onsdag, december 14, 2005

Monstret

Hanna L skickade en länk som är helt nödvändig att kolla in. Europeiska Centralbankens utbildningsmaterial riktat till skolungdomar och deras lärare. Varför är prisstabilitet viktigt för dig? Det är helt obetalbart. För den som vill ha ohejdat roligt i 8 minuter rekommenderas en klick uppe till höger, där man kan ta del av en film om – prisstabilitet. Här framträder inte bara de tecknade hjältarna utan även inflationsmonstret!

Ja. Detta är allvarligt. Inflationsmonstret. Den europeiska centralbankens oförvitliga, utanför demokratins smutsiga lockrop stående tjänstemän älskar oss och räddar oss från detta monster. Måste ses.

Och så slog det mig plötsligt att jag skrev om detta för väldigt länge sedan. Söker bland filerna i arkivet och hittar en krönika jag skrev för ganska snart tio år sedan, i Clarté nummer 2/96. Upphovsrättsbrott kanske? Döm själva. Jag rådfrågar min juridiska stab.


---------

Föräldrarna till mina barndomskamrater brukade skrämma dem med något som kallades "Lolo". Nuförtiden kommer jag att tänkta på denna "Lolo" varje gång jag hör eller läser ordet inflation. Det gör livet svårt, eftersom det inte händer så sällan att Mammons prästerskap offentligen uttalar sina besvärjelser. På 80-talet sade de konkurrenskraftig, marknadsandelar och avreglering. Sedan fick de som de ville och det gick åt helvete. Nu har de plockat fram "Lolo".

Jag pratade politik i en gymnasieklass på Lidingö för ett tag sedan. När jag förklarat hur jag tyckte att ekonomin skulle organiseras och varför, räckte en kille i ljusblå skjorta upp handen. Så sade han: "Men det där går inte. För om man gör så kommer inflationen att öka. Och samhället bygger ju på inflation". Han sa faktiskt så: "Samhället bygger ju på inflation". Jag kunde inte låta bli att skratta. Inte för att jag tyckte att det var så roligt det han sa, utan för att jag kom att tänka på alla de gånger någon sagt att "Lolo" skulle komma och äta upp den och den eller göra något annat otrevligt. Det lustiga är att ingen någonsin förklarade vad "Lolo" var för något. Bara att det var något farligt. När "Lolo" åkallats var diskussionen slut. Man kan ju inte argumentera med barn.

En gång var jag på ett kafé för arbetslösa. Jag fick en kuslig känsla av att kunna höra hur människors mänsklighet slets bort från dem. Mänskligt sönderfall i väntan på att få behövas. Få log, fastän lokalerna var fräscha. Man kunde välja mellan te och kaffe. En politiker kom för att berätta varför arbetslösheten är dålig. Någon frågade varför man inte anställde inom sjukvården. Politikern fick något ömt i blicken och berättade om "Lolo". Det blev en tryckt stämning i lokalen. Några gick hem för att titta på Ricki Lake Show.

I min historiebok från gymnasiet står det att det var ett stort steg framåt i människans utveckling när hon började organisera samhällen – när hon tog hjälp av andra människor för att tillfredsställa sina behov. Där står inget om inflation. Däremot en hel del om furstar och prästerskap, om maktens arrogans och illusioner till de styrandes fromma. Det är en rätt gammal bok.

Vår mänsklighet är en ganska tunn fernissa. När vi organiserar ett samhälle där några inte behövs så skrapar vi rejält på den fernissan. Slutar någon skrapa kommer pappa och skrämmer med "Lolo".

Det där brukar fortsätta, ända tills man talar om att man faktiskt blivit vuxen.

21 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Är det bara jag som tycker att de där övertydliga tecknade figurerna liknar propaganda som försöker övertala och övertyga oss om något vi verkligen behöver övertygas om.

Peter Björkman sa...

Figurerna i informationsmaterialet från Europeiska Centralbanken alltså.

Anonym sa...

There is no worse tyranny than to force a man to pay for what he does not want merely because you think it would be good for him.
- Robert A. Heinlein

Anonym sa...

Hehheeeee... Nog tycker jag det liknar Mumintrollet, perkele.. :-))

Anonym sa...

Har dina argument raderats?

För att vara på den säkra sidan kan du alltid lägga en kopia av din kommentar på bloggen Svara Ali.

Där ligger den säkert.

Anonym sa...

Vilka jävla amatörer till propagandamakare. Tacka vet jag den serietidning som jänkarna släppte på 60-talet betitlad "This godless communism".

Som FBI-chefen John Edgar Hoover skriver:

"Communism represents the most serious threat facing our way of life. The responsibility of protecting and preserving the freedoms we cherish will soon belong to the members of your generation. The most effective way for you to fight communism is to learn all about it."

Denna serie är guld!!

http://www.authentichistory.com/images/1960s/treasure_chest/cover_01.html

Anonym sa...

http://www.authentichistory.com/images/1960s/treasure_chest/v17_04_29.html

Anonym sa...

Skitlänk:

http://www.authentichistory.com/images/1960s/

treasure_chest/v17_04_29.html

Sätt ihop delarna...

Anonym sa...

Inflation är som att klissa i byxorna. Först är det varmt och skönt, men sen blir det äckligt.

Det är bara kortsiktigt som man kan begränsa arbetslösheten med inflation. Sedan anpassar sig inflationstrycket på en högre nivå. De fundamentala arbetslöshetsfaktorerna är strukturella.

Ali Esbati sa...

Snälla snälla farbror, kan du inte berätta den om den osynliga handen också. Den är så spännande!

Anonym sa...

Den som bekämpar monster måste tillse att han, när han gör det, inte själv blir ett monster. När han ser ner i avgrunden tillräckligt länge kommer avgrunden också se in i honom.

Anonym sa...

Stalin säger.....

Gör som Ali vill det går säkert riktigt bra. Det är ju så enkelt o i princip bara att sätta igång pressarna o trycka mer pengar för att expandera offentlig sektor. Gör som tyskarna gjorde, släpa med dig en handväska full med ett antal millioner D-mark för att köpa dig några futtiga brödstycken.

Anonym sa...

En sak som är slående när man läser den amerikanska serietidning jag länkade till är hur mycket som var känt om kommunismen under 60-talet. Få se nu vilken var vänsterpartiets inställning?

olydig sa...

Det här är ett av de mest skamlösa exemplen på propaganda jag har sett på länge!

Anonym sa...

I Alis historiebok från gymnasiet står det att det var ett stort steg framåt i människans utveckling när hon tog hjälp av andra människor för att tillfredsställa sina behov. Alltså mäniskor som frivilligt sammarbetar till ömsesidigt gagn. Där står också en hel del om furstar och prästerskap. Alltså om mäniskor sommed våld tvingar andra till "sammarbete", eller lurar dem till "sammarbete" genom att tuta i dem att de representerar en högre moral.

Ali valde att sympatisera med de senare.

Anonym sa...

För en gångs skull postar Ali något intressant.

Påminner mig om då jag gick i högstadiet och böckerna hade bilder på planekonomi (få bilar, många människor utan bilar), marknadsekonomi (många bilar, färre människor) och sist men inte minst Sveriges blandekonomi (en bil till varje människa).

Alltså den rådande makten kommer alltid att försöka indoktrinera genom skolväsendet. På samma sätt som större delen av Sveriges befolkning är indoktrinerade socialdemokrater (därav sju socialdemokratiska partier i riksdagen) så kommer EU att försöka indoktrinera så mycket de kan.

Även på feodaltiden undervisades folk i att det rådande systemet var det bästa och måste bestå.

Anonym sa...

Ja vad skönt det blir när ni tar det som ni inte redan tagit.

Vi kommer då att få veta att fullödigheten uppnåtts och att beskrivningar av verkligheten är överflödiga.

Eller vad kommer det att stå i era skolböcker??

Att ni har fel?

Anonym sa...

Alis missvisande referat till den osynliga handen samt hans totala tystnad nar det kommer till tidsinkonsistens tydliggor Alis fullkomliga inkompetens nar det kommer till nationalekonomi.

Vanligtvis brukar det nu komma kommentarer ifran Ali med diverse skryt om hur han har "spetsat" tentor etc. (minsann!)

Uppenbarligen behover man inte kunna sina saker pa handels for att fa bra betyg; det verkar racka med att kunna rapa upp skapmat som inte ens har forstatt.

daniel sa...

"politikerstyrd ränta" sade han föraktfullt och spottade demokratin i ansiktet.

Anonym sa...

Handels är inte speciellt svårt. De av mina kursare som läste Handels parallellt sa att det knappt påverkade deras arbetsbörda. Universitetets motsvarande har visst högre klass.

Anonym sa...

pontus, eller så kan det vara att så att man mycket väl kan förstå nationalekonomi, men ändå inte hålla med majoriteten av nationalekonomer?