onsdag, december 28, 2005

Ingenmansland

”Ett land utan folk till ett folk utan land” löd en gång den sionistiska parollen när staten Israel upprättades. En vacker paroll med haken att det inte fanns något land utan folk. Det palestinska folket fördrevs i omgångar och palestinierna förvandlades i processen med nödvändighet till icke-människor i ockupanternas ögon. Det bestämmer karaktären på ockupationen. Den är djupt rasistisk, kontinuerligt avhumaniserande, genuint frånstötande.

Idag tas ännu ett av dessa otaliga steg som vittnar om den israeliska våldsmaktens karaktär; den människosyn som finns inbäddad i dess dagliga aktiviteter. Från TT:
ISRAEL BOMBAR FRAM INGENMANSLAND I NORRA GAZAREMSAN

Israel uppmanar palestinier i norra Gazaremsan att flytta om de inte vill riskera livet. Israel ska upprätta en buffertzon på palestinskt område för att förhindra raketattacker därifrån. "För er säkerhet uppmanas ni att undvika de på kartan angivna sektorerna från klockan 18:00 den 28 december och tills vidare. De som bortser från denna varning kommer att sätta sina egna liv i fara."
Ingenmansland. Buffertzon. För er säkerhet. Tills vidare.

Här har vi alltså en ockupant som ”rensar” delar av det ockuperade området. Från människor. Med ett språkbruk som inte låtsas om att det är människors hem som ska bombas, att detta världens mest tätbefolkade område, nedhållet i smuts och misär, ska behandlas som betesmark, människorna som boskap.

Det är så outsägligt vidrigt.

82 kommentarer:

Anonym sa...

Sådärja Ali, nu kan du sätta dig igen så att vi kan diskutera fakta.

1. Israel har lämnat Gaza-remsan, så den är inte "ockuperad" av någon annan än palestinierna.

2. Det är nog ingen som har svårt att förstå att det är de fortsatta palestinska raketangreppen mot Israel som orsakat nödvändigheten av en buffertzon. Nu senat var de mycket nära att träffa ett israeliskt kraftverk i storstaden Ahqelon, som hade kunnat leda till en katastrof. Attacker från Gaza, som nu är skilt från Israel med en internationellt erkänd gräns, behandlas som krigshandlingar från en utländsk fiende.

3. Buffertzonen som skapas genom eldgivning är samma områden som tidigare var israeliska boättningar i norra Gaza. Det bor alltså inga palestinier i området. Istället användes dessa fd bosättningar till att beskjuta Israel.

4. Ali och palestinierna stärker Israels höger, eftersom det nu är helt självklart att inga mer landkompromisser kommer att göras till palestinierna. Bevisligen skapar ju detta inte fred, utan istället fortsatta attacker.

Men fortsätt du att läsa TT-telegram och att avreagera dig i förvirrade och osammanhängande poster på din blogg.

Ali Esbati sa...

Samma tröttsamma folkfördrivningspropaganda som vanligt. Samma envetna extremhöger.

1. Israel har total kontroll över människors liv i Gaza. Infarter, luftrum och vatten kontrolleras och utnyttjas efter israeliskt godtycke – med strukturerat syfte att förhindra utveckling på Gaza. Israel förhindrar på alla tänkbara sätt möjligheten av att få en sammanhängande och livskraftig palestinsk stat. Det är en grundbult i Israels politik.

2. Det är naturligtvis inte svårt för anständiga människor som inte är rasister, att förstå behovet av och det rättmätiga i att bekämpa en olaglig ockupation som förgör palestiniernas livsmöjligheter.

3. Det är de palestinier som just bor i ”buffertzonen”, alltså sitt eget land, fördrivna och i misär, som måste evakueras.

4. Du kan dra dina PR-valser för ambassadpersonalen om du vill så får du guldstjärna. Varenda kotte med insikt i konflikten påpekade att ”utrymningen” av några tusen religiösa fanatiker från Gaza var ämnat åt att stärka Sharons plan om en ytterligare konsolidering av ockupation och ytterligare tumskruvsåtdragning på det palestinska folket. Detta är också exakt det som skett. Jag har skrivit om det tidigare på bloggen också. Det är intressant att du kallar utrymningen av några små öar ockuperad mark för en ”kompromiss” – särskilt när det är en strategisk manöver för att fördjupa ockupationen.

Anonym sa...

Jag kan inte förstå varför Israel är så mesiga? Inget annat land skulle acceptera såna här palestinska terrorangrepp.

Israel borde bomba skiten ur terroristerna tills de ber om nåd. Varje palestinsk raket borde besvaras med 500 missiler tillbaka mot terroristerna.

Minst.

Palestinierna vill inte ha fred uppenbarligen. Så bomba på.

Anonym sa...

aLIESbati, ingen bryr sig när du snackar om "rasism". Fattar du inte det?

Gå du och gulla med din älskling AhMADinejad, som du ängsligt skyddat från kritik på din blogg, och aldrig har skrivit om.

Förresten, jag undrar hur han hade reagerat om Irak hade bombat Teheran varje dag, som palestinierna bombar Israel.

Du är patetisk Ali, och det är du själv som har urvattnat din eventuellt tidigare existerande trovärdighet.

Anonym sa...

Punkt 2 i Alis kommentar från 6:25 PM är verkligen sensationell. Människor som inte tycker att palestinier ska beskjuta Israeliska städer med Qassam- raketer ska enligt Ali kallas för "rasister" :))).

Anonym sa...

Ali, du måste ha stora problem, vet inte vad det beror på, kanske dålig självkänsla, vad vet jag?
Låt i demokratins och jämlikhetens namn dina "frihetskämpar" med dynamit runt magen förvarna civila när de sätter in sina attacker. Det sorgliga med dessa terroristattacker är att de spränger ibland lika många av sina egna som, offren judar.
Det är som PJ O´Rourke träffande citeras på Erixons blogg. ”Amerika är inte en slug och intrigerande nation. Vi tänker inte på det sättet. Vi tänker inte mycket alls, tack och lov. Om man börjar tänka får man strax idéer, och innan man vet ordet av så har man en ideologi, med miljoner döda i koncentrationsläger eller gulag.”

Historien har lärt oss att vänsterns ideologer skyr inga medel. Det finns heller inga andra nu levande människor med mera blod och död på sina händer. Bli vuxen någon gång.

Anonym sa...

Om de som inte tycker att civila israeler ska bombas är "rasister", då förstår jag varför du Ali säger att Israel är "rasistiskt". Jag i så fall är också "rasist".

Anonym sa...

Citat Ali

Det är så outsägligt vidrigt.

----------------------------------

Raketerna? Ja dom också:Framför allt så outsägligt jävla korkat när det de facto är så att palestinierna skulle kunna knäcka den situation dom är i utan några som helst problem genom att inte skjuta hemma gjorda skitraketer till ingen nytta alls.

Det mesta i sak talar till deras fördel OM dom ger fan i leksakerna

Men det går tydligen inte.

Dom måste gå bakåt längre och längre in i skiten genom att ge Israel anledning att bygga högr och högre stängsel..



Citat Jonas

Jag minns denna tråd bara vagt, och den var ganska lång, men visst var de allra flesta FN-resulutionerna bara popularitetsömröstningar bland vem de omkringliggande diktaturerna tyckte va den 'dummaste' i mellanöstern!?

...............................

Nä så var det inte.Fn. består av dom flesta av den här globens länder så det du säger faller på sin egen orimlighet.
Vad som inte faller är att dom flesta av dessa resolutioner stoppats av Usa så dom varit lika meningslösa som dom har varit många.

Anonym sa...

jinge, ta en stor stezolid och lugna ner dig. Helst en storlek stor avsedd för hästar.

Jonas N sa...

Behemot

(ifs ville jag minnas att du skulle undvika att 'debattera' med mig)

Jo, jag vet att FN innehåller nästan alla nationer (vem tar du mig för eg.? :-) Men de resulutioner som diskuterades initierades oftast bland de kringliggande diktaturerna som manngrant stödde den (och säkert av en hel del av de mer obehagliga vänsterregimer dessutom).

Men om du minns den diskussionen bättre får du gärna upplysa mig. Tydligt var iaf kommentaren så känslig att Ali genast suddade den!

Anonym sa...

Tänk vad svårt det ska vara att lyckas hålla en någorlunda rumsren nivå på en debat om Israel-Palestina konflikten. Visserligen brukar diskussionen på den här bloggen urarta även vid de mest oskyldiga posterna (jodå det går fort, någon förflugen kommentar och innan man vet ordet av visslar skällsorden mellan det "blåbruna" och det "röda" lägret likt Israeliska kryssningsmissiler över gazaremsan; "fascist!", "rasist!", "stalin!" o.s.v.) men just detta ämne brukar locka fram det värsta hos folk. Jag ska nu försöka mig på konststycket att kritisera så gott som samtliga som har postat hittills.

Ali: Jag håller med dig i mycket, helt klart är Israel i egenskap av att vara den överlägset starkaste parten i konfilkten bär huvudansvaret för den misär som råder i de palestinska områdena (eller bantustans vilket kanske är ett mera passande begrepp) samtidigt saknar jag vissa saker från dig. Som före detta medlem i Ung Vänster har jag kvar bilden av att vänstern har ett på många sätt lika skevt synsätt på konflikten som Israelkramarna i livets ord eller liknande organisationer. Och går man till exempel in på ung vänsters hemsida och läser "bakgrunden" till konflikten förstärks bilden, inte med ett enda ord nämns alla de gånger som Israel har blivit anfallet av arabländerna sedan dess bildande, vilket enligt mig är en av de stora anledningarna till att landet idag för den politik den gör. Säkerheten främst, och hur märkligt är det egentligen att så är faller när vi talar om en liten judisk folkspillra i ett enormt arabisk hav, omgivet av länder som i hög utsträckning fortfarande förnekar dess rätt att över huvudtaget existera?
- hur ställer du dig till staten Israles rätt att existera?
- hur ser din egen bild av lösandet av konflikten ut? jag har ofta hört många i vänstern propagera för en enda sekulariserad stat med både israeler och palestinier som medborgare, men med tanke på den bitterhet som konflikten har fött anser jag sådana idéer var utan verklighetsförankring.
- Som det tidigare påtalats här har du inte med ett enda ord nämnt de oerhört provokativa uttalanden som den iranska presidenten Ahmedinejad (med reservation för stavningen) gjort, detta är oerhört svagt!
- dessutom tycker jag att du i alldeles för hög utsträckning bortser från de omgivande arabländernas roll i den palestinska misären. Det palestinska folket har i många fall utnyttjats cyniskt av ledarna i staterna runt Israel, som istället för att absorbera dom i sinna egna glesbefolkade länder valde att hålla dem i tältläger under miserabla förhållanden, helt klart är att till exempel Jordanien har kunnat gjort mycket mer än vad som gjorts.

Så långt Ali, och vad det gäller det "blåbruna" träsket som i hög utsträckning ockuperar den här bloggen: BYT BLÖJA! Jag tänker inte kommentara allt som har sagts utan bara några smakbitar:

"Israel borde bomba skiten ur terroristerna tills de ber om nåd. Varje palestinsk raket borde besvaras med 500 missiler tillbaka mot terroristerna."
- Detta inlägg vittnar om en träskallig fantasilöshet uppblandad med solid inkompetens och jag fattar inte varför jag ens orkar skriva något om det. Våld föder våld, glöm aldrig det! Vart ska dessa missiler avfyras? det finns nästan inga rena militära mål i gaza, men det är väl skit samma att oskyldiga civila drabbas eller hur? och nej då, en man som får hela sin familj dödad av någon förlupen missil borde inte alls bli ursinnig och göra allt för att hämnas, han ska känna tacksamhet! tänk lite snälla.

Något som också skrämmer mig är människors benägenhet att dra 4 miljoner palestinier över en kant "palestinierna fortsätter beskjuta", "palestinierna vill inte ha fred" etc. Detta är djupt olyckligt och det vore önskvärt om ni kunde sluta med det. Majoriteten av det palestinska folket vill säkerligen bara kunna gå till sinna jobb och leva sinna liv i fred utan beskjutning, förödmjukelser vid checkpoints etc. Och visserligen har säkerligen hamas ett åtminstone passivt stöd från en ganska stor del av det palestinska folket, men detta beror garanterat inte på deras självmordsattacker utan snarare att dessa organisationer (till skillnad från de officiella myndigheterna) är de enda som via sinna humanitära delar driver fungerande skolor, sjukhus etc. Om Israelerna kunde hjälpa den palestinska myndigheterna och tillåta dem att skapa en fungerande infrastruktur och liknande skulle befolkningen inte behöva hamas o.co för att överleva, och stödet för dessa organisationer skulle marginaliseras.

Anonym sa...

Mattias,

Ung Vänsters linje är så vitt jag vet en tvåstatslösning efter 67 års gränser och kompensation till flyktingarna. Det är nog en ganska ovanlig uppfattning att en enstatslösning skulle fungera. Dessutom så känns ju det faktum att arabländerna använder palestinierna i propagandasyfte samt behandlar flyktingarna illa ganska sekundärt jämfört med frågan om att det de facto är Israel som är ansvarig för både ockupationen och att flyktingarna fördrivits.

Sen tycker jag det är lite lustigt med ni högergossar som ropar på att Ali ska ta avstånd från saker som regimen i Iran gör eller säger. Är det någon slags plikt som kommer genetiskt för alla som har en bakgrund i landet eller hur resonerar ni? Kanske kan ni ur Alis blotta uppsyn se att han nog får antas stödja allehanda galenskaper från folk som har samma hårfärg?

Anonym sa...

"Kanske kan ni ur Alis blotta uppsyn se att han nog får antas stödja allehanda galenskaper från folk som har samma hårfärg?"

tack så mycket för den slängen! jag borde kanske bli upprörd över en sådan anklagelse men jag ska försöka hålla huvudet kallt. Nej jag baserar inte detta på Alis "uppsyn" och det faktum att han själv mig veterligt härstammar från Iran, däremot tycker jag att det ser dåligt och obalanserat ut att inte nämna detta en enda gång eftersom det är något som kan bidra till att försämra läget i regionen ytterligare. Ali är duktig på att bevaka situationen i mellanöstern, men jag tycker att han ibland tenderar att bli "lite" ensidig. Vore förhållandet det motsatta, om till exempel en nyvald Israelisk premiärminister skulle börja vräka ur sig en liknande smörja och prata om att vissa arabiska stater borde utplånas kan du vara säker på att Ali skulle ta upp det.

Men missförstå mig inte, detta är Alis blogg och det är naturligtvis i slutändan upp till honom vad han vill skriva om. Det enda jag menar är att det inte skulle skada att ta upp och fördöma den iranska presidentens påhopp, det skulle få han att verka mer balanserad.

Och när det gäller tvåstatslösningen så ska jag erkänna att jag inte har fullt koll på Ung Vänsters officiella uppfattning i dagsläget, däremot vet jag att jag hörde dessa synpunkter vid ett flertal tillfällen i interna disukssioner när jag var medlem i Ung Vänster, pluss att ett antal (marginella) organisationer på vänsterkanten såsom arbetarmakt vill ha en enstatslösning.

Och nej, jag tänker inte betrakta arabstaternas agerande som sekundärt i konflikten. Om de till exempel hade behandlat flyktingarna bättre och (hmm låt mig tänka...) låtit bli att anfalla Israel vid ett flertal tillfällen (med det uttalade målet att utplåna landet) skulle situationen garanterat varit bättre i dagsläget. Läs den fullständiga bakgrunden till konflikten så är det ganska lätt att inse att grannländernas agerande i konflikten inte har varit av "sekundär betydelse" utan ganska avgörande. Se helheten.

Jonas N sa...

Anders

Ang. Irans president:
Nej, det är just ingen plikt att kommentera. Men frågan har absolut bäring på konflikten som diskuteras här. Och just för att för att det inte är Ali's plikt attkommentera som han ombeds (ganska artigt, tycker jag) att kommentera saken.

Sen kan man ju undra vad vad ett litet (fd?) kommunistparti i nordliga Sverige har med saken att göra, varför de anser sig behöva ha en politik (!?) för Palestina-konflikten. Men det är förstås deras goda rätt att tycka hur resten av världen eg borde bete sig, det ligger ju sas i deras bärande idé: Att få bestämma över och åt andra!

Vad vänstern har gjort rent praktiskt är dock att ständigt hamna på 'fel' sida i nästan varje konflikt som uppstår (inte nödvändigtvis av fel orsaker alltid, men inte sällan också precis av 'fel' orsak).

Mattias:

En ganska bra beskriving och nyansering av vad det handlar om. Din beskrivning av det du kallar 'blåbruna' sidan tycker jag dock är väldigt mycket mindre sansad. Citatet du klipper in är allt annat än typiskt. Och faktum är att jag nästan uteslutande sett dylika inlägg av individer som fejkar sina dessa åsikter, och inte sällan skriver dem under falsk flagg i syfte att smutskasta någon motdebattör. (Man får då förmoda att det är vänster'ungdomar'(!?) som står för detta fenomen, inte det minsta smickrande). Oftast skrivs det ganska sansat från dem som erkänner Israels rätt både att existera samt att försvara sig mot militära aggressioner riktade mot dess invånare.

Ali, som underkänner allt sådant som orsakat av propagandalögner alternativt djupt rotad rasism är, precis som du påtalar, något tröttsam och väldigt svår att ta på allvar i något sammanhang som är längre än att det kan beskrivas med meningar innehållandens bara tre ord!

Anonym sa...

"Dom måste gå bakåt längre och längre in i skiten genom att ge Israel anledning att bygga högr och högre stängsel.."

Ja, fan, det är nästan lika korkat som när judarna tvingade fram förintelsen genom att envisas med att vara en sjukdom i samhällskroppen, eller hur? Din måhända välmenta idioti är nästan lika motbjudande som Alexanders och A-Ks genuina rasism.

Anonym sa...

Eh, ett tips i all välmening kan ju vara att inte basera uppfattningar om vad "vänstern" i stort tycker på vad arbetarmakt (juryn är väl fortfarande ute angående om de finns eller är ett practical joke á la "Judean Peoples Front") kan ha tänkas skrivit på sin hemsida. De år jag var medlem i UV har jag hört en enda människa som var för enstatslösning i dagsläget, det har dessutom mig veterligen aldrig varit någon märkbar interndebatt om att ståndpunkten om tvåstatslösning skulle ändras.

Arabstaterna (som så klart både betett och beter sig illa) är sekundära i den meningen att det inte är dessa stater som ockuperar palestinskt område. Deras agerande är så klart inte ointressant för särskilt flyktingarnas livssituation, men *i förhållande till Israels ockupation* just sekundärt.

PS. Du behövde inte ta åt dig alls, jag antar att du inte är en "högergosse"? Däremot tycker jag det är fortsatt löjligt att kräva att någon som är socialist och feminist ska behöva ta avstånd från en religiöst fundamentalistisk regim? Ska vi be Ali klargöra att han inte tycker som Ulf Ekman också?

Anonym sa...

http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Artiklar/israel.aspx

Läs om den fina "demokratin" Israel. Er kejsare har inga kläder!

Anonym sa...

Jonas N

Min definition av vad som är "blåbrunt" behöver inte nödvändigtvis sammanfalla med Alis, som ibland har en tendens att hårdra lite väl också (sedan kan man ju också fråga sig hur pass relevant ett sådant begrepp är överhuvudtaget, men på den här bloggen verkar den ju vara allmänt etablerad så ser det som att jag anpassar mig till den terminologi som använts här). Citatet jag tog upp tycker jag dock mycket väl faller in under en sådan kategori, men därmed inte sagt att jag drar anser liknande extrema åsikter vara liktydliga med andra mera sansade kommentatorer som du själv. Om du upplever att så är fallet ber jag om ursäkt.

Vad jag däremot vill poängtera till alla som stöder Israel i konflikten är vikten av att inte börja dra alla palestinier över en kant (vilket tyvärr verkar vara blott alltför vanligt). Samt att dessutom, vilket jag tidigare skrev, betona att det stöd som finns hos det palestinska folket för divers terrorgrupper i hög utsträckning beror på att samhället och den palestinska myndigheten har slagits i spillror. Om en fungerande infrastruktur, skolor och sjukhus kunde skapas skulle inte människorna behöva förlita sig till t.ex. hamas humanitära insatser i form av sjukvård och utbildning för att kunna överleva.

Anders

Nej jag är ingen högersosse, snarrare ligger jag någonstans mellan extremhögern inom vänsterpartier och Socialdemokraternas extremvänster:)

Skämt åsido, när det gäller enstatslösningen så hörde jag aldrig den diskuteras på exempelvis kongresser eller dylikt i Ung Vänster, däremot hörde jag en sådan åsikt från flera personer i mitt eget distrikt, men eftersom jag inte kan dra några större slutsatser av det kanske vi kan släppa frågan?

Däremot backar jag inte när det gäller arabstaternas betydelse i konflikten. Det finns en tendens att underskatta denna, men tittar man på hur den politiska utvecklingen har sett ut sedan 1948 är det lätt att inse att dessa inte är av en sekundär betydelse. Eller låt mig säga så här, de är av en sekundär betydelse jämfört med Israel när det gäller Palestiniernas situation här och nu. De är däremot av ett avgörande betydelse när det gäller frågan om det är möjligt att överhuvudtaget uppnå fred och stabilitet i regionen. Och de har haft stor betydelse för att få situationen att urarta.

Anonym sa...

När det gäller Ahmedinejad kan jag bara upprepa det jag tidigare har sagt. Ali behöver inte säga något om uttalandena, men frågan är faktiskt av vikt för det som diskuteras och det skulle därför definitivt inte skada att få höra vad han har att säga.

Uttalandena om att förinta staten Israel har dessutom samband med det jag också frågade Ali om, nämligen staten Israels existensberättigande. Om både åsikterna kring Ahmedinejads uttalande och Israels existens anses vara för självklara för att ens kommentera så är det i alla fall inte det intrycket jag får när jag läser det Ali har skrivit hittills om konflikten.

Jonas N sa...

Mattias,

Jag kände mig inte träffad (vare sig av dig, Alis verbala rallarsvingar, eller 'hang-around kidsen' som kommer i kölvattnet), men tack för omtanken :-)

Du har en poäng i att man inte kan dra alla palestinier över en kam (inte Israeler heller, eller dem som argumentera för Israels existens, eller hur ;-) Men det är rent semantiskt svårt att föra en debatt där inte begrepp som 'Palestinier/na' förekommer. Det finns mycket ansvar och skuld att delas ut bland Palestinierna, men som du säger, det skulle bli ganska ojämnt fördelat. Men där finns ett utbrett ansvar också. Hatet odlas och underblåses i skolorna, ganska många stödjer tyst, passivt, och genom underlåtelser Hamas (mfl) och dessas aktiviteter (säkert bla pga okunskap och indoktrinering, men det rättfärdigar inget i sammanhanget). Det största ansvaret för den rådande situationen har dock Arafat, han manövrerade aktivt fram den situationen vi har idag. Den nya PA har (pga det) en oerhört svår sits att hantera, och är nästintill bakbunden till att kunna göra några större positiva reformer, och dess förmåga har ännu inte prövats. Det har funnits anledning till att vara både optimistisk resp. pessimistisk. Men ft ser jag en negativ utveckling. Jag tror att Sharons tanke med att ensidigt sas forcera en 'tvåtstats'lösning är ett (inrikes-)politiskt taktiskt smart drag. Även för den (mer insatta) internationella opinionen tror jag att den vägen kan vara konstruktiv.

Det är fullständigt orimligt att kräva att en stat skall tillhandahålla både el, vatten, marknadplats samt arbetsmöjligheter till en annan 'stat' pga av att den är rikare, om denna 'stat' samtidigt ägnar sig åt (nästan) rena krigshandlngar.

Palestinas problem under decennier nu har varit att man inte byggt upp sådant som kännetecknar ett fungerande samhälle, en civil sektor med näringsverksamhet, företag osv. Detta är först och främst Arafats 'förtjänst': Han har medvetet velat bibehålla 'sin' befolknings offerstatus, och använt det ofantliga bistånd han (och PA) har erhållit till annat.

Den dagen som Palestina och samhället där skulle utvärderas som vilken nation som helst, skulle det te sig som oerhört efterblivet, korrumperat, laglöst osv (ja, som det har varit). Men hittills har detta kunnat legitimeras/försvaras/förklaras (!?) med de speciella omständigheterna som rådde där. Med tydliga gränser förfaller detta (som jag anser sken-) argument, och det blir tydligt att där inte finns eller har funnits en fungerande ekonomi där. Och utan en sådan finns inget att bygga ett samhälle på.

De som menar (kräver?) att Israel skall se till att där finns samma levnadsvillkor/standard på andra sidan en gräns som för de egna medborgarna (ett land som dessutom nästan! är i krig med Israel) pratar i nattmössan. En sådan skyldighet exiterar inte, och de som framför dessa åsikter är antingen väldigt okunniga, eller ute efter att spela på de väldigt okunnigas känslosträngar.

Men tyvärr, jag ser inte att där finns något som kan förbättra situationen för 'Palestinierna' den närmaste tiden. Sådant skulle behöva initieras från styrande inom Palestina, och de som skulle vilja är få, och inte speciellt inflytelserika, och även om de hade mer inflytande skulle de ha en oerhörd uppförsbacke och oändliga interna konflikter framför sig!

Ungfär som som Arafat ville att det skulle vara mao ...

Anonym sa...

Ja, fan, det är nästan lika korkat som när judarna tvingade fram förintelsen genom att envisas med att vara en sjukdom i samhällskroppen, eller hur? Din måhända välmenta idioti är nästan lika motbjudande som Alexanders och A-Ks genuina rasism.
--------------------------------

Antar att du jobbade hårt på det där svaret.

Icke destå mindre är det jag säger relevant.

Om dom slutade med sina skitraketer och sina psykopasjälvmordsaktioner så skulle ingen ha några argument som räckte för att förhindra en Palestinsk nation.


Varför skriver du inte konsekvent med din signatur?

Känns det bättre att vara anonym när du idiotförklarar folk som inte delar din uppfattning.

Jag har alltid ansett att fascism är ett själstillstånd.Inte en politisk riktning.

Vad det innebär kan du ju fundera över.

Anonym sa...

Vakna Ali! Ta bort lite åsikter nu. Det är för många olika åsikter! Det är jobbigt!

Anonym sa...

Jonas

Du har rätt i att Arafat genom sitt bitvis sanslöst inkompetenta (eller kanske kallt beräknande) agerande i hög grad är ansvarigt för situationen. Men Arafat är död nu, och även fast det är fortsatt viktigt att diskutera vad som har bidragit till att situationen är som den är måste ju ändå huvudfrågeställningen vara vad som ska ske för att situationen ska kunna stabiliseras?

Och visst har du rätt i att Israel egentligen inte har några skyldigheter att få upp den Palestinska levnadsstandarden till sin egen väldigt höga nivå, men samtidigt är det svårt att komma ifrån att den politik som Israel för gör ekonomisk tillväxti de palestinska områdena näst intill omöjligt. Allvarligt talat hur många företag skulle till exempel vilja öppna en fabrik och anställa en massa människor i ett Palestinsk område när det inte alls är säkert på att dels de anställda överhuvudtaget kan ta sig till jobbet på mornarna eller dels att nödvändiga leveranser till och från industrin ska kunna skötas?

Som jag ser det är området inne i en ond cirkel. Den israeliska muren och de israeliska avspärrningarna attackerar symptomen men inte sjukdomen, de minskar terroratentaten men eliminerar inte på något sätt anledningen till varför så många mäniskor vill spränga sig själva i luften (och den anledningen tror jag inte är så mycket ideologi utan ren desperation, en tom mage kan inte tänka klart om du förstår vad jag menar).

Jonas N sa...

Mattias,

du beskriver de negativa effekterna som konflikter tenderar att ha på näringsverksamhet. Helt riktigt!

Jag vet inte ens hur regelverket för företagsbildning ser ut i Palestina men jag vet att att en alldeles för stor del av eknomin går genom PA, dvs att tillståndsgivning, kontrakt osv bygger på kontakter snarare än sund ekonomi.

Nu är det ju trots allt så att där finns ett ganska påtagligt handelsutbyte länderna emellan, alltså att palestinier får arbeta i Israel och även sälja produktionen där. Men visst, denna handel försvåras oerhört av det ständigt överhängande terrorhotet.

Men jag håller inte med dig. Barriären försvårar handel, men den hindrare den inte helt och hållet. Sjukdomen är avsaknaden av civilsamhälle och fungerande ekonomi och marknad inom Palestina. Och jag tror att avskärmningen (demarkeringen mellan områdena) kan påskynda insikten om att det är där det fattas.

Sen är det inte så (som du beskriver) självmordsbombare rekryteras. Det sker genom medveten indoktrinering riktad mot unga påverkbara jag-svaga individer. Det finns Hjärna bakom all denna terror, men det är inte hjärnorna som spränger sig själva!

Desperationen (som du kallar det) underlättar säkert rekryteringen, men jag hävdar bestämt att denna INTE är den primära orsaken till terrorn!

Anonym sa...

Palestinierna på Västbanken och Gaza har nu varit ockuperade i nästan 40 år, närmare 70% av palestinierna är födda och uppväxta under ockupation.


Om dom slutade med sina skitraketer och sina psykopasjälvmordsaktioner så skulle ingen ha några argument som räckte för att förhindra en Palestinsk nation.

Du tror att det är det som är orsaken, att palestinierna inte varit snälla nog, till nästan 40 år av ockupation och sönderhackande och bosättande av Västbanken så att någon Palestinsk stat för länge sedan upphört att vara ett realistiskt alternativ.

Vem som helst som öppnar ögonen kan väl se vad som pågår.

Man behöver inte tycka om eller vara för Sionisternas projekt men man kan i någon mening förstå det, i sig varken ondare eller godare än mycket annat som människor under historiens lopp haft för sig. Vad man har svårare att förstå är den förljugna Europeiska inställningen där man har närmast gjort industri av fredsplaner mm som inte kommer att hända. Ibland kan man fråga sig om Europa är så mycket annorlunda än det var i början av förra seklet. Då var den sk jude frågan ett aktuellt ämne över hela Europa, då när man levde i föreställningen att geografin skulle vara snyggt och prydligt uppdelad med mer eller mindre påhittade folkstammar med konstruerade nationalkaraktärer levde lyckliga inom var sina små inhägnader.

Trots nazisterna hade européerna kvar sin sk judefråga även efter kriget och visst fick den en bra lösning.


”som istället för att absorbera dom i sinna egna glesbefolkade länder valde att hålla dem i tältläger”

Varför inte Europa?
Det var ju trots allt Europa som med sina koloniala besittningar i mellanöstern efter det första oljekriget för kontroll av det nya drivmedlet för imperiets flotta gjorde det slutgiltigt möjligt för sionisterna att etablera en nation där de gjorde.


”Ett land utan folk till ett folk utan land” löd en gång den sionistiska parollen när staten Israel upprättades

Det var naturligtvis alldeles sant och riktigt då, sen dessa har definitionen på vad som är folk ändrats, inte minst av de som inte var folk då.


Vänstern i form av brittiska Labourpartiet var för i partiprogrammet 1944 tyckte man att "Arabs be encouraged to move out” från Palestina. Så tyckte även humanisten Bertrand Russel.

Zionism after all is merely the attempt by the European Jew to build his national life on the soil of Palestine in much the same way as the American settler developed the West. So the American will give the Jewish settler in Palestine the benefit of the doubt, and regard the Arab as the aboriginal who must go down before the march of progress.
Labour MP, Richard Crossman I mitten av 1940-talet.



Glömska är för en Europé en alldeles förträfflig egenskap. Förmågan att skämmas finns inte. Sanningen finns inte heller och om den finns bör vi inte leta efter den i den fasta europeiska historiebyggnaden.”
Stig Claesson - Det Lyckliga Europa

Anonym sa...

"Om dom slutade med sina skitraketer och sina psykopasjälvmordsaktioner så skulle ingen ha några argument som räckte för att förhindra en Palestinsk nation."

För det är ju argumenten som förhindrar Palestinas befriande. Right. Var det reella argument som satte igång förintelsen också? Allvarligt talat, försök växa upp någon gång.

Anonym sa...

Förbättrar raketer o självmordsbombare palestiniernas sits vid förhandlingsbord?
Skapar raketer och självmordsbombare fred?
Skapar raketer och självmordsbombare bra PR i världsmedia för Palestinierna? (Ja...i vissa idioters ögon)

Väx upp som sagt.

Anonym sa...

Det blir aldrig någon fred. Aldrig. Israels militära övermakt borde ha gjort saken biff för länge sedan men icke. En tvåstatslösning och avveckling av varendaste bosättning löser ingenting. Den fascistoida muren är värdelös. Likaså greppet med riktade mord, riva hus och förstöra odlingar. Kärnvapenarsenalen..värdelös. Folkmord i större skala kunde fungera, till sista man s.a.s , men det är ju inte aktuellt.
Israels rätt att existera angår inte andra än Palestinierna. Inte USA, EU, eller arabförbundet. Palestina erövrades av Judarna med terror och varför så konstigt att Palestinierna tillämpar det? En vacker tanke om de helt enkelt bara gav upp. Ok, det är ert varsågoda..Men v-a-r har det någonsin fungerat? Omvärlden har ritat om kartor och skissat på avtal bra länge nu och lär så göra framledes. Men människan är bara människa oavsett ras och religion. När brottslingar inte lagförs lurar hämnd och vendetta bakom hörnet. Merparten av Palestinierna ligger på rygg i skiten, andra vägrar kapitulation och spränger sig hellre i smulor. Patrioter för vissa, Kamikaze, ondskefulla mördare hos andra, kalla dem vad ni vill. Förbannade människor slåss med det finns till hands, snyggt eller osnyggt. Slutet finns inte ens i horisonten.

Tobias sa...

Bra inlägg Ali. Tragiskt lite debatt kring det faktum att Israel "överger" en ockupation i ett område; för att senare ersätta ockupationen med att radera liv och anständighet genom bomber. Att det finns de som med tafatta argument försöker rättfärdiga detta beteende är anmärkningsvärt. Vårt samhälle är tyvärr inte mer upplyst än vad som visas i kommentarerna i din gästbok. Sorgligt.

Anonym sa...

Vad tycker Tobias om palestiniernas konstanta raketbeskjutning då? Vad göra åt den saken?

Ja! Såklart! Den kommer ju gå över lite snyggt bara Israel gör något fint. Nog är det så du tänker? Med automatik bollas ALLT över till att bli Israels ansvar.

Anonym sa...

För det är ju argumenten som förhindrar Palestinas befriande. Right. Var det reella argument som satte igång förintelsen också? Allvarligt talat, försök växa upp någon gång.
--------------------------

Det finns en kritisk punkt mellan höger och vänster.

Där kan man befina sig.

Eller så kan man välja att inte göra det.

Anonym sa...

En vacker tanke om de helt enkelt bara gav upp.



--------------------------------

Vem säger att dom ska ge upp?
Är det nån som har sagt det?
Det enda jag säger är att dom ska använda metoder som fungerar istället för infantila ryggradsreaktioner som endast tjänar till att öka repressionen.
Den nuvarande Palestinska regringen har fattat det, synd att palestineiernas "allra bästa kompisar" i Västerhaninge,Jordbro och på St Eriksgatan inte fattat nånting alls av dom 60 år som gått.
Längre och längre in i skiten.Hela tiden ges argument för att bygga högre och högre murar.

Sydafrika är ett exempel på vad som händer när det är UPPENBART att det rådande förhållandena är fel.

I detta fall KAN INTE rättvisa skapas med våld därför att det är fysiskt omöjligt.

Vad är då alternativet?

Det kanske ni har koll på...från Jordbro..Flen...och...Bondegatan.
Det finns nåt som heter realpolitik hur tråkigt och oglamouröst det än skulle göra era feberdrömmar som tar näring i den palsestinska deperationen.
Den är den enda lösningen och den innebär INTE att ge upp.

Anonym sa...

Cita
'

Du tror att det är det som är orsaken, att palestinierna inte varit snälla nog, till nästan 40 år av ockupation och sönderhackande och bosättande av Västbanken så att någon Palestinsk stat för länge sedan upphört att vara ett realistiskt alternativ.
----------------------------------


Står det så?

Kan du vara snäll att påvisa att jag säger så?

Vill du också vara snäll att tala om för mig hur leksaksraketerna ska lösa detta samt hur stora framstegen mot en Palestinsk stat varit dom senaste 60 åren med dessa raketers hjälp.


Tackar på förhand.

Anonym sa...

Jag tycker det är både roligt och skrämmande att läsa kommentarerna här. Skrämmande därför att de som tror sig försvara palestinierna är så total - TOTALT - okunniga om konflikten, och roligt, därför att dessa personer verkligen tror att palestinierna tycker om dem.

Wake up and smell the coffee!

Palestinierna asgarvar åt er!

Raketattackerna mot Israel från Gaza, efter Israels reträtt visar exakt vad saken handlar om: det finns ingenting som Israel kan göra politiskt som kommer att stoppa terrorismen. Tror ni verkligen att palestinierna bryr sig var gränsen går?! Tror ni att någon palestinier (förutom den som bor just där) bryr sig om gränsen går vid "Gröna Linjen" eller 200 meter längre in?! Tror ni att de bryr sig om det finns israeliska vägspärrar, eller om de istället kontrolleras i palestinska vägspärrar (som det finns hundratals av)?!

Please! Detta är inte en konflikt om "ockupation" som naiva kommunister i Väst tror! Ockupationen hade aldrig behövts om det inte hade varit för arabernas krig 1967 och för deras ovilja att sluta fred efter att de förlorade sitt utplåningskrig! Ockupationen hade kunnat försvinna upprepade gånger under de följande åren om palestinierna hade velat! Tror ni att palestinierna på riktigt tycker att det är värre att en israelisk stridsvagn står posterad i utkanten av en stad för att stoppa terrorister, än att det dagligen springer omkring tiotusentals palestinska terrorister och ligister som skjuter i luften på gatorna, mördar oliktänkande och stormar palestinska regeringsbyggnader?!

Detta har ALDRIG varit en konflikt om ockupation, eftersom ockupationen kom EFTER alla arabiska krig och terrorattacker (1967). Inte före. Alltså är grundorsaken någon annan. Men det är svårt att förstå för blåögda västerlänningar som bär på ett komplex kallat "den vite mannens börda" och som tror att hela världens konflikter beror på västerländsk kolonialism (trots att avkolonialiseringen sedan länge är avslutad).

Kolonialmakterna besutade på 1920-talet att ge araberna självständighet, precis som det beslutade att ge judarna självständighet i en del av deras historiska hemland, och många andra folk, såsom hinduerna och muslimerna på den indiska halvön, där Indien och Väst/Öst-Pakistan bildades 1947 ur det brittiska Indien. Israel bildades inte alls med terror och våld, utan genom förhandlingar. Problemet var att araberna valde att kväva självständighetsrörelsen (sionismen) med våld.

Den enda skillnaden var att araberna motsatte sig självständighet för judarna. Trots att judarna 1947 var i majoritet i de områden som FN tilldelade den judiska staten. That's it!

Därefter startade arabiska krig och terrorn intensifierades. Inte förrän araberna startade ett andra krig som Israel vann, startade ockupationen, som egentligen bara skulle vara i någon månad till araberna slöt fred. Men de vägrade.

Konflikten med Israel handlar om det som motiverar varje konflikt med muslimer. Självständigheten för judarna innebar en förolämpning mot Islam, som säger att all mark som någonsin ockuperats av muslimer är islamisk mark.

Muslimer förväntas ligga i krig med de otrogna tills islam har vunnit. Att acceptera Israel, ens på 1 cm2 skulle vara "haram", dvs en synd eller skam. Därav utplåningskrigen och terrorn.

Att detta våld sedan orsakat mest plåga för muslimerna själva är helt irrelevant (för dem) och förvirrande för kristna västerlänningar. De senare utgår ifrån att de måste ha utsatts för en oförrätt.

Muslimerna är beredda att kämpa tills denna förolämpning mot islam är borta. Det har ingenting med gränser, barriärer eller ockupation att göra (som ju är KONSEKVENSER av deras eget medvetna våld). Varför tror ni att inte en enda kristen palestinier har genomfört ett terrordåd?!

Kriget mot terrorn är egentligen ett krig mot radikal islam (islamism). Terrorn som de använder är bara en metod. Det är ideologin som måste bekämpas, som går ut på att islam ska ha ett herrevälde över andra människor och folk, och att hela världen (men först Mellanöstern) ska islamiseras. Åtminstone ska minoriteterna kuvas in i ett diskriminerande "dhimmi-system" under muslimsk överhöghet. HELA Israel ska bort så småningom, hoppas dessa fanatiker. Ahmadinejad i Iran illustrerar detta öppet. Han har inget att förlora. Palestiniernas sympatier hos vänstern skulle dock (kanske) riskera att försvinna om de öppet gick ut med sina ambitioner.

Det finns dock på den muslimska sidan människor som föredrar fred. Dessa personer måste få stöd. Och det stödet ges inte genom att ge efter för de mest fanatiska islamisterna och islamofascisterna.

Det judiska folket har all rätt till självständighet i området. Araberna har rätt till en ny 22:a stat bredvid Israel, OM de är beredda att leva i fred. Inte annars.

Sen kan nynazister, judehatare, islamister och obildade kommunister (ett tårta-på-tårta-uttryck) säga vad de vill här. De förändrar inte verkligheten.

Anonym sa...

Palestinierna skulle aldrig godta era kommunistiska ideal. Inte ens idealen om jämställdhet mellan könen, om möjligheten att själv välja sin partner, att dansa med tjejer, att leva homosexuellt, att röta på den man vill (även utan pappas medtycke), att konvertera till en annan religion (bestraffat med döden) att helt enkelt leva ett normalt liv.

Ingenting av era ideal delas av de islamistiska fanatikerna som eldar på konflikten, och inte heller av merparten av den palestinska befolkningen.

Tror ni att era kommunistiska idéer skulle få gehör i de palestinska områdena? Tänk om! Det närmaste Mellanöstern har ett riktigt kommunistparti finns i Israel och nu i Irak.

Ni som dagligen uttrycker era åsikter på internet, och kritiserar politiker och statstjänstemän: tror ni att detta är acceptabelt i de palestinska områdena? En journalist som skriver något opassande kan antingen räkna med en rättegång av regimen, eller med att vederbörandes bröder och kompisar tar sig hem till dig på natten för att lära dig en läxa - nämligen att inte "förolämpa" deras släkting.

Tror ni att era samhällsideal kulle få det minsta gehör? Tänk om. Palestinierna föraktar allt vad ni står för, och använder er endast så länge ni kan göra nytta i kampen för att krossa Israel. Sedan kastas ni och era idéer om demokrati, rättvisa, jämlikhet och religionsfrihet ut som en gammal trasa.

Ni är nyttiga idioter. Varken mer eller mindre. Tro inget annat, och glöm aldrig det!

Anonym sa...

Oskar said...

Jag tycker det är både roligt och skrämmande att läsa kommentarerna här. Skrämmande därför att de som tror sig försvara sionistfascisterna är så total - TOTALT - okunniga om konflikten, och roligt, därför att dessa personer verkligen tror att sionisterna tycker om dem.

Wake up and smell the coffee!

"israelerna" asgarvar åt er!

Raketattackerna mot Palestina från "israel" visar exakt vad saken handlar om: det finns ingenting som Världen kan göra politiskt som kommer att stoppa den sionistiska fascismen . Tror ni verkligen att sionisterna bryr sig var gränsen går?! Tror ni att någon "israel" tror på människovärde hos andra än de själva, dessa "utvalda" massmördare.


Please! (och detta är intressant sionister som hetsar i medierna använder alltid engelska uttryck och amerikansk slang)
Detta är inte en konflikt om "ockupation" som naiva kommunister i Väst tror! Ockupationen hade aldrig behövts om det inte hade varit för den sionistiska apartheidstatens bildande 1967 och för sionisternas ovilja att sluta fred efter att de med västmakternas hjälp vann krigen de själva startat freden hade kunnat vinnas upprepade gånger under de följande åren om västmakterna och sionisterna hade velat! Tror ni att "israelerna" på riktigt tycker att det är värre att en palestinsk stenkastare står posterad i utkanten av en stad för att stoppa fundamentalistiska sionistgalningar från Brooklyn, än att det dagligen springer omkring tiotusentals "israeliska" terrorister och ligister som skjuter ihjäl människor på gatorna, mördar oliktänkande och stormar palestinska regeringsbyggnader?!
LLALALALAALAlalalalalalallalalalalalalalal Men det är svårt att förstå för sionistiska galningar som bär på ett komplex kallat "storhetsvansinne" och som tror att hela mellanöstern tillhör dem eftersom en motbjudande mordisk varelse i gamla testamentet säger så?

Kolonialmakterna besutade efter påtryckningar från mäktiga judiska intressen och sionistiska terrorister 1948 att upprätta en sionistisk fasciststat i mellanöstern för att kunna utöva total kontroll över människor och naturtillgångarThat's it! (pratar du zwahili också?)

Därefter startade sionistiska erövringskrig med GT som mall och krig mot ickejudar intensifierades.

Detta krig fortsätter nu med att USA för "israels" gammaltestamentliga erövringskrig tack vare att 90% av krigshökar politiker medier ekonomi och lobbyindustri i USA betår av sionister, mestadels av judisk börd och med "israeliskt" medborgarskap men även ultrahöger-kristna sionister och korsfarare.

Konflikten med Araber handlar om det som motiverar varje konflikt med muslimer. sionisternas ockupation innebar en förolämpning mot inte bara arabien och Islam utan även mot det mänskliga förnuftet.
sionister förväntas ligga i krig med ickesionister i all oänlighet, eller till de mot all förmodan lyckats ockupera det den motbjudande massmördaren i GT lovade dem.

Att detta våld sedan orsakat mest plåga för judarna själva är helt irrelevant för de sionistiska krafterna och deras NWO-agenda för dessa galningar är helt okänsliga för det lidande de orsakar vanliga ickesionistiska människor av judisk börd.


Kriget mot terrorn eller new world order är egentligen ett krig mot alla oliktänkande kulturer än den sionistiska/anglo-amerikanska. Terrorn som USA/€U/Israel använder är bara en metod. Det är oliktänkande som måste bekämpas, som går ut på att västmakterna i symbios med sionisterna ska ha ett herrevälde över andra människor och folk, och att hela världen först Mellanöstern) ska "globaliseras" (privatiseras och likriktas under Telaviv wallstreet och washington)Åtminstone ska minoriteterna kuvas in i en diskriminerande nyliberalism . Hela världen skall likriktas under den nyliberala globaliseringen så småningom, hoppas dessa fanatiker. Massmördaren och krigsförbrytaren Sharon i "israel" illustrerar detta öppet. Han har inget att förlora.
Den dag israel upphör med totalitär våldsapparat apartheid och massmord, finns heller inget stöd för en sådan fascistisk stat


Det finns också en hel del judiska ickesionistersom föredrar fred. Dessa personer måste få stöd. Och det stödet ges inte genom att ge efter för de mest fanatiska sionistfascisterna

Amerikanska indianer har större rätt att få tillbaka sina land och kompensation för 200 års förintelsekrig och förnedring mot dem än Sionister att ockupera mellanöstern och vars juridiska rätt de hänvisar till rasistiska texter i gamla testamentet

Anonym sa...

Haagkonventionen ger Israel all rätt i världen att ockupera de områden som används för beskjutning av Israels territorium. Om Israel bedömer det nödvändigt kan de under Haagkonventionen utan att konsultera andra återockupera hela Gaza om araberna inte upphör med beskjutningen. Detta är för övrigt förmodligen vad terroristerna vill. De senaste 50 åren har araborganisationerna konsekvent avvisat alla försök till fred.

Varför skall Israel inte kunna försvara sig mot beskjutning av dess civilbefolkning med artilleriraketer? Denna rätt kommer automatiskt från att judar har samma rätt att leva som andra. Det är tragiskt att Du inte delar denna självklarhet.

Anonym sa...

alla vet också att polen startade andra världskriget. tyskarna försökte försvara sig mot aggressiva slaver som bara ville jävlas. särskilt sen när de började med terrorism mot de hederliga blonda pojkarna som bara gjorde sitt jobb och ville fixa lite ordning och reda i chaoset.

motherfuckers.

Anonym sa...

Jag tycker det finns en stor skillnad på "höger-" och "vänster-" bloggar i Sverige.

Här är de främsta skillnaderna:

1) På de liberala bloggarna tillåts alla att framföra sina åsikter under ansvar. Endast sådana som bryter mot lagen tas bort.

2) De som kommenterar på liberala bloggar kommer oftast med balanserade och framförallt förnuftiga argument. Även om man inte håller med i allt, så finns det fullt med referenser till seriösa källor osv. Argumentationen präglas av försök till ärlighet och balans.

3) De som kommenterar på liberala bloggar är insatta i det de skriver. Det är en helt annan nivå bland kommentarerna på liberala bloggar, om man jämför med vänsterbloggar.

4) På vänsterbloggar som denna så slås man främst av mängden antisemiter och rasistiska länkar. Samhällets värsta hatare och psykstörda verkar ha fritt spelrum.

5) På vänsterbloggare tas inte olagliga kommentarer bort. Kriteriet är att kommentaren ska representera en åsikt som inte bloggägaren gillar för att den ska tas bort.

6) Nivån på kommentarerna på vänsterbloggare är ofta helt bedrövlig. Det handlar om att "byta ut ord" i andras kommentarer, länka till rasister och att komma med helt sjuka åsikter och påståenden. Inte sällan uppenbara lögner. Medan liberla kommentatorer gärna rättar varandras fel, så kan vänsterkommentatorerna vara säkra på att ingen liksinnad kommer att kritisera honom, även om han skulle länka till Förintelse-förnekare eller Ku Klux Klan som stöd för sina åsikter.

7) På vänsterbloggarna präglas kommentarerna av en genuin ignorans. Det är ytterst sällan man kan hitta en kommentar där det framgår att personen faktiskt vet vad han talar om (oavsett om man håller med honom eller inte).

8) Kommentarerna på vänsterbloggare innehåller nästan alltid personangrepp eller attacker mot budbäraren istället för budskapet. Oftast är attackerna helt ogrundade i källor, och nästan alltid oförmögna att vederlägga motståndarens källhänvisningar.

9) På vänsterbloggarna betyder inte tidigare överbevisade uppgifter något alls. En motbevisad lögn kan återanvändas igen, ca. 10 minuter senare utan att någon annan vänsterkommentator känner skam nog att rätta vederbörande.

10) På vänsterbloggarnas kommentarer bedöms åsikter endast efter vem det är som presenterat den. Aldrig efter huruvida den faktiskt kan stämma eller inte. Således blir det viktigt att ständigt vråla om "myliberaler", "sionister" och "Bush-regimen". Vänsterkommentatorer tror på allvar att sådan "argumentation" kan övertyga andra.

Anonym sa...

"2) De som kommenterar på liberala bloggar kommer oftast med balanserade och framförallt förnuftiga argument. "

jo det där stämmer ganska bra. De som skriver här är ju framför allt galna högermuppar. på liberala blogger skriver ibland vänsterfolk.

/j

Anonym sa...

HAHAHAHA

1) På de liberala bloggarna tillåts alla att framföra sina åsikter under ansvar.

Bara början är ju underbar. Norberg? Erixon? Roland PM?

HOHOHOHO

Ali Esbati sa...

11) Många av dem som skriver här hade kunnat vara roliga som ironiker. Nu är de istället sorglustiga att betrakta.

Anonym sa...

"på liberala blogger skriver ibland vänsterfolk."

Det har du faktiskt rätt i till viss del. Jag ska erkänna att det är bland kommentarerna på liberala bloggare som jag har lärt mig att uppskatta några av de sansade vänsterkommentatorerna. Atmosfären och debattläget ligger på en högre nivå på liberala bloggar, så att även vissa vänstertyckare faktiskt får chansen att lägga fram sina perspektiv på ett mer förnuftigt sätt. Sådan debattkvalitet existerar överhuvudtaget inte på vänsterbloggarna, och det är till nackdel inte minst för vänstern själv. Titta i kommentarerna här ovan som en jämförelse.

"Norberg? Erixon? Roland PM?"

Du har rätt i att vissa bloggar, även inom vänstern, inte tillåter kommentarer alls. Efterom jag endast diskuterar debattnivån bland kommentarerna så säger det sig själv att min jämförelse endast gäller de bloggar som tillåter kommentarer.

"Många av dem som skriver här hade kunnat vara roliga som ironiker."

Ja, men nu är saken den att det mestadels är en urusel nivå här. Eller opponerar du mot det jag säger? Är det någon punkt som inte stämmer in på bl.a. din egen blogg?

Självklart är det inte så att alla liberaler är bättre. Men det går inte att förneka att alla får chansen att presentera ett argument. Den som bäst lycka grunda argumentet i fakta "vinner". I ett sådant mer högtstående debattklimat vinner det bästa arguementet oavsett vem det är som lägger fram det (även en vänsterkommentator kan "vinna", och då erkänns det av de liberala debattörerna). På vänsterbloggarna är det det mest motbjudande, högljudda och mest lögnaktigt återupprepade psykvrålet som får sista ordet. De övriga argumenten raderas bort eller ignoreras, trots källhänvisningar (som aldrig motbevisas).

Anonym sa...

Esbati: "11) Många av dem som skriver här hade kunnat vara roliga som ironiker. Nu är de istället sorglustiga att betrakta."

En bättre illustration till den låga nivån är svår att hitta.

Anonym sa...

Kommentarerna på denna blogg kan lätt göra den sansade läsaren dyster och nedstämd.

Ett litet antal troligtvis lätt psykiskt störda högerextremister använder kommentarfunktionen här för att spy ut sitt hat mot i första hand araber och muslimer och i andra hand varje idé om ökad jämlikhet människor emellan.

Det är inte särskillt kul att läsa sådant. Man mår inte direkt bra av att få en inblick i tankevärlden hos dem som förespråkar tortyr och massmord på araber.

Men vad man alltid bör komma ihåg när man läser denna blogg är att den stora majoriteten läsare är normala hyggliga vänstermänniskor som läser denna blogg för att skaffa sig en bättre koll på det politiska skeendet.

De kommentarskrivande högerextremisterna tar upp mycket plats. Men de är en liten minoritet. De flesta normala människor är inte anhängare av Israels massmord, terror och etniska rensning. Det bör man alltid komma ihåg för att inte bli allt för nedslagen av att läsa kommentarerna här.

Anonym sa...

Ännu en vänsterkommentator som kommer med ogrundade anklagelser om högerns vilja att massmörda araber (trots att kommentarerna är packade med Förintelse-förnekelser och uppmaningar att krossa Israel). De flesta svenskar är emot palestinsk terror och stödjer Israels rätt att existera och försvara sig.

En bra illustration av lögnerna på vänsterbloggarna.

Nåväl, här är en guide i uppförande på nätet.

Anonym sa...

Aliii!!!
Varför tillåter du fascistpatienterna på ditt forum? Är det inte rättspsykiatriska klinikerna LUF/MUF som borde ta hand om dem?

Ditt ok kan bli för tungt. Bry dig inte om empatilösa högerperveterade provokatörer som verkar mest arbetslösa och meningslösa. Låt dem förljuga ihjäl sig själva på något annat forum.

/ Vän

Anonym sa...

Hursomhelst ligger Ali på en 2:a plats på (kategori politik) med 3661 unika besökare senaste veckan (11 plats totalt). Strax efter Jinges (3766) vänsterfoto och med LOs Val2006 på 3:e plats.

Kan det vara så att vänsterns succéer i svenskt politiskt bloggande beror på att vänsterbloggarna är så populära hos högertomtarna. :-)

Anonym sa...

"Nåväl, här är en guide i uppförande på nätet"

Va?! Vem har lagt vantarna på min debatt-handbok?

Anonym sa...

Aliii!!!
Varför tillåter du fascistpatienterna på ditt forum?
Bry dig inte om empatilösa högerperveterade provokatörer som verkar mest arbetslösa och meningslösa.


---------------------------------

Som sagt...fascism är ett själsligt tillstånd som inte är avhängigt höger eller vänster.

Somliga lider av det andra inte.

Du gör det uppenbarligen.
Det står helt klart.

Arbetslösa......Ibland tror man att man drömmer...

Empati?
Empati är inte en jävla formel.
Fattar du?

Jonas N sa...

Några riktigt bra beskrivningar vad den generella tendensen har här kommit nyligen (anonymt), och nästan genast bekräftelser på denna övergripande observation.

Anonym sa...

Oavsett vad jag tycker om Alis åsikter i stort och smått så är hans blog en av landets absolut bästa, så enkelt är det och det är nog ett påstående som även många högergrabbar kan instämma i. Annars skulle så mycket mäniskor aldrig hänga här och skriva massa komentarer.

Simon

Sluta se världen i svartvitt och placera in folk i fack. Vänstern i det här landet är (tyvärr) på många sätt inte bättre än tokhögern i exempelvis USA, typ "antingen är du med oss eller mot oss". Tycker man att läget i mellanöstern är så okomplicerat att det går att helt hundraprocentigt ta ensidig ställning för någon utav parterna i konflikten, ja då har man nog inte läst sin historia speciellt väl. Och då menar jag inte den historia som lärs ut på exempelvis Ung Vänsters studiecirklar (eller något annat politiskt förbund för den delen), utan den i alla fall något mera nyanserade som lärs ut på exempelvis landets universitet och högskolor.

Anonym sa...

"...utan den i alla fall något mera nyanserade som lärs ut på exempelvis landets universitet och högskolor."

Ironi? ;-)

Anonym sa...

Bra talat, Mattias och Behemot.

Anonym sa...

Simon

Vilka erfarenheter har du själv av historieundervisningen på högskolan? själv har jag läst både ekonomisk historia och "vanlig" historia. Och visst är den betydligt mera nyanserad än vad som erbjuds inom till exempel Ung Vänster (där jag själv hade nöjet att besöka studiecirklar och divers kurser som tog upp historia). Bara en sådan sak som att den mera klassiska historiematerialismen definierad av Marx och Engels anses vara helt självklar inom dessa sammankomster!

På universitetet får man visserligen lära sig det mesta nyttiga om materialismen (P. Andersson, E. Hobbsbawn m.m fanns även med i kurslistorna) men även strukuralism, idealism och andra synsätt tas upp i kurslistorna och diskuteras på seminarier. Jag hade även nöjet att få lyssna på föreläsningar av ganska radikala människor som till exempel Åsa Linderborg, som även de ventilerades och diskuterades liksom andra mera högerinriktade föreläsare. Ingen stod emotsagd, allt kunde diskuteras (åtminstone där jag pluggade). Tycker du inte att det pekar på en sundare förhållande till hur historien ska tolkas och förklaras?

Anonym sa...

Kuriosa: Åsa Linderborg har även hållit föredrag på Timbro.

Ett bevis för öppenhet för andra perspektiv. Tanken om att det bästa argumentet vinner.

Antagligen nådde hennes idéer inte särskilt högt...

Anonym sa...

För att överhuvudtaget kunna diskutera folkmordet i Palestina och den ieologi som ligger bakom måste man först reda ut begreppen.

Den som har ordet har makten.

Den/de sionistfascistiska debattörerna ovan som stormar varje forum där saken diskuteras kallar alltid sina offer och meningsmotståndare för "anti-semiter" eller "nazister" med hänvisning till förintelseindustrins tolkning av skeendena i Tyskland och judars eviga odiskutabla offerstatus all evighet.

Meningsmotståndaren förväntas känna skam och meningsutbytet därmed avslutat.(det är lika lätt att tvätta bort den beskyllningen som beskyllning av incest)

Men vad de flesta av oss mycket väl vet är att judar bara utgör en bråkdel av de semitiska folkslagen och det som diskuteras aldrig är relaterat till den judiska identiteten. Faktum är att hela begreppet är ett rasistiskt Europeiskt påfund Utan det är den fascistiska och parasiterande gren av judendomen som kallas sionism som är av vikt här.

Eftersom överväldigande majoriteten "semiter" är av annat slag än Judar så faller hela begreppet som ett uttryck för just judar, men är väldigt effektivt som vapen i händerna på gruppen judiska fascister, dvssionister.

De flesta sionister är judar men alla judar är inte sionister, inte heller 99,9% av övriga folkslag i regionen är sionister. Lika klart som attingen vettig människa skulle komma på tanken att kalla alla tyskar för nazister

Därför är det rätta begreppet gällandes kritik av massmordspolitiken och apartheidsystemet i mellanöstern att vara ANTI-SIONIST och ingenting annat.

Jag kallar mig anti-sionist enligt samma logik som jag är anti-nazist och anti-Al-Quaeda, jag hyser liksom de flesta normala människor med förmåga till empati största omtanke med offren till västmakternas och Israels rasistiska aggressionskrig och är därför helhjärtat mot den vansinniga avgrundsideoligi som ligger bakom.





Ingen vettig människa skulle kalla alla tyskar för nazister

Anonym sa...

Efter dagens palestinska terrorattack i vilken två palestinier (varav en var terroristens kumpan) och en israel dödades, sade palestiniernas vice-premiärminister följande:

Deputy Palestinian Prime Minister Nabil Shaath condemned the bombing and said it was a particular tragedy that Palestinians had been killed. "We want such operations stopped," he said.

Källa: Reuters

Anonym sa...

Citat

med hänvisning till förintelseindustrins tolkning
----------------------------------
Skulle du kunna utveckla just det där........lite till.
Hävdar du att det finns en ...industri...som säljer en ...bild av förintelsen?

Eller vad exakt menar du?

Anonym sa...

"Framför allt så outsägligt jävla korkat när det de facto är så att palestinierna skulle kunna knäcka den situation dom är i utan några som helst problem genom att inte skjuta hemma gjorda skitraketer till ingen nytta alls."

Va? Tror du på kollektiva bestraffningar? Med tanke på vad konflikten ifråga handlar om, dvs ett folk som berövats sitt land och utsatts för ockupation och krigföring av en militärt överlägsen fiende är det tyvärr inte svårt att förstå förekomsten av fanatiker. Om Israelerna hade varit det de tror sig vara, dvs guds utvalda folk, så hade de förstått att vägen till fred och samexistens går via en utsträckt hand, inte en järnnäve i skrevet. Hur var det nu det där med att "vända andra kinden till"? Fast det kanske är en del av Bibeln som inte står så högt i kurs där nere, hellre gamla testamentet och "öga för öga tand för tand"?

"På vänsterbloggarna präglas kommentarerna av en genuin ignorans. Det är ytterst sällan man kan hitta en kommentar där det framgår att personen faktiskt vet vad han talar om (oavsett om man håller med honom eller inte)."

Haha, så sant så sant. Om bara dagishögern kunde ströva tillbaks till sina egna jaktmarker så orkade man kanske läsa igenom de kvarstående intressanta och nyanserade kommentarerna.

Anonym sa...

Citat


Va? Tror du på kollektiva bestraffningar?
------------------------------


Anser du att det är en bra metod att skapa en Palestinsk stat att skjuta raketer mot Israel?

Det är det min post handlar om.

Inget annat.
Varför skriver du om innebörden av vad jag säger?







Citat

Om bara dagishögern kunde ströva tillbaks till sina egna jaktmarker så orkade man kanske läsa igenom de kvarstående intressanta och nyanserade kommentarerna.
-----------------------------------

Du menar att det är bättre för vänstern att idissla i fred utan störningar utifrån?
Menar du också att dagishögern är ett relevant politiskt argument?

Jag har förstått att företrädare för det parti jag röstat på i 30 år anser det korrekt att definiera vem som helst..hur som helst...som fascister.

Frågan är nu..hur representativa är dom som skriver här för vänsterpartiet.

Det kommer jag att ha koll på fram till valet för så korkad är jag inte att jag kommer att rösta på ett sånt parti.
Jag kommer att rösta på det vänsterparti som ägnar tiden åt konstruktiv debatt utan skitslängande.

Jag kan rimligtvis inte bli förbannad på högerfolk som passerar gränser när samma gränser kontinuerligt passeras utan att blinka av vänsterföreträdare som är i avsaknad av disciplin och moral.


Om du eller nån annan anser denna post vara en eftergift till högern eller liknande skiter jag högaktningsfullt i.
Det är ni som målar "fascist" i trynet på var och varannan människa som har en del att fundera över....och en del historia att läsa.

Anonym sa...

Behemot, orkade du överhuvudtaget läsa längre än till första meningen i mitt svar? Tycker du på allvar att det faktum att en förkrossande minoritet av ett ockuperat folk hemfaller åt galenskaper som raketavlossningar och självmordsbombningar på något sätt motiverar eller ursäktar repression mot alla palestinier? Isåfall har vi nog inget att tala om.

Och jag tycker nog att dagis-högern är ett högst relevant begrepp speciellt på Alis blogg. Själv brukar jag skumma förbi de allra flesta kommentarerna, ingen mening att skita ner skorna som nån så klokt påpekade.

Anonym sa...

Staffan W kommer med ett något besynnerligt argument:

"Tycker du på allvar att det faktum att en förkrossande minoritet av ett ockuperat folk hemfaller åt galenskaper som raketavlossningar och självmordsbombningar på något sätt motiverar eller ursäktar repression mot alla palestinier?"

Tycker du att vi ska avskaffa säkerhetskontrollen på Arlanda, bara för att det är en "förkrossande" liten minoritet som smugglar in vapen?

Om du vet vilka terroristerna är så tycker jag att du ska ringa den israeliska försvarsmakten och berätta det, så att de kan rikta in sig på dessa.

Sedan kan du väl också slå en sgnal till Mahmoud Abbas och säga till honom att om han, såsom Färdplanen kräver, hade gripit terroristerna och avväpnat terrorgrupperna (istället för att betala ex. Al-Aqsabrigadernas löner inom Fatah) så hade inte Israel behövt använda någon "repression" alls?

Är du alltid så här smart?

Anonym sa...

Ja, Stefan, tänk att alla tvingas att gå igenom den repressiva och förödmjukande säkerhetskontrollen på Arlanda. Vi måste stå där och spreta med armarna och benen, och ibland packa upp våra väskor. Trots att varken du eller jag är terrorister, asså.

Fy faaan asså.

Anonym sa...

Behemot:


Ja faktiskt,så ärdet så


Läs gärna länken (och de i densamma) ovan noga och reflektera över varför vissa "sanningar" i vår tid aldrig får diskuteras eller ifrågasättas.

Anonym sa...

Att det finns folk som gör pengar på vad som helst är redan känt.

Vad har det med saken att göra?

Anonym sa...

Citat


Isåfall har vi nog inget att tala om.
--------------------------------

Nej det har du nog rätt i om din utgångspunkt är att jag ska "förstå" och därför acceptera.
Att jag ska låta bli att säga att deras metod inte fungerar.


Det kommer inte att hända.

Anonym sa...

Jag håller med Behemot.

Anonym sa...

Ja, ni håller med er själva hela högen för att ni är en och samma person.

Men det visste vi ju redan så kryp tillbaka till dårhuskansliet och sov gott, idiot!

Om någon annan än sionisthögern ovan händelsevis skulle dröja kvar här så gå vidare, denna dåre kommer att diskutera med sig själv tills han tröttnar eller Ali plockar bort honom.........

Anonym sa...

"anti-sionist"

Ahh hahaha haha!

Vilken tönt!

Anonym sa...

Ha ha ha..det var det dummaste jag läst på ett tag.

Jag tillhör dessutom inte nån höger.

Som jag sa tidigare har jag röstat på vänsterpartiet sen jag fick rösträtt och ja fyllde 50 för ett tag sedan.

Är det jobbigt med internet?

Prova med att inte slänga ur dig så mycket skit om folk så kanske det går bättre.

Anonym sa...

Européer förnedras igen

Det är inte bara Irans president Ahmadinejad som förnedrar européerna, genom att strunta i löften från förhandlingarna med Frankrike, England och Tyskland om att upphöra med sitt kärnprogram.

När palestinsk "polis" stormade gränsstationen mellan Gaza och Egypten och började skjuta i luften, blev de europeiska "observatörerna" så skraja att de lade benen på ryggen och flydde.

Till en militärbas i Israel. Inte till Egypten på andra sidan, utan ända upp till Israel och militärbaen Kerem Shalom, norr om Gaza. EU-observatörernas talesman sade:

"“Our monitors are now in the Kerem Shalom military base. When the situation is clear, and these people leave, we will go back to our work,” De La Guardia said."

De vet vart de ska åka för att finna trygghet i alla fall. Jag tycker israelerna är alldeles för snälla som släpper in dem i värmen ;)

Anonym sa...

Palestinian police stormed the Gaza-Egypt border.

Anonym sa...

Citat

anti-sionist said...

Ja, ni håller med er själva hela högen för att ni är en och samma person.

Men det visste vi ju redan så kryp tillbaka till dårhuskansliet och sov gott, idiot!


----------------------------

Jag skulle vilja be dig förklara en sak för mig.

Jag har läst tråden igen och ser ingenstans att nån förolämpar dig.

Kan du på nåt rimligt sätt tala om vad som ger dig rätten att säga att jag är en idiot?
Du är skyldig miog en förklaring och en ursäkt.

Fixar du inte det så har du ingen ryggrad.

Jag väntar.

Anonym sa...

Tycker du att vi ska avskaffa säkerhetskontrollen på Arlanda, bara för att det är en "förkrossande" liten minoritet som smugglar in vapen?

Nä, pip-maskinerna kan få vara kvar, de är knappast nåt större intrång i den personliga integriteten. Om vi däremot använde Israelisk logik skulle vi skjuta ner alla passagerare om vi misstänkte att vissa bar vapen.

Och Behemot, slår du inte in vidöppna dörrar? VEM menar att det är en vettig strategi med väpnad palestinsk kamp i det här läget?

Anonym sa...

Ja eftersom jag får äran att vara idiot bara på grund av att jag säger det högt så torde det vara några stycken här som anser att det är en bra ide att idka väpnad kamp.

Anonym sa...

Jag tycker det är intressant att Ali använder sig själv som auktoritetsbegrepp.
"som jag har skrivit om innan"
Ja, vi vet att du skrivit ensidigt om detta tidigare och vi har bemött dig då också, det gör inte att dina argument väger tyngre, snarare tvärtom!

Anonym sa...

Ännu ett exempel på en nyttig idiot som nämndes ovan: den engelska tjej som kidnappades i Gaza. Hon jobbade för en pro-palestinsk grupp i Gaza som ställer krav på Israel att släppa terrorister från fängelse, men blev ändå kidnappad tillsammans med sina åldrade föräldrar.

Hon släpptes först efter intensiva påtryckningar från den palestinska myndighetens högsta ledning, som sade att detta "skadar våra palestinska intressen".

Terrorgruppen lovade att kidnappa fler västerlänningar.

Detta illustrerar så tydligt vad det handlar om (för dem som vill se). Nyttiga västerländska idioter som ofta är genuint godhjärtade (och hjärntvättade i propaganda) är bara ett vapen i kampen mot Israel. Det de står för när det gäller rättvisa, ett civilt samhälle m.m. är ingenting som delas av de flesta palestinier själva. En palestinsk tjej skulle aldrig få åka iväg och kämpa för sina ideal på det sättet (och det har heller aldrig hänt).

Lägg märke till att frisläppandet gjordes endast för att kidnappningen kunde "skada palestiniernas intressen". Inte för att det är moraliskt sjukt och fel att kidnappa oskyldiga människor.

Den mest effektiva gruppen som utnyttjar blåögda västerlänningar, indoktrinerar dem och skickar iväg dem till livsfarliga stridszoner är "ISM". en gruppen grundades och leds av palestinier, och utnyttjar specifikt västerlänningar i kampen, eftersom man menar att det är mer effektivt och skapar mer rubriker. Flera västerlänningar i ISM har tyvärr dödats, pga att deras "värdar" lotsat in dem i zoner där det pågår strider mellan terrorister och det israeliska försvaret.

Anonym sa...

Dom är alltså idioter...

Bra då har vi fast ställt nivån åter en gång.

Denna gång ifrån höger.
Lite argumentering som reduceras till dravel bara på grund av att författaren inte kan avhålla sig från att rubricera dom det gäller såsom varande idioter.

En meningslöst post med andra ord.
Gå tillbaks till ruta ett och börja om.

Anonym sa...

Nu är ju iofs inte "Nyttig Idiot" samma sak som "Idiot"

Citat från Wikipedia:
Nyttig idiot ("medlöpare"), begrepp myntat av Lenin om person som löper andras ärenden utan värna om egna intressen. Begreppet används dock även av personer med annan ideologisk grund, t ex nyliberaler.

Anonym sa...

"Det de står för när det gäller rättvisa, ett civilt samhälle m.m. är ingenting som delas av de flesta palestinier själva."

Men den israeliska ockupationsmakten står på samma värdegrund som folkpartiet i Sverige? Borgarna kanske diggar den religiösa judiska fundamentalisthögern i som vill ockupera allt land som "gud" lovat dem och tränga ut palestinierna i havet?

Jag förstår att det kan va svårt för vissa att fatta, men man kan faktiskt hålla två tankar i huvet samtidigt. Stödja palestinernas rätt till en egen stat, samtidigt som man kritiserar den palestinska myndighetens brister.

Anonym sa...

Mr Latvia said...
Nu är ju iofs inte "Nyttig Idiot" samma sak som "Idiot"


----------------------------

Nej det har du rätt i.Jag måste tillstå det.

Dock går ju definitionen logiskt att tillämpa på vilket ställningstagande som helst så jag antar att vi alla är nyttiga idioter i förhållande till dom skeenden vi tror oss påverka.