söndag, januari 01, 2006

Musikvideo om Manlig gemenskap


De övergripande politiska utvecklingstendenserna har jag skrivit mycket om under året: fascistisering av samhällsklimatet – med inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter, socialt reaktionära strömningar; en borgerlighet som går från blått till brunt; koloniala tankemönster som gör comeback. Och i detta en vänster som i Väst missat att ta tillvara en del chanser, men fortfarande har ett utrymme kvar att agera – framför allt ett ansvar för att göra det.

Så finns det sådant som ligger ännu djupare, strukturer som är segare, tas mer för givet. Så ännu ett år kan vi addera till årets trender: vuxna män bestämmer/spränger saker tillsammans.

Jean Lipman-Blumen definierar begreppet homosocialitet som ”the seeking, enjoyment and/or preference for the company of the same sex”. Män uppskattar män. Det får ofta ödesdigra konsekvenser för samhället. Manlig homosocialitet är centralt för att reproducera (patriarkala) maktrelationer i stort och smått. Män trivs med att vara med andra män när viktiga saker ska bestämmas – till exempel om man ska utesluta människor, i normaltfallet kvinnor, från inflytande. Eller döda jättemånga.

Jag ska inte utreda ämnet nu. Men väl tipsa om en vansinnigt roligt musikvideo om den ömsinta relationen två av vår tids Ledande Män.

Bygger på samma teknik som Johan Söderberg använder och utvecklat (kolla till exempel här, men tyvärr verkar många av länkarna vara ur funktion. Här är för övrigt en till video på just samma tema, som möjligen är gjord av just Söderberg, och om jag inte missminner mig också har visats på SVT). För övrigt är ju låten i videon en grym partylåt! Är det någon som har mer information om låten så skriv gärna det i kommentarerna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte detta bara en något mer politiskt korrekt version av den högerkristna tesen att homo är fel och hetero rätt? "Två män kan inte ta hand om ett barn eftersom det saknas kvinnlig förebild", typ... Fast på ett "högre" politiskt plan då.

Misstänker för övrigt att heterosexuella män gör så stor affär av sin feministiska "medvetenhet" för att de vill ha mer sex, men det kanske bara är jag som är cynisk?

Anonym sa...

Låten är Gay Bar av Electric Six.
Det finns en ganska löjlig originalvideo nånstans. Men denna är klart kul!

Egentligen är det väl inte eftersträvansvärt att få upp fler kvinnor till dessa positioner, eftersom det egentligen inte är folket där som det är fel på, utan själva positionen i sig. Kvinnor på samma poster skulle troligen vara kvinnor av samma slag som männen som sitter där idag.
Problemet är ju att det finns jobb med så mycket makt, och det är väl det som borde ändras.

Anonym sa...

"De övergripande politiska utvecklingstendenserna har jag skrivit mycket om under året"

Det har du inte alls. Det här är det första inlägget - i år.

Gustav Lundblad sa...

Det hela kommer från SVTs Kobra.

Håkan Eriksson sa...

Tesen att homosexuallitet är något felaktigt, farligt osv kommer som en naturlig följd av den homosociala manliga vänskapen. Efterssom broderskaps-kärleken (och även syskonkärleken) mellan män ofta är så stark att det inte alls är ett långt steg till den sexuella kärleken, framtvingar det ett uppfattat tvång att markera mot homosexualitet. Framhäva sin hetrosexuellaläggning och ge uttryck för homofobi. Jag är fullt övertygad om att så gott som alla hatbrott med våld inblandat mot homosexuella bottnar i detta, att män anser sig tvingade att bevisa sin hotade maskulinitet och manlighet.

Den homosociala manliga vänskapen och den rådande könsmaktsordningen dödar.