torsdag, december 22, 2005

"Brist"

Jag är tveksam till identitetspolitik jag. Svenska dagbladet konstaterade igår att moderaterna kan tänkas få en etniskt ren riksdagsgrupp efter valet. Gruppledaren i riksdagen luftar visst missnöje:
– Det är klart att det är en brist att vi har för få kvinnor, för få invandrare och en överrepresentation av män i 50-60-årsåldern.
Möjligen, möjligen kan man tänka sig ett visst samspel mellan vilka grupper som förlorar respektive vinner på moderat politik och hur moderaterna som parti är konstituerat. Alltså, om man för tillfället också bortser från att det nog inte är vilka medelålders vita män som helst som står på de där listorna.

Mikael Odenberg – själv en genuint progressiv man med folklig frisyr – påpekar dock att kraftfulla åtgärder vidtas inom partiet. Bland annat har man valt ny integrationspolitisk talesman, Tobias Billström.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Har Odenberg kollat med dom här hur det ska vara?


http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,379861,00.html

Anonym sa...

Eller samma moderat från en annan vinkel:

http://sydsvenskan.se/skane/vellinge/article132709.ece

Anonym sa...

Jag är neger och diskriminerad. Jag kräver kvoterad plats i Sveriges riksdag som varandes invandrad minoritet. Vem i vänsterns ser till mina rättigheter? Måste jag bli feminist eller bög innan någon reagerar?

Jonas N sa...

Etniskt ren?

Vi har åsiktsrepresentation i riksdagen. Vi har alltså inte pigments-, ursprungs- eller köns- representation. Heller inte åldersrepresentation.

För egen del blir jag makalöst trött på att tjafs om om alla grupper som anser sig underrepresenterade:

Varenda 'grupp' som påstår sig behöva gå via riksdagen för att tillvarata sina intressen illustrerar hur långt överstyr det politiska systemet har gott.

Dels ljuger de som säger sig företräda vilken 'grupp' som helst givetvis. De är ute efter mer inflytande för just sin egen agenda och finner det lämligt att legitimera sitt egenintresse mha någon lämlig grupp som givetvis måste framställas som offer.

Men det finns ingen grupp som har sammanfallande behov, värderingar, drömmar, planer, viljor, ambitioner etc. Kvinnor har det inte, inte invandrare, inte äldre eller yngre, eller norrlänningar, eller rödhåriga osv.

Hur som helst, skulle de behöva politisk makt för att tillvarata sin ev gemensama behov så är de genast i strid med alla andra grupper (bla de ovan) och då handlar det om att vinna fördelar genom undanträngning av andra.

Men först och främst visar allt detta grupp-behovs-snack på dels att charlataner inte skyr några medel för att få eget inflytande, och dels att det civila samhället är satt på undantag, nämligen där varje konstellation som har ett gemensamt intresse skulle kunna verka för just detta med precis så mycket eftertryck som deras engagemang och numerär rättfärdigar, och gentemot precis dem (och bara dem) som de vill påverka på något sätt.

Det enda politik åstadkommer är att fler och fler grupper blockerar varandra och olika behov. Tragiskt!

Anonym sa...

Kan kvinnor kvoteras in i riksdag på, så varför kan jag inte komma in på grund av min hudfärg som neger. Vad är skillnaden?

Anonym sa...

Varför inte en negerriksdag med Ali som president?
Det hade sett fint och fördomsfritt ut. ALI FOR PRESIDENT.

Anonym sa...

Tjena liberaler! Vilka mysiga kompisar ni verkar ha...(anonymous 8:27 PM, 8:27 AM och 3:00 PM)

Anonym sa...

Egendom är verkligen stöld said..

"jag är neger och diskriminerad.."
- Visst skämt är roligt. Men skriva över huvudet på människor som har mörk hy och ständigt blir trackade och åsidosatta visar bara på det förakt som nyhögerns politik egentligen innebär.

Inte sällan visar rassarna sitt fula tryne på esbatis kommentarsforum, i gott sällskap med högerns fina argument om att man minsann är trött på att höra att visa grupper är underrepresenterade.

Nu får ni fan ta och ge er.

jävla marodörer.