torsdag, augusti 25, 2005

Kräv Sverige åter, tortyren bort

Särskilt politiskt naiv är jag nog inte. Svensk utrikespolitik har inbegripit gott om både hyckleri och kryperi. Och flyktingpolitiken ska vi knappt tala om. Här sker dagliga vidrigheter, människoliv föröds i medieskymning. Men ändå. Ändå blir jag chockad, när regeringen meddelar att man tänker fortsätta skicka människor till tortyr. Det skedde med de två egyptier som överlämnades till maskerade CIA-agenter och överfördes till fängelsehålor i Egypten där de bland annat torterats med el mot kroppen. Sverige har – naturligtvis – kritiserats av FN:s tortyrkommitté för detta. Regeringen hävdade att man fått ”garantier” från egyptiska regeringen att männen inte skulle torteras i fängsligt förvar.

Garantier! Vi har här människor som lämnat ett land som systematiskt använder sig av tortyr. De har lämnat landet, bland annat för att de vet att regeringen där vill tortera dem. Sveriges regering skickar dem tillbaka till detta land, men säger: ”lova nu att inte tortera de här, när de hjälplöst sitter i era fängelser, dömda av en summarisk militärrättegång”. ”Jajjemän”, säger torterarna.

Detta kallar Barbro Holmberg och regeringen för ”garanti”. Och fortsätter att så göra, efter det att det visar sig att just de här personerna blivit just torterade. Och regeringen vill fortsätta med detta språkligt och juridiskt innovativa förfaringssätt. Barbro Holmberg säger:
– Man måste se verkligheten som den är. Risk för terrordåd finns i dag och vi måste hantera de situationerna, men det ska vi göra med respekt för mänskliga rättigheter. Det ska vi göra inom ramen för rättsstatens principer.
Jag läser detta uttalande fler gånger och kan faktiskt inte säga något annat än att det äcklar mig. Verkligheten som den är? Ja, verkligheten är att Sveriges regering skickat människor i händerna på torterare. Här säger Barbro Holmberg att det var bra gjort. Men detta torterande ska ske med respekt för mänskliga rättigheter och inom ramen för rättsstatens principer.

Vad betyder respekt för mänskliga rättigheter om inte det absoluta tortyrförbudet upprätthålls? Hur vid är ramen för rättsstatens principer, om såväl brott mot svensk lagstiftning som basala internationella konventioner inryms i den? Är detta Sverige? Är Barbro Holmberg socialdemokrat? Vad betyder det i så fall?

32 kommentarer:

Anonym sa...

Ja visst är detta en verklig utmaning för tanke och känslolivet, det är inte första gången det sker saker som är svåra att förstå i det här landet, här har åkt tåg med konstigt folk, man har med kniv skurit isär människors hjärnor och man har massteriliserat( 10.000 tals) fattiga människor. NU kommer man(om moderaterna får råda) att skapa 100.000 tals fattigpensionärer som inte får råd med både mat och husrum.

Anonym sa...

Det betyder att vår regering är ännu en regering i västvärlden, som det heter. Det verkar vara en politisk omöjlighet att i första hand värna om individens rättighet att finna en fristad och fly från hot numera. Det är världskrig och en stats misstanke om terrorism översätter till alla språk. Det är religiösa tider, och för närvarande väldigt svårt att få skydd någonstans om man svurit i kyrkan.

Folkpartiet behöver visa vägen igen, och formulera det som ligger dolt bakom all svensk officiell flyktingpolitik, och skapa en Utvisningsminister.

Anonym sa...

Alexander, är du naiv nog att tro att den regeringsamverkan som existerar nu är en där både Vänstern och Sosseriet har lika mycket att säga till om?

Anonym sa...

Alexander, jag skäller inte på någon, inte "högern" ej heller på "vänstern" jag säger att vi svenskar ibland har gjort saker som är lite svåra att förstå.

I fallet med att man steriliserade fattiga tror(verkligen tror) jag att myrdalarna var inblandade och jag överlåter åt dig att bestämma vem vi tillsammans skall belasta och skälla på i det fallet.

När det gäller att skapa 100 000 tals nya riktigt fattiga gamla människor så skäller jag inte , jag är uppriktigt ledsen.

Unknown sa...

Det är tragiskt men sant att det som borgerligheten och även regeringspartiet SAP (observera att det rör sig om ETT sådant) kallade för vänsterns konspirationsteorier nu erkänns som faktum av samma etablisemmang. Att oskyldiga skjuts och att premiärministrar mörkar...att sk demokratier skickar människor till en säker död eller i bästa fall tortyr... att USA:s säkerhetstjänst tillsammans med svenska säkerhetstjänsten hand i hand bryter mot all folkrätt och konventioner om mänskliga rättigheter...att Säpo kartlägger svenska ungdomar och vidarebefodrar informationen till terrorstater som Israel.

Konspirationsteorierna har förvandlats till verklighet. Hate to say we told you so!

Anonym sa...

Alexander, tillhör du också den ironiska generationen eller gör du bara parodi på dig själv?

Anonym sa...

De med konspirationsteorier har en tendens att tolka verkligheten så att den passar de ursprungliga konspirationsteorierna.

Anonym sa...

Hmm, anonym... Nu var du väl konspiratorisk va?

Och RIKTIGT jävla konspiratorisk faktiskt, när du uppenbarligen menar att till exempel pressmeddelanden från regeringen också är konspirationer...

Eller så är du bara en idiot, jag vet inte. Jag vill inte spekulera.

Anonym sa...

Kräv Sverige åter!

Inga människor till tortyr!

Inga svenska pengar till terrorism!

Ali Esbati sa...

Där håller jag helt och hållet med dig. Det är till exempel skamligt att vapenexporten till USA och Storbritannien fortgår, i strid mot svensk lag.

Anonym sa...

låt oss hoppas att de (eller deras anhöriga) som utsätts för detta stämmer den svenska staten, i sista hand inför Europadomstolen eftersom tortyrförbudet i art 3 EKMR gäller extraterritoriellt om svarandestaten kunnat förhindra att tortyren ägde rum. Det finns prövat i fallet Soering vs. UK som handlade om en man som hamnade på amerikansk dödscell vilket domstolen fann var att likställa med tortyr.

Anonym sa...

"...Där håller jag helt och hållet med dig. Det är till exempel skamligt att vapenexporten till USA och Storbritannien fortgår, i strid mot svensk lag..."

Väntat och helt predictable...

Hyckleriet hos svenska vänstern fortsätter. Svenskt stöd till PLO/PA och PFLP har gjort svenskar medansvariga för människors död. Vad andra nationer än har gjort förblir det skamligt.

Anonym sa...

Åh nej! Ali pekade ut en obekväm sanning! Bäst att byta ämne illa kvickt, eller hur, A-K?

Anonym sa...

Anonym. Med vänner som dig behöver Ali inga fiender.

Anonym sa...

Anon 5:09

Byta ämne? Jag? Men Ali är kvick att ta på ögonbindlarna, slingra sig och svänga sig. Han är "slängder" som man säger i vissa kommuner i Norrland.

Stöd till terrorgrupper är inte lika människorättsvidrigt som tortyr? Tycks som om många är likgiltiga visavis terrorn.

Anonym sa...

Ingen fara, Egypten sitter med i FN:s kommitte för mänskliga rättigheter. Inte kan tortyr förekomma i ett sånt land. För i så fall skulle ju FN vara ett dåligt skämt....?

Anonym sa...

Det är väl ingen högersmurf eller betongsosse som bryr sig om tortyr, så länge det är muslimer som torteras? Avskyvärt!

Anonym sa...

Vilka är det som på något vis protesterar mot terroristerna i Irak som slår övervägande mot muslimer? Någon i svenska vänstern eller är det bara OK?

Anonym sa...

"terroristerna i Irak", du syftar på USA:s militärer då?

Anonym sa...

Sista anonym borde våga sig på att svara på frågor ist för att leka med språket.

Anonym sa...

Pratar man om "terroristerna i Irak" så syftar man rimligtvis i första hand på de amerikanska soldaterna. Och då är det ju främst (om än inte enbart) vänstern som protesterar mot terrorismen.

Anonym sa...

Ja, historien visar att vänstern alltid legat helt rätt i det de protesterat mot. *host host*
Samma sak nu antar jag.

Anonym sa...

Anon. 8:14 är mycket dutti. Mitt fel, glömde skriva jihadister. Glömde de hemsnickrade definitionerna. Duttit gjort, anon!

Kan bara efter ditt bortkastande av frågan se att det inte rör dig i ryggen att attentaten nu slås huvudsakligen mot irakier. Och varför skulle det egentligen beröra någon som gillar terrorister? Nån i vänstern som opponerar sig mot att irakier sprängs i småbitar av utländska islamofascister/jihadister? Knappast. Så tyst, så tyst....

Tack anon; då är den saken uppklarad.

Anonym sa...

De flesta civila som mördas i Irak mördas av amerikanska soldater. Huvudfrågan för Iraks folk är alltså att bli av med USA:s mördarband.

Sedan är det också många som mördas av kriminella (kriminaliteten frodas i ockupationens spår) men inte fan går det att bekämpa kriminaliteten så länge landet är ockuperat.

Död åt de Hitlertyska ockupanterna ljöd slagordet i Europa på 40-talet. Död åt de Bushamerikanska ockupanterna skulle det kunna heta i Irak idag.

När irakierna kört ut/likviderat de satans mördarna från USA så kan de börja ta itu med sina inhemska kriminella.

Anonym sa...

Inhemska? Ja, om du ser länder som Jordanien, Saudiarabien och Syrien som stater i ett Stor-Irak. Du sidar med mördare som slår huvudsakligen mot irakier.

Anonym sa...

Nej, jag tycker lika illa om kriminella som begår vettlösa attentat mot Iraks civilbefolkning som jag avskyr USA:s dödsskvadroner.

Däremot så ger jag mitt hundraprocentiga stöd till de patriotiska motståndsmän som militärt bekämpar de amerikanska ockupanterna. Bushs mördarband kommer inte ge sig av frivilligt, de måste besegras militärt.

Även om jag avskyr våld så är jag övertygad om att jag själv skulle ta till våld och skjuta utländska soldater om Sverige var ockuperat. Förhoppningsvis skulle A-K Roth också stå på min sida då.

På samma sätt så är det varje patriotisk irakiers plikt att med våld bekämpa de amerikanska mördarna.

Anonym sa...

Vad har du för belägg, anon, för att det är olika grupper som ligger bakom attentat mot militära mål och attentaten mot civila irakier? Håller du dig verkligen informerad eller har du bara tagit den förutbestämda sidan? :)

Anonym sa...

Vad har du för belägg, A-K Roth, att det inte är amerikanska provokatörer som ligger bakom atackerna mot civila irakier? Det är väl ungefär lika troligt som att det skulle vara motståndsmännens verk. Det finns nog säkert en del motståndsmän som atackerar civila i Irak. Misstag och felaktigheter förekommer även från den försvarande sidan i krig. Säkerliken förekommer också en del amerikanska provokationer. Medan en del atacker är verk av rent kriminella element.

Huvudfrågan är dock lätt att ta ställning i. FÖR alla atacker mot ockupanterna (inklusive irakiska quislingar). MOT allt som riktas mot irakisk civilbefolkning, oavsett om det är amerikaner eller andra mördare som utför atackerna.

För Iraks nationella frihet - ut med varenda amerikan ur Irak!

Anonym sa...

Jaja, man behagar spekulera. FYI så är det allmänt känt att dina s.k. motståndsmän (dom från kringliggande länder :)) nu spränger ihjäl civila irakier. Jihadisterna är livrädda att någon form av demokrati ska ta form. Så tragiskt att ni som går dessa brottslingars ärenden inte fattar att ni blir nuasta offer om de får makten. Men så har nyttiga idioter alltid använts.

Anonym sa...

I Irak ska irakier ha makten. Inga andra. Irak är idag ockuperat av USA. Huvudprioriteringen är då naturligtvis att bekämpa amerikanerna.

Hur skulle A-K Roth reagera om vårt hemland, Sverige, ockuperades?

Anonym sa...

En makt som tog bort en svensk Saddam menar du? En makt som höll på att hjälpa Sverige på fötter efter en despot, menar du? Eller menar du inhemska och utändska terrorister från kringliggande länder som ockuperar/kidnappar folk och land, spränger svenskar i småbitar för sina egna anti-demokratiska mål?

Vete fåglarna om jag inte hade tagit sida med dem som tog bort despoten! I vilket fall skulle jag inte medvetet spränga småbarn i slamsor! Men det vet jag ju att såna vidrigheter sympatiserar du med. Du har väl ett större mål i sikte? Och helgar medlen?

Anonym sa...

Om en utländsk makt kom och störtade en svensk Saddam och hjälpte landet mot demokrati, skulle jag då börja spränga svenska småbarn i bitar? Nej tack, så vansinnig är jag inte!