fredag, augusti 19, 2005

Fair and balanced

Ekots två huvudrubriker just nu:

1) Regeringens jobbpaket ifrågasätts
(apropå att Gunnar Wetterberg inte gillar regeringen)

2) Folkpartiet villigt kompromissa
(apropå att folkpartiet kan tänka sig att göra livet ännu mer surt för sjuka och arbetslösa än vad man tidigare aviserat)

18 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså Ali,

Nästan alla på 'betalar-sidan' har anledning att ifrågasätta det som benämns 'jobbpaketet'. Du tyckte ju själv att det inte dög!

Och att politik alltid handlar om kompromisser är heller ingen nyhet! I det här fallet pratar du dessutom om den sk 'opposionen'. De bedriver inte politik ens, de pratar om den!

Anonym sa...

Det borde naturligtvis stå:

1) En tokig högerstolle (dvs nazist) som vill äta dina barn gillar inte regeringen.

2) Folkpartiet vill sätta sjuka människor i koncentrationsläger.

Men nej, det främlingsfientliga träskets ideologi genomsyrar totalt vår massmedia.

Anonym sa...

Snoozer, varför skriver du så? Det vore ju jättekonstigt om rubrikerna såg ut så.

Hannelore sa...

Frågan är om det går att göra livet mer surt för sjuka och funktionshindrade än vad det redan är? Om man inte vill göra som nazisterna.

Men medierna ställer inte de frågorna därför att det är politiskt korrekt att hetsa mot sjuka och arbetslösa.

Anonym sa...

Hannelore, ja tänk om det vore så illa som du skriver.

Men jag har inte sett någon hets mot vare sig sjuka eller funktionshindrade, inte mot arbetslösa heller. Tvärtom!

För du vet väl att alla dessa sörjs för idag genom politiska system. Sådan kommer dessvärre/dessbättre ändras och troligen under hela den tide de finns kvar.

Tänk om de istället hade haft en försäkring, ett avtal som reglerar deras villkor. Då hade de kunnat gå till en domstol om försäkringsbolaget inte levde upp till sina åtaganden.

Nu har de inte ett avtal, de har ist fått politiska löften, och det av människor som de flesta inte har valt, och som de bara får välja var 4.e år. Så dessa drabbade får helt enkelt snällt sitta och hoppas på politiken.

Det är extra surt om man har det svårt på något sätt. Då har man ju ännu sämre möjlighet att påverka sin situation själv, något som ju är svårt nog för de allra flesta redan idag. De hoppas ju också mest på att där skall komma nå't extra från 'politikerna'. Tex 100 kr mer i barnbidrag okt-dec. Fast visst vet dessa innerst inne att det är deras egna pengar politikerna delar ut!

No free lunches! Even the ones for our benovolent and wise leader are paid by us and our work!

Peter Björkman sa...

På Ekot hörde jag också kommentaren att kommunerna inte anställt fler trots att de fått mycket extrapengar från staten.

Hrrm. Det är inte vår verklighet i Vadstena kommun. Statsbidragen är snålt tilltagna och villkorade. Det är också skatter till staten som avskaffats/skurits ner de sista åren: fastighetsskatt, arvsskatt osv. (Den progressiva delen)

Peter Björkman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Hannelore sa...

Jonas, om du inte sett någon hets mot sjuka så har du inte öppnat ögonen. Känner du någon som är långtidssjuk?

Gå in på Svenska Smärtföreningens hemsida

http://www.levamedsmarta.com/

och läs vad som står där, även dagsedlarna.

Jag kan visa dig ännu mer, men det får räcka tills vidare. Man ser det man vill se. Frågan är vad du vill se och vad du helst vill blunda för?

Jag hade privata försäkringar också när jag krockade - en av de är obligatorisk - men vad hjälpte det. Vet du vad det kostar att gå till domstol? Vem tror du har de pengarna?

Anonym sa...

Hannelore,

Jag har inte sagt att det är lätt, och jag jag känner folk (många) som varit sjukskrivna länge.

Jag vet att det inte är lätt, och jag kan heller inte säga att det inte kommer att bli svårare ändå. Men att det skulle vara hets håller jag inte med om.

Du har en poäng i att det är svårt att få driva civilprocess. Just mot försäkringar är det dessutom nästan omöjligt pga att ärenden skall hanteras av en försäkringsnämnd. Först därefter går det att bedriva process. Men dålig rättssäkerhet, och att lagar/avtal är svåra att upprätthålla är ett område som är politikernas ansvar.

Jag håller med dig att det innebär att tex försäkringsbolag kan ta sig friheter, och gör det. Men detta är politikernas ansvar, och det är inte välskött.

Men det är två olika saker som ligger på bordet: Att de som verkligen är drabbade har det jobbigt är det ingen som ifeågasätter. Det är heller inget som kan administrerars bort politiskt. Den andra saken här är pengar, ganska banalt i sammanhanget, men viktigt om man inte har dem. Vad jag sa innan är att politiskt beslutade utbetalningar kommer att fortsätta att ändras lite när/hur som helst, och då troligen till det sämre (speciellt för små grupper som inte bedöms kunna vara opinionsstarka). Där är riktiga försäkringsavtal bättre (men det förutsätter att man kan pröva dem i domstol, och att utslag genomdrivs). Men om det är som det är idag, att varje politiskt 'försäkringssystem' blöder pengar utan kontroll, kommer försämringar (det du uppfattar som hets) att inträffa. Dessutom kommer attityder att påverkas och det är väl precis det som märks i media och som uppfattas.

Det finns bra sidor och dåliga av sådant. De dåliga är uppenbara, och om överutnyttjande och attityden mot sådant påverkas mot mindre acceptans så är det bra.

Detta fenomen ser du på alla möjliga områden, allstå att stora system blir för stora och för dyra och till slut bara gynnar dem som missbrukar dem.

Men skyll inte på media, skyll på dem som skapar systemen som aldrig kan hålla, system som bar a blir dyrare och som skapar osunda mekanismer, som gör att försäkringsbloag och andra inte behöver leva upp till sina åtaganden, eller kan krångla sig ur dem genom att rättsystem inte fungerar där de ska ...

Anonym sa...

Gömd frid ler tom,
natt går före skräck.
ekar svar som ingen hör,
oro finner hamn.

Hård trottoar värker rygg,
fogdars nit alla nycklar bär.
regnet är min enda tår.

Trött sig resa snart,
gator tomma bli.
krökta ryggar likt vargar yla.
starka händer skänka tomhet ro.

Aggressiv är tiden,
mantra, ekar oro.
Surrar helt avsaknad av empati,
marknad gör Dig fri.

Anonym sa...

Du är rätt korkad, Alexander, om du förlitar dig på välgörenhet. Själv föredrar jag ett starkt gemensamt skyddsnät.

Anonym sa...

Självklart ska det finnas skyddsnät och det genom privata försäkringar, alla vet att allt statligt är ineffektivt och kostar mer än det borde.
För övrigt förstår jag inte hur mesiga människor är uppriktigt sagt, självklart finns det de som verkligen behöver vara sjukskrivna, Själv har jag levt meed depression i snart 7 år, ändå sliter jag då jag inte vill leva på någon annan. Det kallas att ta ansvar något som fler i detta gnälliga land borde ta.

Anonym sa...

Johan: Vem blir inte deprimerad av vår regering? ;)

Anonym sa...

Reinfeldts argumentation är usel. Hans prat om 65% statliga ersättningsnivåer förstärker bara myten om att det endast är staten som kan stå för ett socialt skyddsnät. Jag har aldrig hört honom säga att privata försäkringsbolag, fack, arbetsgivare, privat sparande mm. kan användas om man vill ha ett större skydd. Skydd som blir möjligt att utforna efter individens behov eftersom man får behålla mer i plånboken om man sänker skatten.

I Sovjet hade man centralplanerad matproduktion och matdistribution. Detta ledde som bekant till köer och brist. När vi liberaler föreslår att sådana värdelösa system ska avskaffas är det inte för att vi vill att folk ska svälta ihjäl eller för att människor ska få gå hungriga. Det är preics tvärtom. Vi vill att de ska ersättas av fungerande system som tex. den privata matproduktionen som vi har i Sverige. Samma sak med de statliga socialförskringssystemen.

Tyvärr är svensk borgerlighet lika sossig som sossarna själva. De vill bara fintrimma sossesystemen.

Peter Björkman sa...

Apropå det här med att media rapporterar guldregn över kommunerna. Ett aktuellt klipp från Bergslagsposten:

Totalt skall socialnämnden i Lindesberg spara in 9,7 miljoner kronor under en treårsperiod. För att klara av detta har nämnden nu tvingats besluta om att säga upp omkring 20 personer.
- Vi har beslutat att spara 5,7 miljoner på personalen, säger nämndens ordförande Irja Gustavsson (s).
Vidare kommer introduktionsersättningen till flyktingar att sänkas, och antalet institutionsplaceringar hållas nere i möjligaste mån.
Totalt sett innebär sparpaketet en ordentlig svångrem inom hela förvaltningen för att ekvationen skall ha en chans att gå ihop.

Guldregn över kommunerna och fler anställda i offentlig sektor var det! En offentlig lögn....

Anonym sa...

"Alltså bör man strunta i att rösta."

Alexander röstar alltså inte! Nu var vi nog rätt många som pustade ut!

Anonym sa...

Neolibileral och skatt är stöld röstar nog inte heller. Men vad är en valsedel jämfört mot en investering?

Anonym sa...

Skillnaden mellan m och vp är ungefär lika stor som skillnaden mellan sossarnas högerfalang och deras vänsterfalang. Vill man välja ha en högersosse så kan man lika gärna kryssa för en sådan på SAP:s lista.

Jag kommer inte heller rösta på något av de partier som sitter i Sveriges riksdag.