måndag, januari 02, 2006

Förnedringssafari

Peter Kadhammar hade ett vidrigt reportage från Israel i Aftonbladet igår. Nödvändig och angelägen läsning!

En israelisk organisation tar betalt för att köra omkring turister – företrädesvis amerikaner – så de får se fängslade palestinier och höra upplyftande historier om tortyr.

Det frapperande är att detta är vardag i apartheidstaten Israel. Det som visas upp är de avmänskligade vildarna. Det är både en förutsättning för och ett resultat av ockupationen. Men det går också utöver det som händer på de här jordplättarna. Det som sker i Israel/Palestina påverkar hela den globala politiska scenen, och man kan blicka mot det som sker där för att se hur framtiden kan te sig för många fler än palestinierna.

Den före detta säkerhetsagenten på övergreppsturismföretaget visar upp en syn som han inte är ensam om, som tvärtom återfinns i botten på den syn som Västvärldens ledare vägleds av:
- Det är civilisationernas krig, säger Shaked. Se på upploppen i Frankrike! Det är bara början...
Jag upprepar några rader jag skrev i ett inlägg i augusti:

Ibland får vi som arbetar för palestiniernas rätt till självbestämmande och mänsklig värdighet frågan om varför just Palestina. Människor är förtryckta på många ställen. Det är sant, men det finns konflikter som har andra övertoner. Palestina är – och Irak har blivit – en fokalpunkt för det koloniala projektet och den rasism som det både göder och närs av. Det är inte en slump att stödet för palestiniernas sak är så starkt i hela tredje världen. Så var det också med de svartas situation i Sydafrika. Hundratals miljoner människors kval under kolonialt förtryck speglas i det palestinska folkets umbäranden under israelisk apartheid.

När vi idag genomlever en extrem nykolonial våg – som för tillfället i särskilt hög grad rör direktkontroll över Mellanösterns oljetillgångar – knyts det israeliska kolonialprojektet närmare USA:s världsherravälde. Det är ett strategiskt partnerskap som är ekonomiskt och geopolitiskt mycket viktigt. (Samir Amin beskriver det intressant i den här artikeln, även om mycket kan ifrågasättas i hans i mitt tycke tunna analyser kring Europa). Och som alla sådana projekt föder det sin ideologiska överbyggnad. Det begripliggör den allt starkare sammanlänkning man kan notera mellan försvar av en nyliberal ekonomisk ordning, stöd till USA:s vålds- och ockupationspolitik runt om i världen, förhärligande av repressiva åtgärder i de kapitalistiska kärnländerna, och stödet till Israels apartheidpolitik. Att hetsen mot muslimer blivit legio hos våra ”liberaler” är ett utslag av denna utveckling.

--
Läs reportaget!

35 kommentarer:

Anonym sa...

Organisationen Shurat hadin betyder Israeli Law Center.

Det är ganska naturligt att de tittar på aspekter som rättegångar mot terrorister, polisens arbete för att stoppa terrorister m.m.

Peter Kadhammer, som är en äkta propagandist, åkte på en sådan resa som var ämnad att studera just detta, och klagar sedan i sin artikel på att man inte spred samma bild av palestinierna som han själv har. Falskare kan han väl inte bli.

Jag ser inte vad som är mer konstigt med detta än de resor som det går att göra till de palestinska områdena, där israeler framställs som förtryckare och onda.

Kadhammar hoppas att vi ska känna sympati för en terroristmedlem som döms till 21 års fängelse efter att två israeler mördats. Han ojar sig för att någon i gruppen reagerar mänskligt och säger "han borde skjutas".

Kadhammar tycker likaså att att en palestinier som gruppen får tala med är en "förrädare" av sitt folk eftersom han givit information om palestinska terrorister till Israel. Kadhammar ser alltså inte längre än till nationstillhörighet, istället för att se till människan: att rädda liv.

Artikeln är ett pinsamt journalistiskt förnedringsjobb. Och den som förnedras är Peter Kadhammar, av honom själv.

Anonym sa...

Ali, du behöver inte hetsa upp dig till fradga-stadiet.

Du påstår att det handlar om en "safari" för att se på vildar. Duktig dramatik, Ali!

Vad är det som är fel med att sitta på med på en rättegång mot en terrorist? Ska vi känna sympati eller?

Och vad är det för fel med att säga att det handlar om en kamp mellan civilisationer, dvs mellan terroristernas islamistiska världsåskådning och den demokratiska världens? Det är ju exakt vad det handlar om (och det betyder inte att man inkluderar alla palestinier).

När en föredragshållare skojar om att han skulle ha dränkt några terrorister i Jordanfloden så brister Kadhammar ut i frenesi.

En riktig pinsam handbok i hur Aftonbladets propagandajihad mot Israel ser ut. Om man läser noggrannt och tänker efter så ser man hur Kadhammar med flåsig och tillgjord upprördhet försöker framställa resan till något som det inte är.

Ali Esbati sa...

Det är väl två ganska goda illustrationer på att en rasistisk blick och en vanvettigt obehaglig människosyn bilr helt nödvändiga i försvaret av staten Israel.

Anonym sa...

Här kan man läsa om Shurat Hadin:

Shurat HaDin is a non-political and independent body which is not affiliated with any branch or agency of the Israeli government nor any political party.

We assist the hundreds of Israeli victim’s of Arafat’s violence to finally fight back against the Palestinian terrorist groups and their financial patrons [såsom Ali Esbati]

We work to educate the Israeli public, to influence government policy and to secure legal precedents which safeguard and advance the interest of Israeli society

We track the funding and material support for terrorist groups by Syria, Iran, Iraq and the European Union

We provide emergency legal assistance to the Arabs accused of working undercover for Israel against the PA.


Det är vä helt naturligt att deras resor handlar om terrorister och terrorrättegångar, polisens arbete, palestinier som hjälper til att stoppa terrorister osv.

Det är ungefär lika förvånande som att en organisation som bekämpar mäns våld mot kvinnor kommer att diskutera våldtäkter.

Anonym sa...

"We provide emergency legal assistance to the Arabs accused of working undercover for Israel against the PA."

De räddar alltså palestinier som hjälpt till att stoppa terrorister och mördare. De hjällper dem att komma i säkerhet och få en bostad i Israel.

Det visar väl att man inte tror att alla palestinier är "omänskliga vildar", utan tvärtom! Det är bara vänstern som menar att alla palestinier nödvändigtvis stödjer terrorn.

Ali, tycker du hellre att dessa palestinier skulle lynchas av Hamas, Islamiska Jihad och Fatah?

Anonym sa...

"- Det är civilisationernas krig, säger Shaked. Se på upploppen i Frankrike! Det är bara början..."

Här håller jag med dig Ali. De franska upploppen hade ganska lite med religiös fanatism att göra, men det var så det rapporterades i början. Inte minst i Sverige.

Och i vissa incidenter ropade upprormakarna Allahu Akhbar osv, även om det var undantagsfall.

Det är knappast den israeliske mannens fel att medierna inledningsvis missförstod upploppen i Frankrike.

Slutsatsen att terrorkriget mot Israel är en kamp mellan civilisationer är dock helt uppenbar. Hamas vision om ett kalifat, om martyrdöden och att älska döden för Allah mer än livet, förakt för demokrati, kvinnors rättigheter etc. Detta är ställt mot den demokratiska världens vision.

Det är väldigt enkelt att sitta i Sverige och tycka något annat.

Anonym sa...

Och vad är det för fel med att säga att det handlar om en kamp mellan civilisationer, dvs mellan terroristernas islamistiska världsåskådning och den demokratiska världens? Det är ju exakt vad det handlar om (och det betyder inte att man inkluderar alla palestinier).

Läskigt... Om du anser att den demokratiska världen har rätt att begå sådana övergrepp mot en hel folkgrupp som den Israeliska staten gör, då vill inte jag bo i din demokratiska värld. Det är ju inte något annat en rena anti-muslimska fördomar att påstå att den israeliska staten skyddar sig mot det stora och expanderande kalifatet. Likaså att det är fruktansvärt hemskt att se en stat som Israel representera den västerländska, sekulariserade, civilisationen.

Anonym sa...

Jinge,
Du och din blogg börjar bli riktigt långrandiga. Du tjatar om att du inte går att kritisera Israel utan att kallas antisemit, när alla vet att det är sättet på vilket du gör det som är motbjudande.

Sedan är det ganska lustigt att du klagar på att folk tycker att du är en antisemit när du samtidigt menar att Israel är "rasistiskt" mot terrorister som mördar den israeliska civilbefolkningen.

Tror du folk är dumma i huvet?

Anonym sa...

her Brun, om du inte har läst vad islamisterna öppet skriver att deras världssyn är, och deras planer för Israel, så uppmanar jag dig att göra det.

Sedan undrar jag hur den store "anti-rasist-kämpen" Ali Esbati tänker vänta innan han skriver sitt första inlägg någonsin om Irans president Ahmadinejad.

Anonym sa...

Islamister är läskiga saker. Men som vanligt står görs det en förträfflig kortsiktig, liberal, analys av problematiken. Berättigar de (så kallade) islamistiska löftena om illdåd mot israeler, deras förebyggande försvar mot palestinierna? Eller om vi ska räkna liv tagna så kan vi ju se vem som gör rätt eller fel.

Att tro att israel är ett oskyldigt litet lamm som bara försvarar sig mot de onda vargarna utanför murarna är lika naivt att som att tro att de (s.k.) islamisterna (hmmm, ordet känns besläktat med terrorister... catchigt liksom) skulle gå med på en tvåstatslösning efter att ha blivit berövade på familjemedlemmar och ett eget värdigt liv.

Men den mest naiva tron är att förtrycket av det palestinska skulle minska de anti-semitiska känslorna på den palestinska sidan av muren. Hur uppstår detta? Är det i Islams natur? (Yeah right!) eller kanske en fascination av tysk fascism? eller kanske livet i förtryck?

Jag vet i alla fall vad jag tror... Även om situationen är knivig så tror jag inte att sådana här tydliga illustrerande exempel på människors olika värden som förnedringsafari är lösningen.

Anonym sa...

Herr Brun skrev:

"Berättigar de (så kallade) islamistiska löftena om illdåd mot israeler, deras förebyggande försvar mot palestinierna?"

Peter Kadhammar ojar sig över att en terrormedlem ställdes inför rätta. Det är bara en av de sjuka resonemangen i hans artikel.

"Att tro att israel är ett oskyldigt litet lamm som bara försvarar sig mot de onda vargarna"

Ingen tror det. Israel gör säkert många fel. Jag skulle säga att det oftast är palestinavännerna som tror att palestinierna är skyldiga små lamm, som utsätts för förtryck utan anledning. I Kadhammars artikel talas det om palestinier som lever "i bur" på Västbanken. Inte en tanke på anledningen till vägspärrarna.

"Men den mest naiva tron är att förtrycket av det palestinska skulle minska de anti-semitiska känslorna på den palestinska sidan av muren."

Nu verkar det som att du vänder upp-och-ner på resonemanget. Israel får inte ha "fördomar" mot palestinska terrorister, men palestinier bär inget eget ansvar för sitt hat mot judar.

Konstigt resonemang. Särskilt om man betänker att hatet mot judarna i det arabiska samhället fanns LÅNGT före Israels tillkomst, och långt före både "ockupation" och "mur". Det är det hatet som skapade alla arabiska anfallskrig, och därmed Israels ockupation och försvar.

"sådana här tydliga illustrerande exempel på människors olika värden"

Peter Kadhammars artikel är avsedd att få läsaren att tro att så är fallet. Men i själva verket talas det endast om terrorister. Inte om palestinier i största allmänhet. Exempelvis träffar gruppen en palestinier som kämpar MOT Hamas och de övriga terroristerna, med risk för sitt eget liv.

Anonym sa...

Artikeln är ett pinsamt journalistiskt förnedringsjobb. Och den som förnedras är Peter Kadhammar, av honom själv.
-----------------------------------

Vad bra.

Inget av det som står i artikeln är alltså sant.
vare sig att tortyr definitionsmässigt är tillåtet (oavsett vad man kallar det) eller att det han påstår sig ha sett verkligen sker.
Inte heller referenserna gällande vad "Herr förhörsexpert" har att säga är sant.


Det känns betryggande.

Detr är tur att det finns dom som ..dels alltid har rätt och alltid utan undantag moraliskt kan rätfärdiga det ingen annan skulle klara av att med moderna definitioner på humanism kunna rättfärdiga utan att några som helst frågetecken reses.

Allt blir så mycket enklare då och vad är viktigare än att saker och ting är enkla?

Anonym sa...

Vart tog Palestina vägen?

Tragedier kantar människors väg.
KAS

Andreas sa...

Detta är precis som om nazityskland arrangerat charterresor till koncentrationslägren. "Se en äkta jude gasas" .. berättelser om hur SS-soldaterna jagat och fångat judar som försökte smita.

Vad det är vidrigt, något som bara bekräftar att hela skiten om att Israel skulle vara en demokratisk stat som respektera mänskliga rättigheter endast sträcker sig att man har val och att en del av befolkningen i utbyte mot konstant indoktrinering, får vissa friheter - samtidigt som en betydande del av befolkningen hålls utanför med hjälp av terrorist-stämpeln.

Efter elfte september så tystnade kritiken säger en av kräken i artikeln. Det är väl det dom vill, och det var precis så som Netanyahu uttryckte sig direkt efter att tornen fall "Idag är vi alla israeler" .. syftade han på att vi alla skulle acceptera omänskligt beteende för illusionen om säkerhet inför hotet om politisk och religös motiverad gurilla-krigsföring? syftade han på att vi alla skulle blunda för de brott mot mänskligheten, den etniska utrensning som staten Israel begått sedan 1967? .. det verkar fan som det!

Anonym sa...

Citat


Nu verkar det som att du vänder upp-och-ner på resonemanget. Israel får inte ha "fördomar" mot palestinska terrorister, men palestinier bär inget eget ansvar för sitt hat mot judar.
------------------------------

Jo det gör dom.Dom har 100 procents ansvar för sina ställningstaganden.

Anonym sa...

Behemot, det gäller att läsa kritiskt. Det enda vi har att gå på är Kadhammars återgivning, och han har en egen agenda.

Skämtet om "blubb, blubb, blubb" med några terrorister som bröt sig in från Jordanien är uppenbart. Något annat hade varit olagligt, precis som tortyr.

Om det nu inte var ett skämt, varför polisanmälde inte Kadhammar mannen till israelisk polis? Och varför har inte Kadhammar lämnat in en anmälan till FN:s kommitté mot tortyr i så fall?

Om det hade vrit sant, tror du då att mannen skulle ha berättat det för en grupp turister? Särskilt när gruppen är så pass öppen att även pro-palestinska "journalister" från Aftonbladet får följa med?

Anonym sa...

Yabosid: "hela skiten om att Israel skulle vara en demokratisk stat"

He, he. OK låt oss anta att du har rätt och att Israel inte är en demokrati.

Då borde det väl kunna bli tyst från vänstern vid det här laget? Ni brukar ju hävda att anledningen till att ni aldrig kritiserar Iran, palestinierna, Syrien, Egypten, Sudan mfl är att de inte är demokratier, och att man inte kan ställa samma krav på diktaturer som på demokratier.

Nu hoppas vi alltså att demoniseringen av Israel upphör. ;)

Anonym sa...

Palestinierna och även irakierna är paradoxalt nog arabvärldens mest sekulariserade folk. Palestinierna var nomadfolk fram till 1930-någon gång. Dvs, innan deras områden inhägnades och beslagtogs.

Kolonialismen har antagligen haft en rätt duktig roll i att driva desperata människor in i fanatism, precis som i väst (och framförallt östeuropa), när hög arbetslöshet lurar folk att lyssna på kristna fundamentalistpräster, Le Pen och Rojas och som om det skulle hjälpa någon arbetare.

Anonym sa...

”Palestinierna var nomadfolk fram till 1930-någon gång. Dvs, innan deras områden inhägnades och beslagtogs.”


???

Dessa sioniststolligheter om folket som bodde och bor i Palestina trodde man nu förtiden var förpassade till skrönornas skräpkammare.

Men kunde man läsa sånt här så sent som i nådens år 1998 är förstås allt möjligt:

”bestående problem blev de palestinska arabernas massflykt [1948] från sina hem. Orsakerna till denna flykt är oklara.”
Sune Persson ”Den judiska statens födelse”
Populär Historia 3/98



"I am particular in giving the details of this simple method of propagating this valuable fruit, as I believe it might be adopted with advantage in Florida."
American consul in Jerusalem 1886, Henry Gillman,
writing to Assistant Secretary of State J.D. Porter

Här pratar vi om den palestinska Yaffa apelsinen, redan då en exportprodukt, inte illa av nomadfolket att ha apelsinodlingar, man kan tänka sig att det hade varit lättare att vara bofast. Speciellt som man inte i en handvändning kultiverar fram apelsinsorter.

Anonym sa...

Sionismen ett europeiskt projekt av vita för vita?

Culture Identity & Borders
Reflections By An Arab Jew

The Ringworm Children
The Real Sephardic Holocaust

Anonym sa...

Så sant som det är sagt; Ali kan ha kommit med sin enda sanning på länge:

"Peter Kadhammar hade ett vidrigt reportage från Israel.."

Men så har han som sagt ett agenda.

Anonym sa...

Varför är det så konstigt att säga att palestinierna i stor utsträckning var nomader? Jag har studerat konflikten och där finns framförallt två viktiga dokument som jag anser borde lyftas fram. Det är britternas folkräkning över palestina från år 1922 och 1931. Där redogörs i detalj för folkförflyttningar, spridning, antalet judiska bosättare osv.

Såklart där fanns palestinier som odlade apelsiner, säkert odlade dem annat också. Även nomader äter ju mat, och dricker vatten, mig veterligen. Men en anledning till att judiska bosättare ganska enkelt kunde beslagta mark var det faktum att palestinierna inte hade samma äganderättssystem som folk i väst, jorden brukades och ägdes samfällt, dvs kollektivt.

("oj oj oj tänker ni nu - dem var kommunister! Nej faktum är att det var merparten judar som var socialister, ett faktum som ofta utelämnas).

Anonym sa...

Håll er gärna till fakta: de judar som inte redan bodde i området innan Israel bildades, flyttade in till köpt mark.

Mark som till största delen såldes av sina arbiska ägare, merparten bosatta i Egypten och Syrien. En av Arafats företrädare sålde exempelvis stora markområden till judiska flyktingar från Europa i början av 1900-talet.

Så det är fel att påstå att marken "beslagtogs".

Nä det sedan gäller de araber som levde i området, så var de till sin majoritet nomadiserande. Det betyder just att de inte var landägare, utan flyttade omkring.

Försök att diskutera seriöst. Åtminstone litegrann!

Anonym sa...

Arabländerna har aldrig brytt sig om palestinierna. Om ni vill åka på en "förnedringssafari" så ska ni ta er till Libanon (där palestinier inte får ta vilka jobb de vill, inte har sjukförsäkring och inte får bli medborgare), eller till Kuwait, som fördrev 300 000 palestinier 1991.

Palestinska araber behandlas som hundar i arabvärlden. De är bara ett propagandaverktyg i kriget mot Israel. Arabvärlden bryr sig inte om palestinierna lever eller dör.

Läs:

Who cares about the Palestinians?.

Anonym sa...

Läs mer om författaren till artikeln som Anonymous (17:30) hänvisar till:
http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Farah

Anonym sa...

Ja Amir, skribenten är just kristen libanesisk arab boende i USA.

Anonym sa...

Ali,
för en gångs skull kanske du kunde ta och faktiskt kommentera den FAKTA om Shurat Hadin som framkommit i kommentarerna här. Och kanske kan du också utelämna ditt standardargument om att alla vi israelvänner och liberaler är nazister, fascister, rasister, kolonialister, och så vidare. Det skulle åtminstone höja debatten från kloaknivå.

Anonym sa...

Från Wikipedia-artikeln (länk ovan):
"The articles of the WND are often published which criticize Democrats, Arab Islamists, Roman Catholics, gays, and Liberals on many issues.

[...]

"The choice is simple: The world of standards and morality, of marriage, order, the rule of law, and accountability to God? Or the world of anything-goes, aberrant sexual behavior, doing-your-own-thing lifestyles, and moral codes that change with the speed of the latest public-opinion poll?"] Also tied to WND is Farah's "G2 Bulletin", an online "intelligence newsletter" which focuses on world events viewed through a conservative perspective."

Författaren verkar inte skilja sig nämnvärt från Ulf Ekman.

Anonym sa...

Amir, det som togs upp i artikeln om hur arabvärlden behandlar palestinierna är historiska och nutida fakta som du kan läsa varsomhelst. Häng inte upp dig på just den skribenten. Du kan söka själv i svenska tidningar eller i brittiska, amerikanska och till och med engelskspråkiga arabiska tidningar.

Håll ögat på bollen.

Anonym sa...

Ted,

Bollsinnet är på toppnivå. Jag skrev ingenting om själva innehållet i artikeln då mycket av innehållet kan stämma. Det intressanta här är "vem som säger vad, mot vilken bakgrund och varför". Att bortse från sådana faktorer är att stirra sig blind på bollen medan motståndarlaget gör mål.

Anonym sa...

"medan motståndarlaget gör mål"

Så mysigt att det finns en massa "motståndare" till Israel här...

Jonas N sa...

Ojdå, Ali raderade visst ett inlägg igen:

Jag påtalade att Amir ju inte alls berörde innehållet i Farah's artikel.

Och att jag inte tror att en enda uppfattade Amirs kommentar som bara en allmän filosofisk reflektion över 'vem som skriver vad, och varför'

Och att jag ifrågasatta om han kan säga mer om 'varför' än att skribenten ville få fram just det han skrev för att han tycker det är angeläget.

Och att om Amir anser att där finns brister i vederhäftighet i faktadetaljer och/eller övergripande beskrivning skulle jag gärna ta del av dem ...

... om han skulle skriva själva innehållet vill säga!

Anonym sa...

Undrar hur mycket Peter Kadhammr valda att donera i stöd för Shurat HaDins verksamhet? Och hur han kommer utöva sin roll som charter member i Shurat HaDin’s Global Advisory Network, jag fick intrycket att han inte var helt positiv till organisationens sak, men jag kan ju ha missförstått...

Donationer är tydligen obligatoriska på resan:
http://israellawcenter.org/itinerary.shtml

Jonas N sa...

Obligatoriska donationer!?

Det låter ungefär som överhets-påbjuden 'solidaritet',

eller 'ekonomisk demokrati'

eller 'alla ska med'

eller 'rättvisa' genom politisk kamp och konfiskation

eller varför inte 'löntagar'fonder!?

Normalt brukar vänstern tycka dessa företeelser är bra ...

... men de innefattar förstås att det är vänstern som får bestämma allt detta

(det kanske är skillnaden!)

Men jag tror inte att det ligger någon sanning i påståendet (om obligatoriska donationer) vilket är en annan av vänsters kännetecken

(ovarsamheten med sanningen, alltså)

ForestRidge sa...

"Det frapperande är att detta är vardag i apartheidstaten Israel. Det som visas upp är de avmänskligade vildarna. "

Läste Peter Kadhammars artikel och om hans artikel är sannare än Alis beskrivning av den, så är det vämjeligt nog.

Konstaterar samtidigt att israelerna tydligen bara har vardag 3 dagar per år.