måndag, oktober 24, 2005

Inga svenska likkistor för imperialismen

I somras skrev jag en ledarkrönika i Flamman om att vänstern borde omvärdera den vanliga – och många gånger korrekta – synen på utrikespolitiska frågor som omöjliga valfrågor. Det tror jag fortfarande är riktigt och viktigt, kanske än mer än då.

Idag har Fredrik Reinfeldt hållit linjetal på Utrikespolitiska institutet. Det är ett valtaktiskt skickligt framträdande; efter att ha cashat in imagepoänger av den innehållslösa badtunneenigheten, kan nu de borgerliga partierna ägna sig åt att profilera sig i olika frågor. Centern kör en nyliberal antifacklig linje, kristdemokraterna blir familjereaktionära och bensinpopulister, folkpartiet flörtar vidare med rasistiska strömningar, övervakningshysteri och batongpolitik mot skäggbärare och skolbarn. Återstår högerns partipolitiska motor moderaterna. Nu kan de också testa ramarna, idag med utrikespolitiska utspel av klassiskt högersnitt.

Biståndet angrips, så att vi senare kan få en mindre sänkning än det moderaterna föreslår, och detta då presenteras som en för folkpartiets skenheliga humanister god kompromiss. Pengarna som sparas in på biståndet ska istället föredömligt nog användas till att skjuta på folk istället. Det kallas ”internationella säkerhetsfrämjande insatser”.

I detta läge måste Reinfeldt och hans bomb- och batongfölje möta motstånd. Gör frågan om svensk trupp på nykoloniala äventyr till en valfråga! Över hela Europa har folken rest sig mot sina regeringars svansviftande hållning mot USA och tvingat hem trupper från det ockuperade Irak. Det kommer fler massmordsturnéer, och till sådana vill Reinfeldt skicka svenska aktörer och statister. Om detta krävs klart och offentligt besked med efterföljande debatt.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Fuck Ali, du fick alla mina klockor att stanna.

Anonym sa...

måtte vi slippa moderatstyre efter valet!

Anonym sa...

Redan med nuvarande sossestyre så har vi soldater i Afghanistan under NATO-befäl, som dessutom ombetts samarbeta med krigsförbrytaren Dostum med bevisligen tusentals försvarslösa krigsfångar på sitt samvete.

Oavsett socialdemokrater (SAP, VP, MP) eller högern vid rodret så tycks det som att den svenska truppnärvaron i utlandet kommer att öka.

Anonym sa...

nyliberal antifacklig linje

Nyliberaler har inget mot fackförbund. Organisationsfriheten är liberal rättighet. Däremot ska fack, företag, kyrkor eller andra organisationer inte ha speciella privilegier i lagstiftningen.

Anonym sa...

"Oavsett socialdemokrater (SAP, VP, MP) eller högern vid rodret så tycks det som att den svenska truppnärvaron i utlandet kommer att öka."

Ett skäl gott som något för att bjuda hårdare motstånd mot en sådan politik.

Anonym sa...

"Pengarna som sparas in på biståndet ska istället föredömligt nog användas till att skjuta på folk istället. Det kallas 'internationella säkerhetsfrämjande insatser'."

Du är en sjuk människa Ali. Jag har inte sagt det förr men det här tar tammefan priset.

Marcus Friberg sa...

Det svenska biståndet har varit som högst under en borgerligt ledd regering.

Anonym sa...

"folkpartiets skenheliga humanister"

*suck*

Fp har precis som Kommunisterna ett mål på 1%. Men det är klart. Vissa gillar att plocka billiga poänger på ren luft.

Magnus Ahlkvist sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Magnus Ahlkvist sa...

"Redan med nuvarande sossestyre så har vi soldater i Afghanistan under NATO-befäl, som dessutom ombetts samarbeta med krigsförbrytaren Dostum med bevisligen tusentals försvarslösa krigsfångar på sitt samvete."

Vad snackar du om? Vid det här laget borde det väl vara uppenbart att den svenska regeringen inte samarbetar med Vänsterpartiet om utrikespolitiken. SAP + borgerliga partier alltså.
Svensk truppnärvaro i utlandet kommer att öka om Moderaterna tillåts fortsätta sitt inflytande över utrikespolitiken är alltså mer korrekt uttryckt.

olydig sa...

Det Orwellska nyspråket florerar hos högern.

"Fredsskapande aktiviteter"...

Det kommer inte direkt som en överraskning att borgarna är sugna på lite krig. Vem minns inte kycklinghöken Jan Björklund som krävde att vi skulle skicka stridande svensk trupp till kriget i Irak? (Jag vet inte varför, men den artikeln har försvunnit från SVD’s hemsida, men finns som tur var i Googles cache.)

Vi vet vad vi har att vänta oss om de blå får bestämma.

Anonym sa...

Då är ni helt plötsligt helt emot tanken på en demilitariserad zon med fredsbevarande styrkor mellan palestina o israel då? Det svänger tydligen. Alla fredsbevarande styrkor i världen skjuter ju bara på folk.....

Anonym sa...

Där har du pudelns kärna Jinge.
"Jag tänker direkt på att[...]"
Oavsett situation tänker ni direkt i de mönster ni har skolat in varandra i.

Anonym sa...

Trots de vackra orden har vänstern aldrig varit "mot krig". De är fullt och fast för krig och bomber.

Det är bara att de står på fiendens sida.

Anonym sa...

Krig, bomber, massmord, människor utan värde, myter spunna.....

Ny bok, "Mao - The unknown Story" av Jung Chang och Jon Halliday

har fått fantastiska recensioner. Kan terrorvänstern i Sverige lära sig något här? Knappast troligt; man älskar myter!

Anonym sa...

fribergman:
"Det svenska biståndet har varit som högst under en borgerligt ledd regering."

Det är dags att sluta rapa upp dumma "sanningar" om biståndet. Denna slogan dyker alltid upp i diskussionen, som om högt bistånd 1992 var en borglig förtjänst.

Hösten 1991 tog regeringen Bildt över makten. Då var biståndet som högst men redan hösten 1992 frångick ju den borgliga regeringen 1%-målet och sänkte biståndet. Då var Alf Svensson biståndsminister.

Det ska dock sägas att det var i samarbete med (s) i det ökända "krispaketet".

Sedan dess har biståndet inte återhämtat sig. Kanske i nästa år, fast inte om Reinfledt får bestämma.

Anonym sa...

Vem har sagt att biståndet är bra?

Det är inte det enda alternativet till soldater.

Hur långt bakåt i utvecklingstankar ligger debatten?

Anonym sa...

"Gör frågan om svensk trupp på nykoloniala äventyr till en valfråga!"

Ha ha! Vänstern har verkligen ingenting kvar att komma med politiskt.

Anonym sa...

A-K Roth är kvar i 70-talet. Vem fan kommer dragandes med Mao år 2005?

Anonym sa...

just det steven, frihandel är den verkliga nyckeln till fattigdomens utrotning. så debatten ligger faktiskt ännu längre bak i tiden än biståndets födelse - romarna och 1700-talsfilosoferna bland många, många andra hade koll på det tämligen lättbegripliga konceptet.

Anonym sa...

Anon 7:41,

Det var en respons, medhållande förstärkning, till Oscars inlägg, "De är fullt och fast för krig och bomber..."

Fann det lämpligt att delge info om en ny bok om Maos liv. Mao var ju en ikon vänstern har stött. De krig och den svält och terror Mao var ansvarig för vill kanske inte gamla Mao-fans kännas vid nu? Om du inte lär från historien kommer du att upprepa dina misstag. Stör det dig att man drar upp information om hycklaren Mao? Är han för lik hycklare i svenska vänstern kanske?

Ett av dagens misstag är terrorstödjande och terrorursäktande Hyckleri och självgodhet medan folk sprängs i slamsor. Hets och lögner i svenska blogger mot det land det hetsas emot i Mellanöstern. Inhemsk och importerad antisemitism. Lär av muslimske poeten och kontributören till Judisk Krönika, Mohamed Omar, som erkänner judehatet och inte viker undan för den.

Anonym sa...

Och där kom A-K Roth in på antisemitism...

Igen...

Vad Alis inlägg än handlar om, så kan man vara säker på att A-K Roth alltid kommer dra upp antisemitism...

Anonym sa...

Jag ser mig själv som vänster och har i likhet med de flesta andra som ser sig som vänster aldrig stött Mao och kommer aldrig någonsin att stöda Mao.

Roth, ta klivet ur 1970 nu. Eller snacka gamla Mao-minnen med dom som stödde honom. Du är på fel ställe på internet.