måndag, september 19, 2005

Mer Tyskland

Hos Pelaseyd kan man läsa en bra text om valet i Tyskland och om foxifieringen av Agenda. Gör det!

I de officiella och mediala kommentarerna lyser den faktiska valtrenden nästan helt med sin frånvaro: väljarna har gått åt vänster. Vänsterpartiet är valets stora segrare, SPD:s återhämtning beror på vänsterretoriken i valspurten. Högeralliansen har 286 mandat, medan socialdemokrater, gröna och vänstern har 327 mandat. De tyska väljarna har sagt nej till rå nyliberalism.



Tyskland är också ett delat land där valresultatet ger viktiga signaler till vänstern i resten av Europa. Människorna i de östra delarna har röstat för sin värdighet och för en ekonomisk utveckling – som inte kan byggas på ökad utsvettning av de redan sämre ställda. Och man kan notera att i de delar där vänsterpartiet står stark, så har också socialdemokraterna gjort bra val. I de tre valkretsar i östra Berlin där vänsterpartiet är allra största parti är socialdemokraterna näst störst. I Gregor Gysis valkrets har dessa partier och de gröna tillsammans 77,7% av rösterna. I östra Tyskland får SPD, vänstern och de gröna tillsammans 61% av rösterna. Det finns som sagt många lärdomar att dra av det tyska valet.

Annars fortsätter de sura uppstötningarna att välla fram i kommentarer till valet. Det reaktionära lägret förenas i analysen: man borde köra se till att det förs samma politik oavsett valresultat.

Roland PM vill att Göran Persson ska lära sig av Schröder och Merkel

Den förra FPU-ordförande Johan Schück vidareförmedlar i DN som vanligt ett budskap från ”marknaden” (alltså ett litet gäng män med samma politiska åsikter, men mer pengar att leka med). Marknaden hälsar att den är missnöjd med att det inte blir nedskärningar med fast hand.
”De flesta ekonomiska bedömare [läs: några polare jag brukar spela golf med] anser att mer måste göras - mer också än vad kristdemokraterna vill åstadkomma. Och nu när valutgången är så osäker och kristdemokraterna troligen måste bilda koalition med socialdemokraterna är det inte troligt att deras ekonomiska program kan gå igenom i sin helhet”.
Och den tyska bilindustrin är också missnöjd med valet. Ordföranden i bilindustriförbundet Bernd Gottschalk ”varnar” enligt TT för ”de gamla vanliga koalitionsritualerna”.

Vad säger man? Det är demokratin, dumbom!

5 kommentarer:

Uncle Sammy sa...

Det är ju ändå så att vänsterpartiet gör ett förlustval i Östberlin om man jämför med för 20 år sen.

Vad säger man? Det var kommunism, dumbom.

Anonym sa...

...och flytta till ett land som inte bryr sig om arbetares rättigheter

Anonym sa...

Jag har också häpnat över massmedias bevakning av valet i Tyskland. Högerblocket står altså still på samma andel av väljarkåren som tidigare, eller till och med en minskning? Samtidigt så utnämns liberalernas till valets vinnare (en ökning på ett par %) och inte ett ord nämns om det nya vänsterpartiet som går från att vad jag förstår inte ha varit representerat i Bundestag till 8,7%. Hur fan tänker SVTs politiska reportrar?

Anonym sa...

"Hur fan tänker SVTs politiska reportrar?"

Precis på samma sätt som när man väljer att ignorera andra extrema partier som motverkar demokrati och mänskliga rättigheter förmodligen..

Anonym sa...

jag har då aldrig uppfattat att de försöker ignorera folkpartiet, så det resonemanget stämmer nog inte

/p