Någon gång under de mörka krisåren i början av 90-talet och mitt i den galopperande nyliberala idiothysterin, minns jag att Johan Ehrenberg skrev nåt om att Statistisk årsbok var mer revolutionärt än Maos lilla röda. Det ligger mycket i det där.
Joachim Vogel och Lars Häll presenterade igår på DN Debatt en stor SCB-undersökning som visar hur 90-talskrisen inte bara skapade dramatiska klyftor medan den pågick, utan också har satt djupa, ännu öppna sår i det svenska samhället, som yttrar sig som en generationsklyfta.
Välfärdsstaten omfördelar – mellan individer, regioner och generationer – och bygger en trygghet som ger styrka i framtiden. När den offentliga sektorn rustas ned och resurserna flyttas till den privata sektorn så växer klyftorna, och samtidigt används de samhälleliga resurserna på ett irrationellt sätt, allt annat är framåtsyftande.
När den offentliga bostadspolitiken abdikerar byggs för få små, billiga bostäder. När arbetslöshetsbekämpning kommer i skuggan av inflationsbekämpning ökar otryggheten på arbetsmarknaden, särskilt för många unga, och därmed ohälsa, stress och utslagning. Det är bland ungdomar som visstidsanställningar och springvikariat vuxit allra tydligast. Det är också här man kan notera stagnerande levnadsstandard och försämrad social integration.
När Vogel och Häll skriver om framtiden varnar de för ”växande barriärer och ökad konkurrens från äldre generationer”, för ”det nya pensionssystemet (lägre pensioner) gör det attraktivt att jobba några år till, det vill säga ökad konkurrens för ungdomsgenerationen”. Det är förstås helt riktigt att det nya pensionssystemet innebär en försämring och tvingar fler att jobba längre för att få en anständig pension. Men samtidigt vet vi också att det är en enorm skillnad i hur länge man kan arbeta – och de skillnaderna växer med ökat tryck i arbetslivet. En arkitekt eller professor har helt andra möjligheter att fixa några år till på jobbet – och må bra av det – jämfört med vårdbiträden, städare, diskare eller byggnadsarbetare. Kroppen tar slut. Man sliter ut sig, får lägre lön och straffas dessutom extra för det i det nya pensionssystemet.
Generationsklyftan är ett slöseri med samhällets resurser, och i själva verket ett upplägg för växande klassklyftor i framtiden.
Den bild som tecknas av utvecklingen under 90-talet är också en viktig materiell orsaksgrund till rörelser i det politiska landskapet det senaste decenniet. De som är ungefär i min ålder hör till de första generationerna efter andra världskriget som i genomsnitt har fått det materiellt sämre än föräldragenerationen. Den som vill förstå varför det dykt upp en medelålders till äldre etablissemangsvänster, samtidigt som vänsterns verkliga förnyelse i Sverige inneburit både en föryngring och skärpt vänsterprofil, bör bland annat studera SCB:s siffror lite närmare.
torsdag, oktober 20, 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Jag håller med om mycket i analysen men att säga att detta är såren efter nyliberalismen klingar inte helt rent. Den enskilt största orsaken till den ekonomiska nedgången var förstås det misslyckade försöket att håla en fast kronkurs med skyhöga räntor
som toppade på 500% som resultat. Självklart vilar ett mycket stort ansvar för detta på Bildt, Wibble och den borgeliga regeringen som satt vid makten då men ett visst ansvar måste läggas på Socialdemokraterna som var med och försökte rädda kronförsvaret. Bengt Dennis och riksbanken måste också hållas ansvariga för sin del i det hela och glöm inte Nils Lundgrens (då Socialdemokratisk chefsekonom på en av storbankerna) agerande som måste betraktas som extremt ansvarslöst.
Pensionssystemet är en tickande bomb som kommer att brisera rätt i ansiktet på oss. Förlorare är förmodligen alla vi som är födda efter 40-talisterna då vi har fått varit med och finnansiera de äldres pensioner utan att själva få motsvarande stöd från kommande generationer.
Visst ligger det mycket i det du skriver. Men avregleringen av kreditregleringen och omstruktureringen av bank- och kreditväsendet var oerhört tydligt anstrukna av den nyliberala våg som gick genom hela Västvärlden på åttiotalet och kom till Sverige några år efter många andra länder.
Dan Josefssons TV-dokumentär om frågan (som i huvudsak refereras i senaste Ordfront, med lite tillägg) är belysande.
I DN artikeln får man veta:
"Under 90-talet försvann mer än vart tionde jobb."
Varför? Datoriseringen kan tänkas. Men ska vi inte alla få vara med och dela på det arbete som datorerna nu utför. Eller gäller regeln när det regnar manna har den fattige ingen sked.
Det nya pensionssystemet en gigantisk stöd!
Är det ingen som fattar varför det blir så här? Om det inte gäller en människa en röst - människorna inte får besluta - ha beslutande folkomröstningar - då finns det andra som tar besluten - som har de tre knapparna - Ja, Nej, Avstår. De tre knapparna vi alla borde ha.
Då är det de 349 i riskdagen - 0,04 promille av befolkningen som beslutar - har de tre knapparna. Och då blir det så här - de utan de tre knapparna bestjäls av dessa 0,04 promille som kallar sig demokrater. Elitokrater är deras rätta namn. Det finns fulare namn men vi hoppar över dem här.
Men säger man beslutande folkomröstningar regelbundet då har det gått så långt att människor inte vill ha dem - du får bara tystnad till svar. Eller invändningen - då kommer folk att rösta för dödsstraff - inte jag så klart - men de andra. Människor misstror varandra så djupt så de inte vill ha demokrati - hellre väljer de att leva under elitens styre - besserwissrarnas styre. De som valde högertrafik åt svenskarna när svenskarna själva ville ha vänstertrafik.
Förstår ni inte konsekvenserna av att ni underkänner er själva och anrda - ni blir bestulna.
Varför kräver ni inte att få de tre knapparna? Och få använda dem regelbundet?
Var inte finanskrisen redan ett faktum innan borgarna tog över? Iaf har riksdagensrevisorer och ekomer gett uttryck för det.
90-talskrisen var en mardröm, som har satt djupa spår i många. Mina illusioner om Sverige som ett välvilligt och gott samhälle - lite byråkratiskt men pålitligt och tryggt - kom på skam.
Ett mer brutalt ansikte visade sig, civilisationens fernissa brast...
Vi nyliberaler förordar inte valutaregleringar eller statlig kontrollerad ränta. Hade man aldrig infört kreditregleringen så hade vi inte heller fått baksmällan från avregleringen.
Dagens yngre har det betydlig bättre materiellt än sin föräldrageneration. Exempel, hur många i föräldragenerationen kunde åka på utomlandssemester? Hur många hade Färg-TV?
Jag håller med om mycket i analysen av bank- och kreditväsendet som var oerhört tydligt innan borgarna tog över och börja längta tillbaka till gamla goa samhälle - lite byråkratiskt men pålitligt och tryggt å hade vi inte heller fått baksmällan från avregleringen.
one man one vote once a week!
Skicka en kommentar