söndag, januari 22, 2006

Helt hinsides

På tunnelbanan läser jag i senaste numret av FiB/Kulturfront en senkommen recension av Birgitta Albons' och Donald Boströms bok Muren. (Se några av de fantastiska och upprörande fotografierna här, läs en lite äldre text av Donald Boström själv, angående muren; rekommenderas starkt). Recensionen är skriven av Catrin Ormestad. Hon skriver bland annat:
Jag vet inte hur många gånger jag har sagt till vänner i Sverige att det inte är förrän man står i dessa skugga, kan lägga handen mot den svala betonger, läsa graffitin och möta människorna vars liv ödelagts av dess framfart som man förstår vad en 8 meter hög och 670 kilometer lång mur verkligen innebör för ett landskap och ett folk.
Så när jag kommer hem och surfar runt lite, kommer jag in på ett blogginlägg som en norsk kamrat skrivit idag. Han är tydligen i Jerusalem, och ger nu uttryck för exakt samma känsla som jag mött hos så väldigt många otaliga människor. Människor som åkt ned med vaga uppfattningar, kanske ett intellektuellt ställningstagande, kanske en axelryckning som förmedlar att folk bråkar och det är för svårt att bena ut varför. Men som alltså upplever rasismen på plats, möter vidden av den dagliga förnedring som det palestinska folket genomlider, och reagerar som tänkande, kännande människor gör:
Jeg har aldri sett en saa vanvittig undertrykking som her, og jeg har reist litt i verden. I USA hvor de svarte blir behandlet som slaver fortsatt, i Colombia hvor politisk venstreside blir slaktet og i Nepal hvor hele landet er i haanden til en gale konge. I okkupert Palestina, saavel som i "vanlig" Palestina er det helt hinsides.
Eller ”vansinnigt sjukt”, som biståndsminister Carin Jämtin uttryckte det, angående Muren, innan hon blev tillrättavisad av högre dignitärer i denna vår regering som kryper för förtryckarna, istället för att ta ställning mot förtrycket.

----------
Läs gärna ett tidigare inlägg, Livet och döden i Palestina.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar som esbati och många av hans meningsfränder inom "anti-krigsrörelsen" vi se att "muren" rivs. Men bör vi lyssna till det?

Om den så kallade "anti-krigsrörelsen" och vänstern hade fått sin vilja igenom skulle det nu vara så här;
Saddam Hussein skulle vara ägaren och ockupanten av Kuwait. han skulle lyckats med annektringen och raderingen av en arabisk och muslimsk stat som var medlem av FN.Det vore en konsekvens av "anti-krigs" och vänsterns politik.

Under tiden skulle slobodan Milosevic ha gjort Bosnien till en del av Storserbien, och Kosovo skulle vara etniskt rensat och annekterat. talibanerna skulle fortfarande ha makten i afgahnistan om "anti-krigsrörelsen" hade blivit lysnad till. Och saddam Hussein skulle, med sin gangster familj, ha ett privat ägande över ett terroriserat folk i en stat som var ett koncentrationsläger ovanpå mark och en massgrav under mark.

Anonym sa...

De vill egentligen inte att muren rivs. Den moderna vänstern och högern (hit in räknas för närvarande inte Sveriges sk höger) behöver fiender för att få energi till sin existens.

Anonym sa...

Detta är en MUR.

Anonym sa...

Förläst Djävel said...

Till anonym.
Det är ett tillspetsat språk utan någon som helst förankring i vänsterörelsen. Det är ett brutalt oskickligt retoriskt knep, att rikta strålkastarnas bort från det verkliga förtrycket som Israel-förespråkarna inte ens i deras vildaste förljugna värld kan trolla bort.

Det är ingen som lyssnar på vad du skriver, för det är bara löjligt trams.

Anonym sa...

Dett som kallas för mur är egentligen en barriär. Enast 5% av "muren" är mur. 95% är stängsel. Allt det här kan lätt granskas, men vissa blundar för sanningen om den strider mot ens världsbild. Eller om man tror på de galna fabriceringarna om 100 000 död i Irak, och om man tror att alla dödsfall i Irak beror på koallitionsarmen.
Följande är sagt av människorättskämpen Martin Luther King;
"Min vän, du hävdar att du inte hatar judarna, du är bara "antisionist". Men jag säger, låt sanningen skalla från de höga bergstopparna, låt den ge eko i dalarna på Guds gröna jord: När människor kritiserar sionismen, menar de judarna – detta är Guds egen sanning".

Anonym sa...

Förläst jävel: Att olika kollektiv väljer ut fiender för att stärka gruppkänslan är knappast något nytt.

Exempel förutom delar av vänstern är den amerikanska ledningen som snabbt efter 9-11 lät meddela att man tänkte sig föra ett -långvarigt- krig mot en diffus fiende, och en hel drös diktaturer i mellanöstern som använder hets mot Israel för att avleda folkets uppmärksamhet från annat. Det mest extrema historiska exemplet får ni själva lista ut.

Anonym sa...

Kan någon här inne tipsa om litteratur om Israel/Palestina-konflikten. Jag känner att jag inte har någon koll alls på historisk bakgrund mm. Allt jag vet är att Israel tillskapades efter andra världskriget med stöd av FN och som ett slags reaktion på Förintelsen under 2:a världskriget. Finns det någon välbalanserad bok som beskrivar vad allt handlar om och som beskrivar bakgrunden till de argumentationslinjer som nu verkar vara helt cementerade.

Anonym sa...

Novis: Det är olämpligt att välja en källa för att få kunskap om något så politiskt. På www.mfa.gov.il kan man höra den andra sidan.

Anonym sa...

Novis, "Palestinakonflikten" av Sune Persson (Studentlitteratur) brukar användas som bakgrundslitteratur på en del universitetskurser vet jag. Sen "välbalanserad" vet jag inte, en del av likud-högern brukar tycka att det är "vinklat" att se palestinier som mänskliga varelser...

Anonym sa...

Det var först Fred Nu-rörelsen som ville ha en separation. Denna ide var mest populär hos den Israeliska vänster. Det är klart att de som har oturen att bo i direkt anslutning till fredsstängslet kan få vissa övergående besvär, mycket överdrivna i svensk media, som till exempel att få sina träd omplanterade på tidigare allmän mark. Deras stora bekymmer är dock att de riskerar att bli regerade PLO, Hamas etc. och förlora kontakten Israel. Judar riskerar dessutom att tvångsförflyttas om de bor på de områden som skall överges.

Symptomatiskt nämner inte Esbati att Israel efter lång tid, motvilligt för högern, byggde denna barriär för att skydda sig mot våld. Gränsskyddet har därför anlaggts där den bäst fyller detta syfte. Detta skedde först efter det att Arafat gjort uppenbart att fred inte fanns på hans agenda och många oskyldiga dödats på hans uppdrag. Att barriären på vissa ställen är en mur beror på att civilbefolkningen där är utsatta för prickskyttar.

Fredsstängslet har mycket framgångsrikt förhindrat våld mot civila Israeler. Det är inte helt orimligt att vi kan hoppas på att de arabiska organisationerna blir mer intresserade av fred nu när våldets väg blir besvärligare. Det finns tecken på att så är fallet. Om fredoviljan kvarstår kan ändå dessas massmördare lättare utestängas från Israel och ockupationen huvudsakligen brytas.

Det förefaller sannolikt att gränsen i en tvåstatslösning i huvudsak kommer att gå i anslutning till fredsstängslets sträckning eftersom det någorlunda följer gränsen mellan israeler och ockuperade.

De som motsätter sig detta är huvudsakligen de som skulle fördömma precis vad som hellst som Israel gör men också de som motsätter sig fred, i alla fall en fred som lämnar Israel kvar på kartan.

Anonym sa...

"Novis: Det är olämpligt att välja en källa för att få kunskap om något så politiskt. På www.mfa.gov.il kan man höra den andra sidan."

Den andra sidan ;) Låter välbalanserat...

Anonym sa...

Novis:
Det israeliska utrikesdepartementet är en lätttiljänglig, lämplig och helt sanningsenlig källa men de är naturligvis inte opartiska. Sune Perssons mycket läsbara bok kan ge en utförlig bild av hur araberna uppfattat konflikten.

Sune Persson själv är en gammal räv på området. Han var med i Folke Bernadottes delegation.

Anonym sa...

Vansinnigt och löjligt prat. Samma person som "lade handen på muren" etc och dravlade på om detta trots att det till stordelen inte är någon mur utan ett stängsel mot TERRORISTER, borde lägga handen på de otaliga offer som är skadade för livet. Se hur det känns. Terrorister är människor som helt utan skrupler och med omvärldens hjälp driver ett terrorkrig riktat specifikt mot oskyldiga civila. Ni som viftar bort terrorns skador mot både araber och judar borde sannerligen skämmas!

Det senaste dådet krävde 28 skadade människor. Terrorcheferna i Iran och Syrien fick genast rapport. Ni som ignorerar detta krig mot oskyldiga vet inte vad ni gör.

Anonym sa...

Ja, fredsstängslet är fina fisken. Samma sak med fredskulorna, fredsvägspärrarna och fredsattackhelikoptrarna. Israel vill ju bara alla väl, kan inte de dumma terroristerna förstå det?

Anonym sa...

Anon 10:07 tycker egentligen inte att terroristerna är "dumma" utan raljerar om denna vidrighet. Kom igen när du har rensat upp människoslamsor från en av dina hjältars dåd. Kom igen när du har sett på nära håll familjer - arabiska, judiska, andra - som förstörts av terrorn.

Aningslöst av vissa svenskar att inte fatta det oerhörda i att man stöder dem som spränger människor i småbitar. Varje anständig människa borde fatta att dessa gruppers mål är människorättsrättsvidrigt (rätten till liv). Ni som raljerar om terrorismen och tom har stött PFLP förtjänar inget annat än förakt.

Anonym sa...

"Fredsstängslet" kan med lite tur leda till mindre av "fredskulor" och "fredsvägspärrar" och "fredsattackhelikoptrar" eftersom dessa endast är en ren reaktion på terrordåd. Vägspärrar kommer förmodligen tyvärr behöva kvarstå ett tag.

Demokratiskt sinnade kan naturligtvis absolut inte ifrågasätta att Israel har rätt att slå ut terroristerna med militära medel. Att använda hellfirerobotar mot terrorister som gömmer sig bakom kvinnor och barn är en helt annan sak. Det inte ett brott mot folkrätten men det kanske borde vara det.