söndag, oktober 23, 2005

Dra'ren om kommunismen igen, okej?

Ung Vänster har haft kongress. Som tradition bjuder har ledarskribenter brett ut sig om ”K-ordet” och sina egenhändigt odlade Sovjetreferenser. I klappjaktstider som dessa letar sig etablissemangets retorik ännu djupare ned i dyn.

Den nyvalde förbundsordföranden Ida Gabrielsson underströk i sitt tal till kongressen stoltheten över rörelsens hundraåriga traditioner. Det är politiskt betydelsefullt. Den svenska kommunistiska och vänstersocialistiska rörelsen har varit drivande och aktivt involverad i varje utvidgning och fördjupning av folkstyret i vårt land – konstitutionellt, formellt och innehållsmässigt. I varje givet läge har högern motsatt sig dessa strävanden. Det är inte överraskande – det ligger så att säga i högerpolitikens affärsidé. Verkligheten är förstås mer komplex än så i hur ståndpunkterna konkret kommer till uttryck, men den basala kampen mellan arbete och kapital är förstås en nyckelfråga också i kampen mellan folkstyrets princip om en skalle en röst kontra marknadssamhällets princip om en krona en röst.

Nu rullas folkliga framsteg tillbaka samtidigt som tankeutrymmet beskärs. Det hänger förstås ihop med varandra – och har därmed samtidigt väldigt lite att göra med vem som ”kallar sig kommunist”.

Aron Etzler skrev i förordet till boken Utan Heder som gavs ut 1999 som svar på det mediedrev som pågick då – apropå själva historieskrivningen kring vänsterns historia:
Den kommunistiska rörelsen och den ryska revolutionen har bidragit till många av 1900-talets viktigaste framsteg: koloniernas frigörelse, välfärdsstaternas framväxt i Europa och rösträttens genombrott. Skall dessa framsteg skrivas på andra konton bara för att det samtidigt begåtts brott i kommunismens namn som man inte vill legitimera? Det är just denna effekt som kommunistjägarna är ute efter. Medlet är att kräva en totalt svartvitt bedömning av historien. Den som inte ensidigt försöker förklara ”urskuldar”. Den som inte genast glömmer det positiva som den kommunistiska rörelsen uppnått ”försvarar”. De kan inte acceptera att man kan bejaka de framsteg som den kommunistiska rörelsen bidragit till och uppnått, men samtidigt kritisera det maktmissbruk och den terror som delar av den utövat. Själva begreppet ”motsättning” är inte acceptabelt i deras historiesyn.

De kan inte heller förstå förklaringen att de socialistiska försöken havererat genom en långdragen historisk process med många ingredienser. Därför försöker de härleda Stalins teror direkt ur Karl Marx skrifter, jämka ihop Lenin med Pol Pot (och för den delen Birgitta Dahl med Pol Pot) och på detta sätt av historiens mångfacetterade och trassliga figurer göra ett enda rakt streck. Själva begreppet förändring går inte in i deras historiesyn.
Hur möter man detta? Att känna stolthet över vänsterns historia genom fördjupad förståelse för 1900-talets historia, och bjuda motstånd när tankefriheten med fast hand kvävs uppifrån, är viktigt. Det centrala är samtidigt, nu som alltid, att direkt gå på det som den antikommunistiska hetsen egentligen syftar till – nedskärningar i våra sociala rättigheter, arbetslösheten, urholkandet av arbetsrätt och fackliga rättigheter. Det är förstås ingen slump att Sovjettugget återupptas där och när breda folkgruppers välfärd hotas, och människor reagerar mot det. När vi envetet och tålmodigt driver rätten att ha ett heltidsjobb och att kunna gå till tandläkaren utan att ruinera sig, samtidigt som de som vill att vanligt folk ska jobba längre, hårdare och otryggare, och vill att ett litet fåtal ska kunna sticka med vinsterna från det arbetet, säger att vi vill ha det som i Sovjet – då vinner verkligheten över den tätnande propagandan.

Lätt blir det inte. Men är det någonting vi kan lära av historien, det är att kamp lönar sig. Kampen gäller i dubbel bemärkelse, att det sena 1800-talet kan återfinnas för analys i historieböckerna – inte i socialförsäkringssystemen.

35 kommentarer:

Anonym sa...

" När vi envetet och tålmodigt driver rätten att ha ett heltidsjobb och att kunna gå till tandläkaren utan att ruinera sig, samtidigt som de som vill att vanligt folk ska jobba längre, hårdare och otryggare, och vill att ett litet fåtal ska kunna sticka med vinsterna från det arbetet"

Fortsätt Ali och var stolt, den stoltheten har Du rätt att ha i det här landet och alla med demokratiska åsikter stöder den.

Jag tycker ofta att Du skriver för mycket om Irak och USA men det ät inte min sak och lägga mig i det.

Ovanstående citat fastnade.

Vördsamma hälsningar från en som aldrig var aktiv politiskt på ett seriöst sätt, men som tvingas till det på gamla dar av alliansen planer på sociala nedrustningar.

KAS/

Anonym sa...

Ja nog är det svårt att hävda att man gillar "vissa delar" i en ideologi, särskilt om det gäller kommunismen.
En gång skulle jag debattera angående lättare ämne, det gällde egentligen bara frågor som "meningen med livet" osv (betydligt lättare än politik)
Jag råkade då yttra något i stil med "om man bortser från kapitalets betydelse för arbete och ser arbete som ett kroppsligt behov snarare än ett medel för överlevnad"
Jaha. Då blev jag kallad "försvarare av massmord" och en massa andra tillmälen.
Kom aldrig så långt att jag kunde säga min mening om "kapitalet".
Siiitsmart.

admin sa...

skulle vara roligt att höra ngt om folkstyret i sovjet.

Som bekant så gick valen till så att det bara fanns ETT parti, och EN ruta att kryssa i, så det var ju ganska enkelt att inte rösta "fel".

Och visst, jag vet att det är det kommunisterna vill. Det är bara liberaler som vågar tolerera andra åsikter.

Men ändå...det går ju inte att referera till Sovjet som någonting som har med "folkstyre" att göra...?

Mr Brown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Mr Brown sa...

Gustaf...det är ju precis det som Ali vänder sig emot, att man nödvändigtvis måste ta upp Sovjets övergrepp när man pratar om Kommunism (eller socialism, anarkism etc..). Poängerna är (sic) alltför eneklt vunna.

Utmärkt artikel Ali. Som jag ser det kommer det ta lång tid innan den här debatten försvinner eftersom arbetarrörelser från 1880 begått ett avgörande "brott": de har tagit makten i många länder. Det kan inte förlåtas på länge än.

Anonym sa...

Ali: Den svenska kommunistiska och vänstersocialistiska rörelsen har varit drivande och aktivt involverad i varje utvidgning och fördjupning av folkstyret i vårt land – konstitutionellt, formellt och innehållsmässigt.

Javisst är det helt otroligt vad ett litet kommunistiskt skitparti har lyckats åstadkomma i Sverige, trots att "I varje givet läge har högern motsatt sig dessa strävanden.".

Försöker VPK värva väljare från KPMLr eller vad är det frågan om?

Anonym sa...

Problemet med kommunismen är väl inte att den aldrig åstadkommit något gott, för det tror jag vi kan enas om att den har. Problemet är att den som ideologi saknar de verktyg för maktbalans som tycks krävas för att makthavarna inte till slut ska hemfalla åt exceser.

Det innebär att så länge kommunisterna balanseras maktmässigt - exempelvis i en demokrati som ännu inte avskaffats av dem, så bidrar de ibland till riktigt vettiga saker. Däremot har historien få exempel på kommunister som tagit makten fullt ut i ett land och gjort något bra av det - liksom det finns många exempel på att bekännare till andra ideologier korrumperats när de fått regera för oinskränkt. Makt korrumperar - och en bra ideologi bygger sina samhällsförändringsdrömmar utifrån detta bittra faktum.

Mr Brown sa...

Peter, VPK finnes ej mer, och KPML(r)s väljarkår är inte många att värva och inte speciellt bra att ha att göra med heller enligt min åsikt pga deras revolutionära inställning.

Simon, du glömmer att så fort kommunister och socialister fått makten i ett land innan sovjet föll så utsattes de nästan undantagslöst för öppet krig. Undantagen: Sverige och Portugal t.ex. I dag är det betydligt lättare för socialistiska partier att behålla makten utan att behöva försvara sig militärt. Se på Venezuela, Brasilien och Uruguay.

Anonym sa...

Och i dessa sydamerikanska exempel har de väl så vitt jag förtsått lärt sig så mycket av historien att de inte avskaffat demokratin och yttrandefriheten. Vilket osökt leder till frågan om vilken ideologisk skillnad som överhuvudtaget finns kvar mellan socialister och socialdemokrater längre? Och nu ber jag inte om en uppräkning av nationalpolitsika svenska sakfrågor som sextimmars arbetsdag, utan mer principiellt...

Anonym sa...

Ali Esbati brukar inte dra sig för att fabricera kopplingar mellan dagens svenska liberaler för allehanda brott begångna av USA och dess "höger", men att dra kopplingar mellan dagens vänsterpartister och kommunistiska staters brott tycker han illa om. Jag förstår honom, för visst är det bekvämt att slippa ta samma skit som man kastar på andra.

Vad gäller kommunismen så är den inte i något avseende bättre eller finare än andra fascistiska ideologier. Stalins judeförföljelser och Guevaras massbord på bögar var inte mindre brutala än Mussolinis eller Francos. USA:s ockupationspolitik i Sydamerika var inte värre än Kinas ockupation av Tibet eller Sovjetunionens ockupation av Baltikum, Östeuropa och Afghanistan. Enda skillnaden är att att kommunisterna aldrig fått stå till svars för sina brott och att de med skicklig marknadsföring lyckats göra sina symboler rumsrena.

Mr Brown sa...

"Vilket osökt leder till frågan om vilken ideologisk skillnad som överhuvudtaget finns kvar mellan socialister och socialdemokrater längre?"

Mycket bra fråga Simon! Kort sagt är det väl så att sossarna blivit mer av pragmatiker och mindre av ideologer medan socialister fortfarande har en ideologisk agenda. Kopplingen mellan dagens socialister och sovjetkommunismen är däremot ganska långsökt. Även vänstern har reformerat sig och dragit åt ett mer frihetligt håll, vilket dess kritiker har svårt att uppfatta. Hardt-Negri aspirerar på Marx tron. Den viktiga skillnaden är att få i dag tror på en revolution på samma sätt som under början och mitten av förra seklet, i alla fall i väst. Anledningen är enkel om man frågar mig. Socialister bekämpas inte på samma hårdhänta sätt som förut och kan verka inom de demokratiska institutionerna.

Anonym sa...

mr brown: Peter, VPK finnes ej mer, och KPML(r)s väljarkår är inte många att värva och inte speciellt bra att ha att göra med heller enligt min åsikt pga deras revolutionära inställning.

Lars Ohly är revolutionär kommunist och VPKs ungdomsförbund Ung Vänster fraterniserar mer än gärna med revolutionär kommunistisk ungdom.

Att vänsterpartiet är kommunistiskt och fullsmockat med revolutionärer råder det knappast några tvivel om. Vänsterpartiet Kommunistiska Revolutionärer vore ett mer passande namn än bara Vänsterpartiet.

Att Ali tror att kommunister och vänstersocialister har något med svensk demokrati att göra är ju närmast skrattretande. Reformistiska socialister (socialdemokrati) är för folkstyre. Kommunister är per definition revolutionärer och det har ingenting med demokrati att göra. Folkstyret inom kommunismen tillhör slutfasen av kommunismen och är inget annat än vidskepelse då det aldrig har hänt och aldrig kommer att hända.

Anonym sa...

"Enda skillnaden är att att kommunisterna aldrig fått stå till svars för sina brott och att de med skicklig marknadsföring lyckats göra sina symboler rumsrena."

Ja, för de kapitalistiska länderna har ju verkligen fått stå till svars för sina brott...

Oj vad det måste ha svidit i fickan för USA efter deras kemiska krigföring i Vietnam...

Oj då, Frankrike har visst stiftat en lag som kräver en positiv vinkel av kolonialismen i skolböckerna!

Mr Brown sa...

"Att Ali tror att kommunister och vänstersocialister har något med svensk demokrati att göra är ju närmast skrattretande. Reformistiska socialister (socialdemokrati) är för folkstyre. Kommunister är per definition revolutionärer och det har ingenting med demokrati att göra."

Och var menade du att vänstersocialisterna stod i förhållande till demokratin? Kommunism vs Socialdemokrati är en väldigt svartvit skala...

Anonym sa...

Utan socialisterna hade vi inte haft allmän rösträtt i Sverige.

Anonym sa...

Kommunismen har bara dödat 100 miljoner människor. Vi kan väl prova igen? Snälla, bara en gång till?

Har inte kolonialismen dödat ungefär lika många? Och det håller på än idag...

Mr Brown sa...

Du har läst för mycket Rummel, sp3tt.
Kolonialismen ja..ruggig sak. Ett antal miljoner afrikanska slavar, apartheid, befrielsekrig, vietnam, laos, cambodia, thailand. Boxarupproret. Mau-mau. Nama och Hererokrigen. Afghanistan och Irak 1918-21. Aboriginals, indianerna. Algeriet. Ilinden. Hur många dog...tja det är väl bara nazisterna som nogsamt fört bok över sina massakrer.

Johan Persson sa...

"Vänsterpartiet Kommunistiska Revolutionärer vore ett mer passande namn än bara Vänsterpartiet."

Om det ändå vore så väl.

Anonym sa...

Vilka intressanta och utvecklande kommentarer ni pojkar har lyckats skriva här. Man verkligen känner hur man utmanas intellektuellt. Och samtidigt är ni så övertygande också. Det är nästan för bra för att vara sant.

Anonym sa...

Men somliga lär av misstagen, andra inte.

Anonym sa...

"somliga lär av misstagen"
Sen finns det krafter som aldrig gör misstag bara rätt!

Bara man har gud vid sin sida...

Anonym sa...

För den som så passande och selektivt glömmer bort det är det kanske värt att nämna att kolonialismen är en minst lika stor, om inte större del av kommunismens historia än något annat styres historia:
Kina och Tibet, Sovjet och baltikum, östeuropa, centralasien och afghanistan + diverse andra kommuniststaters erövringskrig.

Så visst har kolonialismen dödat många.

För övrigt är diskussionen huruvida kommunismen mördat 200 miljoner, 100 miljoner eller 60 miljoner rätt patetisk för att rättfärdiga att den "visst inte var så ond".
Faktum är att den fortfarande är den ideologi som mördat flest människor med hästlängder.

Anonym sa...

//Sven

Det beror på ifall man till skriver exempelvis världsvälten som dödar oändligt många människor varje dag kapitalismen härlighet?

Men jag antar att det är ett svinn man får räkna med.
Bara man vill så kan man ju klara sig.

I liberalismens ideologi är det ju bokstavligen "de hungriga vargarna som jagar bäst"

Uncle Sammy sa...

Hörrö! Är ju kapitalism o liberalism o globalisering som grejar så att 100-tals miljoner får det bättre nu. Allt fult o smutsigt som åstadkommes av socialism kan tvättas skinande rent med kapitalism!

Anonym sa...

"Det beror på ifall man till skriver exempelvis världsvälten som dödar oändligt många människor varje dag kapitalismen härlighet?"

Frågan är hur du får ihop världssvälten med kapitalismen överhuvudtaget?

Den indiske ekonomen Amartya Sen, som är världskänd för sin forskning inom orsakerna till svält har kommit till slutsatsen att en demokrati som tillämpat marknadsekonomi aldrig har haft en svältkatastrof.
( http://en.wikipedia.org/wiki/Amartya_Sen )

Så snacket om svält och kapitalism är inget annat än snömos.

Anonym sa...

Det är sällan man ser kommunister avfärda massmorden som du, du skrämmer mig...

Anonym sa...

Världssvält kapitalism. Nå utan att bli långrandig så kan vi väl säga att vi i västvärlden lever på afrikas bekostnad, på många sätt.

Exempelvis underbar frihandel som slår ut inhemska industrier så storföretagen kan komma och nyttja invånarna i ex. Workshops.

Kapitalismen och dess imperialistiska politik skördar offer för varje dag. Så börjar man addera genom alla århundraden.

Det finns också ekonomiska resurser som vi avstår från varje dag att dela med av till fattiga länder och då pratatr jag inte om välgörenhet. Skulle vi dela resurserna bättre skulle världsvälten besegras, men kapitalismen grundläggande byggsten om vinstintresset framför allt styr.

En sann socialist tar avstånd starkt från sovjet och vad det blev av det till slut.

Man måste vara en sann folkpartist för att inte kunna förstå ekvationen socialism/kommunism är ej Sovjet.

Det är lika lätt som 1+1.

Anonym sa...

"Liberaler tycker att det är fel att stjäla och råna, alltså tar de avstånd från kolonialismen."

Då antar jag att ni också tar avstånd från det koloniala äventyret i Irak, där kolonisatörerna stjäl irakiernas tillgångar?

Anonym sa...

Tjuvtankar de bensin eller hur gör amrikanarna för att stjäla Irakiernas tillgångar?

Anonym sa...

"Då antar jag att ni också tar avstånd från det koloniala äventyret i Irak, där kolonisatörerna stjäl irakiernas tillgångar?"

Gäsp...
Ännu en "vänstersanning" som aldrig behöver bevisas. Bättre en riktigt stor lögn än en liten

Anonym sa...

Ni kanske har valt att blunda för hur ockupationsmakten "slarvade bort" 8.8 miljarder dollar, enligt Reuters och BBC?

Eller hur man skyndade sig att spendera miljarder av irakiernas egna pengar, på projekt som irakierna inte hade något att säga till om, enligt Reuters?

Varför inte läsa mer på Iraq Revenue Watch, där de bland annat beskriver hur ockupationsmakten säljer ut Iraks tillgångar.

Anonym sa...

ockupationsmakten..? ja visst, ja! Irak har ju ingen folkvald regering enligt er 'demokrater'...

Anonym sa...

Snöfallet, det här skedde innan Irak fick sin folkvalda regering.

Missade du det?

Anonym sa...

Neo,
Utan tvekan har pengar slösats eller "försvunnit" under den första perioden av Coalition Provisional Authority. Men de pengrna är en spottloska i havet i förhållande till de tiotals miljarder och mer som pumpas in i Irak.

Dessutom framgår det i dina källor att de s.k. "kolonisatörerna", som är rättsstater, tänker se till att pengarna spåras och att de som är ansvariga för förskingringen straffas.

Anonym sa...

jepp, det gjorde jag, Neo.

men försöker du på fullaste allvar påskina att du inte kallar dem det längre..?