädd. Inte konstigt att svartjobben frodas och att folk stannar hemma från sinna jobb och försöker fixa själva istället för att anlita hantverkare ....

Anonym sa...

Peter,

Stor inlevelseförmåga med folk som kommer i kläm kan nog bli ganska så enkelriktad om man inte passar sig.

De flesta har säkert stor empati för oskyldiga som kommer i kläm i världens göranden och havanden.

Men är Alis empati för sina selektiva offer genuin eller gråter han krokodiltårar? Det kan väl ingen av oss veta. Ali är som jag ser det - enligt hur han själv skriver - selektivt empatisk och selektivt klandrande. Politisk alltså och partisk. Kryddat med en hel del "Hurra vad jag är bra!"

Anonym sa...

Varför stanna vid att hänga upp gardiner. När jag var i Sovjetunionen så stod det ett litet skrivbord vid ingången till varje hotellkorridor där det satt en kvinna, en sk nyckelpiga. Det kunde ju ge några tusen jobb.

Anonym sa...

Jag blir så nyfiken på alla er som här förordar mer pengar åt de redan störtrika. Badar ni redan i pappas pengar, eller tror ni att ni ska bli ohemult rika en dag, genom hårt arbete eller genom börsspekulationer, eller tror ni att ni aldrig någonsin ska behöva sjukvård om ni inte blir rika?

Peter Björkman sa...

A-K Roth
Esbati tar ställning - det finns ju också invävt i hans credo - lånat från Gramsci. Det är väl delvis därför han är rolig att läsa. Det är ju inte frågan om en statlig utredning där konsekvensanalysen skall köras från alla håll. Det rör sig om en debattblogg på nätet.

Men Alis texter är intelligenta och välskrivna. Det finns hela tiden en udd och en energi i dem. Det märks att han gillar det han gör och det smittar av sig.

Han gillar att utdela en och annan verbal rallarsving - rätt likt Olof Palme faktiskt. När han går in i ringen och tar en fight är han svårslagen. Gott fotarbete.

I Palestinafrågan har Ali gått in i ringen. Tycker att han klarar sig bra. Han är personligen engagerad i ämnet och är kunnig i det. Du klarar dig också hyggligt i Israel-Palestina-ringen. Också du har väl tagit ställning i frågan?

Anonym sa...

Peter, som du säkert inser tycker jag annorlunda än du här. Men jag är (ngt) förvånad både över din beskrivning, och över att du inte alls ser något av min observation (mer)

Narcissism betyder 'förälskelse i sig själv' men din beskrivning är väl snarlik.

Jag vet inte om han är så skarp. Han besitter onekligen en verbal förmåga, och är ganska kvick med den (både snabb och fyndig). Jag kan tänka mig att han gör bra ifrån sig i ett sk IQ test. Logik på den nivån är dock inte samma som den logiskt tänkande rörande människor.

Hans val av utsatta människor att känna empati för är väldigt selektivt (och förutsägbart, och disproportionerligt). Och dem han 'väljer' är oftast offer för tredje part, och Ali kan inte göra ett dyft för att hjälpa dem, vare sig i verkliga livet, eller genom att förklara hur deras situation skulle kunna förbättras. Det handlar alltid om att de är offer, hjälplösa, och att det är någon annans fel (och gärna också ansvar) att avhjälpa situationen.

Nej, han är den typiska agitatorn, den som vill stå i rampljuset och förklara för offren att de är offer, och att han är deras förkämpe. Och sen vill han peka ut de skyldiga och anklaga dem, och få vara hjälte inför offren. Men just den rollen är hans livsluft. Utan offren/konflikten/kampen existerar inte hans roll, hans självbild.

Och min poäng är just denna, det är hans självbild som är hans engagemang. Hans inlevelseförmåga kan vara helt äkta, men syftet är inte lösa motsatserna, det är att få vara den som formulerar och uttolkar konflikten ...

...och håller den vid liv, för att han blir aldrig nöjd. Ingen förbättring är god nog. Och även om hans utopi skulle infinna sig är jag säker på att han hittade/skapade nya konflikter som var 'hans' att utkämpa.

Anonym sa...

Gardinuttalandet låter snarlikt pigmarknadspratet, och gräver således efter populistiska hurrarop. Förmodligen. Fast jag tvivlar inte på att Persson själv gärna vill se en arbetsmarknad för hushållsnära tjänster, såsom alla herrgårdsägare.

Samtidigt är det annorlunda då det gäller gamla människor med rörelsehinder, bundna till sina begränsade skrymslen till döden. Den nyansskillnaden måste väl ändå vara tydlig?

Anonym sa...

Steven, du har rätt angående det. Där finns en skillnad mellan dem som vill köpa tjänsterna själv (d sk pigjoben) och mellan dem som är utlämnade till den kommunala omsorgen (och sannolikt inte kan köpa längre).

Men arbetsuppgifterna är de samma. Så de principiella invändningarna mot sk 'pigjobb' var bara varmluft. Det visste vi för övrigt innan.

Anonym sa...

Jonas, en utopi kan aldrig bli färdig.

Din beskrivning i övrigt är väl formulerad och insiktsfull vad gäller den klassiska saviour-typen. Men Ali är allt för nyanserad och framförallt detaljerad för att vara en enkel agitator med sin egna ära som främsta motiv.

Hans analyser och skärskådningar är aldrig enbart fyndiga. De är tydliga och genomtänkta.
Och aldrig så sentimentala som dina hjältars propagandatal, som fått dig att hylla deras pågående krigsmaskin, och stödja deras ursinniga storhetsvansinne. Du borde se rakt igenom den skiten.

Anonym sa...

Fan, under tiden lyckades du skriva det där totalt misslyckade inlägget.

Precis. De som inte kan köpa. Men verkligen behöver.

Om du dessutom tror att arbetsuppgifterna är desamma uppmanar jag dig att ta jobb på äldreboende. Du kanske fortfarande hinner blogga lite under rasterna.

Anonym sa...

Steven, det verkar som vi håller med om varandra i någon del!

*skål på dig*

Som du säger, utopier uppnås aldrig. Liberalismen/kapitalismen beskriver heller inget slutmål, ett fullbordat samhälle. Det är bara de samhällen som kränker minst antal individer och korrigerar/allokerar förändringar på bästa sätt, sett över tiden.

Ja, visst min beskrivning av Ali var lätt karikerad. Jag försökte förtydliga varför jag kallade honom 'narcissist'. Jag håller med om att han är skicklig (nyanserad, nja knappast, men han har iaf svar på flera infallsvinklar, vad dessa nu är värda). Men framför allt är han inte hederlig. Han väljer ut det som passar hans syfte. Och ignorerar (tom censurerar) det som blir en belastning för hans agitation. Men kännetecknande för hans engagemang är ändå kampen ... den djupt kända antipatin mot en (inbillad) fiende, och han vill uppsattas för det. Till det behöver han åskådare.

Jag passar på din avslutning. Jag anser nämligen inte att det som definerar människor är hur väl deras tal klingar (vid en snabb betraktelse)

Anonym sa...

Varför tror du att jag inte har jobbat på ett äldreboende?

Dessutom tror jag du missförstod mitt inlägg. Jag gav dig ju rätt i sak.

Vet du förresten varför hederligt folk som jobbat och skött sig nästan hela livet är fattiga och nästan meddellösa när de blir så gamla att de behöver omsorg, hjälp och vård?`

Alltså i Sverige på 2000-talet? Varför har vi utbredd fattidgom fortfarande?

Anonym sa...

Peter!

Jag beundrar Alis skicklighet i svenska språket; han verkar vara en riktig linguist och är säkert bra på många språk. Bättre vore om han använde denna gåva på ett mindre partiskt sätt.

Ja visst har Ali tagit ställning i arab-israeliska konflikten, den som du och många kallar Palestinafrågan. Och visst har även jag tagit ställning. Jag har tagit ställning för Israels rätt att existera oantastat och mot terrorism i allmänhet. Jag förstår inte alls dem som dravlar om fattigdom och förtryck när vi vet att terroristerna som hjärntvättats till att utföra massmord på oskylditga varken var fattiga, förtryckta eller utan utbildning.

Jag har inte tagit ställning mot palestinaarabers rätt att bilda en stat (till). Låt oss hoppas att de kan få fram en ledning som kan föra fram en fredsvillig palestinsk sida.

BTW, vi som hela tiden kände till Arafats lögnaktighet finner det uppfriskande att Terje Rød-Larsen nu gått ut med sanningen om de konstanta osanningarna. Det var den karlen Palme och hans Andersson blev så buntis med, terroristen, mördaren, lögnaren från Kairo. Varför ska svenskar stödja terrorister i Mellanöstern? Jag har ingen aning. För att de är "korkade" eller "rödbruna"? :)

Anonym sa...

Skattefrågan orkar jag inte älta på nytt. Vi tycker olika.

Häpnadsväckande däremot att du passar på biten om propagandatal. De harmlösa lögnartalen är varken harmlösa för de som tror på dem eller de som blir sönderbombade på grund av dem. Du kritiserar för fan Ali för hans agitatorroll samtidigt som du försvarar väldigt handlingskraftiga krigsagitatorer. Du är då verkligen ingen försvarare av verbal förhandling, vad jag kan skönja. Du verkar föredra Action.

Att du håller med mig i sak är ju bra, men jag håller inte med dig, tyvärr. Du jämställer vård av rörelsehindrade med strumpsortering åt prins Philip.

Det är dessutom för sent att plötsligt betala tillbaka alla stulna skattekronor till de gamla nu. De har gått åt till välfärd åt en hel nation. Nu sitter de där, och kan inte själva köpa livsnödvändig omsorg. Vad göra?

Anonym sa...

A-K Roth,

Jag tror inte att det finns särskilt många statsmän som har varit inblandade som drivande parter i palestinakonflikten (eller den kulturkollision som du vill benämna den)som inte har använt lögnen och den vridna sanningen som ett vapen och argument för att uppnå en starkare position. Gentemot motparten, de egna leden och omvärlden. Arafat var inget helgon, långt ifrån - men att idag dansa på hans grav och minne är att slå i luften. Låt oss tala om Sharon istället, en man som man också kan behänga med många epitet. Lögnare ett av de mildare.

Jonas N,

Dina analyser av Ali som person, om än skarpa och välformulerade, hör inte riktigt hemma här. Det är Alis utrymme - en plats för honom att ge luft och förklara sina åsikter och ståndpunkter. Låt honom göra det, särskilt då de ofta, om än vridna, är mycket intressanta att ta del av. Lämna hans personlighet ifred, att kommentera den hör rättligen hemma på något annat forum.

Men hugg gärna in på hans ord och argument med motorsåg och bredbladig yxa - deras tålighet mot att förvandlas till spån och flis bör skoningslöst testas.

Anonym sa...

Steven, jag passade på din beskrivning av hur jag .. vad sa du hyllade .. inte såg igenom skiten ... storhetsvansinne.

De är alla utryck för din sinnesrörelse. Och du missförtår mig fortfarande. Strumpsortering hos Agda eller Philip är samma jobb. Philip resp Agda är dock inte i samma situation. Måste sånt påtalas?

Dessutom har vi diskuterat handlingar där vi inte är eniga, tex avästtandet av Saddam. Du vet säkert om hur länge det hade 'förhandlats' innan det blev 'action'. Samma gäller många andra despoter. Kan du nämna något som 'förhandlats' bort?

När vi talar om Ali så är hans handlingar .. vaddå? Arrogans mot polisen i diverse gatu-oroligheter!? OK han är yngre. Men vad är Gudruns handlingar då? Hon har pratat så att mina öron nästan förkolnar. Men kan du peka på en enda förbättring som hon har åstadkommit på riktigt för vanligt folk? Någon faktiskt handling som gjort människors liv bättre!?

Nej, hon har precis som Ali fö, på ett skickligt sätt verbaliserat många människors vedermödor och beskrivit dem på ett (för all del) 'empatiskt' sätt. Och för det har hon fått röster, en arena iramljuset och ett kredikort från riksdagen som hon åker taxi med och betalar restaurangbesök.

Men hennes 50-fest täckte det inte. Där fick hon ytterligare (ett lån) på 20tusen (eller var det 50?). Men hennes riksdagslön räckte inte ändå. Hon försökte få betalt flera ggr för sina utgifter, simpelt skattefusk!

Men vad har hon gjort på riktigt då? Nja inget i stort sett, och de regler hon har åstadkommit har säkerligen varit till mer förfång för de utsatta än till nytta.

Du har dock en god poäng på slutet: De som har drabbats av dålig politik är torsk. Det de har skattat bort till tjusiga konferenslokaler mm (se ovan) är borta. Och det är de 'längst ner' som det drabbar hårdast. Det är en ganska liten del som har gått till riktig välfärd. Alldeles för mycket har förbrukats på politik som inte har skapat något positivt på sikt, bara bekymmer.

Även omställning till ett bättre system blir jobbig, smärtsam och dyr. Tex får du och jag både spara till egen pension och betala den till generationen före oss. Men så är det. Dålig politik leder till dåliga konsekvenser. Det gäller företagande och arbetsplatser (och även bostadssituationen)

Vill du att det skall bli bättre får du hoppas att någon gör det. Visst vi kan titta i backspegeln och se vad och varför det blev fel (men inte ens där verkar sammanhangen klarna för somliga)

Anonym sa...

Yaxx .. du har givetvis rätt Det är off-topic. Jag bemötte ett inlägg, och därefter ombads jag att förtydliga. Men så är det ofta på ett internetforum, en blogg. Trådarna blir vad de som skriver där gör det till. Jag tycker mig ha märkt en viss hyfsning av språket på siståne faktiskt. Det är iaf positivt.

Om du läser mig annars hoppas jag att du tycker att jag oftast håller mig till ämnet. Såsmåningom blir det dock lätt spretigt.

Fö tycker jag inte att det är alldeles opassande att kommentera personlighet här. Ganska många av 'argumenten' och ffa anklagelserna är emellanåt väldigt 'personliga'

Anonym sa...

Suck...

Anonym sa...

Jonas N: det beror väl på vad man menar med att kommentera "personlighet".

Något som slår mig med Esbatis blogg är att diskussionerna i kommentarerna oftast kommer att handla om nåt helt annat än vad som är ämnet på Alis ursprungsinlägg. Som nu - texten handlade om GPs tandlösa "förslag" hur man skapar jobb, men diskussionen har mest handlat om Ali Esbatis personlighet eller om Irak, Palestina och andra ämnen.

Sen förstår jag inte påhoppen om att Ali skulle vara narcissist eller agitator - det är väl alla bloggare, eller politiker, lite till mans? Det ingår ju så att säga i rollen...

---

Kerstin: Det handlar inte om att företräda en politik som går ut på att göra de störtrika rikare. Det handlar om att föra en politik som egentligen går ut på att den vanliga löntagare kan bli lite rikare, precis som om "vurmandet" för det privata näringslivet inte handlar om att krama storföretag, utan egentligen rätten för vem som helst av oss att starta och driva företag. Det andra är snarare en konsekvens av det. Om jag vill att Kalle Småsparare ska kunna ha en möjlighet att spara undan lite kapital till sig själv eller starta en liten butik så kan man inte förbjuda honom att fortsätta med det när hans kapital eller företag har vuxit till en "orimlig" nivå. Reglerna ska vara lika för alla.

Jag ser heller inte förekomsten av rikedom som ett stort problem, däremot är förekomsten av fattigdom ett problem. Om den fattigaste personen i landet har en bra tillvaro med allt vad det innebär i välfärd, skola, semesterresor och allt sånt så gör det inget om det finns 100 Bill Gates (snarare tvärtom...). Det är inte klyftor i sig som är problemet.

Och nej, jag är inte rik eller har nåt fett arv som väntar på mig. Jag är halvtidsarbetslös och har mer skulder än tillgångar.

Anonym sa...

Att ha rika personer i sin närhet är mkt fördelaktigt.

Fråga er själva var ni helst skulle vilja vara städare? Var får man bäst betalt för att utföra samma fysiska rörelser? I Beverly Hills eller på Kuba?

Anonym sa...

Rika mäniskor behöver också ha fattiga människor omkring sig.

Rika länder behöver behålla några länder fattiga för att få fortsätta bli rikare.

That's the balance!

Och Daniel, om den fattigaste pesonen i landet har bra sjukvård, skola och bostad beror det nog på att de rika i landet betalat sina skatter, för att upprätthålla den infrastruktur som ger även en fattig människa tillgång till dessa nödvändigheter, oavsett hur lyckade hans/hennes försök att bli rik.

Alla kan inte bli det i den hårda tävlingen.

Det är spelets regler.

Anonym sa...

Givetvis kan inte alla människor i praktiken bli rika, korrekt uppfattat (även om det nog skulle fungera rent teoretiskt), men det ser jag fortfarande inte som nåt problem. Hellre än ojämn fördelning av rikedom än en jämn fördelning av fattigdom som det heter. En minimal lägsta nivå är alltid viktigare än att sätta en maximal högsta nivå.

Och som du mycket riktigt skriver så är de "fattiga" beroende av de "rika", troligen i högre utsträckning än tvärtom.

Däremot så behöver faktiskt inte de fattiga, om man nu räknar de riktigt fattiga, fortsätta vara fattiga för att vi ska behålla vårt välstånd (även om jag egentligen inte pratade om länder), men en total ekonomisk jämlikhet är fullständigt på alla plan orealistiskt.

För att förenkla mitt resonemang väldigt - so what om min granne har 60" LCD-TV, BMW 750 och käkar oxfilé varje dag - så länge jag har en 20" TV, en Volvo 740 och Pyttipanna.

Anonym sa...

...Och så länge jag inte måste spara alla mina slantar för att mina barn ska kunna få en bra utbildning, och att jag har råd att gå till läkaren för att operera bort mitt maligna melanom.

Anonym sa...

Steven: var i min argumentation har jag talat emot en välfärdsstat eller antagit nån slags "skatt är stöld"-mentalitet? Det verkar som du tror det...

Jag är liberal, visst. Jag tycker marknadsekonomi och "kapitalism" (dvs privatägda företag) är helt okej, jag har inget emot att en del är rika. Men jag ser ingen motsättning mellan det och ett välfärdssamhälle, där även de "svagaste" får adekvat utbildning och vård, betalad av skattemedel.

Anonym sa...

Inte så konstruktiv dialog att ha det här. Ingen vill övertyga dig Bobbo om att börja tycka om vänsterpolitik. Men om du inte vistas på Ali Esbatis blog för att bli övertygad utan för att övertyga någon om din religion får du nog dra fram annat än dina mer reaktionära, insiktslösa avslöjanden.

Anonym sa...

Yaxx,


Min averson mot Arafat, han som gjorde mallen för dagens terrorister (Beslan är ett exempel på dåd mot barn som Arafat var 30 år före sin tid med) har inte att göra med att dansa på någons grav. Han har hela tiden förblivit den han var. Han stod för det vidriga. Ska man då inte kunna påpeka att även Rød-Larsen, Clinton och andra såg vad han var?

Poängen var att svenskar dansade med och legitimiserade Arafat långt innan 80-talet. Jag håller på att försöka förstå vad svenska regeringens stöd grundade sig på. Allt hänger ju ihop på något sätt.

Tro inte att Sveriges, och andra länders, ställningstagande med Arafat inte gjorde djupt intryck bland allmänheten i Israel och påverkade poitiken där, den som man nu så intensivt klandrar, ofta med fog. Vad ska gemene Israel tro när man tom i det s.k. neutrala Sverige välkomnar den som har stått bakom terrordad riktade mot ens barn?

Jag kallade inte konflikten "kulturkollision"; det är din egen version. Du tror inte att den kan kallas arab-israeliska konflikten, vilket den verkligen har kallats i åratal? Och inte för att länderna i fråga brydde sig ett uns om palestinier.

Anonym sa...

Välfärd i mitt tycke handlar inte så mycket om att vurmande för de som "de som inte själva är så mycket för att ta ansvar" utan snarare en möjlighet för de som annars inte kan få den möjligheten. Hur mycket man än pratar om att "ta ansvar" så måste man acceptera att en del helt enkelt inte har någon möjlighet att ta detta "ansvar", en del kan t.ex råka ut för saker som ligger helt utanför deras kontroll, man kan vara sjuk, handikappad, bli arbetslös osv då tycker jag det är självklart att det ska finnas ett socialt skyddsnät. Jag vill inte ha ett samhälle där exempelvis barn inte får möjlighet till skolgång eller personer till sjukvård bara för att man själv eller ens föräldrar saknar de ekonomiska resurserna.

Anonym sa...

"Vi tvingas inte mindre att konsumera varor som styrs av odemokratiska företag än vi tvingas betala skatter."

Starta ett "demokratiskt" företag om du ni inte vill handla av de "odemokratiska" om du vill. Det är tillåtet. Eller handlar produkter av "demokratiska" företag, arbetarkooperativ osv. Jupp, det går i ett marknadsekonomiskt, "kapitalistiskt" samhälle. Eller lev utanför konsumtionen, det är också tillåtet.

Däremot, om jag som löntagare skiter i att betala skatt så sätter staten mig i fängelse.

Det är en ganska stor skillnad.

Anonym sa...

Comets, du snackar skit. Om du inte betalar Telia får du inte ringa på deras nät. Om du inte betalar Connex får du inte åka deras tunnelbana, och om du inte betalar Fortum får du leva utan el eller fixa den på annat sätt.

So what?

Ingen av dessa är livsavgörande, men förvissa ganska bekväma att kunna välja. Dessutom är varje val ett dåligt exempel. De får sina kunder genom offentligt administrerade system. Så den kritiken du tänkbart kan ha mot dem är just den kritiken som finns mot dåligt fungerande marknader.

Hur har du offentligt påverkat Fortum, Telia och Connex då? Du som tyckte att detta var din rätt?

Och ingen kräver heller av dig att du jobbar åt ett stort företag. Starta ett eget litet, vetja. Men kom ihåg att det är du som gör det valet. Det finns för och emot i varje val. Gnällspik där!

Anonym sa...

http://libertarianinroom101.blogspot.com/2005/08/we-have-always-been-at-war-with.html

Woops!

Ali Esbati sa...

Ja, verkligen Woops! Jag trodde inte att borgare brukade vara förtjusta i att kokettera med sin egen dumhet, men jag hade tydligen fel.

Anonym sa...

Det låter mest som att du är väldigt frustrerad över att allt möjligt du inte får påverka, Comets.

Sen verkar du vilja ha en massa, men ogilla att betala för dig. Du vill ha ändå.

Men du får påverka ditt eget liv. Jag är inte speciellt intresserad hur du skall ta dig från Hagsätra till Ropsten. Men jag föreslår att du väljer det sättet som är bäst för dig (och betalar för dig!)

Visst gör görs det dumma saker i företag, men inte så många som inom det politiska. Och om du inte gillar lönerna i ledningen kan du ju avstå att bidra till dem. Köp inte vad de vill sälja. Det är det enda sättet de kan få in pengar, att erbjuda kunden något denne ännu hellre vill ha. (Företag som säljer till det politiska är en annan sak, men där är det det politiska som är problemet, de handlar för andra människors pengar).

Mycket surt gnäll från din sida. Om det mesta.

Har du någonsin frågat dig varför de som leder ett större företag inte frågar en lusen plankare i T-banan om vilka deras löner skall vara. Utan att de istället frågar ägarna. Det är nämligen dom som betalar (avtår vinst).

Anonym sa...

Comets?

Vem säger att jag inte redan bor i Monaco? Eller har mitt sparkapital där?

;-)

Jag uppfattade som att du regelbundet plankade. Det var därför jag anklagade dig för att vilja ha/få utan att betala för det! OK?

Du ansåg också att du skulle ha ett ord med i leken när 'direktörernas' löner bestäms. Samma sak där. Det är inte du som betalar! Det gör du dock när det gäller politikernas!


Angående reklamen i T-banan. SL är redan skattefinansierad till cirkus hälften. Så att din kostnad är redan 'onaturligt' låg. Reklamen är en som bidrar att hålla den låg. Var det så svårt att förstå?

Anonym sa...

Comets,
Uppblåst?

Har du plankat ofta? Då är du bara en simpel liten tjuv.

Dina beräkningar ger jag inget för. Du vet inte ett smack om vad företagsamhet är! Och jag misstänker att du är en belastning för skattebetalarna redan som det är. Brottslingar tenderar att vara det.

Uppblåst!

..and proud of it!

Anonym sa...

En gapande fågelunge skrev:

"Plankar åker jag också på böter, och som nu sist stryk."

Bra!
Hoppas det händer oftare i fortsättningen!

Tillhör du de ljushuvuden som protesterar mot allt (ingen vet vad, exakt) också genom att rista in dina intialier i rutorna på vagnarna?

Sluta gnäll över att saker kostar, och väx upp till en vuxen människa istället! Du bor inte hemma nu (och om du gör det så sluta gnäll ändå).

P.S: Reklamintäkterna påverkar redan priset för biljetten. Tänkte du inte på det?

Anonym sa...

Ja, visst kan man säga att man är en tjuv om man smiter från skatter. Och lagen är entydig där.

Däremot föreligger en viss principiell skillnad. Den som jobbar svart (dvs inte betalar skatt på sin lön) tar inte pengar från några andra. En som plankar, eller en tjuv förser sig med något som andra har eller tillhandahåller/betalar.

Stryk som besträffning är inte tillåtet. Man skulle kunna säga att du råkat ut för ett brott, och du har svårt att få upprättelse. Ja, tyvärr. Jag som betalar SL råkar dagligen ut för att andra inte betalar för den tjänsten, och att min kostnad blir högre pga av det. Jag drabbas alltså av många små brott, och de allra flesta brott blir inte uppklarade eller förhindrade. På just det sättet drabbas fö i stort sett alla hederliga människor, av summan av alla brottslingars handlingar. Och det kostar, i båda ändar. Riktigt surt.
I ditt fall är dock stryk något du kan undvika genom dina egna handlingar!

Ja, det finns väldigt många som har idéer och planer om vad de vill göra/betala med andras sakttepengar. Kännetecknande är dock att dessa i väldigt hög utsträckning är nettobelastningar på skattemedlen. Dvs de vill helt enkelt ha ännu mer än de redan får.

Du som arbetslös tillhör den katergorin.

Vad du behöver är någon som tror att han kan gå plus på att ge dig ett jobb. Något som genererar mer pengar/intäkter än vad din ev lön+skatt+avgifter+omkosntader mm kostar. Plus att denne skall tro att du gör det ordentligt och varje dag, och hoppas att du inte blir sjuk, eller bara bakfull. Dessutom skall du skolas in, och dessutom skall verksamheten gå med överskott, vinst.

För det är väl det du vill, ha ett jobb, där du genom din insats kan skapa så mycket mervärde, att när alla konstnader av dragis av återstår där fortfarande ett positivt netto?

Eller hoppas du bara på en anställning där det kommer en monatlig utbetalning? Oavsett vad du skapar?

Då får du hoppas på Gardibytar'n Persson, att han helt enklet avtvingar dem med riktiga jobb ännu lite mer pengar för att hyfsa statistiken.

Men vänta dig varken ögaktning eller gillande från oss

Anonym sa...

Hittade en bra krönika om det vi pratar om av Liza Marklund:

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,683659,00.html

Anonym sa...

Kometen tyckte:

"Knäppt också att äldrevård inte ska betraktas som ett riktigt jobb medans skoputsning ska det."

Definitionen på ett riktigt jobb är att någon vill betala för att få det utfört! Statliga låtsasjobb som är till för att frissera statistiken och som dessutom är påtvingade de tidigare arbetslösa, är inte riktiga jobb. Det är en typ av slaveri.

Nu kommer ju staten antagligen att tillåta olika typer av smitning även från dessa tilldelade låtsasjobb -så det blir initialt inte slaveri i traditionell bemärkelse. Men om det skulle visa sig att staten utvecklar ett beroende av dessa billiga låtsasjobb så vet man ju aldrig var det hela kan sluta.

Antagligen är dessa låtsasjobb bara till för att göra det obekvämt att vara arbetslös så att dagens bekvämlighetsarbetslösa får ändan ur vagnen och skaffar sig jobb. Synd bara att skattetrycket fortfarande kommer att vara för högt för att man skall kunna suga upp all ny arbetskraft inom den privata sektorn.

Anonym sa...

Comets, jag tror inte du kan lära mig så mycket. Men jag är ganska säker på att du röker på ibland.

Om du inte förstår den principiella skillnaden med att ta något från någon, och att inte ge något till samma person har jag svårt att förklara ens de enklaste sammanhangen för dig.

Oresonlig, jag är inte speciellt intresserad att gräva ner mig i detaljerna av GP:s senaste mediautspel. Det blir nog lite prat, och någon symboliks, vad kallade du det, 'hemtjänstsneger'?

Men inte är fler bytta gardiner som skall göra Sveriges produkter och tjänster bättre och/eller billigare att sälja på marknaden.

Det blir bara några fler som petar sig i den offentliga naveln, och beklagar sig för att ingen vill leverera in pengar till navelpeteriet.

Både äldrevård och sloputsning kan vara riktiga jobb. Men de blir de inte av att GP kommenderar fram dem.

Kom ihåg , riktiga jobb skapar pengar, låtsasjobb kostar pengar!

Anonym sa...

comets sade:

"En massa bludder."

Jag vet inte vad du försöker säga Comets? Att du är den enda här i hela världen som har empati? Att alla arbetslösa är "negrer" på flykt? Att flyktingar skall behandlas som vilken annan arbetslös som helst? (Gardinhängning i statlig regi då?)

Eller är du bara allmänt ung och arg, men utan djupare kunskaper? (Dom flesta av oss har varit där någon gång, men har vuxit ur det.)

Anonym sa...

Comets tyckte att plankare inte förtjänar stryk.

Jag anser inte att dom förtjänar någon särskilld mängd stryk, utan att dom får skylla sig själva om dom får stryk. Det systematiska plankare förtjänar är ca 10 000 kr i böter. Vandaler som förstör vår nya fantastiska tunnelbana förtjänar 100 000 kr eller mer i böter, PER GÅNG.

Jag tvivlar på att du är äldre än mig då du:

1) Inte hade plankat vid denna ålder, samt

2) Inte hade åkt på stryk vid denna ålder

Anonym sa...

Comets,

Om du är äldre än patrik, eller ens tror att du skulle kunna vara äldre är din begreppsförmåga otroligt dåligt utvecklad.

Du menar att ett riktigt jobb är en massa rättigheter.

Ja, ser dig omkring hur många sådana jobb blir du erbjuden? Inget! För att det inte finns sådana jobb (på riktigt)!

Vem skall du skälla på nu då? Alla dem inte tar upp sin egen plånbok och ger(!) dina rättigheter? (För att det är alltid någon annans pengar innan de utbetalas)

Fråga alla dem som inte vill ge dig pengar (och rättigheter) varför det inte vill.

Som sagt, du får hoppas att fet-Göran kommer och hotar mig med tvång och våld att lämna infrång mig ännu mer. Det blir inget riktigt jobb gör det, men du skall veta att det blir ännu dyrare (och svårare) att bedriva riktiga jobb iom att de blir ännu dyrare och färre ändå.

Och det är bara riktiga jobb som skapar resurser som försörjer alla osnutna vänstergnällare, alla gömda sjuka och förtidpensionerade, alla dryga politiker, alla nonsensmyndigheter och stollesatsningar (utöver, alla gamla, och alla barn och allt det som måste skötas av det offentliga: polis, rättsväsen och övriga RIKTIGA nyttigheter)

Patrik, jag anser att det skall vara proportionalitet i avgifter/påföljder. 1000 kr för att planka är OK. När det gäller vandalism skall man bli ersättningsskyldig för själva åverkan plus dessutom en kännbar påföljd för brottet. Och det viktiga är att dessa skall drivas in. Brottslingar (och notoriska plankare) tenderar att inte ha så mycket utmätningsbara tillgångar, de 'böter' och domstolsförlägganden mm som de får resulterar mest bara en massa papper som skickas och kostar, sällan verklig kompensation till den drabbade.

Anonym sa...

"Patrik, jag anser att det skall vara proportionalitet i avgifter/påföljder. 1000 kr för att planka är OK."

Det är ju inte korrekt tänkt.
Staffet skall vara avskräckande, samt ta hänsyn till upptäcktsrisken. Eftersom få skadegörare åker fast måste avskräckningsfaktorn vara hög. Självklart skall de betala för sanering, men även för de 20 gånger tidigare de inte åkte fast! (Otur för dem om det är första gången, de skulle ha tänkt på det innan.)

1000 kr för att planka är ju ett skämt. Jag vet länder som tar ut 10 000 om man inte plockar upp hundskiten efter sin hund!

Om man inte har pengar så får man en skuld att dras med. Det borde lära folk att tänka först och handla sedan.

Anonym sa...

Patrik, jag kan sympatisera med hur du tänker. Det strider dock mot en av de grundläggande hörnpelare i rättssystem, om proportionalitet. Dvs påföljder skall vara i proportion till hur allvarlig brottet är, och även inbördes olika brott/föreseelser emellan.

En annan är att man inte idkar kollektiv bestraffning. Man dömmer inte en våldtänktsman för alla dem man inte fått fast. Samma sak med klotter.

De 20 ggr tidigare han inte åkt fast ..., ja, men vi dömmer inte heller folk för brott genom gissningar, eller bestraffar för förmodade brott. Och det är nog bäst så i längden!

Jag tror att det räcker att man genomdriver skadestånds- och böteskraven, ev mot deras föräldrar om de är omyndiga. Det skulle stävja en hel del ofog ganska snabbt.

Jag ser inget principiellt problem med 'boot camp' för ungdomsförövare. Mycket bättre än socialtanten.

Anonym sa...

Jonas,

Du fantiserar nu!
Vissa "brott" straffas med groteska avgifter. Om du är sen med en betalning så slängs 500 kr genast på din räkning (som kanske är på 50 kr) av inkasso. Om du parkerar åtta meter från en korsning istället för 10 så får du böta 700 kr.

Brott som är tydliga, som verifierade plankare, bör straffas hårt. Som du kanske vet så har plankarnas egen förening en gemensam böteskassa för att betala plankarnas böter!

Plankning (säkert verifierad sådan) bör alltså straffas med ca 10 000 kr, samt registrering som ger framtida effekter vid kreditprövning o.d. Straffet måste kännas.

Till plankaren som läser detta kan ju nämnas att jag betraktar Sverige, och kanske särskillt Stockholm, som en skitplats p.g.a av all skadegörelse, nedskitning, stöld, småbrott o.d.

Drägget kanske trivs bra här, men vettigt folk måste utstå skiten och förstörelsen och det ouppfostrade drägget dag ut och dag in. (Politikerna åker givetvis taxi eller egen bil, och ser inget av detta.)

Anonym sa...

Patrik, flytta till Skövde. Hört att det är rent och fint där.

p.s. du är galen

Anonym sa...

Anonym ... det äar starka argument ... att kalla någon för galen!

Man blir liksom helt svarslös då, totalt överbevisad.

Brilljant! Att jag inte tänkte på det draget först!

;-)

Anonym sa...

Tack för tipset, Anonym!

Men jag anser att huvudstaden skall vara i ett skick som anstår huvudstaden. Bättre att skicka drägget någon annanstans.

Intressant att du identifierar dig med drägget, och anser att en som vill få bort skiten är "galen"...

Anonym sa...

Patrik, det finns andra länder med mer ordning och reda. Ingen ouppfostrad människa i ett enda hörn. Alla finns registrerade redan från början. Gör man ett ouppfostrat brott där är det bara att sätta personen i fängelse på direkten. Att försöka komma undan via rättegångar är inte ens ett alternativ. Det ska kännas att man gjort fel. 10 000 i böter är som du säger otillräckligt. Hinder vid kreditöppning och en livslång spärr på att någonsin göra något priviligerat igen - det är svaret!

Anonym sa...

Steven ... skall du verkligen propagera för att ordningsmakten i Sverige gör ett så bra jobb man rimligtvis kan önska sig?

Vilka länder syftar du fö på?

Anonym sa...

Otroligt..

Anonym sa...

stevens,

Jag anara ett mått av ironi i ditt inlägg!?

Vad har du emot att brottslingar straffas?

Föredrar du ett samhälle i förfall där drägget hanteras med silkesvantar? Om så, varför?

(Senaste groteska exemplet är pressens frågor om hur infångade mördare på flykt mådde! Vem f-n bryr sig?)

Anonym sa...

The best place I have found for pontiac ventura is pontiac ventura