onsdag, augusti 31, 2005

Öst är öst och väst är väst...

Det här är en rolig historia från Sovjetunionen:

Chrusjtjov var på besök på en grisfarm i en liten ukrainsk by. Lokaltidningen var på plats och fotograferade en glad Chrusjtjov stående bland grisarna. Direktiv hade anlänt om artikelns utformning, men inte bildtextens, varför viss nervositet uppstod. Bara ”kamrat Chrusjtjov”? Nej, det fungerade inte. Det skulle komma kritik från arbetarkollektivet. ”Grisfarm besöks av kamrat Chrusjtov”? Njae, man såg inte så mycket av själva farmen på fotot. Kamrat Chrusjtjov och grisar? Grisar och kamrat Chrusjtjov? Det var svårt. Övervägandet lämnades till redaktören. När tidningen kom i tryck löd bildtexten: ”Kollektivjordbruket Skäran. Trea från vänster – kamrat Chrusjtjov”.


Det här är en rolig förening i Sverige:

Föreningen Mörkblått värn utgörs av ”unga konservativa moderater”, alltså medlemmar i moderata ungdomsförbundet, som vill att det ska vara mer rejäla tag när det gäller att betona reaktionära aspekter av kristendomen, fastställa kvinnors plats till hemmen, och i allmänhet vörda sådant som doftar naftalin. Bland annat har föreningen, tillsammans med den likaledes käcka samlingen Förenade monarkister, ordnat besök hos Greve Magnus Stenbock på hans herrgård Herrborum, för att ”träffa likasinnade i en oskattbart vacker miljö samt träffa och konversera med den mytomspunna Greven själv”. Nedanstående bild - här utan bildtext - är ett förevigat ögonblick från denna oskattbara händelse:

37 kommentarer:

Anonym sa...

kul att de hittade en tjej också, som fick vara med lite på kanten. i styrelsen var det annars ganska helmanligt...

Anonym sa...

Jovistt en ganska komisk sammanslutning kan tyckas (som hämtat från en sedan länge svunnen tid). Men vad det gällde det där med mörkbrunt värn så visade det sig faktiskt att de hade ett inressant inlägg i frågan! Det skulle vara intrssant att få det kommenterat av Esbati eller någon anna från vänsterhåll!

Anonym sa...

Tja historien från öst är rolig. Speciellt om man vet vad som är den självklara fortsättningen. Hela redaktionens förflyttning till ett fångläger i sibirien, utom redaktören som stämplas som "statsfientlig" och avrättas.

Anonym sa...

Själva MUF har fler som heter Carl än tjejer sammanlagt, har jag hört.

olydig sa...

Det är väl bara att citera liberalernas egen husgud, Herbert Tingsten:

"Fascismen är borgerlig: den har överallt kommit till makten så gott som uteslutande med stöd av de borgerligt, antisocialistiskt inriktade folkgrupperna, den har i sina grunddrag bevarat den borgerliga produktionsordningen, den privata äganderätten till produktionsmedlen, den i princip fria konkurrensen, och den avvisar tanken på ekonomisk utjämning."

(ur "Nazismens och fascismens idéer")

Anonym sa...

Jag vill framför allt betona person nummer två på bilden från höger räknat. OMG!!!!

Mitt råd till MUF: välj honom till ordförande istället för den där anonyme nyliberalen vad-han-nu-heter som ni har nu. Detta för att ytterligare förtydliga ert varumärke och positionera er rätt på den politiska marknaden.

Peter Björkman sa...

Nu heter de ju Unga konservativa moderater. Helt rätt att besöka greven alltså. Vilka mer hör till de svenska förebilderna?

Anonym sa...

möjligen är det förment, men detta är ju lyteskomik i den högre skolan. Herrejösses!

Anonym sa...

Benedict: En liten rättelse, MUF har fler som heter Carl än tjejer i sin förbundsstyrelse.

Men mörkblått värn är verkligen helt underbara. Checka gärna in Dag Elfströms blogg, han är numera KDU:are och fortfarande lika galen. Har en jättekul historia om när han och hans kamrat skulle sätta dit UV på vår egen hemmaplan, ett sympatisörsmöte. Den tar vi nån annan gång, kolla in elfstrom.blogspot.com

Anonym sa...

Mannen längst fram längs till höger ser ut som min rektor.

olydig sa...

Efter att ha sett den här bilden förstår jag varför tigrar ibland äter upp sina barn...

Anonym sa...

OBS! Läs artikeln!!! Bland det roligaste jag sett i år...

Anonym sa...

Högertokar som kramar grevar och baroner kan man skratta åt. Vänstertokar som kramar terrorister och diktatorer är ett sorgligare kapitel.

olydig sa...

Snappy comeback, cmo...

Kul att ordförandetoken i Mörkbrunt Värn har Reagan som favoritpolitiker; president för USA då det blev dömt för terrorism av Internationella Domstolen i Haag...

Vad var det du sade om terroristkramare nu igen...?

olydig sa...

Peter!

Du behöver inte leta efter fakta på obskyra hemsidor. Varför gick du bara inte till Internationella domstolens egen hemsida? Där har du alla dokument om det här:

http://www.icj-cij.org/icjwww/icases/inus/inus_isummaries/inus_isummaries_toc.htm

Anonym sa...

Du får nog citera det du kallar terrorism. orkar inte sitta o plöja massa text för att hitta nån formulering som du som sagt kallar terrorism. Myggsilare, kamelsväljare.

Anonym sa...

Arbetarbröder vi måste skapa ett kommunistiskt parti! med kampstaf i ledning som inte föråder, med stenhårda klasskämpar i!!!

Anonym sa...

Texten var verkligen oskattbar. Dag Elfstöm (killen med röd väst och ful frisyr) skriver som ett barn som vill låta som en gubbe.

olydig sa...

Oj, punkterna är alldeles för många för att kunna summera i ett litet inlägg. Men sikta in dig på domslutet från 27 juni 1986, där står allt du behöver veta.

Det är inte jag som kallar något för terrorism. Det räcker med att se vad som står i amerikansk och internationell lag.


http://www4.law.cornell.edu/uscode/18/2331.html


http://jurist.law.pitt.edu/terrorism/terrorism3a.htm

Var nu duktig och läs texten. Jag kan inte sitta hela kvällen och hålla dig i handen.

Anonym sa...

Fantastiskt duktigt att reffa ett par ställen med lagstiftning. Då återstår bara för olydig att visa hur nåt av det där kan knytas till att USA blev fällt för terrorism.

Du kanske tror att det räcker för en åklagare i tingsrätten att ha med sig ett ex av Svea rikes lag?

I övrigt är det inte jag som ska bevisa åt dig. Hahaha...

anon sa...

RIKTIGT kul blir det ju först när den ärkereaktionäre Elfström upprörs över att en moderat kommunpolitiker snott hans blogginlägg och sedan använt dem som sina egna funderigar i veckobrev och på sin egen blogg.

Hahaha, känns litegrann som ett 100 höjdare-tillfälle.

Gork sa...

Mörkblått Värns försvar för att de inte är nazister är inte klockrent.

Smaka på följande mening: Nationalismen blir enbart farlig när man fastnar i det socialistiska sättet att tänka, där man ställer och mäter folkgrupper (kollektiv) mot varandra.

Hrrmm.. vad går då nationalism ut på, förutom att dela in folk i olika grupper? Inte ett enbart socialistiskt tänkande kanske.

Mörkskuggorna har dock en poäng i att kommunismen och nazismen är samma andas barn. Två olika grenar av totalitarismen som är väldigt lika varandra.

Kolla gärna in denna bild från
Political Compass. (Gör gärna testet och läs analysen också).

Den är ganska klargörande för att illustrera likhetern mellan nazism och kommunism/stalinism.

Att Mörkblått Värn inte är fascister/nazister innebär dock inte att det är några trevliga lirare. Nationalistist-religiösa homofober och överhetskramare! Urk.

anon sa...

Pelpet: Som tur är så ä ju inte totalitarism-doktrinen någon klockren analys av någonting överhuvudtaget. Det är en i grunden liberal doktrin som är skapad just för att passa de syften som du själv uttryckligen bralar ut; "Kommunism och nazism är samma andas barn".

En lögn som reproducerar sig själv, så att säga.

Totalitarismdoktrinen känns faktiskt mest som något ett gäng liberala grådvärgar suttit på någon fakultet nånstans i USA suttit och förvanskat gamla antifascistiska slagord för att kunna rättfärdiga dte egna näringslivets kotterier med nazismen.

Totalitarismdoktrinen är om något totalt Ahistorisk. Som sig bör för liberaler.

Anonym sa...

Knepigt då att jinge ger dem PR! :) Han måste sakna dem. Han borde gå ut och plåta lite fåglar. Det är han bra på.

"Likud-bloggare" = kodnamn använt av antijudisk/antiisraelisk bloggare för benämning av antikommunistiska bloggare som ser Israels rätt att existera.

anon sa...

"[...]som ser Israels rätt att existera."

Mjo, om man faktiskt menar att en stats rätt att existera är lika med en stats rätt att bedriva ockupationskrig ocg apartheidpolitik trots internationella konventioner, lagar och avtal...

Det här ger begreppet "rätt att existera" en revolutionerande ny innebörd! Kanske ska man börja tala om Sovjetunionens "rätt att existera" när Prag-våren och Ungern-händelserna kommer upp på tapeten?

Det är lika sjukt som det är uppenbart.

olydig sa...

Till anonymous.

Du är varmt välkommen över till min sida, där jag kan förklara domslutet från Internationella Domstolen för dig. Det känns lite fräckt att ta upp plats på Alis sida. Välkommen.

http://olydig.blogspot.com/

Anonym sa...

Med "rätt att existera" menar jag helt enkelt landets rätt att inte utsättas för utplåningskrig och terrorattacker. Det vet naturligtvis Joel och kunde ha sluppit anstränga sig. Är Israel apartheidstat, så är även Sverige det.

Terrorn går långt tillbaka, innan det fanns någon ockupation. Det är inte ockupationen som Israels fiender attackerar; det är dess existens. Fråga Hamas.

Samhällskritik är en sak; terrorism är en annan. Men somliga i Sverige stödjer terrorgrupper. Och det är sjukt. Svenska vänstern tog avsked av sitt vett när de tog sida med terrorister.

Men visst skulle det vara bra om alla parter höll konventioner och avtal; då skulle utplåningskrig, vapensmugglingar och mordbombningar vara ett minne blott och fred skulle kunna förhandlas. Ignorant att tala om konventioner och avtal som om de bara måste hållas av en sida.

olydig sa...

Till anonymous.

Du är varmt välkommen över till min sida, där jag kan har förklarat domslutet från Internationella Domstolen för dig. Tyvärr hade jag inte tid att rita en pekbok åt dig.

Välkommen.

http://olydig.blogspot.com/

Anonym sa...

"Är Israel apartheidstat, så är även Sverige det."

Menar du bortsett från att vi inte har lagar som gynnar specifika enticiteter och att vi inte ockuperar en annan nation?

Gork sa...

Joel K:

Kommunismen (i bolsjevikernas version) bär på ett idégods som de delar med andra totalitära rörelser. Det finns ett stort antal likheter.

Först så finns det alltid en förtryckt folkgrupp. Bolsjevikerna hade proletariatet, nazisterna den ariska rasen.

Sedan finns det alltid en orm i paradiset som orsakar problemen. Borgarna hos kommunisterna och judarna hos nazisterna (men alla totalitära rörelser tycks hata judar.)

Sedan så finns det alltid de hotande utländska makterna. Den kapitalistiska inringningen (Sovjet) eller USA och Sovjets teknik och industri (Tyskland).

Sedan så finns alltid utopin om det rena riket, där alla lever lyckliga och ifred och alla störande element är borta. Den kommunistiska samhället som är arbetarnas paradis, tredje riket där arierna lever i välstånd. Det är alltid en enpartistat.

Dessutom har man dyrkan av ledaren, övermänniskan, som står över rätt och moral och är en gud.

Det här en gammal idé, man hittar samma sak i uppenbarelseboken. Och den har kommit igen flera gånger i olika former. Sovjetkommunismen, nazismen, den italienska fascismen, francos falangister, panarbismen och islamismen.

Resultatet av tolitarismen är dock alltid detsamma - förtryck och folkmord.

Anonym sa...

Försök till svar:

Om det funnits en nation Palestina som Israel ockuperat skulle jag inte ha denna diskussion. Så jag drar det igen. När ska folk lära sig historien???

Jordanien och Egypten ockuperade områdena tidigare. Jag vet såpass att Israel inte ockuperade någon existerande nation.

Annars kan vi ju ta upp en diskussion om hur minoriteter har det i många länder. Minoriteten judar fördrevs eller utplånades på andra sätt i muslimska länder så det behöver vi inte ens diskutera. Men det ska inte glömmas i sammanhanget; det vore att hyckla!

Min tanke om Sverige var att Sverige håller folk av annan etnicitet i ghetton och att det bland invandrare i Sverige, från många etniska grupper, existerar förhållanden - problem med språk, större familjer, kulturella avvikelser som att kvinnor stannar i hemmen oftare än västerländskor - som gör att invandrare har mindre chanser i utbildning och arbetsmöjligheter i samhället.

Man kan skriva en hel bok om orättvisor som existerar utan att det är just "apartheid" som gäller. Oftast är det skillnader i ekonomisk klass som är avgörande snarare än ras eller etnicitet.

Mycket av det som existerar i Sverige och andra nationer bland minoriteter finns även bland minoriteter i Israel, vare sig de är orientaliska judar, etiopiska judar, muslimer eller kristna. Vi kan diskutera mer om sociologiska mönster och utbildning om du vill men det är för lätt att bara börja hojta apartheid. Det är orätt och propagandistiskt!

Med tanke på vad som utmärkte apartheid i Sydafrika är det en skymf mot dem som led under det att använda ordet om Israel! Fy skam som apar efter propaganda. Det är rasistiskt! :)

Anonym sa...

Ja, för det brutala förtrycket på den ockuperade Västbanken är ju fullkomligt jämförbart med svensk segregation. Bortsett från vägspärrar, stridsvagnar, attackhelikoptrar och folkfördrivning, (till förmån för illegala bosättningar) då. Idiot!

olydig sa...

Till A-K Roth.

"Om det funnits en nation Palestina som Israel ockuperat skulle jag inte ha denna diskussion."

Du "glömmer" bekvämt nog att det heller inte existerade en nation som hette Israel innan 1948. Betyder det då att "Israel" inte heller finns?

Gork sa...

Ang Israel/Palestina:

Enligt ett flertal FN-resolutioner och världsopinionen så skall Israel dra sig tillbaks till 1967 års gränser. De flesta stödjer numera även en tvåstatslösning. Det är detta man bör utgå ifrån.

Att titta tillbaks på historien är ofta kontraproduktivt. Det går alltid att hitta stöd för något folks rätt till något land genom att titta på historien. Genom att godta historiska argument så öppnar man för eviga bråk.

Någonstans måste man dra en gräns för då man glömmer historiska oförrätter. Kanske vid ett generationsskifte? Ingen är trots allt ansvarig för vad deras föräldrar gör.

Fredrik Lindholm sa...

Jag dyrkar hellre saker som doftar naftalinpalmitat.

Anonym sa...

Klicka gärna på namnet Fredrik Lindholm här ovan och spana in hans blog "Iron Thorn". Det är en rätt intressant inblick i den unga fascismen tankevärld. Skrämmande och löjeväckande på en och samma gång.

Anonym sa...

se där visst kom det med på 100 höjdare, åtminstone Greven