lördag, augusti 27, 2005

Union busting med mänskligt ansikte

Inte tu tal om att den moderata partiledningen just nu spelar ett valtaktiskt skickligt spel. Man manövrerar sig fram till partiets stöd för att plocka ned några av de värsta nedskärnings- och antifackliga kraven inför valrörelsen. Då blir det lättare att köra valet på image istället för en frontalkrock i politiska frågor, där man med säkerhet skulle förlora.

Nu står Mikael Odenberg och Fredrik Reinfeldt i talarstolen och gillar läget med kollektivavtal och Las. Och det är kanske inte naken thatcherism vi har att förvänta oss från m direkt efter ett eventuellt regeringsskifte. Men det är samma kompassriktning och målsättningar, med grepp som är bättre anpassade till svenskt samhällsliv. På många sätt därmed desto farligare.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kommenterade moderaternas nya ”lite-kompis-med-facket-approach” träffande igår:
-Reinfeldt vill vara vän med facket. Det är inte kollektivavtalen han är emot, vi vet att han särskilt gillar lettiska kollektivavtal – utan det är våra löner han är emot. Reinfeldt vidhåller en politik som bland annat innebär kraftigt sänkta ersättningsnivåer och dyrare fackavgift, vilket båda syftar till lägre löner.
Det är riktigt. Den kanske viktigaste effekten av de borgerliga förslagen om sänkta ersättningsnivåer är att de sätter ett starkt tryck nedåt på de lägre lönerna. Medianlönen för arbetare var 2003 18 400 kronor i månaden. 65 procent av det – det är fortfarande vad moderaterna vill sänka ersättningsnivåerna till – är ca 11 800. En lön på 15 000 kronor i månaden ger 9 750 kronor, jämfört med 12000 kronor vid 80 procents ersättning. Det ger en tydlig vink om hur de lägsta lönerna på marknaden kommer att anpassa sig. Det är som LO konstaterade för ett tag sedan: ”Syftet med moderaternas politik är att etablera en lönenivå på 10 000-12 000 kronor i månaden för en stor grupp av vuxna arbetare och tjänstemän”.

Det ligger nära till hands att kalla moderaterna ett lönesänkarparti (utom, förstås, för dem med höga och riktigt höga löner). Men den antifackliga linjen är inte bruten. Förhöjd fackavgift som nämns ovan, och som de borgerliga partierna nu alla kommit överens om, är till exempel inte bara ett förslag med sedvanlig fördelningsprofil (sänk proportionell skatt och höj avgifter: ta från fattiga, ge till rika). Det är framför allt ett sätt att minska deltagandet i den generella arbetslöshetsförsäkringen och reducera den fackliga anslutningsgraden. Idag är arbetslöshetsförsäkringen mycket effektiv, just för att deltagandet är så högt. När fackavgiften höjs, särskilt utan att taket höjs, så kommer det dels att få effekten att många lågavlönade, som tjänar på att vara med, ramlar ur, samtidigt som en del med högre inkomster också kommer att betrakta det som onödigt att vara med. På så sätt minskar systemets bredd och effektivitet och kraven på högre avgifter ökar ytterligare. En ond spiral, där den fackliga organiseringsgraden hotas, och därmed den ojämförligt viktigaste grundbulten i svensk välfärd.

När det gäller det just nu största juridiska hotet mot facket – att EG-domstolen på fullt allvar prövar om det ska bli lagligt eller ej för svenska fack att vidta konfliktåtgärder mot utländsk lönedumpning à la Vaxholm – så ”avvaktar” partiledningen beslutet. Jovars. Det går att luta sig tillbaka, medan bröderna i Svenskt näringsliv, ledda av den tidigare moderate statssekreteraren Urban Bäckström, bidrar med stålar för att driva fallet vidare, trots att det lettiska företaget inte ens är medlem hos dem.

Men en av de mest bedrägliga aspekterna av den reinfeldtska strategin är att m genom den faktiskt både kan äta kakan och ha den kvar. Väljarvinsterna av en ”mjukare” image tillfaller partiet. Samtidigt flyttar alliansbröderna sina positioner högerut på en rad områden och går inte sällan förbi m för att nischa sig. Och med en uppdämd opinion bland blåblodiga stockreaktionärer som suttit still i båten på partiledarens uppmaning kommer det efter en eventuell valseger att vara enkelt att ”kompromissa” sig fram till en mer rak antifacklig linje.

Tittar man på de förslag som borgerliga partier lade i sina vårbudgetmotioner i riksdagen kan man hitta gott om punkter där hatet mot facket och önskan att spräcka solidariteten genom vidgade löneklyftor, skiner igenom.

• Kd talar om att ”främja dynamiken på arbetsmarknaden, genom ”bättre löneutveckling” inom yrken som kräver högre utbildning och följer upp med: ”Därmed kan också ökade möjligheter skapas för tillkomst av arbeten inom branscher med relativt låga ingångslöner”. Det är mycket en klassisk (och lika falsk) idé om att det är bättre för fattiga, om de rika blir rikare.

• Kd vill förlänga varseltiden för strejkåtgärder från 7 till 14 dagar. Medlingsinstitutet ges rätt att skjuta upp varslade stridsåtgärder i 14 åtgärder.

• ”Ökad flexibilitet vad gäller lönebildning för ungdom” (kd) betyder i klartext att ungdomar ska få lägre löner. Det skriver man ännu tydligare: ”En relativt sett större skillnad mellan yngre och äldre personal inom vissa branscher [vilka?] kan vara ett verksamt sätt att få fler unga i arbete”. Och ett verksamt sätt att ytterligare sänka anslutningsgraden bland unga, kan vi lägga till.

• Folkpartiet talar diffust om att ”förändra” och ”förenkla” arbetsrätten. Vad betyder det? Folkpartiet har till exempel menat att LAS är ett problem för invandrare!

• När man kommer till MBL blir det antifackliga mycket, mycket tydligt i folkpartiets politik. Man vill på alla sätt göra det ”enklare” att vara anställd utan att vara med i facket: ”I övrigt bör förhandlingsskyldigheten ersättas med en informationsskydlighet gentemot alla anställda, inte enbart medlemmar i facket”.

• ”MBL bör också ändras så att fackföreningarnas rätt att förbjuda arbetsgivare att anlita en viss entreprenör eller uppdragsgivare avskaffas” (fp).

• Folkpartiet menar att det kan vara ”för lätt” att tillgripa stridsåtgärder (som är relativt sällsynta i Sverige): Folkpartiet vill ha en kraftig inskränkning i strejkrätten genom sitt förslag om förbud mot stridsåtgärder gentemot enmans- och familjeföretag. För övrigt är det inte sällan i just dessa typer av företag som arbetsvillkoren kan vara som mest usla. Vikten av att kunna vidta åtgärder mot sådana företag som vägrar ha kollektivavtal är mycket stor.

• Det tydligaste antifackliga kravet är ett som fp (och tidigare moderaterna – då Mauricio Rojas ledde en arbetsgrupp hos dem) lyft som ”integrationspolitisk” åtgärd – en ”jobbgaranti” som i praktiken ska användas som lönedumpare: ”Tanken med jobbgarantin är att den ska ge en ersättning som är högre än socialbidraget. Ersättningen bör överstiga socialbidragsnormen för en vuxen person men understiga nivån för de lägsta avtalsenliga lönerna på arbetsmarknaden”. Detta är ett klassiskt sätt att arbeta för ett undergrävande av kollektivavtalen.

+ Att det moderata ungdomsförbundet håller den antifackliga fanan högt är ju en historisk konstant. Men nu har folkpartiets ungdomsförbund blivit en tummelplats för hets mot facken.

Hoten mot drägliga arbetsvillkor och mot den välfärd som vi gemensamt byggt och bygger upp är konkreta och de kommer högerifrån. Om systemen raseras av ett omstajlad högerparti med värdig uppsyn, eller av glatt hojtande neocon-revolutionärer, eller en allians av dem, är mest en akademisk fråga.

25 kommentarer:

Tobias Lindberg sa...

Mästerligt, Ali! Mästerligt!

Uncle Sammy sa...

Yao...
Blir det som Ali påstår kanske Reinfeldt o co utvecklar Sverige till....ett inte fullt lika socialistiskt land som nu....bara nästan.
Ser jag ändå fram emot.

Anonym sa...

Det Moderaterna håller på med är idioti. Man förskjuter hela det politiska spektrat åt vänster. Det är bara en tidsfråga innan vi är tillbaka till det röda 70-talet med folkpartister som förespråkar löntagarfonder och en borgerlig regering som höjer skattetrycket... När liberala vindar blåste i slutet på 80-talet så sänkte sossarna marginalskatterna, avreglerade kreditmarknaden, minskade det statliga TV-monopolet mm. Allt detta utan att någon Moderat behövde nå maktställning. Det är opinionen som styr och just nu vrider Moderaterna den åt vänster.


Är det några som sänker lönen för "fattigt folk" så är det för övrigt vänsternissar. Arbetgivaren betalar 20000:- för att få ett jobb utfört. Pengar som kunde ha gått rakt ner i den anställdes ficka om inga politiker hade lagt sig i.

Med då kommer (s)taten och tar arbetgivaravgifter på 5000:- och därefter roffar kommunalpolitikerna 5000:- till. Sen kommer staten tillbakat och tar 2000:- i moms. Och som grädde på moset har vi sen fastighetskatter, bensinskatter, elskatter, alkoholskatter osv. Kvar är kanske 7000-8000:- Snacka om rejäl lönesänkning!

Man har effektivt minskat vanligt folks lön till 1/3 av vad den skulle ha varit. Och när man väl har gjort folk fattiga så blir de sen beroende av bidrag och offentlig service som politikerna kan tillhandahålla. På så vis kan politikerna säkra makten ytterligare en mandatperiod medan undersåtarna får leva vidare ofrihet.

För om det bara hade handlat om fördelning så skulle det ha räckt att ta från de som tjänar över snittet och ge till dem som tjänar under. Visst?

"Vill du vara säker på att behålla makten, se då till att dina undersåtar är beroende av dig i varje ögonblick av sina liv."
- Machiavelli

johanna sa...

hej ali! såg dig på studio 24 igår då du talade om den "skogstokiga grotthögern" - kolla gärna in min blog på campfirepunk.blogspot.com

Anonym sa...

Var det verkligen meningen att man skulle orka läsa den långa drapan, Ali? Det är ju så förutsägbart att det inte går att låta bli att somna ifrån läsningen.

Jag konstaterar torrt att du som alla i vänstern utgår från att nästan alla är oförmögna att försörja sig själva och att därför skall ingen få göra det. Utifrån detta kan man sedan bygga sina luftslott och sin drömmar om politisk makt över folks pengar.

Patetiskt dravlande som vanligt från dig, Ali.

Anonym sa...

Mycket bra, Ali.
-Stefan

Anders Eriksson sa...

Neoliberal Agenda: "Arbetgivaren betalar 20000:- för att få ett jobb utfört. Pengar som kunde ha gått rakt ner i den anställdes ficka om inga politiker hade lagt sig i."

Knappast. Hade arbetsgivaravgiften sänkts, hade lönenivån antagligen varit konstant, men arbetsgivarens andel av mervärdet ökat. Det hade alltså, i praktiken, varit en lönesänkning. Samma med kommunalskatterna.

Anonym sa...

"Knappast. Hade arbetsgivaravgiften sänkts, hade lönenivån antagligen varit konstant, men arbetsgivarens andel av mervärdet ökat."

Varför påstår du något så absurdt?
För arbetsgivaren inkluderar lönen som betalas ut arbetsgivaravgiften. Arbetsgivaren bryr sig inte om om staten tar dessa pengar eller ej!

Självklart kan man tänka sig att löntagarens lönekrav minskar lite om han får ut arbetsgivaravgiften, men det skulle ju lämna utrymme för anställning av fler i så fall!

Varför får man alltid känslan av att logisk resonemang inte fungerar för er på vänsterkanten? För er "är" allting bara som ni anser att det skall vara. Eftertanke behövs tydligen inte, eftersom någon guru i toppen redan har talat om hur allting "är".

Anonym sa...

Mycket bra inlägg, Ali!

Anonym sa...

Fackföreningarnas heliga kollektivavtal bygger på idén att arbetare är dumma i huvudet och inte förmår ta hand om sig själva. Därför måste en liten facklig-politisk elit ta hand om dem och föra deras talan. Att politiken misslyckats och allt fler måste betala för detta i form av arbetslöshet och bidragsberoende rör inte den socialdemokratiska eliten i ryggen, tvärtom gynnar det dem eftersom allt fler beroende av dem.

Och inte gör det saken bättre att LO hetsar mot utlänningar och försöker tuta i oss alla att höga murar mellan olika folk i själva verket är "rättvisa"...

Men förmodligen vinner vänstern nästa val. Det finns nästan inget som borgerligheten har att värna sig med mot den enorma propagandamaskin som LO utgör. Vad är några ledarsidor mot avlönade agitatorer på varje arbetsplats?

Det bästa sättet att störta eliten är för övrigt inte att rösta på moderaterna, utan att jobba svart, starta företags utomlands, suga ut kommunen på bidrag och bara allmänt skita i allt som gynnar staten och LO. Om alla gjorde detta skulle staten falla ihop som ett korthus.

Anonym sa...

Fan, räcker det inte snart med alla nyliberaler som tror att vi behöver deras hjälp att bli självständiga från facket. Tror dom att vi är för dumma i huvudet för att känna oss självständiga när vi är organiserade? Tror dom också att vi är så dumma i huvudet att vi vill bli medborgare som bara kan uttrycka oss genom köpkraft? Jag kan inte tänka mig en värre mardröm.

Anonym sa...

Vem pratar du för, Benedict? Vilka är "vi"?

Anonym sa...

Det finns inte särskilt mycket nytt med den nyliberala politiken. Det är exakt samma jälva politik som på 20-30-talet. Vad sluta det med? Börskrash och fascism (Italien och Tyskland). Vad blev framgångskoncepetet? The new deal I olika former överallt i världen.
Att man hatar fackföreningar hör ihop med att man hatar arbetare, vi ska bara hålla käften och jobba på. Aldrig kräva något.

Anonym sa...

Det märks ju hur bra det går med den nuvarande politiken.... Det mesta krackelerar. Hörde du idag om de två som dog i vårdkön för att de fick vänta på strålbehandling tills cancern hade spritt sig för långt? Men det är ju lugnt. Kör på bara med samma sosseri eller kör ännu mer kommunistpolitik så kanske samhället börjar funka bättre.

Anonym sa...

Låt säga att du har en lön på 18 000 kronor och för en ersättning på 65% som akassa ger det brutto 11700 i månaden efter skatt blir det 7956 kronor. Nu är det så här att det är inte slut där, om du nu blir erbjuden ett jobb med en lön på 9360 kronor brutto(80 % av 11700 kronor) måste du tacka ja annars kan du mista din akassa. Således står du där med ett lönekuvert som innehåller 6364 kronor. lägg till dom 401 kronor som är kvar av moderaternas skattesänkning och du ska leva på 6765 kronor i månaden.

Nya härliga tider stundar.

Anonym sa...

Inse att ni socialister kan millimeterfördela er till döds. Det har hänt förut you know... Många gånger.

hrm sa...

Benedict verkar ha bra koll på nyliberalismen. Den har väldigt mycket gemensamt med fascismen har jag hört. Eller inte.

Anonym sa...

KAS som anser att pengar skall regna som manna från himlen skrev:

"Lisa Svensson jobbar på Famntaget AB och tjänar 29000 kronor i månaden, i september 2006 röstar hon på moderaterna, som vinner en jordskredseger i valet och får hela 50,1 % av rösterna. Ett år senare tjänar Lisa 106500 kronor mindre per år efter en kortare tids arbetslöshet och har fått helt klart för sig att det lönar sig att arbeta."

Jag kan acceptera att socialbidrag finns, men med vilken rätt skall välbetalda personer få ut löner bekostade av mig och andra som sliter med löjligt höga skatter, som skyddar dem från finansiellt avbräck om dom inte jobbar längre?

Varför skall en person som har fått en hög lön få MER i hjälp från staten än en som aldrig fick den där höga lönen?

Dagens system suger fett, och ni vänsternissar är så otroligt ingrodda i svenskt feltänk att ni inte ens kan se det!

Försök fatta en sak:

PERSONEN I EXEMPLET JOBBAR INTE LÄNGRE! NÅGON ANNAN MÅSTE BETALA HENNES LYXERSÄTTNING OM NI VÄNSTERFLUMMARE FÅR SOM NI VILL!

MAN KAN INTE TRYCKA MER PENGAR BARA NÄR DE BÖRJAR TA SLUT.


Begrep ni nu?

Anonym sa...

Anonym ovan, du tycks vara en komplett idiot, eftersom du bland annat inte ens begriper att arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring. Anledningen till att en person med hög lön får ut mer, är att själva poängen med försäkringen är att man ska vara försäkrad mot så stora inkomstborfall att man tvingas lägga om hela sitt liv omedelbart, till exempel sälja huset. Dagens system är EXTREMT kostnadseffektivt i internationell jämförelse. Dock borde taket i försäkringen höjas, så att fler får ut sina åttio procent. Nu är det många som får färre, vilket är ett problem för systemets hållbarhet.

Begrep du nu? Jag betvivlar det. Men jag tror de flesta andra begriper.

Anonym sa...

Sista dåren kanske kan ge källa som visar hur EXTREMT kostnadseffektiva de Svenska systemen är. Kanske att jag tar dig på lite allvar då.

Anonym sa...

Hallå där, kan vi inte snälla börja pilla i försvarets sanslösa budget på 400 miljoner kronor om dagen istället för att skapa massutslagning i samhället. Get your priorities straight!

Jonas N sa...

Anonym 9:36 AM
(du har redan fått svar, och ditt språkbruk är inget att vara stolt över)

En försäkring är att överlåta en risk mot en premie. Om det ordnades som försäkringar ser jag inget fel med ett sådant arrangemang, eller med de följder som du tycker är konsekveknser. Tvärtom!

Men a-kassa och sjukkassa är inte försäkringar även om men använder det ordet. Men det görs i vilseledande syfte, för att sådana som du skall gå på det och skriva inlägg som ditt nyss.

Istället är det politiskt lovade transfereringssystem, där en kostnad vältras över på andra. Att beräkna kostnader för felkonstruerade transföreringssystem låter sig knappt göras alls. Att påstå att sådana skulle vara EXTREMT kostnadeseffektiva är givietvis rent trams och önsketänkande!

Anonym sa...

"Anonym ovan, du tycks vara en komplett idiot, eftersom du bland annat inte ens begriper att arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring."

He he!
Du kanske skulle lära dig hur det fungerar innan du anklagar andra för att vara idioter? Tror du på fullt allvar att det är en försäkring i normal mening bara för att den heter så?
Läs på lite och återkom sedan! OK?

(Om man tror att några hundralappar i månaden från de som arbetar kan täcka kostnaderna för alla som är arbetslösa så är man mer än lovligt dum.)

Anonym sa...

Många kvinnor är förtidspensionärer med väldigt låg förtidspension. Nya moderata samlingspartiet förbereder nu med hela sin pr och förförelseapparat att kasta ut dessa i riktig pension vid 61 års ålder. Vilket kommer att innebära att dessa kvinnor får en extremt låg pension på ålderns höst. 100 000 tals kvinnor kommer att hamna på pensioner omkring 4000 kronor. Stoppa dessa smilande förföriska politiska bedragare innan de hinner förnedra den Svenska urmodern med extrem fattigdom. Vi har nog med både uteliggare och miljonärer i detta vackra land.

Unga snorvalpar som knappt är torra bakom öronen sprider dynga likt bonden på våren, hos bonden gror gröda till rikedom, hos snorvalparna gror bara enfald.

Anonym sa...

Ali: "Idag är arbetslöshetsförsäkringen mycket effektiv, just för att deltagandet är så högt."

Arbetslöshetsförsäkringen är om något ineffektiv. Den är till 90% skattefinansierad.

Ali: "När fackavgiften höjs, särskilt utan att taket höjs, så kommer det dels att få effekten att många lågavlönade, som tjänar på att vara med, ramlar ur, samtidigt som en del med högre inkomster också kommer att betrakta det som onödigt att vara med."

- Fackorganisationerna bestämmer sina egna avgifter. Moderaterna har inte haft några som helst åsikter i den frågan. Fackavgifterna har ingenting med a-kassan att göra.

Ali: "På så sätt minskar systemets bredd och effektivitet och kraven på högre avgifter ökar ytterligare."

- A-kassan är inte effektiv. A-kassan finansieras endast till 10% av avgifterna till a-kassan. Resten är skattebaserat. Dina slutsatser saknar grund.

Ali: "En ond spiral, där den fackliga organiseringsgraden hotas, och därmed den ojämförligt viktigaste grundbulten i svensk välfärd."

- Du verkar inte kunna skilja på fack och a-kassa.

Hela ditt resonemang att höjda avgifter till a-kassan skulle leda till lönedumpning och att folk gick ur facket är enbart fantasier och har ingenting med verkligheten att göra.

Försök till lönedumpning skulle om något, öka den fackliga organiseringsgraden. Menar du att arbetare bara skulle acceptera en lönedumpning utan att göra något åt det? Det är väl tur att det finns vänsterintellektuella som kan tala om för arbetarna vad de skall tycka, tänka och göra, eftersom du verkar tro att de är inkapabla till att göra det själva.