tisdag, augusti 30, 2005

Dagens märkligaste rubrik

OPPOSITIONEN UTLOVAR MER ENIGHET
(DN rapporterar sakligt)

Que? Utlovar? Är detta ett rimligt vallöfte? ”Vi kristdemokrater lovar att tycka ungefär samma sak som moderaterna”; ”Vi moderater lovar att tycka ungefär samma sak som kristdemokraterna”. Och så vidare. (Matematisk not: tolv sådana löften kan presenteras. Sexton, om kravet är att varje parti också ska vara överens med sig självt).

Ska vi vara glada? Det låter så. Man riktigt hör hur det är tänkt att det ska jublas i stugorna:

- Jippi! Nu är det klart! De är överens! Vi får mycket mindre pengar om vi blir sjuka!
- Och jag får inget bostadsbidrag!
- Och det bästa av allt – våra redan låga löner sänks!
- Javisst. Lönedumpning och förbud mot fackliga åtgärder! De är ju överens! De har lovat!
- Och direktören får hundratusen om året i skattesänkningar. Äntligen!

Om detta är det nu ganska tyst. Istället granskas förstås de verkliga väsentligheterna kritiskt av den demokratiskt besjälade journalistkåren:
”Tvistefrågor lär återstå efter Bankeryd. Men alla var de glada åt att vara hemma hos Göran, även om Maud var lite avundsjuk på äppelträden.”
Då så.

(Se också här och här)

25 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Detdär luktar panegyrik genom trivselreportage. OK i små doser, men med borgerligheten har det blivit "hemma hos" för nästan hela slanten.

Anonym sa...

Ali verkar ha stora svårigheter med att förstå att om fyra olika partier skall sitta i regeringen tillsammans så måste de samarbeta och kompromissa.

Detta är egenskaper som totalt saknas hos socialdemokraterna och det verkar också vara egenskaper som Ali ser ner på.

Men det är klart, socialismen har ju aldrig varit mycket för kompromisser. I socialismen är det ju ett gäng vänsterintellektuella som skall bestämma vad alla skall tycka och tänka.

Peter Björkman sa...

Som aktiv sosse som arbetar i en kommun där vi regerar med Moderaterna (Vadstena) måste jag tyvärr vederlägga dig.

Vi kompromissar, alltså.

Anonym sa...

Peter Björkman!

Tack för påpekandet, jag tar tillbaks påståendet. Rätt skall vara rätt.

Dock vidhåller jag att Ali försöker göra narr av alliansen när de öppet visar på att de försöker hitta kompromisser.

Detta har antagligen sin grund i hans antidemokratiska politik, som han bland annat ger uttryck för när han vill att Sverige skall finansiera terror mot Israel.

Anonym sa...

Vänsterkritiken mot Alliansen är omöjlig. Å ena sidan är det fel att partierna försöker prata sig fram till gemensam politik, å andra sidan är det fel att partierna inte redan har en gemensam politik. Det spelar liksom ingen roll vad de borgerliga partierna gör – det är ändå fel.

Jag har aldrig mött någon borgerlig politiker som pratat om att de vill att människor får det sämre. Tvärtom. Alla politiska reformer syftar till att svenskarna ska få det bättre. Lösningen på de flesta av de social problem vi ser idag är minskad arbetslöshet. Detta brukar alla partier utom Miljöpartiet hålla med om. Det som skiljer är alltså inte målet, utan metoderna. Den dagen vänsterbloggarna börjar diskutera detta istället för påhittade konspirationer kan det bli fruktbara diskussioner på en lite högre nivå.

Anonym sa...

Såg ett slags reportage nu på tv4-nyheterna om borgarnas mediaträff hemma hos Hägglund eller vad han heter. Det var ju riktigt skojigt. Tokigt att den ena sen den andra var försenad. Det spekulerades i varför och vems fel det var. Riktigt kul var det i alla fall. Tihi.

Anonym sa...

"Den dagen vänsterbloggarna börjar diskutera detta istället för påhittade konspirationer kan det bli fruktbara diskussioner på en lite högre nivå."

Yes please.

Peo Olsson, Stockholm

Anonym sa...

Nej det är klart Peter, Fredrik och ni andra som egentligen bara lägger fram invektiver om Ali oh om vänstern, ni vill ju i själva verket ha en ny Hitler i Sverige, eller en ny Franco, en som förbjuder facklig verksamhet, en som ser till att folk tvingas arbeta för usla löner, en som ser till att kvinnor hålls på mattan och manligheten förverkligas i uppfriskande krig. Er agenda känner man ju - eller????

Anonym sa...

Men kom igen Ali. Du kan skriva bra och hitta kul poänger vilket är varför jag besöker din blogg. Jag skulle dock inte rösta på ditt parti då Stalin ligger och skräpar i garderoben.

Detta inlägg verkar dock visa att du har skrivkramp - jag menar vad är det för roligt med en rubrik "Oppositionen utlovar mer enighet"? Det är ju en nyhet. Om budgetförhandlarna proklamerade "S V och Mp lovar att vara mer överens" så skulle det också vara en nyhet. Ett sånt löfte kommer vi dock aldrig att få se.

Anonym sa...

egentligen är det mest provocerande i de senaste dagarnas mediebrus, vilket otroligt utrymme den här alliansen fått över huvud taget.
vad jag vet så bör egentligen media ge partier plats i proportion till hur stora de är (detta är naturligtvis ingen lag, men en slags etisk linje att gå efter för press och etermiedia) och vanligtvis brukar de små partierna alltid få mer plats än de porportionellt "har rätt" till.
men den senaste veckan slår nog varenda media rekord i obalanserad rapportering.

vilket i och för sig inte behöver vara dåligt i sig. bara intressant att iaktta.

Anonym sa...

Svar till Anonymos II från Anonymos I:
Men vilket parti röstar du på då? Det finns väl inget parti som inte har någon ruskprick i sin historia. Tänker på Hitler som sagt, på Franco, på Salazar, på Pinochet, på Diem m.fl. m.fl. m.fl. som inte varit kommunister utan konservativa, och ruskiga diktatorer och som de borgerliga aldrig har tagit avstånd från på det sätt som Vänsterpartiet har tagit avstånd från Stalin.
Den som är utan skuld kaste första stenen alltså!

Anonym sa...

"Tänker på Hitler som sagt, på Franco, på Salazar, på Pinochet, på Diem m.fl. m.fl. m.fl. som inte varit kommunister utan konservativa, och ruskiga diktatorer och som de borgerliga aldrig har tagit avstånd från på det sätt som Vänsterpartiet har tagit avstånd från Stalin."

Är detta något slags skämt?
Skulle inte de "borgerliga" har tagit avstånd från diktatorer? Hur är det med kunskapsnivån inom vänstern egentligen?

Anonym sa...

Giftig symbios

Mödrar sprider porer,
tickor , tidsinställda bomber,
taggsvamp vass på livets stig.

Slemsvamp saknar både vett och hatten.
levandes i symbios,
med krog, på natten.

Rotsvamp, Heterobasidion annosum,
människans egen parasit,
bryter samhälls fura ner, skapandes livsrum.

Dalar sedel gör, likt höstens löv,
ger frist åt samhälls parasit,
nerbrytarsvamp nytta gör.

Svampar, beroende organism,
människans gråmöggel.
skamfläck på livets frukt,
onyttig hålls snart i tukt.

Blåmusseron häxringar sprider,
lammticka brunaktig på gamla dar.
Blåklint ljuvt ler, pryd,
giftig vitsippa växa i Bankeryd.

Anonym sa...

Det är härligt att se att alliansen får nästan allt mediautrymme. Det sista jag hörde från sossarna var att de vill skapa 50.000 skattebetalda gardinhängarjobb, vilket knappast kan ha mottagits positivt av många.

Det känns inte bra att vi i Sverige skall betala skatt för att vi skall ha 50.000 gardinhängare inom vård och omsorg. Ordet skattesänkning verkar vara ett ord som saknas i sossarnas vokabulär, vilket skulle ha varit ett bättre alternativ.

Nåväl, naturligtvis kommer vänstern att spy galla och gräma sig över att alliansen blir mer och mer enade, och därmed växer sig starkare. Vänstern vill ju helst att alliansen skall brytas, och den typ av artiklar som Ali nu skriver visar bara på vänsterns desperation. Jag ser verkligen fram emot att läsa kommande lögner och desperata artiklar från vänstern som inget hellre vill än att köra våran ekonomi i botten.

Peter Björkman sa...

Ekonomin är OK. Det är arbetslösheten som inte är det.

Anonym sa...

Kan någon hjälpa mig svara på en fråga?

Jag undrar varför de som tjänar mycket, kommer att tjäna mer med den borgerliga alliansen. De har väl bara lovat skattesänkningar för låginkomsttagarna?

Anonym sa...

OK, så ska jag vara rak nu. Det är jag som är Anonymous 1. Inlägget ovan var menat som exempel på hur infantila somliga inlägg på den här bloggen är. Däremot var det inget skämt!

Jag inte kan säga att jag noterat mycket av borgerligt avståndstaganden från konservativa diktatorer under min politiskt medvetna tid, som är 45 år vid det här laget, med undantag för folkpartiet, som dock idag knappast står för de liberala värderingar det en gång förfäktade.

Att moderaterna exempelvis vill avskaffa den allmänna rösträtten är ju klart, man var ju emot att den infördes en gång - eller? Partiet, då högerpartiet, var starkt nazistanstruket på 30-talet dessutom, liksom dåvarande bondeförbundet, nuvarande centerpartiet.
Varför ställer ni inte nuvarande moderater och centerpartister till svars för detta? För att ni är nazister?

Ska ni attackera ett parti för vad det stod för 50-100 år år sedan, bör ni i konsekvensens namn ställa alla partier till svars på samma sätt och enligt samma principer. Ska vänsterpartiet, ja även socialdemokraterna, för all framtid anklagas för vad Stalin gjorde för 80-50 år sedan, trots att företrädarna för dessa partier tagit klart avstånd från Stalin, socialdemokraterna i alla tider och vänsterpartiet gång på gång på gång de senaste 35-40 åren, då bör samma fördömanden för forntida försyndelser läggas de andra partierna till last.

Det är dags för somliga av er bloggkommentatorer att växa upp och inse vad ni faktiskt håller på med, nämligen IT-mobbing!

Ali Esbati sa...

Att skattesänkningarna skulle handla om att gynna låginkomsttagare är missuppfattat alternativt ren lögn. Till och med om man bara tittar på skattesäkningar och ingenting annat kan man se att de verkliga sänkningarna kommer för höginkomsttagare. Man kan se det på moderaternas egna beräkningar också. Om man tittar på hur skattesänknignarna som föreslås i vårbudgetpropositionen slår, enligt Tabell 5.1 i moderaternas egen motion kan man se följande för de olika decilerna, där decil 1 är tiondelen med lägst inkomster av arbete och decil 10 tiondelen med högstinkomster.

(% av den totala förändringen av inkomsterna):
1: 2,6
2: 6,0
3: 8,5
4: 9,9
5: 10,8
6: 11,6
7: 12,5
8: 12,7
9: 12,7
10: 12,7
Tot.: 100

Som du ser går 60% av förändringen till den halva av befolkningen som har högst arbetsinkomster. För dem som har det sämst i samhället, och saknar arbetsinkomster sker istället dramatiska försämringar.

LO har räknat på moderaternas förslag ur fördelningssynpunkt och resultatet är glasklart.

Till exempel:

- Decilgrupp 3 och 4 - alltså de med nettolöner på ca 7000-13000 kronor i månaden är de som förlorar mest i ekonomiskt utrymme med moderaternas besparingar. Som andel av ursprunglig nettoinkomst motsvarande 11,6 respektive 8,2 procent. (se figur 2.9, sid 17)

- Skatteförslagen ger i individer i den tiondel av befolkningen som tjänar mest den i särklass största skattelättnaden i kronor. I genomsnitt 18800 kronor lägre skatt per år.

Du bör inte lyssna så mycket på vad de borgerliga säger och utlovar (förutom att vara eniga om att försämra för vanligt folk). Det enkla, tydliga faktumet med den politik de borgerliga presenterar, är att den är omfördelande: från fattiga till rika, från kvinnor till män.

Anonym sa...

Det är ju bra att du visar detta så tydligt Ali. Men jag trodde att alla visste det här.

Anonym sa...

Till Kerstin:
Ska vänsterpartiet, ja även socialdemokraterna, för all framtid anklagas för vad Stalin gjorde för 80-50 år sedan, trots att företrädarna för dessa partier tagit klart avstånd från Stalin

Skillnaden är att du inte kommer att hitta några moderater som kallar sig nazister medans många VP:are (till exempel Lars Ohly) fortfarande kallar sig kommunister trots de folkrättsbrott och demokratibrott som begåtts i dess namn. Eftersom många idag levande fortfarande lider som offer av kommunismen är det extra vidrigt att kalla sig kommunist.

Vidare, angående din kommentar om Stalin, skulle jag och många andra här gärna höra ett klart avståndstagande från Stalins gärningar av till exempel Ali eller andra VPare. Jag är inte övertygad om att det inte finns högt uppsatta VPare som inte hyser viss respekt för Stalin.

Anonym sa...

Ali!

Kan du bifoga en länk till den proposition som du hänvisar till.

Jag tittade i vad jag tror är den senaste propositionen, Proposition 6: Fler som arbetar, och jag hittar inga tabeller över huvudtaget i den.

Anonym sa...

Kan du hitta en konspiration i denna rubrik, Ali?

http://www.aftonbladet.se/vss/ekonomi/story/0,2789,692242,00.html

Anonym sa...

Anonymous: Haha, men de kallar sig liberaler, trots att det liberala USA begått och begår mängder av politiska mord, stöttat och stöttar mängder av diktatorer som varit eller är vidriga mot sina befolkningar.
Ja detta land har inte en utan ett antal gånger störtat demokratiskt valda regimer och satt in diktatorer istället, som Pinochet och nu försöket att störta Chavez i Venezuela.

Har du ingen förmåga att skilja mellan ideologi och praktik!

Därmed har jag sagt mitt i den här saken.

Anonym sa...

Åtminstone decilerna 1 & 2 är väl tämligen ointressanta. Jag hade en årsinkomst på ca 26 000 kr förra året (2 månader sommarjobb). Jag antar att det placerar mig i någon av dessa decilier. Men det finns ju en förklaring till det. Jag lever på studiebidrag/-lån under nästan hela året. Så det är ju ingenting att fästa något avseende vid.

Sedan att det i absoluta krontal blir mer åt de med högst inkomster är väl oundvikligt vid varje inkomstskattesänkning om den inte kombineras med att progressiviteten i beskattningen förstärks.

Sedan om nettoeffekten för personer med väldigt låga inkomster blir negativ så är det ju olyckligt. Det kan ju emellertid vara intressant att studera den saken i ett mer långsiktigt perspektiv. Jag förmodar att de som har så låga inkomster som 7000-12000 kr/mån inte jobbar heltid eller är relativt nyetablerade på arbetsmarknaden. Antar att där också finns en och annan som arbetat en tid och sedan dragit iväg på en resa vilket ju inte är helt ovanligt...

Över tid sett så torde de flesta emellertid röra sig uppåt i inkomstdecilierna. Medelinkomsten för undersköterskor är exempelvis vad jag vet ca 18000 kr/månad. Så om man väljer att se denna grupp inkomsttagare som priviligerad så håller ju ditt resonemang. En lösning vore ju att höja grundavdraget. Men det skulle ju också ge en skev fördelning i kronor och ören allt annat lika. Då tycker att det är en riktig prioritering att sikta in inkomstskattesänkningarna på breda lager av heltidsarbetande.

Anonym sa...

Nu spekulerar jag lite här ovan. Nån som vet var man svat på vitt kan finna svar på vilka som befinner sig i de olika decilierna?