torsdag, oktober 20, 2005

Spännande kongressrapportering

Såg ett lustigt inslag i Rapport om Ung Vänster. Det meddelades bland annat att Ungdomsstyrelsen inte ska ge förbundet något statsbidrag nästa år. Det är ju rätt väntat. Det politiska läget är sådant att ungdomsstyrelsen premierat medial framgång före anständighet och rättssäkerhet. Man har efter många om och men ändrat sina redovisningskriterier i efterhand på ett sådant sätt att bevisbördan vänts (en normaliseringsprocess i dessa bodströmska tider) och relevanta uppgifter i princip inte kan lämnas in. Men, men. Sånt är läget. Den som läst om 30-talets stöveltramp och 50-talets mccarthyism kanske har betraktat det som passerade historiska kuriositeter förut, men bör väl omvärdera det där i dessa tider.

En extra intressant sak med reportaget ska dock noteras. I något passus fick reportern in en vändning som antydde att kongressen i princip skulle vara hemlig. Det är ju ganska märkligt, med tanke på att man kan läsa det här pressmeddelandet på hemsidan, och med tanke på att till exempel TT tidigare meddelat att och när kongressen ska äga rum. Det torde vara rätt ovanligt att människor omnämner sådant de vill hemlighålla i pressmeddelanden.

Men, detta påminner mig om en händelse inför Ung Vänsters extrakongress 2004. Aftonbladets skarpsynte politiske analytiker Lena Mellin slängde i en ”analys” som genomgående missförstått allt som gick att missförstå, in påståendet att det skulle vara hemligt vilka som sitter i Ung Vänsters förbundsstyrelse. Jag ringde Mellin och uttryckte viss förvåning över påståendet, särskilt eftersom jag fem minuter tidigare skickat en lista med namn på och telefonnummer till alla FS-ledamöter till TT. (Och fem minuter senare också till Mellin). Mellin påpekade att FS-ledamöterna inte fanns på hemsidan. (Numera är de där). Jag förklarade att det inte är samma sak som att det skulle vara hemligt – oavsett om Aftonbladets reporter ”fått den uppfattningen” eller inte – och begärde en rättelse. Men icke.

I övrigt önskar jag att Ung Vänster på kongressen ska skapa sig interna möjligheter att börja ta sig ur den smått katastrofala organisatoriska svacka som förbundet befunnit sig i den senaste tiden. Men oavsett hur det blir kommer det inte att berättas om det i Rapport. De åkte nämligen hem innan kongressen ens invigts.

----------
Uppdatering: DN följer upp med en underbar intervju, där Gunnar Jonsson visar stor trygghet i sin ohämmande antisocialism. Vi får bland annat åter ta del av en självrefererande sifferexercis som ”visar” ett medlemstal samt veta att Ung Vänster ”kallar sig ett utomparlamentariskt förbund” (! – många är de som ställer upp i val, Ung Vänster hör mig veterligen inte till dem denna gång heller). Fast bäst är den onekligen, ska vi säga historiskt innovativa frågan ”Är inte en del av det sammanhanget att Sveriges kommunistiska parti fram till åtminstone 60-talet tog alla order från Sovjetunionen?”. Man upparbetar med tiden en särskild förmåga att skratta och sucka samtidigt.

6 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Tja. Snart är det kongress för SAP. Vi får se vad Aftonbladet skriver då?!

Anonym sa...

Ung Vänsters PR- och mediaproblem intresserar mig lika mycket som att få veta på vilken frekvens Tadjikistans utbildningsradio sänder.

olydig sa...

Du har fel i din analys av media, Ali. Du vet väl om att medierna är vänstervridna?

;-)

Allvarligt talat, det var ett intressant inlägg. Mellin är ju inte direkt känd för vara den skarpaste politiska "analytikern".

Anonym sa...

Kommentar om Ida:

What part of 100,000,000 deaths don’t you understand?

Anonym sa...

kommentar om kommentar om Ida:

Så passande att klippte bort det om att hon talar om de svenska kommunisternas historia och inte om Sovjet.

Man kan göra mycket genom att klippa av folks citat!

Johan Persson sa...

Gunnar Jonssons artikel hade kunnat vara det roligaste jag läst, om det inte vore så att han är på fullaste allvar.

DN:s medlemssiffror bygger på en oförmåga att läsa och räkna ordentligt.

Det är ju synd att vi i Ung Vänster pratar så mycket om välfärdsfrågor, vi borde tala mer om Sovjetunionen (särskilt som så många Ung Vänstrare var politiskt aktiva när Sovjet existerade).

Så partiet tog alltså alla order från SUKP(b) fram till 60-talet, ja, hur ska man kommentera det.