måndag, november 14, 2005

Muren ska falla!

Jag publicerar ett pressmeddelande i sin helhet här under strecket nedan. Detta är en fest som är viktig och som knyter an till en stolt tradition av artistgalor mot förtryck och rasism. Lyssna gärna på Olof Palmes tal på ANC-galan 1985 (talet finns som ljudfil här), där han bland annat säger detta, som äger stor giltighet för dagens Apartheidsystem i Israel – fysiskt manifesterad av den vansinnigt sjuka mur som byggts och byggs:
Och kom ihåg, att Apartheid-systemet finns bara därför att det får stöd utifrån. Och om det stödet undanrycks, och förbyts i ett motstånd, då kan icke Apartheid bestå. Om världens ungdom bestämmer sig för att Apartheid ska bort, då kommer Apartheid att försvinna – och det är ert ansvar.
--------------------

Svenska artister protesterar mot murbygget i Palestina.

Bo Kasepers orkester, Ane Brun, The (International) Noise Conspiracy och Lars Demian uppträder i en helkväll för att protestera mot murbygget i Palestina. Det bjuds även på poesi av författaren Jonas Hassen Khemiri och poeten Kalle Haglund. Och mycket mer…

Fredagen den 18 november kl. 18 – 02 på kägelbanan södra teatern.

För varje dag som går fortsätter muren i Palestina att byggas. En mur som är mångdubbelt högre och bredare än Berlinmuren sträcker sig kommer snart att inhägna Västbanken. Detta bygge är en kränkning av folkrätt och mänskliga rättigheter och ett hot mot alla chanser till en varaktig fred i Mellanöstern. Det mest skrämmande – förutom den oerhörda kränkning som murbygget innebär för palestinierna – är omvärldens passivitet. Vi ser vad som händer och tycker att det är fel, men än så länge är vårt motstånd svagt.

Detta vill vi göra något åt. Därför arrangerar en rad organisationer denna stödgala. Eventuellt överskott går oavkortat till biståndsprojekt i Palestina.

Det är skamligt att det förs så lite debatt om en av de största politiska brotten och mänskliga kränkningar som sker i dag i vår värld. Muren i Palestina finns kvar och byggs vidare så länge omvärlden accepterar den. Vi vill göra vårt för att visa att vi inte gör det.


Datum: fredagen den 18 november

Tid och plats: 18:00 – 02:00, Kägelbanan Södra teatern

Biljetter: släpps 8/11 och finns att köpa på Söderbokhandeln, Multikulti och Petsounds. Priset är 150kr.

Medverkande: Bo Kaspers orkester, Ane Brun, The (International) Noise Conspiracy, Lars Demian, Kalle Haglund, Jonas Hassen Khemiri, Nabila, Jan Hammarlund

Arrangörer: Arenagruppen, International Solidarity Movement, Palestinagrupperna, Palestinska föreningen m.fl.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Vänsterns försök att på något sätt liknade Israels mur vid Berlinmuren är patetisk. Jag är emot muren då den bryter mot egendomsrättigheter på flera plan. I själva verkat gör väl hela staten Israel det. Fast jag hänfaller inte åt löjliga liknelser vid Berlinmuren.

Berlinmuren syfte var att hindra människor att fly från kommunismen. Muren i Israel har som syfte att hålla massmördare ute.

Anonym sa...

Anledningen till att terrorförespråkarna får så lite gehör är att de flesta resonabla människor förstår att stängslet behövs för att hålla de massmördande palestinska terroristerna ute. Det är protester mot terrorn som behövs. Inte mot dem som försvarar sig mot den!

Anonym sa...

Israels arabiska medborgare, som precis som alla israeler har samma rättigheter och skyldigheter som majoritetssamhället, välkomnar barriären.

Vid en enkel jämförelse ser man att talet om "apartheid" mer liknar den judefria Gaza-remsan, än något som det multietniska Israel skulle representera. Artikeln "Not An Apartheid Wall" har ett enkelt diagram (scrolla ned) som jämför det rasistiska Sydafrika med det demokratiska Israel, och tydligt illustrerar Alis bluff.

Det vore bra om fakta fick lite plats i debatten om barriären vilka går att få om man laddar ner detta filmklipp.

Anonym sa...

Inte ett ord från Ali om decennier av attacker, massmord av oskyldiga civila, som har framtvingat nöden att skydda människor. Inte ett ord om massmorden i Amman annat än patetiska försök att förfalska och bortförklara vilka som stod bakom.

Ali har sannerligen på alla sätt visat var hans lojalitet ligger - och det är avskyvärt. Ni som anser er vara emot fanatism behöver inte se längre än till Ali för att hitta en sann fanatiker. Om ni inte vid detta lag känner igen och förkastar hatpropagandan - lögnerna - Ali om och om igen med stor entusiasm kommer med är det beklagligt men, är jag rädd, alltför vanligt.

Jag vet att Ali skriver för kören, ja-sägarna. Jag vill bara, for better or for worse, registrera min avsky för att folk uppviglar som Ali gör och hoppas att inte alla svenskar inom vänstern är så hopplöst bortom all anständighet när det gäller arab-israeliska konflikten och någon chans till fred.

Som Ali skriver verkar det som om han är samstämd med Irans president. Och vad han vill vet vi. Iranier skäms över presidentens hot och israeliska ambassader får e-mejls från iranska studenter som ber om ursäkt för sitt lands agerande och säger att de skäms. Och jag är svensk och skäms över de dumheter Ali kommer med.

En mycket ledsen A-K.

Anonym sa...

Jag ska inte försvara Israels barriär, eftersom jag inte är tillräckligt insatt i dess konsekvenser, även om jag kan ha förståelse för den (med tanke på alla aggressioner som har riktats mot Israel ända sedan staten grundades). MEN jag måste reagera mot att det hela tiden kallas för "mur", när det bara är en liten del som de fakto är en mur. Den största delen handlar om stängsel.

Folk får gärna protestera - men då bör man veta vad man protesterar mot...

Och liknelsen vid berlinmuren är, som Somos påpekar, löjlig just av de anledningarna som han/hon nämner.

Johan Ingerö sa...

"Fredagen den 18 november kl. 18 – 02 på kägelbanan södra teatern."

Ooh, denna självklara arena för aktiv mellanösternpåverkan. Varför kan inte ni popvänsterungar bara vara ärliga och erkänna att ni bara vill ha en kul kväll med lite öl, musik och ragg...?

Tror näppeligen att Sharon darrar över att bottenskrapet i musikindustrin i ett totalt betydelselöst land ordnar en popkväll. Men det är ju bara min uppfattning.

Anonym sa...

Vilka jävla skitakter, det är tacken man får för att vara svensk och vänster. Den där sjuka muren måste ner men det kommer förmodligen ta ännu längre tid nu.

Anonym sa...

eeeh. ni pojkar är ju inte riktigt kloka nånstan. jämförelsen med berlinmuren handlar om det här: "mångdubbelt högre och bredare än Berlinmuren". snacka om att köra ner sig i ett stickspår. det finns en apartheidmur. den ska ner. den rimligaste jämförelsen är med sydafrika. det är oxå vad esbati gör. jag tror att ni är bittra för att det knappast skulle gå att få ihop en gala med artister FÖR apartheid.

/j

Anonym sa...

Muren är en del av ockupationen.

Hade den inte varit det så hade den byggts på Israelisk mark.

(Bry er inte om att skriva 36 svar som pedagogiskt förklarar att Palestinsk mark är egentligen är Israelisk det ökar inte min förståelse för saken )
Konflikten mellan Israeler och Palestinier kommer inte att lösa förrän BÄGGE parter FULLT UT accepterar sitt eget ansvar för situation bäde historiskt och idag.

Anonym sa...

Som havandes hjärtat till vänster så känner jag att det är etikt fel att ensidigt klanka ner på barriären. Den räddar många oskyldiga liv, och för mig är det det viktigaste. Viktigare än allt annat. Och det borde det även vara för mina kamrater inom vänstern.

Jag hyllar livet, och därför fördömer jag dem som vil beröva folk livet, dvs terroristerna.

Ingenting är viktigare än dessa två insikter. Israel kan ta bort barriären så fort palestinierna stoppat terroristerna. Men jag har full moralisk förståelse för att skyddet måste finnas där tills de palestinska morden har upphört.

Skam på dem som inte fattar, eller inte vill fatta, detta.

Anders sa...

Alltså, lyssna, båda sidor.
Muren är fel framför allt därför att den inte står på israelisk, utan palestinsk mark (enligt min uppfattning, så behöver vi inte diskutera det mer!).
Men, palestinavänner måste förstå att terroism mot civila israeler är en daglig ångest för Israels invånare (som lika lite som någon annan har valt födelseland) och att man måste göra någon åt det. Släpp västbanken, säger några.
Håller med, men hamas och Jihad nöjer sig inte med det,
dom vill ha hela området från havet till Jordan, från Libanon till Eilat.

Det finns ingen enkel lösning, det är man ett barn om man tror.

Anonym sa...

Tja Ali nice med festen ser dej säkert där men om detta må du blogga man brukar säga att saningen är det första som offret i ett krig..franska myndigheter börjar nu förutom kolonial lagar från algeriet och mötesförbud censurera medier...

Misshandel filmen:
http://sketchythoughts.blogspot.com/2005/11/police-abuse-in-la-courneuve.html#jumpto

Fransk polis skjuter på folk:
http://sketchythoughts.blogspot.com/2005/11/clichy-sous-bios-riots-youth-accuse.html

Blogg med bilder på dom döda:
http://bouna93.skyblog.com/

NY times artikel om bloggar i Frankrike:
http://www.nytimes.com/2005/11/10/international/europe/10blogs.html

Anonym sa...

Det är ingen mur, det är en barriär.

Anonym sa...

Visst är det skillnad nu mot förr, åtminstone på den sk vänster som nu mer härskar i Rosenbad.


”A crime is always a crime, and terror is always terror, even when it is committed in the name of lofty objectives and ideals.”
- Olof Palme, 1965


”You know how it is: When the big guys call, one is eager to do one’s bit.”
- Göran Persson, 2000

Anonym sa...

"Vilka jävla skitakter, det är tacken man får för att vara svensk och vänster. Den där sjuka muren måste ner men det kommer förmodligen ta ännu längre tid nu."

hahaha klockrent, steven!

angående jämförelsen med Berlinmuren, så var den knappast 'mångdubbelt' högre. den ingick även i barriären kallad Järnridån. gissa vilken barriär som var/är mångdubbelt längst...

att jämföra med apartheid är precis så huvudlöst som Barriärinfo visar. det finns inga likheter, och det är som sagt inte judarna som kräver renrasighet på sitt territorium. ett territorium som delvis invaderades av grannländer och ockuperades 1967 (Gaza och Västbanken), av palestinier som frivilligt gav upp sin del av det gamla brittiska protektoratet till Jordanien 1948, för att de trodde att staten Israel skulle utplånas i en handvändning.

detta är historiska fakta, trots att vissa här väljer att blunda för dem och dessutom försöka förekomma alla diskussioner kring dem. staten Palestina har aldrig existerat, och hade den gjort det hade den legat i Jordanien.

Anonym sa...

Israel och USA är de två enda länderna som får göra vad de vill utan att någon kan göra något! Dessa terrorisstater kan döda vem fan de vill och påstå att det var "en högt uppsatt al-Qaida ledare" (hur många högt uppsatta ledare finns det egentligen???). Muren är beviset på Israels ignorans mot omvärlden... Israel har brutit mot internationell lag och rätt i 50 år utan att behöva bli sönderbombad som Irak och Serbien... DENNA ORÄTTVISA, mina vänner resulterar i motstånd/terrorism... och så länge orättvisan består kommer motståndet att fortsätta!

Anonym sa...

Israel och USA är de två enda länderna som får göra vad de vill utan att någon kan göra något! Dessa terrorisstater kan döda vem fan de vill och påstå att det var "en högt uppsatt al-Qaida ledare" (hur många högt uppsatta ledare finns det egentligen???). Muren är beviset på Israels ignorans mot omvärlden... Israel har brutit mot internationell lag och rätt i 50 år utan att behöva bli sönderbombad som Irak, Serbien eller Afghanistan... DENNA ORÄTTVISA, mina vänner, resulterar i motstånd/terrorism... och så länge orättvisan består kommer motståndet att fortsätta!

Anonym sa...

Appropå muren, barriären, stängslet påminner det mig om boerna, som utvecklade sin apartheit i Sydafrika, och ställde sina vagnar i försvarsring i sina krig. Det är märkligt att Israel i stället för att söka fred med sina grannar, palestinerna, tar deras mark och murar, barriärar, stängslar in sig. De är expansionistiska och undviker nogsamt att tala om var de tänkt sig ha sina gränser. Kan tänka mig att många av dem skulle vilja "mura" in hela Palestina åt sig.

Anonym sa...

staten Palestina har aldrig existerat, och hade den gjort det hade den legat i Jordanien.


Du ...Jag är för Israels existens men....med din logik så är Norrland ovanför Umeå inte svenskt utan samiskt.

Försvara gärna Israels existens men låt bli att göra den med absurditeter.

Israel av idag är en konstruktion.

Dom problem som finns är en konsekvens av det.

Anonym sa...

Behemot påpekar att Israel av idag är en konstruktion men undanlåter att säga att Irak, Syrien och Jordanien m.fl. stater i världen likaså är konstruktioner.

Jobbet nu om man ska kunna konstruera ett Palestina är att konstruera fred och avsaknad av terrorism, vilket denna sajts uppviglare och hatspridare absolut inte gör.

Och ni som sprider dessa dumma, hatiska falskheter, ni vet inte vad ni gör. Ni har väl fallit för lögnerna från era idoler.

Anonym sa...

Ja dom är också konstruktioner men frågan är om dom är lika komplicerade att rätta till?
Kanske kanske inte.Situationen i Irak lovar inte gott när det gäller det.

Du säger:
Jobbet nu om man ska kunna konstruera ett Palestina

Mitt svar är frågan är hur man ska konstruera ett Israel OCH ett Palestina.Israel finns men det haltar.

Förutsättningen för att det ska gå är att bägge parter är överens om att det handlar om en konstruktion och att biten där "gud har gett oss alltihop" inte fungerar.

Jag hoppas att den nuvarande Palestinska ledningen ska kunna tämja deperationen men är rädd att det inte går.Dom verkar vara realpolitiker.Det har spruckit så många gånger förut.
Så många gånger att när det gör det så kan det omöjligen vara så att det bara är den ena sidans fel.

Anonym sa...

Ja, Israel finns. (och har funnits innan det återskapades.) Därför underhöll jag tanken på ett likaså konstruerat Palestina, för det är väl det man önskar? Din mening om en Gud som gett oss "alltihop" var lite vag men jag antar att det är någon sorts pik mot begreppet "judisk stat"? I så fall torde du väl inte ha något till övers för vare sig en judisk eller en arabisk stat? Dessvärre existerar både en arabisk stat, Jordanien, och en judisk stat, Israel, den senare på 22% av vad som ursprungligen skulle ha varit judiskt. Knappast "alltihop" :)
Du ser hur snurrigt det blir. Man får helt enkelt hålla sig till idag och nu och forma fred.

Om man nu accepterar att det finns ett Israel och att man försöker skapa en till arabisk stat, Palestina, så återstår det alltså likt förbaskat att båda sidor måste stifta fred och kompromissa. För arabiska sidan utgör en stor del av kompromissen att de måste överge planerna på att krossa Israel och att utan bevekelse stoppa/förbjuda/inte tillåta att israeler attackeras av någon palestinsk grupp. Fördelen för palestinier med att stifta fred är väl uppenbar? Man skulle då kunna förhandla om gränser och man skulle kunna skapa sin stat. Om man inte stiftar en riktig fred och haller fred - frihet fran krig alltså - , hur kan man då begära något av den andra sidan? Och hur kan man stifta fred om man för eller tillåter ett terrorkrig???

Jag vet inte heller vad du menar med realpolitik. Om terrorgrupper ser att de får förmåner och sympatier (svensk vänster t.ex.) iom sina attacker och med sin nazistliknande propaganda och uppviglingar då är de väl realpolitiker om de fortsätter på samma sätt?

Mvh,
A-K

Anonym sa...

Formulerade mig konstigt om realpolitik.

Vad jag menar är att den nuvarande ledningen för Palestinierna till skillnad från Arafat driver realpolitik..eller åtminstone försöker göra det.
Tyvärr har allt gått så långt att nästan inget krävs för att allt går tillbaks på ruta noll.


Vad det gäller "terrorgrupper" så är min åsikt at det finns ett legalt styre som driver Palestiniernas sak.Dom övriga är precis som du säger definitions mässigt...terrorgrupper.

Till slut
Citat
"Din mening om en Gud som gett oss "alltihop" var lite vag men jag antar att det är någon sorts pik mot begreppet "judisk stat"?"

Nej vad jag menar är att bägge sidor bär på ett lass av saker som dom måste bortse ifrån om dom ska komma någonstans.En del av det bottnar i religion och religionens bindning till platser o.s.v.

Dom politiker som tagit steg framåt på nåt sätt hur litet det än varit har kompromissat om dessa saker.

Det räcker inte att dom gör det.
Yitzak Rabin var ett bra exempel på det och om förståelsen för kompromissens nödvändighet hade varit spridd så hade han levt.
PÅ samma sätt så hade "terrorgrupperna" låtit sina legala ledare sköta regerandet.


Ung. så tänker jag.men det är lätt för mig att ha åsiker..där jag sitter en hel värld därifrån utan att se kaoset.

man blir inte så rationell antar jag när kaos råder dygnet runt år ut och år in.

Anonym sa...

det är ingen bomb, det är ett trollspö

Anonym sa...

Bra, uppriktigt och genomtänkt, behemot.

Nu har jag inte samma förtroende för Abbas som många har. Han har ju gått hand i hand med Arafat i så många år och har en hel del osmakligt i sitt förflutna. Vi får igen se på hur han agerar, vad han faktiskt åstadkommer i målet att stoppa terrorn. Bägge sidorna kommer att få kompromissa om det ska bli en varaktig fred. Tänk om vi fick en ledare som Sadat! Men finns styrkan och modet?

Så sant, lätt för oss att sitta långt ifrån och uttala oss om ett kaos vi inte lider direkt av. Men lätt för många bloggvärdar att utse EN syndabock på gammaleuropeiskt (och nyiranskt) sätt. Det är det som gör mig så förgrymmad. Det och att samma personer aldrig kritiserar terrorism annat än att samtidigt ursäkta den. Det finns ingen ursäkt.

Anonym sa...

"Du ...Jag är för Israels existens men....med din logik så är Norrland ovanför Umeå inte svenskt utan samiskt."

nej. jag rekommenderar dig att läsa på om konfliktens historia, i objektiva historiekällor. speciellt hela Mellanösterns period under brittiska och franska protektorat, dvs det som ledde fram till uppdelningen i de nuvarande staterna.

och jag är liksom du inställd på en tvåstatslösning. men att peka ut Israel som ockupanter är helt åt skogen, eftersom det i själva verket är Jordanien, Syrien, Egypten m.fl som stod för framryckningen. det enda de inte fick var en officiell annektering av israeliskt territorium.

Golanhöjderna däremot är en helt annan femma, men även där har Israel ingen anledning att ge tillbaka strategiskt territorium de tillskansat sig i ett försvarskrig som ännu pågår. och det enda de kräver som motprestation är fred. hu så hemskt.