måndag, november 14, 2005

Mervärdestillägnelse

Dilbert analyserar kapitalismen.

27 kommentarer:

Anonym sa...

KAS analyserar kapitalismen år 2007 men med ord

Krogbesök hösten 2005
Tänk Dig att Du efter månader av spring och krogbesök äntligen träffar den där helt underbara kvinnan som Du vill tillbringa resten av Ditt liv med, Du träffade henne på onsdagen och sedan på lördagen efter och så fortsätter det i ett par månader tills Ni tröttnar och gå på krogen för att som Ni säger, där finns inga intressanta människor att längre att umgås med.

Föräldrar våren 2006
Ni går hem till hennes föräldrar den där lördagen i stället för att gå på krogen. Ni redan har bestämt er och varit hos guldsmeden, ja och så är det ju det där med magen på lilla gumman, ni har ju varit hos HM och köpte en rymlig klänning för 800 kronor också .
Pengar är ju inget problem för både Du och lilla gumman har välavlönade jobb och nu har Ni ju bestämt Er för att flytta till ett litet hus vilket blir mycket billigare än att ha två lägenheter.


Lycka försommaren 2007
Ni har just hört de första ordet MAMA, allt har blivit i ordning, det har varit en häktisk vår och det är 15 dagar kvar till eran första gemensamma semester sommaren 2007. Efter valet i höstas har Ni kunnat lägga undan 400 kronor mer per månad .. allt som blev kvar av alliansen löften om över 2000 mer tillsammans, för Ni hade ju inte tänkt på att mammaersättningen skulle sjunka så mycket och sen var det ju bilförsäkringen och alla avgifter till facket och akassan som hade rasat i höjden. Men som sagt det där med pengar ...spelade inte så stor roll Du hade ju ett välavlönat jobb med över 28 000 i månadslön.

Telefonen
Kaffedoften har just lagt sig när telefonen ringer och Du svarar .. det är bästa arbetskompisen och för detta krogkompisen som ringer och berättar att han varit inne hos chefen och fått nytt jobb i fredags, han sluddrar lite när han berättar om alla pinglor som var på stamstället i går kväll... vilken höjdarkväll nytt jobb, gott öl och värdens kalaspingla på g. han surrar nått om Estland innan han slänger på eller tappar luren det blir i vilket fall som helst tyst.

En vecka senare
Du är uppsagd från jobbet, hälften av jobben skall flytta till Vetlanda 40 mil söderut resten med bästisen till Estland. Alla är uppsagda men Du har fått möjligheten att söka ett av jobben i Vetlanda för som chefen sa, dom ville ju inte mista dig, Du som är en värdefull tillgång, men så är det ju det där med huset och dom bundna lånen ...frugans jobb som hon trivs med ...sjunkande huspriser .. 40 villor till salu ...Du fattar ingenting längre företaget gick ju med vinst, nya VDn hade ju nyss flyttat till byn och köpt villa.

Hemma
Frun vägrar att flytta, Du har hört ordet pappa för första gången och bestämmer dig för att stanna med familjen, för som arbetskompisarna säger du överlever ju på akassan och ni har ju lite pengar på banken och sen ryktas att det skall komma en ny industri till orten.

Telefonen ringer
Du har varit arbetslös en vecka och just kommit hem från cv-skrivarkursen som du måste gå för att få akassan när telefonen ringer. Det är Din personlige arbetsgivareassistent fån alliansarbetsförmedlingen som har ett glädjande besked ..han har just pratat med din gamle chef och du har fått ett jobb i vetlanda .. men du behöver inte oroa dig dom garanterar att du inte ska behöva jobba på helgerna om du vill åka hem till familjen... men så är det ju det där med lönen den kan ju inte bli densamma men jobbet är ju bra och du slipper ju ligga samhället till last.

Utpressningen augusti 2007
Du är erbjuden ett jobb med bruttolön 11968 kronor visserligen är moderatskatten låg 2582 kronor, den är ju lägre än skatten på akassan just för att det skall löna sig att arbeta och det blir ju 9386 kronor kvar ... sen kostar ju den dubbla bosättningen med resor nästan 5000 i månaden och sen alliansårsskiftet är det ju inte längre avdragbara kostnader. Men avdragen är inte problemet, Du måste tacka ja annars mister du akassan ... problemet är att nu räcker inte familjens pengar till ...Hus, barn och dubbel bosättning och på nya orten finns inte jobb åt frun.

Nya VDn
Hans hus löste företaget in, flytten hans betalade företaget och frun jobbar på ekonomiavdelningen i Vetlanda.

"Hemma"
Kaffedoften känns nästan besvärande, huvudvärken vill inte riktigt ge sig trotts två treo, ungen skriker hela tiden. Du undrar hur livet hade varit om Du lyssnad på din gamle far och röstat på socialdemokraterna. På kinden bryts solens strålar i en lite tår när du reser dig för att gå och byta på den lille.

KAS/


Socialdemokratisk ämbetsman snillar skattekronor

Anonym sa...

Kas, vad har du rökt för något?

Wille sa...

Dilbert är nog snarare en analys av hur det är att jobba i vilken kontorsmiljö som helst i en organisation med mer än 50 anställda.

Skillnaden i "tacksamhet" uppifrån när det gäller det seriestrippen symboliserar är nog rätt försumbar oavsett organisationen heter Volvo eller länsstyrelsen..

Anonym sa...

Det snarare så att seriestrippen handlar om mycket mer än arbete.

Johan Ingerö sa...

Ali.

Hjälper det om jag berättar att Dilbert är en s.k "fiktiv" serie...?

Kanske inte.

Men om du är på humoristiskt humör så kanske du vill vara vänlig att snabbrita en serie som illustrerar löneutvecklingen i någon av världens planekonomier?

Anonym sa...

De system som ni generaliserar som "kapitalism" fungerar väl alldeles utmärkt.

Jämför måttet på individuell frihet mellan ett system kapitalism och ett byggt på socialism. Ja, kapitalism leder till att en del av samhället kommer att behöva leva i en relativ (sedd till övriga samhället) fattigdom. Men kapitalism ger även individen en frihet att förbättra sin situation.

Eller?

Anonym sa...

Ja, kapitalism leder till att en del av samhället kommer att behöva leva i en relativ (sedd till övriga samhället) fattigdom.
................................

Tack för det klarläggandet!!!!!!!!

Det finns tydligen en del av er som kan tala klarspråk.

Jonas N sa...

Jag tycker det ser ut som om Alice (i strippen) har en alldeles utmärkt förhandlingssituation!

Det kanske är lika bra att vi inte får se hennes replik till den småskurne chefen i en fjärde ruta.

I ett kapitalistiskt system kan hon nämligen sluta och ta ett annat jobb där hennes insatser skulle uppskattas mer. Och innan dess kan hon säga lite allt möjligt till sin nuvarande chef. Tex:

- Jag vill ha en mer betalt
- Jag vill ha provision på vad jag drar in
- Jag vill ha större provision
- Jag vill inte rapportera till dig
- Jag vill ha en assistent som kollar vädret åt mig, och springer mina småärenden
- och jag behöver en större tjänstebil dessutom
- osv ... tex
- Passar det inte kan du dra
- (olika kryddade formuleringar på samma tema)

Eller man kunde tänka sig:

- Hurdan ser min lön ut om 2010 år enligt femårsplanen (om jag lovar att inte surfa på vädertjänsten igen)?

Ja, det enda vi kan vara säker på att morgondagen kommer, och kunde vi alla se in i framtiden skulle alla ha 7 rätt på lotto varje vecka! Och då skulle alla vara ....hmmmm .... rika!?

Nej just ja, det var socialismens framgångsformel!

Nej, vi vet att morgondagen får vi själva skapa och då helst till något bättre!

Synd att vi inte får se ruta fyra!

Fredrik sa...

Mina kära kapitalister - hur i hela fridens namn orkar ni? Det hade varit roligt att veta.

Anonym sa...

Dilberts chef är uppenbarligen socialdemokrat. Hur mycket pengar du än drar in till företaget eller statskassan ska du inte tro att du är nått. Du har säkert surfat på arbetstid, säkert röstat fel, säkert slarvat med skatten ... kort sagt du är bara en simpel tjuv om du inte har rätt partibok eller tillhör det allra översta skicktet av superkapitalisterna.

Anonym sa...

Behemot said...
Ja, kapitalism leder till att en del av samhället kommer att behöva leva i en relativ (sedd till övriga samhället) fattigdom.
................................

Tack för det klarläggandet!!!!!!!!

Det finns tydligen en del av er som kan tala klarspråk.



Vi lever inte i någon utopi där fattigdom inte existerar (för övrigt ett relativt begrepp; i människans natur ligger det att söka makt; kommer alltid finnas olikheter).

Kapitalism leder till att en del människor tvingas leva i misär. Det är dock ett mer humant alternativ till socialism där större delen av samhället, om inte hela, lever i under genomsnittet i ett kapitalistiskt system.

Anonym sa...

Fin historia kas, mycket rörande.

C analyserar vänstern 2007 men med ord.

Tänk Dig att Du efter månader av spring och krogbesök äntligen träffar den där helt underbara kvinnan som Du vill tillbringa resten av Ditt liv med, Du träffade henne på onsdagen och sedan på lördagen efter och så fortsätter det i ett par månader tills Ni tröttnar och gå på krogen för att som Ni säger, där finns inga intressanta människor att längre att umgås med...

vi hoppar fram lite.

Eftersom allt ägs av ett kollektiv (staten) är inte längre konkurrens tillåtet och leverantörerna av råvarorna ditt bolag behöver för att kunna producera blir senare och senare. Det hela resulterar i att företaget börjar gå med förlust. Dessutom finns det inte längre några entrepenörer kvar i Sverige eftersom de är trötta på att ge bort alla sina pengar till staten. Marknaden är trött på de gamla varorna som aldrig tycks utvecklas.

Vinter.
Lars Ohly berättar stolt om hur fint Sverige är och att alla kan ha lika mycket pengar tack vare vårt underbara bidragssystem. Vad som dock inte nämns är att pga den försvunna konkurrenses och de uteblivna entrepenörerna (som Lars tror kan jobba hårt för lite beröm) så genererar knappt samhället några pengar och Sverige måste låna mer för att betala ut bidragen.

Våren.
Du har nu tre barn och ska just casha ut lite gratis pengar då du upptäcker att din check inte går igenom. Landet har nämligen inga resurser kvar och inga utländska banker vill låna ut pengar till en kommunist stat som aldrig kommer kunna betala tillbaka. Du emigrerar till USA där du och dina barn får leva utfattiga.

/
C

Anonym sa...

Citat

Vi lever inte i någon utopi där fattigdom inte existerar (för övrigt ett relativt begrepp; i människans natur ligger det att söka makt; kommer alltid finnas olikheter).
..............................
Det är inte den bild jag fått presenterad av liberalismen eller annan högerpolitik av idag.

Tvärtom trumpetas det högt att den kommer att leda till det verkligt rättvisa samhället.

Nåväl...jag är inte dum i skallen så jag ser förbi det där.
Det var dock roligt att för första gången sen jag började kolla bloggar i våras få höra nån från den borgerliga sidan erkänna fattigdomen som en del av deras samhälle också.

Anonym sa...

Ali analyserar Dilbert (som analyserar övervakning av anställda): "Dilbert analyserar kapitalismen"

Desperationen har inga gränser inom extremvänstern.

Så lyder min analys.

Anonym sa...

behemot,

Nej, det kanske var att ta i att gå helt på Morgenthau's ideer. Men en stor del av den mänskliga driften ligger i sökandet efter makt.

Hursomhelst, det finns ingen mening i att förneka att fattigdom existerar. Det är desto viktigare att identifiera och minimera fattigdom, något som jag anser skulle underlättas i ett system som bygger på kapitalism och en fri marknad.

Är det inte, helt ärligt, bättre att en del av samhället lever i fattgdom än att hela samhället lever under ett genomsnitt som skulle råda i ett kaptalistiskt system? Ur ett samhällsperspektiv så tror jag att socialistiska system har svårt att konkurrera, än mindre om vi ser till individuella friheter och rättigheter.

Anonym sa...

Jag har inga problem att acceptera att fattigdom existerar.
Den gör ju bevisligen det.
Vad jag har problem med är den bild jag fått av höger och liberala förespråkare som säger att det i deras system p.g.a kapitalismen och borttagandet av alla regeleringar inte kommer att existera någon fattigdom.

Den bilden är för bra.

Faktum är att jag har lättare att köpa dina argument som sakliga eftersom dom utgår från vad som kommer att vara (och är) verklighet under ett högerstyre (utan att jag därför köper högerversionen av verkligheten som min)

Den bilds jag fått av dom flesta andra av dina politiska vänner om det perfekta samhället
är för mig en utopisk snömosdröm av samma magnitud som 70 tals vänstern sålde.

Anonym sa...

hahaha,
kommentarerna här är ju obetalbara.
kollektiv patologi!
hahaha

Anonym sa...

mattias said...
hahaha,
kommentarerna här är ju obetalbara.
kollektiv patologi!
hahaha

12:43 PM
----------------------------------

Ja det är tur för mänskligheten att vi har dig.
Den enda tänkande människan med relevans.

Anonym sa...

KAS till C

C är vad din fantasi får i betyg och den främsta orsaken är att du tror att ohly får någon som helst makt i landet sverige.

Det jag skriver grundar sig på allianskartéllens snaste budgettutspel från den 11/11

det du skriver är inte på något sätt grundat i realpolitik utan endast desperata fantasiargument när vettiga sådana saknas.

Man kan ställa sig frågande om Du någonsin läser politiska dokument utgivna av svensk socialdemokrati och arbetarrörelse.

Att sådana som du läser skrifter utgivna av stalin,lenin och mao för att hitta argument mot svensk arbetarrörelse framgår tydligt av erat sätt att argumentera och det verkar tyvärr som om ni hämtar all logik från dessa personer för den är enligt mitt förmenande helt under isen.

Testa att hitta argument från hegel på detta mitt inlägg.

KAS

Anonym sa...

Hur orkar dur KAS ? Blir det inte tröttsamt att helat tiden försöka prångla ut din bild av hur aliansens politik skulle se ut om de vann valet ? Varför inte istället tala om hur du själv tycker att det ska vara ? Kanske garanterad förtidspension / sjukpenning på 30000 / månaden, fri sprit och bredare trottoarer, mera bidrag till dem med behov,
högre bostadsbidrag, högre barnbidrag, längre föräldraledighet, fri sjukvård, längre semester, kortare arbetstid etc.
Om du sedan orkar fundera vidare kanske du kan fundera på hur din politik ska finansieras.

Anonym sa...

"Nåväl...jag är inte dum i skallen så jag ser förbi det där.
Det var dock roligt att för första gången sen jag började kolla bloggar i våras få höra nån från den borgerliga sidan erkänna fattigdomen som en del av deras samhälle också."


han skrev inte vad du ville se, Micke. det är stor skillnad på relativ och absolut fattigdom. i USA har många av de relativt fattiga ändå hus och bil. i Nordkorea har de 'rikaste' svårt att hitta mat för dagen (förutom partifolk då såklart).

att socialistisk millimeterrättvisa inte är den enda definitionen av rättvisa, är oxå ganska välkänt.

Anonym sa...

Till "Brodern said..."

Du skämtar va bredare trottoarer?
eller beskriver du ditt förstånd helt offentligt?

Ungefär 1 gång per månad kommer alliansen ut med nya påfund och du säger till mig att vi inte skall kunna tolka det för att du har tröttnat.

Du kan inte vara vid dina sinnes fulla bruk som säger att man inte skall försöka förstå vad alliansen vill. Både statsministern, Johnny munkhammar och Littorin tycker att det är bra att KAS tolkar alliansens politik tror du att jag bryr mig vad du tycker.

Anonym sa...

Nordkorea har de 'rikaste' svårt att hitta mat för dagen (förutom partifolk då såklart).

att socialistisk millimeterrättvisa inte är den enda definitionen av rättvisa, är oxå ganska välkänt.

---------------------------------
Nej men så tror jag inte på kommunistisk ekonomi heller och har nog aldrig gjort det eftersom jag valde dom mer flummiga grenarna av vänstern.Dom som vare sig var kommunister sossar eller anarkister på 70 talet för att slippa stå i givakt.Har aldrig gillat det.

Jag tror inte heller på socialistisk millimeter rättvisa men jag tror på att man ska betala skatt efter förmåga samt att om man tjänar en jävla massa pengar så ska man betala mer än om man inte gör det och jag tror på en gemensamt bekostad social sektor.

Sen...är nivåer en sak jag jag kan för lite för att ge mig in i.
Jag är för fri företagsamhet och att den även ska kunna bryta in i det gemensamt finansierade delarna av samhället.Jag är för att det ska vara enkelt att vara enskild företagare därför att jag tror att det är bra att folk tar egna initiativ.

Men jag blir aldrig nyliberal eller ens centerpartist.

ABF,TCO,vattenkarafferna av glas i SJ´s gamla vagnar,Folketspark,Folktandvården,LO,Volvo Amazon,Första Maj,Erlander,Palme,Morsans process när hon gick från att ha varit hemmafru sen hon var 18 till att utbilda sig och börja jobba när hon blev 40 (tack vare röda käringars krav på egna liv på 70 talet)Farfar som reparerade presenningar på SJ´s presenningsverkstad i Vännäs..samme farfar som rökte Hamilton och var orförande i den lokala "folkrörelsen" I.O.G.T.,Farmor som växte upp i ett torp med 13 syskon och hade en mor som fick gå med "fattigstaven" och tigga med prästens välsignelse när hennes man supit bort pengarna,Farfars far som dog i lunginflammation för att han blev brännskadad på sitt jobb som eldare i ett av sågverken i Sundsvall.....Morfar som hade cancer i lungor och lever efter att ha jobbat med som rörmokare med asbest och blyångor i hela sitt liv,allt det där sitter i ryggmärgen och det ska vara kvar där.Färgen på alltihop är röd.
Sen när jag inte är här...skiter jag i vad ni hittar på.

Då får min son fundera över det där och era "bud" och han får göra vad han vill av det och den nya ordningen som otvivelaktigt kommer att infinna sig.

Frågan är om den inte redan är här så då får jag ta ställning till om jag helt enkelt ska blunda när så krävs för sinnesrons skull. :-)

Anonym sa...

Micke, i mina öron låter du mest som en liberalt (men konstigt nog inte öppen-) sinnad orubblig nostalgiker. =)

och angående det där med framtiden, så brukar min farfars mor fråga alla i familjen vad vi vill att hon ska rösta på, eftersom hon knappast får leva med konsekvenserna.

Anonym sa...

Ja..släktskapet finns där och jag tror det är med er som med allt annat..det finns två sidor av samma mynt.

Just nu känns det som jag ser fel sida av ert mynt.

Sidan som är alltför angelagen att stärka "den andra makten" (eller första om man så vill) för det är ytterst det det handlar om.

Läste nyligen nåt kort av Göran Greider där han uttrycker stor respekt för Lars Gustafson just för dennes frihets perspektiv och längtan.

Sen gjorde jag reflektionen igår över folk som Torgny Segerstedt före och under kriget..

Det var inte parti tillhörighet så mycket som avgjorde var folk la sina sympatier (eller ointresse) utan nåt annat som inte var partiberoende ..och det är väl där man hittar varann antar jag.

Idag var jag in på Coop fram och tillbaks för att köpa kaffe.

Dom fyller hyllorna
med kinesiska TV apparater och elektronik till priser som är absurda.
Folk köper.

Där är vi nu.

Julafton en gång i månaden när lönen kommer.

Vill inte måla fan på väggen men det är nåt som inte stämmer med det här.

Anonym sa...

Både statsministern, Johnny munkhammar och Littorin tycker att det är bra att KAS tolkar alliansens politik

Det måste vara vara fantastiskt för dig KAS !
Hur många andra tror du bryr sig ?

Du får naturligtvis blogga och skriva hur vill men måste utnyttja andra bloggar som denna för att göra reklam för din egen blogg ? Din novell du inledde med här har ju ingenting att göra med Alis ursprungliga bloggpost ! Det var nog fler än 1 som tog för givet att du rökt på eller på annat sätt drogat ner dig när dom läste din kommentar. Du borde lägga ut dinna noveller på ditt eget bloggställe och hålla dig till ämnet när du kommenterar andras bloggar.

Så länge du inte har några egna förslag och ideer så blir det kanske svårt att locka besökare till din egen blogg så jag förstår att du måste vara ute och fiska på andras bloggar och försöka åka snål skjuts.

Jag tror inte att du behöver oroa dig för aliansen ! Det finns alldeles för många bidragstagare i det här landet för att sossarna och deras stödpartier ska förlora makten. Tillräckligt många arbetslösa, förtidspensionerade och lågavlönade garanterar Göran och Nuder makten ammen.

Anonym sa...

"Brodern said..."

Min kära antagonist "Brodern said..." du frågar mig om jag tror att nån mer bryr sig sen svarar du nej på frågan.

I och med detta har du bara bevisat att du är ologisk för om du inte brydde dig skulle du ju inte svara eller hur?

Så jag vet i alla fall en till som bryr sig nämligen DU i alla fall så mycket att du skämmer ut dig och visar att du inte har något att saga i sak, utan Du gläfsar bara i formfrågan.

Kul att jag kan reta någon.

KAS