onsdag, augusti 17, 2005

Substitution

- "Vänsterpartiet vill ösa miljarder över kommuner och landsting för att öka sysselsättningen i Sverige. Men man har ingen lust att precisera hur många jobb satsningen kan tänkas ge"

- ”Vänsterpartiet föreslår i sitt förhandlingsbud en ökad satsning på kommuner och landsting för att öka sysselsättningen i Sverige. Partiet har valt att vara försiktig med att ange någon exakt siffra på hur många jobb som kan skapas, eftersom detta påverkas av en mängd olika faktorer”

En av ovanstående skrivningar är en DN-ingress. Ingen av ovanstående skrivningar är från någon av de borgerliga partiernas kampanjsajter. Behovet för det senare torde vara litet när man har det förra.


(Artikeln fortsätter: "Önskelistan var lång när vänsterpartiet på onsdagen presenterade sina krav inför höstens budgetförhandlingar med den socialdemokratiska regeringen och miljöpartiet". Det bästa hade förstås varit om man hade haft en kort önskelista, enkom med kravet att Fredrik Reinfeldt skulle bestämma politiken)

18 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, DN är en uttalat liberal tidning och att den inte väljer att framställe Vp:s socialistiska politik i positiv dager borde inte vare en nyhet? På samma sätt som tidningen Flamman, som Ali ofta hänvisar till, säkerligen inte låter borgliga initiativ och förslag få någon språkligt generös presentation.

Tidningar har åsikter och driver agendor - så har det alltid varit. I vart fall i demokratier. Varför väljer Ali att uppmärksamma detta faktum här - med så bitter röst?

Anonym sa...

Gnäll, gnäll, gnäll. Det är det enda som man får läsa på den här bloggen. Du har skrivit hundratals inlägg om hur Agenda skulle driva någon sorts "höger propaganda". skärp dig och skriv något intressant, smart och förnuftigt. Annars blir du en vänsterns Ann Coulter.

Wille sa...

Det vet väl alla att alla media utom Flamman och Proletären drivs av en massiv högerkonspiration led av General Zod, med det uppenbara målet att uppnå ett brunblått kolonialistiskt världsherravälde.

Anonym sa...

Att använda en vänsterblog med många liberala och kanske osäkra följare till att förtydliga hur Dagens Nyheter på olika sätt formulerar sig för att ge en osann bild av vänstern borde ju vara relevant.

Om dom inte vill visa nyanserna kanske t ex Ali Esbati får göra det istället.

Anonym sa...

Det kan väl inte vara någon nyhet att vänstern är oförmögen att räkna på sina fantasiprojekt?

Ali Esbati sa...

Ungefär som att poppa popcorn. Man skriver ett inlägg. Väntar en liten stund. Den ena bottenlöst korkade kommentaren efter den andra dyker upp. Once you pop - you can't stop.

Ali Esbati sa...

Pop pop.

Anonym sa...

JA, DN är en uttalat liberal tidning. Vilket avspeglar sig lika mycket på nyhetssidorna som på ledarsidan.

Så länge vi är medvetna om att det som skrivs i våra nyhetstidningar inte är opartiskt utan tvärtom har en synnerligen klar politisk agenda så kan vi bedömma det därefter.

Problemet är dock att det finns en vida spridd myt om journalistisk objektivitet. Vad Ali gör är att sticka hål på den myten.

Anonym sa...

Vänsterpartiet har väl en egen sedelpress i källaren? Lova ut pengar till olika saker som passar deras skeva bild av samhället är dom bra på!

Uncle Sammy sa...

Du tänker på Pringles mr Esbati! Reklamen har invaderat dig.

Anonym sa...

Som flera varit inne på, ditt exempel visar ju bara hur en typisk politisk färgning av språket ser ut. Ifall du beskriver något borgeligt förslag som du vill dissa så färgar du det också.

Ett exempel från din blogg:
"Till exempel kan alla som rest i tredje världen konstatera att det finns gott om folk som passar upp, putsar skor, säljer tuggummi vid gathörnen, och liknande. Med skarpa åtgärder kan man säkerligen få tillbaka den typen av arbeten också i Sverige. Då behöver man bland annat kraftigt sänka socialbidragsnivåerna och arbetslöshetsersättningen. Det är just vad moderaterna föreslår."

Ifall man tittar hur moderaterna pressenterar sina förslag för hushållsnära tjänster så ser det självklart annorlunda ut.

Anonym: "skärp dig och skriv något intressant, smart och förnuftigt."

Du behöver ju inte besöka bloggen om du lider så väldigt.

Anonym sa...

Allt som inte är som Ali vill är "bottenlöst korkat". Vilken stjärndebattör! Du proklamerar, men klarar inte en debatt. Någon här tyckte du var bra för din ålder. Det kanske är sant, men du ser äldre ut än så.

Anonym sa...

"Partiet har valt att vara försiktig med att ange någon exakt siffra på hur många jobb som kan skapas, eftersom detta påverkas av en mängd olika faktorer"

- Exempelvis skulle ett högre skatteuttag säkerligen leda till färre riktiga jobb. Men att få en kommunist att förstå ett så enkelt samband är totalt omöjligt.

Anonym sa...

Leo,
Ja, i princip all nyhetsframställning har en politisk färgning.
Men det finns en stor skillnad mellan vad Ali skriver här och vad DN skriver på nyhetsplats.
Att Alis kommenterarer är politiskt färgade är alla som läser här fullt medvetna om, och alla har också möjligheten att läsa andra bloggar som har helt andra färger.

När det gäller de större tidningarna så har de alla en färg någonstanns mellan blå och mörkblå. Samtdigit vill de ge en bild av att vara objektiva.

Och det är väl inte så konstigt egentligen, de som har råd att driva stora tidningar har i regel högeråsikter. Men även om det inte är konstigt, så är det ett enormt problem för demokratin.

Anonym sa...

Anonym: "Och det är väl inte så konstigt egentligen, de som har råd att driva stora tidningar har i regel högeråsikter. Men även om det inte är konstigt, så är det ett enormt problem för demokratin."

Jag håller med. I och med internets erövring av världen så blir det ändå undan för undan bättre.
Nu kan vem som helst publicera till ingen eller mycket låg kostnad. Sen är det givetvis en annan femma hur man attraherar läsare.

Hur länge till ska vi fortsätta läsa papperstidningar? Hoppas att utvecklingen går dit att det blir så enkelt och smidigt att läsa e-nyheter att vi inte behöver fortsätta förbruka skogen för att trycka dn, svd, aftonbladet och expressen.

Anonym sa...

"Och det är väl inte så konstigt egentligen, de som har råd att driva stora tidningar har i regel högeråsikter. Men även om det inte är konstigt, så är det ett enormt problem för demokratin."

- Inte alls, det är tvärtom mycket sunt. Det är marknadskrafterna som ser till att det som efterfrågas också är det som produceras. En stor del av deras läsare sympatiserar också med deras åsikter. Det är fler högutbildade (och därmed ofta högersympasitörer) som läser morgontidningar än lågutbildade.

Mikael sa...

Men det är tur att vi har objektiva SVT då. Som t ex i senaste socialistpropag...f'låt...objektiva samhällsekonomiprogrammet "företagen som styr oss" ger oss en klar och objektiv bild där Klein och Moore och liknande får framföra sina pamfletter under någon slags dold pamflett som objektiva sanningar.

Givetvis utan att någon får en chans att beskriva alla felaktigheter och sakfel i argumenten.

Du har ju SVT Ali. Strunta i DN, dina socialistvänner på UR och t ex TT gör varje dag sitt bästa för att jämna ut oddsen.

Anonym sa...

Att läsa vad vissa korkskallar skriver som inte fattat att det handlade om hur DN på nyhetsplats kör med sin klart subjektiva stil är både roande och beklämmande...

Det handlade inte om hur V skulle finansera sitt förslag...

Sen att Alexander ännu inte krävt att kommunistdjävlar ska skjutas får ju ses som en viss förbättring...men det kanske kommer.