fredag, november 11, 2005

”Leijonkungen vilse i förortsdjungeln”

Det är ett viktigt uttalande som vänsterpartiets verkställande utskott har antagit idag om läget i Frankrike och Folkpartiets snabba ryck för att bygga hets kring det. Det är viktigt i sak, och det är viktigt för att det finns en insikt om allvaret i situationen om avspeglar sig i tonfallet. Det är annars en del av själva problemet, att den djupt obehagliga utveckling som folkpartiet är en exponent för, ofta noteras lite förstrött. Man måste reagera innan det är för sent. De här orden från uttalandet är värda att upprepa och understryka:
"Vi har i Sverige länge kunnat vara stolta över att inget rasistiskt eller främlingsfientligt parti finns invalt i riksdagen. Vi är från vänsterpartiets sida inte längre så säkra på den saken."
Jag noterar även att Göran Persson kallat folkpartiets linje för ”batongliberalism”. Det är bra. Även om det inte klingar så värst ljuvligt när vi samtidigt har en socialdemokratisk justitieminister som skrider till verket med nya terrorlagar dagarna i ända, är det ändå viktigt att vi får politisk strid kring denna fråga. Rasism och främlingsfientlighet växer just som underströmmar. Det gäller att se och reagera.

18 kommentarer:

Patrik Renfors sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Patrik Renfors sa...

Hallå där Ali, jag måste erkänna att jag har blivit beroende av att läsa bloggar tack vare dig.

(Det har också gjort att jag har blivit ungdomlig vid trettio års ålder och skaffat mig en egen blogg.)

Du har konkreta, knivskarpa analyser om de mesta av frågor.

Vi vänsterpartister måste få folk att förstå att "Dansk-svenska" Folkpartiet är nya "Ny Demokrati" i brunskjorteliberalskepnad.

Grotthögerns identitet har en fin puts och fasad. Men den rasistiska populismen frodas i Lars "Kjærsgaard" Leijonborgs så kallade liberala parti, men också i Moderaternas och Sossarnas järnhårda flyktingpolitik.

Bomb- och batongalliansens politik måste debatteras och dissekeras in i minsta detalj.

Då ser folk att Reinfeldt i mysdräkt och filttofflor är samma höger som vanligt fat värre.
Antisympatistrejks-Maud måste stoppas, hon är och pillar på grundbulten i arbetarrörelsen.
Det handlar om rött och blått, dvs. gott och ont!

Anonym sa...

Vänsterns kamp i Sverige mot rasister är intressant. De enda argument ni leverar öppet är stenar - och som alla vet - en sten är inget argument.

Ung vänster har exempelvis förbjudit sina medlemmar att öppet debattera mot nazister, men det verkar vara helt OK att delta i vissa mer eller mindre våldsamma motdemonstrationer.

Det är klart det är svårt att argumentera mot rasister från ett vänsterperspektiv. Den ena sidan tycker människan är underordnad rasen, den andra sidan tycker människan är underordnad klassen. Båda delar in människor i grupper.

Kanske för svårt att ta debatten och krossa de med argument?

Tyvärr gynnar bara användet av våld nassejävlarna. Så sluta upp med det.

PS. Jag vet att inte alla medlemmar i Ung Vänster använder våld, men ni som gör det. SLUTA!

Anonym sa...

Jag har aldrig sett så många fördomar vädrade som bland svenska vänsterbloggare. Vilket hyckleri!

Anonym sa...

Citat

"den andra sidan tycker människan är underordnad klassen"


Vem säger det?

Att hävda att det finns klasser är inte samma sak som att säga att människan är underordnad klasserna.

Ibland snurrar ni till det nåt alldeles otroligt.

Anonym sa...

"A-K Roth said...
Jag har aldrig sett så många fördomar vädrade som bland svenska vänsterbloggare. Vilket hyckleri"

Att inte visa fördommarna vore hyckleri att visa dom är väl motsattsen?

Men "a-k roth" har väl aldrig visat någon nämvärd logik?

Anonym sa...

"att ha en poliskår med lokal förankring och metoder som fungerar i dialog med befolkningen" skriver VU.

De kunde snott meningen rätt av från Leijonborg eller Rojas.

"I Sverige har en i stora stycken misslyckad integrationspolitik inte förmått bryta marginalisering och göra upp med arbetslöshet och diskriminering."

Precis vad Leijonborg och Rojas också hävdar. Men till skillnad från medlemmarna i VU kan Fp knappast hållas ansvarig för utvecklingen i Sverige.

Resten är mest vanligt retoriskt dravel, lika tomt, trist och floskerfullt som en vanlig Ali-blogg.

Jesper sa...

Jag är fortfarande lätt förundrad över att Fp använder epitetet "liberalerna". Exakt vari består den liberala politiken? Vilken liberal tänkare bygger de sin politik på? Locke? Mill? Lenin?

De ger liberalismen, som de över huvud taget inte har någon ideologisk koppling till, ett dåligt namn.

Anonym sa...

KAS, att visa fördomar medan man säger sig kritisera fördomar är hyckleri. Jag menade inte att kalla själva fördomarna hyckleri. Hat kan som du skriver vara rättframt. Jihadisterna hycklar inte och inte Hamas och dylika heller om vad målet är.

Mitt inlägg var en kommentar till ett annat inlägg som du borde veta. Men visst dryper det av hyckleri i vissa politiska kretsar, inte minst inom vänstern. Vad var vänsterns ställning när antirasismmötet i Durban urartade till en judehatsfest av stora proportioner? Vore intressant att veta om någon svensk på mötet protesterade mot "hatspridning på antirastistmötet" (ironiskt va"?). Hela den tillställningen var hyckleri och tillmötesgående av hycklare/hatare. Var svenskarna igen för fega eller för ignoranta som vissa hycklande (ja, just hycklande) vänsterbloggare???

Förutsätter förresten fördomar någon logik? Har inte fördomsfulla "dömt i förväg"? Vill du verkligen tala om logik? Menar du att folk som inte tycker som du saknar logik? Visar du bara en rättfram fördom i din anklagelse? Utan hyckleri förstås! :)

Anonym sa...

Ofta brukar jag känna att kommentarerna kring den här bloggen är det främsta uttrycket för konsekvensen av psykiatrireformen.

Anonym sa...

En sån post kräver sin man antar jag?

Anonym sa...

Somos,

Ung Vänster har inte förbjudit någon att debattera mot rasister. Däremot tycker vi inte att det är speciellt smart att ge dem uppmärksamhet de inte förtjänar. Det handlar om antirasistisk strategi helt enkelt.

Den strategi som tex Lejonborg försäkt sig på genom att förlora debatter mot högerextremister i TV tycker vi är riktigt dålig.

Sedan vet jag inte vilka våldsamma demonstrationer du menar. Visst har vi varit medarrangörer till exempel vid motdemonstrationerna i Salem, men jag känner inte till en enda Ung Vänstrare som kastat ens papperstussar på polis eller högerextremister. Ung Vänster använder inte våld. Tvärt om tar vi tydligt ställning mot sånt.

Anonym sa...

Dagens DN innehåller faktiskt en ovanligt ärlig analys av (fp)s kommande valstrategi, man bör upprepa förra valrörelsens påhopp på invandrare för att försöka "nå grupper som normalt är främmande för folkpartiets politik" (fritt citerat ur minnet).

Den här gången inte med språktest dock utan genom att skrämma upp folk med kravaller i Rinkeby.

Frågan som kom upp i huvet redan förra valrörelsen är ju varför inte sossarna som ju är duktiga på maktpolitiskt språk spräcker den ballongen genom att tala om att folkpartiet åtminstone på pappret är för mer invandring? Då skulle nog smårasisterna som vill ha hårdare tag dra öronen åt sig.

Anonym sa...

"Frågan som kom upp i huvet redan förra valrörelsen är ju varför inte sossarna som ju är duktiga på maktpolitiskt språk spräcker den ballongen genom att tala om att folkpartiet åtminstone på pappret är för mer invandring? Då skulle nog smårasisterna som vill ha hårdare tag dra öronen åt sig."

Ja, gissa det du... Kan det vara för att till och med sossarna fattar att det bara är verklighetsfrånvända virrpannor som tror att folkpartiet är rasistiskt?

Anonym sa...

Ja, gissa det du... Kan det vara för att till och med sossarna fattar att det bara är verklighetsfrånvända virrpannor som tror att folkpartiet är rasistiskt?

Ja du, eller så kanske de inte var riktigt så kåta på makt som Leijonborg som kastar alla ideal overbord för att komma till Rosenbad.

Det finns väl för övrigt en hel del "virrpannor" även inom (fp) som har haft svårt att hänga med i de tvära kasten och mumlar i skägget om populism och ovärdiga argument? Virrpannan Bengt Westerbreg till exempel?

Anonym sa...

Staffan:

Nu måste du emellertid göra åtskillnad mellan att 1) anklaga fp för populism (vilket förtjänar diskussion) och att 2) anklaga fp för fascism (vilket förtjänar löje).

Visst kan det finnas ett element av populism i att fp går ut med budskapet att vi måste ta itu med den bristande integrationen. Det kan också finnas ett element av obehagligt sanningssägande.

Anonym sa...

Mattias, har jag sagt att (fp) är fascistiskt?

Renodlad populism däremot har blivit Leijonborgarnas och Rojas signatur. Extra lustigt när man minns hur just f.d. partiledaren Westerberg slog bakut mot Ny Demokratis försök att plocka billiga politiska poänger med hjälp av fördomar och rasism.

Det kan också finnas ett element av obehagligt sanningssägande

Vad är det för sanning? Berätta gärna mer.

Jag har själv vuxit upp i Botkyrka och vet bättre än Lars Leijonborg dom problem och motsättningar som finns inbyggda i såna problemförorter. Men just eftersom jag är därifrån så vet jag också att det inte går att generalisera varken om svenskar eller invandrare och förstår att det inte är "hårdare tag" som hjälper människor som redan drabbats av repressiva samhällsstrukturer, utan ett samhällsengagemang för jobb, utbildning och social trygghet åt alla.

Anonym sa...

Staffan:

Nej, du har mig veterligen aldrig sagt att fp är fascistiskt, men du måste väl hålla med om att det är en (van-)föreställning av närmast epidemiska mått på den här bloggen?

Varför annars skämta om folkpartister som Hitleranhängare?

Och när du inte håller med om att folkpartiet säger obehagliga sanningar vet jag inte riktigt vad det är du inte håller med om. Förnekar du att det finns en social problematik av katastrofala proportioner i våra förorter? Förnekar du att skolan misslyckas med att fånga upp och stötta de elever som inte klarar sig? (36% av Malmös högstadieelever har inte fullständiga betyg. 36%. Högstadiet.)

Eller förnekar du att folkpartiet är ett av de partier som satt fokus på denna problematik?

(Notera att jag inte frågar om du håller med fp om vad vi skall göra åt problemen.)

Sedan undrar jag vad du menar med "hårdare tag". Är det "hårdare tag" att fånga upp elever som halkar efter och att sätta in stödåtgärder?