onsdag, augusti 10, 2005

Operation News Flash

Det svänger i kampen mot terrorismen. Notera tiderna. I dubbel bemärkelse, kan man väl påpeka.

TT 14:03
Turkiet grep misstänkta terrorister


Turkisk polis har gripit tio personer misstänkta för kontakter med terrornätverket al-Qaida och för att planera attacker mot israeliska kryssningsfartyg utanför Turkiets sydkust, uppgav turkiska säkerhetskällor på onsdagen. Enligt källorna greps de misstänkta för flera dagar sedan i den turkiska provinsen Antalya vid Medelhavskusten, där en del av Turkiets mest populära semesterorter ligger och dit miljoner utländska turister dras varje år. En av de gripna uppges vara syrier. Gruppen tros ha planerat att angripa israeliska kryssningsfartyg på uppdrag av al-Qaida, sade källorna. Israel uppmanade i måndags israeliska semesterfirare att undvika en del av den turkiska Medelhavskusten. Då hänvisades till trovärdig underrättelseinformation om en möjlig attack.



TT 16:06
Turkiet förnekar att misstänkta terrorister gripits


Turkiets säkerhetsdepartement dementerade på onsdagen uppgifter om att polisen skulle ha gripit flera personer misstänkta för kontakter med terrornätverket al-Qaida och för att planera attacker mot israeliska kryssningsfartyg. Turkiska säkerhetskällor sade tidigare att tio misstänkta greps för flera dagar sedan i provinsen Antalya vid Medelhavskusten, där flera populära semesterorter ligger och dit miljoner utländska turister far varje år. "Rapporter nyligen i turkiska och utländska nyhetsmedier om att al-Qaida-medlemmar gripits i sydprovinserna då de förberedde angrepp mot utländska fartyg. . . är helt gripna ur luften", hette det i ett uttalande från polishögkvarteret i Ankara.

- - - - - - - -
Frågor att fundera själv kring:

1) Vem har ett intresse av att sprida runt uppgifter av denna karaktär?
2) Finns det möjligen en extra risk för sådana här märkligheter när säkerhetsorgan själva är involverade i att understödja och spela med olika terrorgrupper vid olika tillfällen?
3) Hur många gånger per dag får vi höra ordet al-Qaida?
4) Var är Usama bin Ladin för tillfället?
5) Hur ofta händer det att dementier av al-Qaidarelaterade nyheter kommer långt senare eller inte alls.
6) Hur många människor noterar såväl nyheten som dementin som ytterligare hot från det mystiska al-Qaida.
7) När kan vi förvänta oss ett TT-meddelande med följande ungefärliga innehåll: ”De flesta uppgifter om al-Qaida de senaste 4 åren har varit gripna ur luften, eller närmare bestämt ur pressmeddelanden från Pentagon. Vi vet inte riktigt vad vi håller på med, men gör för säkerhets skull som alla andra”.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Och din poäng är...?

Ali Esbati sa...

Jag tror att du just klargjorde den genom din kommentar.

Anonym sa...

Dock måste jag säga att även jag snart kräks på just benämningen "Al-Qaida" som en organisation. Det är snarare att benämna som en "ideologi" eller nåt åt det hållet, möjligen en "rörelse". Det ju iaf knappast en organisation så som vi ser på organisationer, med medlemmar, struktur etc. Knappt att man kan se det ens som ett nätverk (möjligen ett ohyggligt löst nätverk ) eller paraplyorganisation. Det vore mer "korrekt" att benämna personer som "Al Qaida-sympatisörer" istället för "Al Qaida-medlemmar".
Dock är anses det väl bevisats att det faktiskt finns nåt som heter Al Qaida, och att det har anknytning till Usama bin Ladin, men i media får man intrycket att det skulle vara en välorganiserad organisation med kontor och maillistor...typ...

Anonym sa...

Tror jag förstås poängen men det finns ett problem. Dementin behöver ju inte alls vara sann - det kan, särskillt som det uppgivna gripandet kom flera dagar efter att det påstås ha skett, mycket väl vara så att den turkiska säkerhetstjänsten inte vill att världen skall veta?

Anonym sa...

Jag ber om ursäkt för överanvändet av ordet "organisation" i olika former ovan.

Anonym sa...

Peter Karlbergs post visar ju tydligt att det eventuella syftet med dessa felaktiga nyheter inte går förlorat på grund av av en eventuell dementi.
Notisen på förstasidan på dn.se blev i allafall en smula missvisande:
"Turkiets säkerhetsdepartement dementerade på onsdagen uppgifter om att polisen skulle ha planerat attacker mot israeliska kryssningsfartyg."

Anonym sa...

Tja nyheter är ingen exakt vetenskap....Och då terror, gubbarna Q och Bin Laden är termer som väcker uppståndelse är det naturligt att de får stor plats i det KOMMERSIELLA nyhetsflödet. Intet sagt att jag föredrar något annat system. På samma sätt som "sex" i regel får oproprtioneligt stort utrymme i media, i vart fall utifrån mina värderingsgrunder.

Man får lära sig och filtrera och analysera helt enkelt. Vad som är relvant, och vad som inte är relevant.

Vargen kommer är annars en vacker saga att tänka på i dessa sammanhang.

..måste också säga att jag håler med daniel. - Ali vad är egentligen poängen med inlägget?

Anonym sa...

Det ang muslim vs islamist undrade jag med på Jinges blogg, han menade att det var en fråga om definition. Undrar hur många muslimer som håller med om det, inga av de jag känner iaf.

Niklas Frykman sa...

Islamism finns överhuvudtaget inte utan är uppfunnet av folkpartiet säger Jan Guillou.

Anonym sa...

Tänka sig vilken världsomfattande kraft det svenska folkpartiet är idag!

Anonym sa...

Bra och tydligt exempel på den dessinformation och ljug som svämmar över oss Ali.

Och jisses, jag blir faktiskt riktigt brydd när jag ser att samma högergäng fortfarande hänger här med sin dynga. Stackarna som inte har nåt liv...

Anonym sa...

Vad är det konstiga med att media har svårt att få klara uppgifter från den turkiska säkerhetstjänsten? Vad är det konstiga i att det sprids rykten om vad den turkiska säkerhetstjänsten sysslar med? Den är väl antagligen ganska hemlig?

Och vad menar du med "de flesta uppgifter om al-Qaida"? Alla utom den om att WTC brann upp och att några bomber råkade detonera i Londons tunnelbana? För det kan ju aldrig vara så att det finns någon organisation bakom simultana kapningar av jetplan i linjetrafik. Det är ju bara påhitt från "that five sided fistagon".

Johan sa...

Tur ni har mig*!

"En Islamist är en person som är muslimsk fundamentalist.
Ordet började användas kring 1995-1996."

"En muslim är en anhängare av religionen Islam.
I en del äldre svenska texter kan man se ordet Muhammedan i denna betydelse, men muslimer uppfattar den termen som förolämpande eftersom den antyder att de skulle dyrka profeten Muhammed som gudomlighet, vilket inte är fallet. En annan (ännu äldre?) benämning är Muselman."


*=Eller susning.nu

Niklas Frykman sa...

jinge:

"Sådant har ingen som helst betydelse menar folkpartisterna, ty allt är bara gott mot ont: "Det pågår en ideologisk kamp mellan å ena sidan västvärldens demokrati, humanism, marknadsliberalism och människosyn-å andra sidan den totalitära världssyn, dödskult och apokalyptiska ideologi som de radikala islamisterna omfattar" (riksdagsledamoten Cecilia Wikström, fp, SvD 5 aug).
Och de liberala ledarsidorna instämmer gång på gång. Fienden är en ond ideologi som man döpt till "islamism" och som "är en giftig blandning av saudisk wahaabism, nazism, kommunism"" (Expressen 23 juli) och inför denna onda ideologi står vi politiskt maktlösa konstaterar DN:s ledare 14 juli med de förkrossande slutorden: "Bara muslimer kan stoppa muslimskt inspirerad terrorism".

från Jan Guillous krönika på:

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,682072,00.html

Uncle Sammy sa...

Varför ska jag behöva fundera själv Ali??!! Jag vill att du löser det här åt mig NU! Särskilt fyran! Var är Usama idag, just nu, för tillfället?

Anonym sa...

Din analys är intressant. Den visar hur media kan leverera en nyhet utan källkritik, sedan ta tillbaka den, utan att bli ifrågasatta.

Media står sällan som förlorare och när någon väljer att kritisera medias makt(miss)bruk då verkar det nästan som att man slår under bältet. Inte minst kan man se detta genom fåtalet media som kritiserar media, eller varför inte genom att läsa den märkliga upprördheten i kommenterarna till Alis inlägg.

Inte förvånande men dock anmärkningsvärt tycker jag att det är att TT far med denna sorts journalistik. De är, eller rättare sagt borde vara, ointresserade av lösnummerföräljning. Därmed borde de kunna kosta på sig att ta det lite lugnare och källgranska lite noggrannare.

Anonym sa...

Sveriges nya politiska filosof
Ali det kan Du aldrig förvänta Dig, men däremot kan Du nog få se en hel drös med ttnotiser från attentat utförda av säkerhetstjänster som vill misstänkliggöra än den ena än den andra som på 60 talet i Italien. Fast det är klar det tar tid innan sånt kommer fram i ljuset, och även då är det ytters få som tror att sånt händer, inte ens jag.

Anonym sa...

"4) Var är Usama bin Ladin för tillfället?"

Jag har hört att han sitter i Vitahusetskällare och spelar poker. Han är ju bara en skådespelare som råkar vara Bush's viktigaste valarbetare.

Anonym sa...

bobbo sade:
"Kanske borde det inrättas någon form av statlig myndighet som kan granska hela nyhetsflödet och endast förmedla vad som är korrekt och godkänt?"

Det är ju just det tt är till för!

Därav Alis förvåning över att dom inte tar sitt statscensuransvar på allvar, får man väl förmoda?

För det mesta tycker jag dock att tt utför sitt vinklings- och censurjobb ypperligt. Särskillt nyheter om "stor fattigdom i USA" och andra fabrikationer brukar rapporteras pliktskyldigast (sådana rapporter genereras av universitetsanställda i norra Sverige).

Anonym sa...

http://www.nytimes.com/aponline/international/AP-Turkey-Israel-Al-Qaida.html

http://www.haaretz.com/hasen/spages/611417.html

Ali Esbati sa...

Japp.

www.dn.se

eller

www.nd.se

Anonym sa...

Ali, svarar du aldrig på tilltal?

Anonym sa...

Ali, Nationaldemokraterna är ju en av de få tappra organisationerna som väl delar dina teorier angående bl.a. motiven bakom USA:s globala imperialism, så dom är nog inte intresserade av mina drifter med konspirationsteoretikerna.

DN däremot, dom är ju en del av sammansvärjningen, Den Nya Ordningen, så dom publicerar nog gladeligen lite skojsande om dom upplysta som insett sanningen och vet att det bara finns en förklaring. Nu ska jag ringa DN och prata med min polare Wolodarski/Alicio/Pat Buchanan. Ni vet väl om att det är samma person? Det läste jag på Krigskrönikan.

Anonym sa...

Dementin från Turkiet beror med all säkerhet på att alla nyheter om Al-qaida eller andra organisationer i landet är dålig reklam, speciellt med tanke på den kommande turistsäsongen. Turkiet är ett land där den turkiska median inte är allt för svår att styra när det gäller "landets säkerhet".