tisdag, september 20, 2005

Budgetdebatt

Lyssnade på budgetdebatten idag. Rätt underhållande faktiskt.

Först ut efter Nuder var Mikael Odenberg, moderaternas ekonomiske talesman. Jag tycker verkligen om Mikael Odenberg. Han är sådär herrklubbsvitsig, och mycket, mycket få reellt existerande människor (utanför den här skaran) torde riskera att ta hans tillfälligtvis uppflammande omtanke om andra än villaägare på allvar.

Odenberg ägnade typ halva sitt anförande till att diskutera, inte budgeten, utan det han läst i medierna om förhandlingarna. Den andra halvan av anförandet gick dels ut på att raljera över olika handlingsplaner – bland annat för att minska löneskillnader mellan män och kvinnor, denna futtiga frågeställning ute i stugorna – dels på att prata om att förslagen var ”slösaktiga” och ”valfläsk”. Det är ”intressant” att se höjda barnbidrag som bortslösade pengar, medan skattesänkningar för de rika och nedskärningar i försäkringsutbetalningen till sjuka är ansvarsfull politik. Och så var det en massa prat om upplånade pengar. Blajblaj, dels för att statens finanser är exceptionellt starka, vilket ju högerkvartetten känner till (och alla internationella organ uppmärksammat som positivt – egentligen är det ett dåligt tecken som antyder att man borde använda utrymmet till en mer expansiv politik), dels för att borgarna själva inte haft synpunkter på nivåerna för budgetupplåning och generellt inte utgått från att minska den i sina ekonomiska motioner.

Det var samtidigt ett logiskt och väl genomfört huvudanförande. Borgerligheten har uppenbarligen ingen möjlighet för tillfället att vinna något val på sin ärligt presenterade politik. Då får man göra så där och moderata företrädare har varit beundransvärt konsekventa i att följa strategin. De övriga hängde på och var tristare ekon av Odenberg.

Strategin övergavs för en stund när Mats Odell (kd) gick bananer kring förmögenhetsskatten och lät riktigt och innerligt förbannad på att miljonärer och godsägare inte ska få mer pengar över. Riktigt härligt unken högerretorik om att man bestraffar flit och människor minsann inte kan få bli rika i det här landet. Mer sånt!

Tyvärr har snabbprotokollet från debatten inte kommit upp på riksdagens hemsida, men Lars Bäckström (v) var hejdlöst rolig och skarp när han bemötte borgarnas meningslösa tjat om vem som är mest överens och vem som tycker om vem. Beskrivningen av hur lätt det är att ha trevligt tillsammans om man spelar sällskapsspel är väl värd att ta med sig. Det ska också bli kul att se om riksdagens stenografer har med Bäckströms frammumlade ”kul, kul, kul” i protokollet.

Innehållet i budgeten har jag skrivit om tidigare. Det är tydligt att det här är en rätt okej budget när löntagarnas representanter i fackföreningsrörelsen, LO och TCO, och i huvudsak också Saco, är mycket positiva, medan överklassens representanter i arbetsgivarorganisationerna surar. Då har man lyckats med någonting i alla fall.

TT hittade några timmar efter debatten en person på konjunkturinstitutet som inte gillar jobbpaketet i budgeten. Det är ungefär lika överraskande som att Nuder uppskattade budgeten. Är man traditionell nationalekonom så tycker man illa om förslag som är bra för vanliga människor och bra om skattesänkningar. Och så kan det ju få vara. Det intressanta är hur detta därefter inledde alla sammanfattningar från TT, som en slags objektiv sammanfattning. Ännu bättre är rubriksättningen. 15:17 hette det ”KI underkänner regeringens jobbsatsning”. 18:37 uppgraderades rubriken till ”Regeringens jobbpaket underkänt”! Ungefär som ett sporttelegram. För bara några år sedan hade man tyckt att en sådan rubrik var bisarr. Nu är det liksom väntat att det ska vara så här.

För övrigt så utropade KG Bergström i morse miljöpartiet till budgetsamtalens förlorare. Vänsterpartiet var tydligen vinnare. Henrik Brors hävdar dock i DN att miljöpartiet är budgetsamarbetets stora vinnare. Vänsterpartiet har förlorat. Jag missade att kolla om det stod något i astrologispalten i tidningen idag.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Knäckande roligt.

Alltså Bäckström... blir inte klok på den mannen. Ena dagen försvarar han åtstramade statsfinanser, andra dagen är han politiskt klockren keynesian.

Det nya centerpartiet: vänsterpartiet. njaee... kanske.

Magnus Ahlkvist sa...

Har skrivit om tidigare "analys" av Brors på http://ahlkvist.blogspot.com/2005/09/henrik-brors-kan-inte-lsa.html

Reagerade smått över hans senaste "analys", som går ut på att Miljöpartiet är vinnare, när det egentligen är så att Miljöpartiet så småningom bara godkände samma förslag angående gömda flyktingar som Vänsterpartiet redan förhandlat fram och godkänt. Vänsterpartiet blev i Brors ögon förlorare, och Miljöpartiet vinnare, trots att alltså Vänsterpartiet tackat ja till exakt samma sak som Miljöpartiet. Är man förlorare för att man accepterar en uppgörelse först?

Anonym sa...

"- Vänsterkartellen startar nu en omfattande löfteskarusell där politiken bedrivs med lånade pengar"


Mikael Odenberg skriker rätt ut i luften "ta fast tjuven"
Det enda som Socialdemokraterna lånar pengar till sedan 1999 är att betala räntekostnader efter tidigare blå regeringar

Anonym sa...

Trots att TT är en politisk kampanjorganisation så brukar du ju tycka bra om dem, Ali. Förutom när de inte skriver till din belåtelse.

Varför inte bara konstatera: TT är fullkomligt propagandiserad och utan trovärdighet. Särskilt i utrikesrapporteringen, men också inrikes.

Anonym sa...

alla seriösa rasbiologer ville ha mer rashygien

Anonym sa...

Fraggel = Percy Nilegård???

Anonym sa...

Fraggel måste bara vara en parodi på unga högerekonomer. Allvarligt, titta här:

"Hela poängen med arbete är att det ska vara productive, alltå att det ska möta demand på marknaden. Denna typ av riktiga jobb kan bara skapas genom bättre ekonomisk tillväxt, lägre kostnader och en mer flexible marknad för arbete."

Ali, du har visst gått på handelshögskolan. Existerar verkligen sådana människor i sinnevärlden? Hejdlöst roligt är det iallafall...

Anonym sa...

hehehe, det är ju en klockren Percy Nilegård
PN: "det gäller att möta marknadens krav på demand" , hejdlöst roligt.
för övrigt tror jag att fraggel är en liten liten pojke som precis lärt sig läsa (ungf. som of.Barbrady i South P.)

Visste ni föresten att Johan Reborg modelerade Percy efter en föreläsare han hade under sina år på HandelsH. true dat!

Anonym sa...

Kom igen, anonyme ovan! Du måste väl hålla med om att en löjlig svengelska som "...alltå att det ska möta demand på marknaden." är hejdlöst rolig.

Percy Nilegård i kubik liksom... :-)

Anonym sa...

Ali, vad du än gör ta inte bort fraggels inlägg! Det är bland det allra roligaste jag läst på mycket mycket länge...

Anonym sa...

Okej då anonyme ovan....
lite roligt är det (!)
Var väl sur förut eller nåt.

Anonym sa...

Saker som börjar med "national-" är i allmänhet dåliga. Nationalekonomin är inget undantag. Ungefär som fascism utan den politiska dimensionen.

Anonym sa...

Nationalencyklopedin är bra.

Anonym sa...

Och Nationalteatern hade sina ljusa stunder... :-)

Anonym sa...

ville bara säga att Percy Nilegård är baserad på en föreläsare från Företagsekonomiska Institutet på Stockholms Universitet, inte Handels. Men jag har haft honom, han var rolig, man skrattade hela tiden för han vevade med armarna och hetsade konstant mot både studenter och samhället utanför salen haha

olydig sa...

Snabbprotokollet har kommit nu. Bäckström är fantastisk. (Och visst fick de med "Kul, kul, kul...")

Anonym sa...

Nåväl, engelska är inte mitt modersmål heller men inte sjutton slänger jag in lite svenska ord här och där för att verka tuff när jag skriver en i övrigt korrekt text på engelska... Ordboken är din vän fraggel!

PS. Var inte fragglarna värsta kollektivisterna?

Peter Björkman sa...

På sin hemsida förklarar "fraggel" något av bakgrunden till bloggnamnet. Uppenbarligen har Ayn Rand något med det att göra!

"It's well known that Ayn Rand played a crucial part in the creation of Fraggle Rock, also known as furry libertopia. Or Galt’s Gulch on crack, as some pundits persist in calling this haven of freedom.

Ever since the start of this show, secret messages have frequently appeared. At first, this intrigued libertarians, many of whom dismissed it as a strange coincidence when Gobo Fraggle recited an exact quote from Nozick’s Anarchy State and Utopia".

Mer om Ayn på min blogg.

Anonym sa...

Ja, visst är TT hejdlöst roliga. Som när dem kallar palestinska självmordsbombare och terrorister för aktivister, och så fort en gjort någonting vansinnigt är det terroristhandlingar.