måndag, november 28, 2005

Att kväva ett folk till döds

Såg Maj Wechselmans dokumentärfilm om Israel och Palestina igår. Människor är som dansande stjärnor. Personligt. Skakande. Angeläget. Den kan ses här, och alla borde se den. På den korta tiden visar hon för den som inte vill titta bort, hur den israeliska staten försöker förgöra det palestinska folket genom kvävning. Livsutrymmet beskärs. Varje steg i livet blir smärtsamt. Varje försök till utveckling raseras.

Jag upprepar det jag skrev i ett längre inlägg i april:

I våra mediers rapportering, och i den politiska debatten om konflikten ligger fokus på döden. Militära operationer, dödsoffer på bägge sidor. Det är förstås viktigt, och det är inte svårt att se vem det är som kan döda vem, och också gör det ofta och obehindrat, när man har en högteknologisk militärmakt som står mot en värnlös befolkning. Men det är ändå inte det centrala. Vill man förstå konflikten måste man fokusera på livet. På den oerhörda, ofattbara nedmalningen av palestinsk vardag. Det är då det händer.

Därför är Wechselmans dokumentär så bra.

(Jinge har också skrivit)

16 kommentarer:

Uncle Sammy sa...

Har du någonsin beskrivit en sak från 2 sidor?

Undrar förresten om det finns prog som man kan ställa in så det cachar din sida nån gång i minuten så man kan läsa hela debatten?

Anonym sa...

Ali har en poäng, Israel eller Palestinier, även vardagen mellan raketattacker och självmordsbombare är inte skojsig där nere för tillfället. Vi får alla hoppas att det blir fred snart. Hoppas att det går bra för Sharon med sitt nya parti när han äntligen blir av med de värsta "nissarna" på högersidan...

Fred vore underbart, vågar man hoppas???

Anonym sa...

För er som inte såg dokumentären kan jag säga att den var grymt vinklad. Man fick aldrig höra ett ord om israelernas syn på saken. De försökte till och med framhäva de israeliska barnen som onda.

SVT i ett nötskal!

Anonym sa...

Även jag såg filmen. Oerhört bra. Dessutom var det bra att hon lät så många Israeler komma till tals. Det jag reagerade mycket positivt på var att hon lät bägge sidor i konflikten komma fram.

Jag kan bara hålla med dig Ali, den borde ALLA se!

Anonym sa...

Alltid lika roligt att lasa vinklade inlagg om en konflikt som ar sa oerhort komplicerad att den knapapst kommer ga att losa pa ett rattvist satt. Att blint tro att allt ar israelernas fel, att enbart de skapar problemet ar bade korkat och trangsynt.
Detta ar en konflikt dar bada sidor ar lika skyldiga.

Denna dokumentar var ungefar lika opartisk som FOX news nar de skildrade senaste presidentvalet i USA.

Anonym sa...

ja båda sidor är lika skyldiga. som de däringa svartingarna som provocerade boerna hela tiden genom att vara så många och så mörka. det är synd att deras skuld inte lyfts fram mer idag. det är för att svt är så vänstervridet.

/j

Jonas N sa...

Uncle Sammy mfl

Jag la in lite nyanserande reflektioner. Att Ali skulle sudda så fort han såg mitt inlägg förvånar mig inte. Jag lägger in det igen om några timmar. För övrigt håller jag med C.

Maj Wechselmann är fö känd både från kärnkraftskampanjen (1980) och som U137-förnekare (1981). Jag var inte ens speciellt störd av hennes vinkling.

I och för sig säger det inte så mycket, men 'domkumentären' utgjorde faktiskt en avsevärd tillnyktring jämfört med hennes tidiga(re?) alster.

Gork sa...

Jag vill minnas att israel just lämnat över gränskontrollen mellan Gaza och Egypten till Palestinierna (även om man videoövervakar det hela).

Om säkerhetsmuren är en strypsnara så är detta ett andningshål iallafall.

Anonym sa...

När ska du, Ali, någonsin tala om de värnlösa inom Israel proper som tvingats leva igenom flera utplåningskrigkrig och nu ett fortgående terrorkrig, stött av Iran, Syrien, diverse terrorgrupper och tom svenska vänstern.

Ingenting av det du skriver kan tas på allvar då du ensidigt fördömer den sida i konflikten du själv har stött med bidrag. Din lojalitet borde vara till sanning och balans. Hade du ett uns känsla för alla folk skulle du även ha talat om hur terrorismen affekterar israelers vardag. Å andra sidan är det nog för mycket begärt av en som är van att yrka på kamp med alla medel.

För mig är det så himla tråkigt att en person som du som har givits en chans att börja ett nytt liv i Sverige ska sitta i ditt nya land och smutskasta och propagandera emot ett annat land som är under attack från flera länder och även ditt födelseland. Att du nu är tyst inför iranske presidentens utfall mot Israel och från Hizballahs terrrorism finner jag helt oanständigt.

Du tror inte israeler kan känna sig kvävda av det vidriga terrorkriget? Har du någon aning om hur de överlevande - stympade, vanställda, handikappade, sörjande - från mordbombningar känner sig och hur föräldrar känner det varje dag när de skickar barnen till skolan?

Utan att se bort från palestiniers svåra situation, en situation som till stor del frambringats genom fullständig ovilja bland korrupta ledare att stifta fred, kan du väl försöka se vad deras egen krigföring har gjort mot både israeler och palestinier.

Att tänka på livet är rätt väg att gå. Jag tvivlar dock på att du själv fokuserar på livet när du förklarar bort eller ignorerar terrorismen. Kan du tänka dig att skicka ett starkt meddelande till palestinier att de ska sluta glorifiera död och självmord och koncentrera sig på LIVET? Eller är det bara israeler som du regelbundet vill huta åt?

Anonym sa...

Men Roth, du huter ju åt alla andra än israelerna och sköter då just det du så önskar att Ali skulle.

Och en annan sak, ska Ali skräda sina ord för att typ visa tacksamhet för att han givits en chans att börja ett nytt liv i Sverige - ? ? Blattar får icke engagera sig i utländsk politik såvida det inte handlar om kritik av det egna forna hemlandet som invandrarexemplaret räddats ifrån. Fräscht,.!

Anonym sa...

Ali skrev:

"när man har en högteknologisk militärmakt som står mot en värnlös befolkning"

Så är det förstås inte. Israel har varken skäl eller moralisk korrupthet för att använda sin militär mot icke-stridande civilpersoner med avsikt.

Konflikten handlar i själva verket om att tungt beväpnade religiöst indoktrinerade fanatiska palestinska rasister står mot värnlösa civila israeliska kvinnor, barn och gamlingar på bussar, restauranger och utomhusmarknader.

Och det är det senare som Ali stödjer, dvs intifada-terrorn.

Extremvänstern inte är inte alls mot krig i sig. Det är bara att de vill att den andra sidan (terroristerna) ska vinna.

Anonym sa...

Den här typen av vinkling är väl alldeles typsikt för Maj Wechselman. Hennes filmer håller sällan hög journalistisk kvalité och hon arbetar nästan helt och utifrån ett synsätt för att skapa dramatik.

Nog är det extremt tragiskt vad som händer nere i Palestina och Israel och det är ogreppbart hur mycket hat som egentligen är inneboende hos folk. Däremot ska man vara väldigt kritisk när man ser Majs filmer.

Anonym sa...

Steven, vad du ser här är naturligtvis bara en bråkdel av mina åsikter. Naturligtvis är det som framkommer här en reaktion på ett extremistiskt ställningstagande från Alis sida. Nästan förblindade angrepp på allt israeliskt är det som kommer fram, vad frågan än gäller. Han kan skriva om Bosse Ringholm men Israel ska sättas dit.

I detta fall har Ali gjort knut på sig själv i sitt s.k. resonemang. Han talar om LIVET men ignorerar just dem som har döden på sitt huvudagenda.

Ja, jag har åsikten att anständiga människor inte ger moraliskt eller monetärt stöd till grupper som idkar terrorism. Ali har gjort båda. Och ja, jag tycker det är "himla tråkigt" - som jag skrev - att människor som getts en chans till en ny start i livet i ett nytt land ska engagera sig åt att stödja en mordindustri mot ett annat folk. Det har ingenting med "blatte" att göra. Det är väl hans rätt att göra så men det är min rätt att peka ut hans vidrigheter. Vill du ropa "rasist" så fort någon opponerar sig mot ensidigt ställningstagande mot den judiska statens rätt att existera är det väl din rätt även om det är löjligt.

Vansinnigt när en ryss som fått chans till nytt liv i USA mordrånade Bill Cosbys son som höll på att byta däck. Men det har ingenting med ryssens "ras" att göra. Han var grovt kriminell. Terroristerna i Mellanöstern må ha förblindat många i väst, Ali, t.ex., men de är inte mindre kriminella för det.

Vad du än tycker, Steven, är det "himla tråkigt" att någon alls står upp för terrorister men det tycks mig extra tråkigt att människor som kommit undan vidrigheter ägnar sig åt att stödja vidrigheter mot andra.

Anonym sa...

A-K roth skrev:
"Vill du ropa "rasist" så fort någon opponerar sig mot ensidigt ställningstagande mot den judiska statens rätt att existera är det väl din rätt även om det är löjligt."

Ok, då kan ju ni Israelfanatiker sluta säga antisemit så fort man kritiserar Israel. Inte? Tänkte väl det.

Anonym sa...

Anonymous 3:02,

"...Ok, då kan ju ni Israelfanatiker sluta säga antisemit så fort man kritiserar Israel. Inte? Tänkte väl det..."

Nej, du tänkte fel förutom att du både frågar och svarar; du får ju såna bra svar då, eller??? :)

Jag talade inte om kritik; jag talade om folk som motsätter sig Israels rätt att existera, inte om kritik mot staten. Då terrorattackernas syfte är att krossa staten Israel så är stöd av de sorts grupper som idkar detta terrorkrig rasistiskt och förkastligt. Eller är du en som hejar på Hamas?

Om du f.ö. kallar en som motsätter sig terrorism riktat mot ett lands civilbefolkning "israelfanatiker" så har du själv ställt dig på terroristers sida. Du menar alltså helt allvarligt att en människa som motsätter sig massmördande är "fanatiker"? Ditt språk gör bara tydligt hur indoktrinerad du är.

(Nu kommer väl snart ett islamofobiskt fejkinlägg med mitt namn?)

Anonym sa...

Gabriel, tillåt mig att parafrasera ditt uttalande:

Konflikten handlar i själva verket om att tungt beväpnade religiöst indoktrinerade fanatiska israeliska rasister står mot värnlösa civila palestinska kvinnor, barn och gamlingar.

Stämmer lika bra.