söndag, november 20, 2005

Apropå bilden i förra inlägget

Det är både nedslående och lite humoristiskt. I kommentarfälten här, och till och med i egna blogginlägg har USA-hyllande högerfilurer gått i taket för bilden i den förra posten. Den sägs vara ett montage.

Well. Detta är ju intressant. Jag utgick i och för sig från att bilden var ett satiriskt montage när jag såg den och bestämde mig för att lägga upp den. Men, nu när frågan är rest; är den det? Jag vet inte. Tvivlar. Det är inget som framgår av att den är inskickad till en sajt med politisk satir.

Det som borde framgå för de allra flesta är rimligen att detta är en perfekt illustration av själva problemet. Politisk satir har till syfte att lyfta funderingar och blottlägga utvecklingstendenser, genom att vrida upp saker i absurditet. Då fungerar humorn tankeväckande. I det här fallet tillkommer en ytterligare dimension: nämligen att den obehagliga utvecklingen går så fort att verkligheten kan springa om till och med den politiska satiren. Alla som känner till Fox News och ser den där bilden vet ju om att den inte alls är så överdriven att man säkert förstår att det är satir. Det här är precis det tokiga.

För några år sedan vore det otänkbart att öppet diskutera lagstadgad tortyr, och försvara den reellt existerande. Det görs de facto nu. Och dithän vandrar också våra egna vithandskade liberaler. Det var liksom själva poängen. Den blir därmed ytterligare understruken av kommentarerna.

Det går att skratta åt eländet. Men roligt är det inte.

(Och läs alltså inläggen hos Olydig och Tony Johansson)

Från Vita husets presstjänst:

10 kommentarer:

Anonym sa...

Att den svenska falangen av hyllningskörer till massmördarstaten USA spyr ner din blogg är inget att förvånas över, då mothuggen från svensk lydmediaindustri och de som kallar sig "radikala" är i stort sett obefintligt.

Därför ger man sig likt västmakterna på allt återstående som ifrågasätter den globala amerikanska marknadsfascismen tortyrgulagen och massmördandet...

Mitt råd: Rensa bort skiten och håll Sverige rent!

Anonym sa...

Det är klart det är ett satiriskt montage. Herregud, know thy enemy, och allt det där... sådant skulle aldrig kunna sägas rakt ut på nyheterna i usa. Kolla länken här, din bild finns att beskåda bland alla andra montage:

http://forums.fark.com/cgi/fark/comments.pl?IDLink=1754649

Anonym sa...

Instämmer med Ali. Ser ofta på Fox News och mycket av det som förs fram där - mellan den till synes opartiska journalistiken - är högst tvivelaktig, sett ur ett humanistiskt perspektiv.

Jag har själv sett hur försvar för tortyr (eller en smula extra "hårda" förhör, som de kan kalla det) förekommit på Fox News. Att de skulle uttrycka sig så där rakt på som i montaget lär dock dröja, men tyvärr är åsikterna av den karaktären; att det är okej att borra i levande människor med elborrar tills de dör.

Anonym sa...

bilden är inte fejk. skärmdumpen plockades av thinkprogress den 8 november, det vill säga sex dagar INNAN den hamnade på fark. sorry.

Anonym sa...

Ali skriver mycket om amerikansk media och om fox news. Hur många boginlägg har han skrivit om pressfriheten och media i länder som Kina, vitryssland, Ryssland, Kuba, Nordkorea, Burma, Syrien, Iran? Förmodligen inga. För Michael Moore har ju inte gjort en film omde länderna.

Anonym sa...

Jag kände samma sak när jag läste Timbros hyllings site till Ayn Tands ära.
Trodde ett tag att jag hamnat hos Livets ord.

Skum känsla eller hur....?

Anonym sa...

till "Anonymous said"

Du undrar hur många inlägg som Ali skrivet om "pressfriheten och media i länder som Kina, vitryssland, Ryssland, Kuba, Nordkorea, Burma, Syrien, Iran?"
Sen svarar du själv förmodligen inga.
Är det ett försvar för att staten USA förordar tortyr ?
Det kan Du inte mena på alvar för i så fall är det enda Du bevisar brist på logik och det var väl inte din mening?

Vördsamt KAS

Anonym sa...

Varför inte kolla själv?

När vi får "nyheter" från öst dvs. Vitryssland Kuba kina och Ryssland är det inte utan att dessa först passerat de anglo-amerikanska propagandakanalerna CNN FOX AP BBC Reuters (SVT) osv.

Ofta kommer "shockerande uppgifter" (för am.NGOer) strax efter att något nytt anglo-amerikanskt tortyrgulag massmord eller övergrepp råkat slinka igenom den hårt kontrollerade mediaindustrin i våra "fria" marknadsdiktaturer...

Alexander Lukasjenko må vara "diktator" i massmördarsvinet Bush ögon men hemma är han omåttligt populär just för att han vägrar den nyliberala tvångströja av "strukturreformer" västmakterna globaliserar med krig och övergrepp.

I Ryssland och Vitryssland händer det ibland att provokatörer i journalistskepnad från marknadsdiktaturerna i väst förklaras icke önskvärda då deras gärningar vida överstiger deras befogenheter, dessa domar är öppna att prövas i god demokratisk anda och kan sedan överklagas i rätten.

De journalister som väljer att inte låta sig bäddas in i anglo-amerikansk fetvadd i deras ockupationern världen över däremot SKJUTER MAN FÖRST och frågar sen, snacka om "frihet" HAHAHAHA....

Jonas N sa...

Alltså:

Ali hittar en bild på nätet som ger honom vatten på hans kvarn. Han lägger ut den med en kommentar om den sk 'brunvandringen'

Bilden var fejk, så Ali skriver att han givetvis förstod att den inte var äkta, men menar att den kunde ha varit rätt, tom borde varit det vilket ju var det viktiga. Sen skriver han att den trots allt kanske var äkta!

:-)

Helt obetalbart!

Anonym sa...

Som sagts ovan, inte fejk. Jonas N lär ju ha en eller annan kromosom för mycket.