torsdag, augusti 11, 2005

Lyckat firande av Surrealismens Dag i media

Jag har skrivit tidigare om hur den politiska rapporteringen kring arbetarrörelsen och vänstern lämnar den sedvanliga högertendensiösa fållan och vandrar ut mot direkt fabrikation. Idag har vi upplevt ett sådant exempel.

Vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus har omvalts av partistyrelsen ett flertal gånger och har nu suttit i drygt fem år på sin post. I januari 2006 har vänsterpartiet en ordinarie kongress. I ordinär ordning inför denna ordinarie kongress så avslutas samtliga partistyrelseledamöters uppdrag. Som brukligt är tillfrågas alla, liksom övriga nominerade hur de ställer sig till att kandidera till valet på kongressen. Pernilla Zethraeus har funderat länge på om hon vill ställa upp till omval och det har varit känt för många. Hon berättar själv att det slutliga beslutet fattats för månader sedan. Partiledning och valberedning meddelades i normal ordning för ett tag sedan. Om man tänker sig att inte ställa upp till omval för en viktig post i en demokratisk organisation så är det förstås så att man bör meddela valberedningen, så att det kan göras ett bra arbete med att diskutera fram nya namn när det väl beger sig. Cirka fem månader är en god sådan framförhållning.

Men nu är verkligheten helt ointressant. Hela dagen har denna ”nyhet” presenteras som ett ”avhopp” och diskuterats i de termerna av politiska kommentatorer. Att inget avhopp har skett – Pernilla Zethraeus är alltså vänsterpartiets partisekreterare och kommer att fortsätta vara det fram till ordinarie omvalstillfälle – samt att den påstått avhoppade själv påpekar att hon inte har hoppat av och inte tänker hoppa av har inte spelat någon roll. Något slags pris får i det här sammanhanget utdelas till Aftonbladet som kör en milt surrealistisk text innehållande bildtexten ”Lars Ohlys parti blir allt mindre”, och alltså uppenbarligen inte har förstått att Pernilla Zethraeus inte lämnat vänsterpartiet (förutom att hon inte heller ”hoppat av” sitt uppdrag). Det förblir oklart hur ett parti skulle kunna bli större av att personer innehar sina uppdrag på livstid.

Som fenomen är detta intressant. Det kan inte bli så mycket tydligare hur det fungerar. Det finns en färdig dramaturgi i förväg. Enligt den finns det konflikter i vänsterpartiet och folk hoppar av. Händelser som avviker från denna dramaturgi förtjänar inte att rapporteras om. Händelser som kan placeras i dramaturgin rapporteras alltid, oavsett hur marginella de är. Och nu: händelser som över huvudtaget inte äger rum presenteras som att de ändå gjorde det. Och när de som förväntas spela sina roller på ett visst sätt inte alls är intresserade av det, så presenteras detta som en ny bekräftelse på dramaturgin. Det räcker med att en börjar, så kör alla andra exakt samma spår.

Detta är värt att studera och reflektera över. Det är inte en fråga som rör vänsterpartiet. Det rör det demokratiska samtalet och hur den mediala flockmentaliteten beskär och saboterar det.

Under tiden vill jag påpeka att vänsterpartiets partisekreterare heter Pernilla Zethraeus.

----------
(Jag diskuterade (icke-)frågan i Studio24 idag. En märklig upplevelse (och ett märkligt namn fick jag). Det inledande inslaget är helt overkligt. Liksom Lotta Grönings fundering ”jag tror att kvinnorna följer Gudrun Schyman”. Titta gärna).

12 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, mediaraporteringen är verkligen absurd i det här fallet. Zethraeus väljer att inte ställa upp till omval, rätt sunt med tanke på att poster inom Partiet bör rotera. Detta passas då in i den redan etablerade bilden av vad som händer inom Partiet (folk, särskilt kvinnor "hoppar av"). Kring vissa frågor (dessa inkluderar Partiet och den övriga vänstern, Kuba, motståndet i Irak, Palestina o.s.v) kan man skriva vad som helst utan att någon reagerar. Riksdaagsledamöter som inte ställer upp till omval "hoppar av", dissidenter betalda av USA är "demokratisk opposition" och den högst påtagliga muren av stål och betong är en "skyddsbarriär" (någon som minns den "antifascistiska skyddsvallen").

Peter Björkman sa...

Tja, så är det nog. En grej åt gången. Att ordna nya synapser i nyhetssvängen är inte så lätt.

Just nu kan man få fin mediatäckning för alla problem inom regeringen och samarbetspartierna. Det är "hot stuff".

När bytte folkpariet partisekreterare sist förresten?

Anonym sa...

...men faktum kvarstår ett fleratal tunga namn HAR hoppat av vänsterpartiet under det senaste året. Bland annat den forna, och extremt framgångsrika, partiledaren. Det indikerar något. Och att många av de avhoppade är kvinnor med en stark feminsistisk profil - är också det ett mönster.

Eller har jag fått det hela om bakfoten? Är det kanske tvärtom - att personer med känd stark politisk profil har sökt sig till vänsterpartiet sedan partiledarbytet? Att inga schismer har blossat upp? Typ vägval hit och dit.

På Ali låter det som att inget har hänt och lugna gatan råder...är det trovärdigt?

Anonym sa...

Märkligt inslag i Studio 24, fast jag tycker att deras upplägg rätt ofta blir fel pga tidsbrist, hur många ord hann du med Ali? Det kändes som att du mest fick vara med i studion som ett alibi för att skänka en air av balans till programmet...

Den stora chocken var dock avsaknaden av skägg - riktiga kommunister ska ha skägg ;-)

/Marx

Anonym sa...

Avgick? Hon sitter ju kvar? Jag tycker det är sunt att partisekreterare byts ut då och då. Dessutom kanske Pernilla vill göra andra saker. Kandidera till riksdagen?

Sedan undrar jag vilka kvinnor med feministisk profil yaxx pratar om. Faktiskt. Gudrun är en sak, henne har vi helt klart förlorat. Men annars är ju alla tunga feminister i partiet kvar! Jag kan inte komma på en enda profilerad feminist som lämnat partiet under året. Faktiskt. Men om yaxx vet något jag inte vet är jag hemskt nyfiken.

Anonym sa...

*räcker ut tungan*

Anonym sa...

Dan Gahnström lär ju ha varit en framträdande feminist... (...ironi).

Anonym sa...

Ali verkar vara sur för att han inte får förestå centrala informations- och upplysningsdepartemtet.

Att media inte rapporterar det han tycker skall rapporteras, och att det de rapporterar inte presenteras med 'ärtt' spinn är ett återkommande bekymmer för den som sitter inne med den korrekta sanningen.

Angående vänsterpartiets göranden, och Pernilla Z, är jag personligen rätt säker på att det finns ett äkta bekymmer mer 'kvinnorna' i v-toppen. Jag är ganska säker på att Lars Ohly anser sig ha 'bra handlag' med kvinnorna (ngt som Ali fö också tror om sig). Men det är en helt annan sak än att kunna samverka konstruktivt med 'kvinnorna' (i kollektivisters ögon är ju grupptillhörigheten oftast det centrala). Idag fick vi läsa om ytterligare ett avhopp (AM Strömberg). Om man anser sig tillhöra en 'grupp' kollektivismförespråkarnas högborg blir det nog ensamt, när en efter en ur den 'egna gruppen' lämnar.

Anonym sa...

Ali, hoppas du blir nästa partisekreterare? Tjejen som intervjuade dig gjorde ett patetiskt blekt intryck...Inte hennes fel dock, hon piskades nog av sina bossar i öronsnäckan!? Du var helt bra. Själv är jag trotskist men uppskattar en kort sekund av vänstervind i högernyheterna...För att inte tala om idiotin du skulle kommentera. Men folk genomskådar det hela...möjligen kanske...

Anonym sa...

Anonym, att vara partisekreterare innebär att man skall vara partiets ansikte utåt i alla möjliga sammanhang där inte partiledaren vill skylta i TV/media, dvs i alla möjliga mindre glamörösa sammanhang, samt alltid när det blåser motvind och vankas skandaler och andra smaskigheter. Bedriva 'Damage control' du vet ...

En annan uppgift är att internt jämka ihop olika grupperingar och falanger, försöka lösa och skyla över konflikter och motsättningar, vara konstruktiv och utåt få det att verka som om partiet är solitt och enigt och har positiv famåtanda ...

Jag hoppas också att Ali blir partisekreterare ...

;-)

(att jag då skulle batala hans lön får jag leva med, jag skulle ju betala oavsett vem som inhar den posten)

Anonym sa...

Bättre träning på Damage controll än denna blogg går väl inte att få?
För att vara motståndare till kollektivister är du märkligt oorginell, som ett eko av mediedrakar och pitbulljournalister, Jonas! Är du säker på att det är du som tänker??

Anonym sa...

Eko av mediadrakar och pitbulljournalsim ...

Jag tror inte du 'anonym' vet vad damage control innebär. Eller menar du verkligen att Ali hanterar 'skadan' han vållas när folk här påtalar uppenbara faktafel, logiska självmål, eller bara upplyser om historiska fakta. Som bäst har han förmått sudda ut sådana inlägg. Skulle vara kul att se den metoden praktiserat i verkliga livet.

Herregud, du kan väl själv läsa hur sur Ali blir när media inte dansar efter hans pipa (som han alltid blåser i frentetiskt efteråt), Ulvskog framstår ju som ett under av balans och självinsikt i sammanhanget.

Sen är ju anmärkningsvärt vad få som förmår att öht argumentera för någon vänsterståndpunkt här.

Ali inleder allt som oftast med 'blåbrun', 'brunhöger' och 'fascist'. Ett par inlägg senare kommer någon av hans hangarounds för att modigt utkasta samma 'tuffa ord'.

Så mycket bättre har argumentationen aldrig blivit!