tisdag, november 29, 2005

Härliga tider på mediekritikfronten

Dagens Media rapporterar att Timbro ska blåsa mer liv i Näringslivets Mediainstitut igen. Precis vad Sverige har saknat. Andelen borgerliga tidningar i landet är till exempel alldeles för låg (ca 90%) och de senaste åren har det hänt flera gånger att en extremist som Göran Persson framträtt i TV nästan obehindrat. En gång visades även ett reportage som kan tolkas som att det ifrågasatte tanken på att mindre pengar till sjuka ger fler nya jobb.

Timbro blickar nu alltså tillbaka mot 90-talet, då man relativt framgångsrikt kunde sälja in en för folkmajoriteten katastrofal ekonomisk politik, med vidgade klyftor och avveckling av välfärdstjänster och andra civilisatoriska framsteg, genom att arbeta för total likriktning av den politiska debatten i landet. Direktörernas tankesmedja ska nu hjälpa oss av med våra samhälleliga rättigheter genom att ”främja långsiktig kvalitetshöjning av svensk journalistik bland annat genom granskning av medias rapportering och initierande av och deltagande i mediadebatt”

Nu väntar en uppgradering hur som helst, då den som ska ansvara för verksamheten enligt uppgift är Billy McCormac, från PR-byrån JKL och medverkande på sajten Stockholm Spectator, som i notisen kallas för ”mediekritisk”.

Det är en ganska precis etikettering – som motsvarar att Hells Angels skulle beskrivas som involverade i konsultverksamhet på kreditmarknaden. Spectator är ungefär en amerikansk neocon-sajt/blogg i Sverige. Den utmärks bland annat av patologiskt islamhat (och det har ju verkligen saknats i den allmänna debatten på senare tid...) samt persondrev mot skribenter som ifrågasätter USA:s bombturnéer eller Israels raspolitik.

Om Dagens Medias rapportering stämmer, ligger därmed Timbros val väldigt rätt i tiden. Den nya uppgraderade liberalismen är här. Förr handlade om att befria oss från offentlig välfärd. Nu i tilltagande grad om att befria människor i tredje världen från sina länder och liv, samtidigt som vi blir befriade från möjligheten att diskutera det.

Insiktsfulla är de onekligen. Borgerligheten är desperat efter regeringsmakten, men fastnar i den lilla haken att väldigt många människor ogillar borgerlig politik. Räkna därför med en USA-inspirerad, aktivt nedsmutsad valrörelse från det hållet.


Relaterade, tidigare inlägg:
Mental enpartistat
Fascistiseringens anatomi

42 kommentarer:

jinge sa...

Ali: "Det är en ganska precis etikettering – som motsvarar att Hells Angels skulle beskrivas som involverade i konsultverksamhet på kreditmarknaden."

Träffsäker som gamle Skanåker! Bra!

Egentligen så har sportskyttarna i OS-truppen troligen helt missat dina talanger Ali. Kul för oss, trist för dem..

Men du bör nog akta dig för att ge Spectator och Timbro den sortens idéer.

För i ett moderat Sverige så är det knappast helt otänkbart att kapitalägarna engagerar Päls Angels som indrivare. Det sker ju dessvärre redan idag i viss omfattning..

kjell@ocw.nu sa...

"För i ett moderat Sverige så är det knappast helt otänkbart att kapitalägarna engagerar Päls Angels som indrivare"

Det är nog mera sannolikt att något av dom aktiva företagarna från USA som nu skapar sig gott rykte i skrämselbranchen genom sina föredömliga ageranden i Irak får ersätta amatörer som Päls Angles i indrivargebitet.


Vi moderater är för fri företagsamhet i alla länder


;) KAS

Anonym sa...

Tillhör Ali den ironiska generationen? Det måste han väl göra? Hur kan man annars skriva ett långt inlägg, där man lyckas föra in hotfulla metaforer om Hells Angels och antydningar om att den svenska högerns mål är att döda fattiga människor i mellanöstern och sätta stopp för yttrandefriheten i Sverige, för att sedan avsluta inlägget med hotet om att högern minsann tänker köra en smutskastningskampanj till valet!

/Nisse

Anonym sa...

Helvete vilken obehaglig film KAS.

Behemot sa...

" Räkna därför med en USA-inspirerad, aktivt nedsmutsad valrörelse från det hållet."

Ja Timbro är ju mycket för det där med skojig text redan nu.Spectator "redaktören" kan säkert skruva upp tempot ett varv till...men samtidigt kommer dom ju att tappa väljare på att vara roliga och det passar ju oss alldeles utmärkt.

Anonym sa...

"Borgerligheten är desperat efter regeringsmakten, men fastnar i den lilla haken att väldigt många människor ogillar borgerlig politik. Räkna därför med en USA-inspirerad, aktivt nedsmutsad valrörelse från det hållet."

Så du ogillar alltså smutsiga valrörelser? Vad tycker du om osakliga hatkampanjer då?

Staffan W sa...

The Stockholm Spectator är ju en pajassajt som man kan garva åt när man är på det humöret. Man kan ju bara hoppas att den snubben blir vägledande för Timbros mediakritik eller vad de nu ska syssla med. Tror inte att många svenskar kommer att attraheras av skamlöst USA-rövslickande.

C sa...

Typiskt vänstern. Så fort några få judar gör nåt fel så ska de målas ut i TV och dra skam över allihop. Hoppas hon som gjort dokumentären är medveten om att hon ger de rasistiska fördomarna luft under vingarna.

Typiskt att han Esbati ska ta första bästa tillfälle att skriva skit om judarna i Israel.

Någon som känner igen resonemanget från den här sidan?

C sa...

meninge var att den här kommentaren skulle stå i förra artikeln.

Anonym sa...

Man kan saga vad man vill om Spectator men de har vid flera tillfallen fatt ratt nar tidningar och TV medvetet ljugit for att framja sin egen politiska syn.
Vad ar det for fel pa detta? Ali kritiserar ju media standigt sjalv.

90% av svensk media ar Borgerlig sa Ali.
70% av Sveriges journalister ar vanstersympatisorer.
Tycker att det gar ratt jamnt ut.

Det som ar komiskt med denna situationen ar att Ali inte ser att han ar precis lika skruvad som spectator sjalv. Om inte mer.

Ali kan du vanligen definera "Islamhat".


Och du, Ali, ska val knappst komma har och anklaga borgerligheten for nedsmutsad valrorelse efter dina senaste inlagg pa denna sajt.

Per sa...

Har tidigare tyckt att den här bloggen var intressant och givande som motvikt till spectator, johannorberg.net o andra liberala bloggar men på senaste tiden har den tyvärr verkligen tappat. Styrkan hos bloggare brukar vara fokus på sakfrågor, men nu är det nästan bara etikettering och mer eller mindre svepande anklagelser utan motiveringar. Exempel: Om spectator.se utmärks av patologiskt islamhat, varför inte ge ett par exempel på det? (och förklara gärna varför den mest rimliga tolkningen är just patologiskt islamhat och inte nåt annat)

jinge sa...

"Typiskt vänstern. Så fort några få judar gör nåt fel så ska de målas ut i TV och dra skam över allihop."

Att det är judar som driver Stockholm Spectator skrev väl inte Ali?

Eller är det judar som skjuter araber i filmen som det länkades till?

Förklara är du snäll!

Fd Arbetare sa...

Alis blogg verkar i alla fall vara den populäraste, nog måste det väl vara så?
En bekant till mig brukar läsa här, han vill dock inte kommentera eftersom han tycker "andra gör det så bra". Hans kommentar: "Konstigt ändå att så många högermänniskor håller till där och skriver" :-)

pontus sa...

Ali, varfor skriver du alltid att hogern (dvs. allt till hoger om stalin) havdar att "mindre pengar till sjuka ger fler nya jobb".

For det forsta, det ar inte de sjuka som skall ha mindre pengar. Det ar de sjukskrivna. Visst, det drabbar de sjuka ocksa, men det ar inte sa den underliggande logiken fungerar.

For det andra, naturligtvis "ger" det inte mer jobb att sanka sjukersattningen. Daremot sa kan man tanka sig att sjukskrivna som inte ar sjuka "tar" mer jobb.

Dock ar inte din felaktiga logik sarskilt harresande; vanstern har alltid haft en komplex relation mellan att "ge" och "ta".

C sa...

Jinge,

du kanske missade att jag skrev det, men jag trodde jag skrev inlägget på förra artikeln.

Gruv.arb sa...

"Anonymous said...
Så du ogillar alltså smutsiga valrörelser? Vad tycker du om osakliga hatkampanjer då?"

Hmm, du menar den mot Olof Palme innan han blev mördad.

"pontus said...
Dock ar inte din felaktiga logik sarskilt harresande; vanstern har alltid haft en komplex relation mellan att "ge" och "ta"."

Tänkte precis samma, men tvärtom.

Gruv.arb sa...

Var och tittade på sidan och vände om lika kvikt. Kan inte fatta att sidor som vänder sig till Svenskar använder Engelsk text.
Eller kanske dom inte vänder sig till Svenskar.
Vafan, vem läser skiten då, och om det är Svenskar som gör det så varför inte på Svenska.
Snacka om utarmning av modersmålet.
Eller kanske sådana som mig inte är målgrupp för sajten. Vad vet jag. Själv blir jag dock alltid skeptisk till sidor om Sverige som riktas till Svenskar som inte skrivs på Svenska.

Anonym sa...

Hmmm, angående Irakvideon. http://www.flurl.com/uploaded/Bareknucklepoliticscom_EXCLUSIVE_10122.html Detta hände på "Route Irish" mellan Baghdad och flygplatsen där 150 attacker har förekommit under FYRA månader.

Militärfordonen, där även säkerhetsföretagens fordon ingår, har skyltar på sig där det står: "Danger. Keep back. Authorised to use lethal force."

Första beskjutningen tycker jag verkar berättigad då Van:en i fråg fortsätter att närma sig i hög hastighet efter att de börjat bli beskjutna.

Andra vette fan, svårt att veta vad som hänt tidigare men med tanke på skjutberedskapen så hade något hänt och vapnen var redan riktade bakåt.

Tredje får ju en varning och fortsätter ändå närma sig militärfordonet och där kan de ju knappast vara ute efter att döda killen eftersom att de inte skjuter honom när han stannat bilen och stiger ut.

Fjärde samma som andra.


Att oskyldiga blir drabbade är en konsekvens av att självmordsbombarna väljer att se ut som vanligt folk och åka omkring i vanliga bilar. Med det i åtanke så kanske det inte är så klipskt att närma sig ett militärfordon i hög hastighet i ett högriskområde.

Anonym sa...

Israelisk "raspolitik"?

Hahaha ahhhh!

Majoriteten av israelerna är minst lika mörka som du Ali.

Om du verkligen tror att kampen mot dina fanatiska vänner i Hamas, Islamiska Jihad, PFLP och andra terrororganisationer handlar om "ras" så är du dummare än vad jag trodde.

Ljus britt och ljus palestinier

Mörk Iran-född israelisk premiärminister

Mörk israelisk pojke och polisman

Mk sa...

"90% av svensk media ar Borgerlig sa Ali.
70% av Sveriges journalister ar vanstersympatisorer.
Tycker att det gar ratt jamnt ut."

Det gör det inte. Det var nog tidningar Ali skrev om (och man kan ifrågasätta hans definition av "borgerlig"). Medelsvensons konsumtion av dagstidningar är liten, jämfört med annan mediakonsumtion (och extremt få läser ledarsidor). TV konsumerar vi däremot i hög grad (räknat i timmar per månad) och när det gäller TV i allmänhet dominerar SVT stort. Väger man in andelen opinionsbildande sändningar (samhällsredaktionen, nyheter, dokumentärer, debattprogram, etc) blir deras makt ännu större. Att SVT har en tydlig vänsterdominans borde vara uppenbart för alla till höger om RKU. Det är i TV-sofforna (framför Debatt, Existens, Rapport, etc.) svenskarna skolas i hur de bör rösta, vad man bör tycka (vad som är pk), och varför (vilka grundläggande värderingar som är de rätta).

Humus sa...

Angående tidningar så är det ju så att visst, det är stor majoritet liberala ledarsidor. Men de är det ändå ingen som läser. Sen är det kraftig övervikt extremvänster på kultursidorna. Men de läser ingen heller. Däremot läser folk nyhetsrapporteringen, och där är det mainstreamvänster som gäller då 70% av journalisterna röstar vänster.

Aimo sa...

Anonymus är verkligen okunnig. Israel är byggd på etnisk och religiös tillhörighet. Det är raspolitik eller ska vi säga rasism. Dessutom ägnar de sig åt och har ägnat sig åt etisk rensning.

Klarsynt sa...

"Andelen borgerliga tidningar i landet är till exempel alldeles för låg (ca 90%) och de senaste åren har det hänt flera gånger att en extremist som Göran Persson framträtt i TV nästan obehindrat."

Likförbaskat så visar Göteborgs universitets årliga undersökning av journalisters

Med ovanstående fakta i minnet så småler jag mest åt Esbatis demagogik . Om man nu trots allt skulle leka lite med detta skrämselskott så inser en vettig människa fort att detta påstådda högervälde inom media har inte gjort mycket för allmän opinionen i det senaste århundradets folkval i detta land. Ty 90% av dessa har ju som sagt lett till att Socialdemokraterna, med knähunden V vid sidan, har axlat makten i detta land.

Man kan kontra skärpfakta som att 90% av media ägs av borgerliga företag med siffror som vissar att 90% av landets fackförbund leds av en vänsterstyrelse (behövs det ens en undersökning för att bevisa det?). Vilket av dessa tror ni har mest manipulativ förmåga över vanliga människors politiska sympatier?

Klarsynt sa...

"Likförbaskat så visar Göteborgs universitets årliga undersökning av journalisters politiska tillhörigheter att det brukar vara 2/3 som har vänstersympatier."

Så skulle det stå i ovanstående inlägg.

Behemot sa...

Kan du visa vägen till den undersökningen ?

M

Klarsynt sa...

http://www.jmg.gu.se/pdf/jmgdata/journalist2000.pdf

Behemot sa...

Funderar på detta med Timbro..

Kommer svenska företag att driva kravet från nyliberalerna att man fritt ska få använda sig av LSD?

Peter sa...

Efter förra valet belönade SAP de socialdemokrater som gjorde om ett äldreboende till en kubansk valstuga med enbart socialdemokratiska valsedlar. När SAP belönar kriminellt och antidemokratiskt beteende så får vi nog räkna med att socialdemokraterna kommer att fuska ännu mera i kommande val.

Behemot sa...

DEt står en hel del intressanta saker i den där undersökningen som inte reservationslöst stöder högerns ideer om att vänstern styr media trots att media inte ägs av vänstern.
Annars ser den ut att motsvara riksgenomsnittet med "enh viss" övervikt för vänstern.

Jag är dock lite tveksam till var dom som inte svarat på enkäten lägger sina röster.Det hade varit intressant att veta.

Jag ska läsa undersökningen ordentligt i kväll när jag har tid.

Tack för länken.

Micke


Citat undersökningen

"Journalister identifierar sig känslomässigt
i mycket mindre grad än
allmänheten med de politiska partierna.
Det är mycket få journalister som
uppfattar sig som övertygade anhängare
av ett visst politiskt parti. De kan
därmed antas vara ännu mer trolösa
gentemot partierna än allmänheten.

Anonym sa...

”andelen folkpartister nästan tre gånger större än hos allmänheten”


Skrämmande att journalistkåren infiltrerats till den milda grad av extremisterna i bomb å batongpartiet. De blir alltmer svavelosande och verkar precis som Bush stå i direktkontakt med Gud själv och vet vilka som kommer att hamna i helvetet.

”Åke Green ska inte fällas i tryckfrihetsmål. Men det torde vara ställt utom allt tvivel att när han på domens dag knackar på uppe hos Sankte Per kommer han inte in. I stället ska han en trappa ner till helvetet. Det är där man ska hamna om man kallar sig kristen och trotsar det kristna kärleksbudskapet."
pressmeddelande från Fp-Partistyrelse Birgitta Rydberg"Det pågår en ideologisk kamp mellan å ena sidan västvärldens demokrati, humanism och människosyn - å andra sidan den totalitära världssyn, dödskult och apokalyptiska ideologi som radikala islamister omfattar"
Cecilia Wikström Fp EU-parlamentariker


Lär inte bli mycket julefriden i år när ett nytt renande religionskrig står för dörren hos de rättrogna i det frireligösa Fp nu när den yttersta dagen äntligen ska infinna sig.

A-K Roth sa...

"Aimo said...

Anonymus är verkligen okunnig. Israel är byggd [egentligen återuppbyggt :), min kommentar] på etnisk och religiös tillhörighet. Det är raspolitik eller ska vi säga rasism. Dessutom ägnar de sig åt och har ägnat sig åt etisk rensning.
7:54 AM"

Ack, en så ignorant Aimo. Om Israel ägnat sig åt "etisk [etnisk skulle det väl vara] rensning", var kommer då alla icke-judar i Israel ifrån??? Jämför detta med de 700 tusen judar som rensades bort från arabstyrda länder i vilka de, BTW, levt i förtryck eller andraklasstatus.

Du kommer med ett gammalt ensidigt utfall, som i sig själv i min syn är rasistiskt och förkastligt. Jag antar att du är emot alla länder som grundats av ett folk, att du är emot nationalstaten som princip? I så fall föreslår jag att du kommer med en lista som nämner alla i din syn "rasistiska" länder på vår jord och inte pekar ut ett land. Är du uppriktig blir listan lång.

Själv tycker jag inte såna stater nödvändigtvis är rasistiska. Det beror helt på hur fria folk är att utöva sin religion och att delta i allmänna val och på hur öppet landet är för olika folkgrupper. I Jordanien får inte judar bo alls. Det kommer nog på din lista av "rasistiska" stater? Island ligger kanske dåligt till också för att inte tala om Luxemburg!

En fråga också: Om du är emot stater byggda på folkgrupp, sas, är du då emot att det skapas ett Palestina, ett hemland för palestinaaraber? Själv tror jag att det kan ske om folket där har viljan att skapa fred.Hur "rasistiskt" det blir kommer att bero på ovannämnda kriteria.

Och så ett förslag: Kom gärna med uppriktig kritik i stället för att i en mening förkasta landet i fråga.

Klarsynt sa...

"Skrämmande att journalistkåren infiltrerats till den milda grad av extremisterna i bomb å batongpartiet. "

Jag antar att det är V du syftar på, eftersom de är det parti som är överlägset mest överrepresenterat i undersökningen.

Behemot>

Det tål att undersökas. Men tänk på att om det du påstår är fullt korrekt så har man i samma andetag erkänt att det borgerliga ägandet av media är lika oväsentligt för folkopinionen.

Om man frågar mig så anser jag att media om något är opportunistisk. De skriver det som säljer. Det som folk vill höra för tillfället, för folk om något har kort minne. Höga nummer sålda ex är en långt mer pålitlig herre än politiska tillhörigheter.

Anonym sa...

En del här verkar tro att landets medieföretag är ultrademokratiska institutioner som styrs med stormöten där de anställda demokratiskt bestämmer vad som skall produceras.

tove sa...

det är lite märkligt att man drar alla journalister över en kam. vad nöjes- eller kulturjournlliaster röstar på kanske ändå inte är lika påverkande som vad till exempel nyhetsjournalister röstar på.
hur det ser ut på olika tidningar vet jag inte, men däremot är det så att av de som jobbar på ekot och sveriges radios samhällsredaktion är majoriteten folkpartister. likdant såg det i alla fall för några år sedan ut på tv. och jag har svårt att tro att det har ändrats.

egentligen borde bara den politiska färgen på tidningen vara det som spleade någon roll liksom redaktörer på olika nyhetsredaktioner, eftersom det ändå är de som till syvende och sist bedömer vilken nyhetsvärdering som ska göras. som enskild journalist har man ganska lite utrymme för påverkan i en stor apparat som t ex ekot.

Behemot sa...

Det tål att undersökas. Men tänk på att om det du påstår är fullt korrekt så har man i samma andetag erkänt att det borgerliga ägandet av media är lika oväsentligt för folkopinionen.
--------------------------------

Det tror inte jag för jag är av uppfattningen att det inte bara är vad politiker och medier som direkt kan uppfattas som "politik" som definierar vad påverkan är.

Jag tror t.ex att mediernas allt hårdare kommersialisering i sig påverkar folk politiskt utan att det är det som är det primära målet.
Den formen av påverkan är svår att mäta antar jag.


Dagens nyheter är en tidning som har en viss spridning på sitt utbud trots att den är "oberoende liberal" dock är det ingfa som helst problem att identifiera den som liberal oavsett hur mpng sossar som arbetar där.


Det politiska budskapet på borgerligt ägda tidningar lämnas knappast över vind för våg till ledarskribenter med vänster preferenser heller.

Att vänsterns makt i media var större än högerns vare sannolikt riktigt för 20 år sedan.När sedan tidningar som ägts av fack och socialdemokrater konkureens utsattes så gick många av dom under och man tog också beslut på ideologisk grund att man inte skulle driva tidningar.

Tyvärr anser jag för motsvarande möjlighet till påverkan har inte högern avsagt sig.

Den enda "viktiga" tidning som Sossaqrna har klvar (via LO) ÄR Aftonbladet har ju dessutom ingehn trovärdighet alls eftersom dom ägnar sig åt samma horeri som Expressen.

Så jag vet faktiskt inte vilka media som högern pratar om när dom klagar på att dom inte får sitt.

Behemot sa...

Ursäkta den ytterst dåligt formulerade svaret.

Glömde korrigera

Aimo sa...

AK Rooth är förvirrad som alltid. Sionism är en form av rasism, vilket bl a FN fastslagit. En demokratisk stat bygger på demokratiska fri- och rättigheter och inte på religiös och etnisk tillhörighet. Så enkelt är det. Förut var det väl bara apartheidtidens Sydafrika som motsvarade Israel och de hade ju också täta förbindelser.

Staffan W sa...

Samma gamla tjatdebatt om "vänstern i media" som alltid alltså.

En del här verkar tro att landets medieföretag är ultrademokratiska institutioner som styrs med stormöten där de anställda demokratiskt bestämmer vad som skall produceras.

Huvet på spiken. Journalister gör inte tidningar efter eget huvud. De är arbetare på ett företag. Företagsledningen bestämmer, eller har vi infört ekonomisk demokrati i det här landet inatt mens jag sov?

Arbetarna på volvo bestämmer inte vilka bilar dom ska bygga. Journalisterna kanske har ett högre mått av självständighet, men likt förbannat är dom arbetare som gör en tidning med den profil ägarna önskar. Och ägarna är ju som sagt i 90% av fallen höger.

Och jag ser att AKR är igång igen. Vi har ju vart på varann förr. Men nu har jag en fråga att ställa iallafall, seriöst menad:
Ser du inget problem överhuvudtaget med att den judiska staten byggts på mark som tillhörde ett annat folk? Att judarna trängt undan palestinierna från deras land?

Anonym sa...

Staffan W
"Ser du inget problem överhuvudtaget med att den judiska staten byggts på mark som tillhörde ett annat folk? Att judarna trängt undan palestinierna från deras land?"

Det dar ar bara delvis sant.
Judarna kopte faktiskt en stor del av landet de nu bor pa av Engelsmannen som "agde" landet da.
Innan Judarna kom dit fanns mestadels nagra fa beduiner. Nan direkt civilisation fanns till storre delen ej.

Sen kan man argumentera om Engelsmannen hade ratt att salja landet till Judarna eller inte, men man kan knappast klandra Judarna for att kopa tillbaka ett land som an gang tillhorde dem.
Samtidigt kan man inte klandra palestinerna fran att vilja ha ratt att bosatta sig var de vill heller.

Israel har tagit land fran palestinier nar de utvidgade Israel men det ar de bosattningarna israel nu delvis overgett och gett tillbaka.

Det ar valdigt enkelsparigt att se denna fraga fran bara en sida. Bada parter har ratt, samtidigt som bada parter beter sig riktigt illa.

Att klandra Judarna for Apartheid och rasism mm och sen inte se att palestinierna och en stor del av arabvarlden ar annu mer rasistiska ar ocksa ratt trangsynt. Hamas och Iran ar ju inga smyg-antisemiter precis.

Aimo sa...

Några enkla fakta. När Palestina delades av FN fick judarna 55% av landet,de var 1/3 av befolkningen och ägde mindre än 10% av landet. Det var de som startade massakrer och utdrivandet av palestinierna. Så vad anonymus ovan säger är obegripligt.
Dessutom att skapa en stat utifrån religiös exklusivitet/avskildhet och fördriva de ursprungliga invånarna, palestinierna har lett till den nuvarande grymma ockupationen.
Men detta är ju inte vad denna debattråd handlar om.

A-K Roth sa...

Aimo, du ser "landet" som Israel, Västbanken och Gaza, tydligen. Så var det inte. Det Palestinska mandatet inkluderade bl.a. nuvarande Jordanien. Det som blev Israel 1948 var 22% av dåvarande Palestine. Judarna nöjde sig med 22%. Araberna nöjde sig inte med 78%. Det visade de genom att gå i krig för de resterande 22%-en.

Sedan är det bara människofientligt dravel du kommer med. "Det var dom som startade" massakrar och fördrivningar!!!?? Folk led och dog och flydde som i alla krig.

(T.o.m. Deir Yassin-fallet är i fråga nu då man hittat en rapport som beskriver den s.k. massakern. Det var, enligt en rapport tii FN från RK som var på plats, ett krigsslag med 101 döda varav många irakiska soldater. Skadorna var i enlighet med krigsskador, inte massakrer. Tål att undersöka vidare i alla fall.)

Dumheter och folkförakt i högsta grad från dig, Aimo. Det kom folk till "landet" från olika länder, även stora antal araber i början av seklet. Folk kom för att skapa bättre liv. Judar har genomgående bott i det land de en gång fördrevs från även om stordelen återkom under förra seklet.

Du har fått mycket om bakfoten och jag är rädd att det kommer att stanna där. Du ser judar som någon enhetlig konspiratorisk sekt som inte har att göra i sitt ursprungsland men som kom och massakrade och fördrev araber. Ingenting kan vara längre från sanningen. Inte bra att fördöma ett folk medan man står upp för ett annat. Bättre att beakta att båda folken är människor, som Anonymous härovan.

Ja, Staffan, jag är i gång då jag vill och orkar påvisa feluppfattningar, misstag, lögner och direkta utfall om och mot folkgrupp.

"Ser du inget problem överhuvudtaget med att den judiska staten byggts på mark som tillhörde ett annat folk? Att judarna trängt undan palestinierna från deras land?"

Om så vore fallet, om ett folk kom in och drev bort ett annat, liksom det som hände med judarna i antika Israel, ja det är inte rätt. Men ditt antagande är inkorrekt. Du får skriva om och fråga igen för som du ställde frågan går den inte att svara på. T.ex. ser jag inga bevis att någon har "trängt undan" något annat folk.

Staffan W sa...

Näha, men det gör nog alla andra som inte är ideologiskt kopplade till sionismen.
Det område som idag utgör Israel och Palestina hade fram till 1900-talet en förkrossaden majoritet arabisk befolkning. Judarna var i princip totalt frånvarande sedan Diasporan, det vill säga 0070. Inflyttningskampanjer organiserades dock under slutet av 1800, början av 1900-talet. 1910 utgjorde judarna 14% av den totala befolkningen.
Kontinuerlig judisk invandring under 1900-talet skapade allt större konflikter mellan judar och araber, och den brittiska ockupationsmakten var oförmögen att hantera krisen.

Enligt FNs plan så skulle judarna få drygt 56 procent av området, trots att araberna utgjorde två tredjedelar av alla invånare. På det tilltänkta judiska territoriet bodde också en halv miljon araber, medan de arabiska områdena endast hyste några tusen judar. Inte så svårt att förstå att araberna förkastade den planen.
Genom sexdagarskriget tog Israel sedan över allt land som utgjorde det ursprungliga palestinska mandatet.