söndag, januari 08, 2006

Tillbaka, men inte på ruta ett

Tillbaka från kongressen och för utmattad för att leverera en mer djupgående politisk analys. Konstaterar bara att det varit en kongress som blev ett avstamp, och där stämningen var mycket god. Därmed har också den sedvanligt negativa rapporteringen blivit väldigt, väldigt märklig ibland.

Ett banalt men på sitt sätt talande exempel är den här artikeln i Aftonbladet. För dem som deltog på kongressfesten – en orsak till utmattningen – torde karaktäriseringen av den framstå som närmast surrealistisk. Det var kort sagt tokröj och ett hårt dansande som bland annat tycks ha pajat partiledarens onda rygg. Men nu var vinkeln på artikeln bestämd, så det måste ha varit problemetiskt att droppa den. Då fick det bli ett reportage om att festlokalen var ”långtifrån fullsatt”, vilket helt enkelt inte stämmer i någon meningsfull bemärkelse. Och att en åhörare åkte hem tidigare än hon eventuellt tänkt sig från början får redigeras till underrubrik för artikeln.

Återigen handlar det om att leta efter sådant som kan bekräfta en dramaturgi som man i förväg bestämt sig för. Idag räckte två-tre inlägg från talarstolen, angående en insinuant organisationsmotion som avslogs med stor majoritet, för att det åter skulle vara möjligt att berätta splittringsberättelsen. I Aktuellts niosändning kommer samma grupp av missnöjda personer till tals och får kommentera läget – på ett sätt som 90-95% av de närvarande skulle beteckna som direkt lögnaktigt. (Jag konstaterar för övrigt att den ständigt bekymrade Staffan Norberg kan vara den förste vänsterpartisten någonsin, som fått vara med i TV-nyheterna varje dag i en vecka). Därefter träder Mats Knutson fram och berättar i en ”analys” att Lars Ohly ”misslyckades med att visa bilden av ett parti som lämnat de interna stridigheterna bakom sig”.

Ska man arbeta mot den här logiken gäller det att ha en organisationsstruktur och -kultur som kan fungera i ett fientligt klimat. Och framför allt gäller det att jobba, jobba, jobba. En tydlig vänsterpolitik, och närvaro i människors vardag, vinner i längden. Efter kongressen finns bättre förutsättningar än på flera år, för att sätta igång och vinna.

42 kommentarer:

Johan Lindahl sa...

Jag instämmer! Nu jävlar gäller det att fokusera på politiken och på att bevisa att vi är Sveriges bästa parti!

Anonym sa...

Ali:

Visserligen är jag varken medlem i V eller känner till partiets inre liv. Men jag måste säga att även för en utomstående som jag blir rätt så häpen över den mediabild som sprids. Det är något som inte stämmer, vilket gör att mitt förtroende för massmedierna har blivit ÄNNU lägre efter den här veckan (och det var lågt redan innan!).

Hur kan det komma sig att Ohly väljs till partiledare med 90 % av rösterna, och sedan talas det om "djup splittring" och bittra förnyare? Har jag förstått det rätt, så måste de missnöjda finnas bland de 10 % som INTE röstade på Ohly, och även om alla dessa bojkottade festen så lär det inte ha tömt festlokalen...Häpnadsväckande också med intervjuerna av 4-5 s. k. "förnyare" (vad nu detta är???) utan att den andra sidan ("traditionalisterna") som ju utgör 90 % av kongressen får komma till tals!!! Vad är detta för typ av journalistik egentligen???

Anonym sa...

Jag har nåra polare som är vänsterpartister här i Götet och jag har alltid tyckt att dom överdriver som fan när de snackar om media. Men jag fattar helt klart vad dom menar nu efter den här veckan. När läste i aftonbladet att BARA 89% röstat på Ohly då höll jag på att tuppa av. Sjukt sätt att skriva. Hoppas att vänsteralliansen får BARA 89% i valet...

Anders Eriksson sa...

En av de jag umgås med mest nu för tiden är aktiv moderat och hatar i princip allt vi står för. Igår diskuterade vi partikongressen och han vittnade om samma sak som både Erik S och Anonymous (23:25); en slags plötslig förståelse för vad fan jag snackat om när jag sagt att medierna framställt oss. Han hade på TV sett CH tala till kongressen för att sedan få talet i Aktuellt som ett angrepp på partiet! Han avslutade ju talet med ett "leve vårt parti"!

Då insåg till och med min gode ärkemoderat till vän, att skildringen av oss är skev. Mycket skev.

Över lag måste jag säga att kongressen visat på en god riktning och jag känner tillförsikt inför framtiden. Man vågar ställa offensiva krav, och visa att man finns för att föra en vänsterpolitik. Det är bra, mycket bra. Jag må vara kritisk till kraven på regeringsplatser, men det får ses som en parentes.

Så, nu är det bara sopa mattan med borgarna i höst.

Håkan Eriksson sa...

Det var knökfullt på festen och partysugna kommunalpolitiker, ung vänstrare och andra dansade på tilll klockan passerat ett på natten även fasten festen egentligen skulle slutat vid midnatt... att kalla det för en ”långtifrån fullsatt” fest är skrattretande.

Johan Persson sa...

Ja, varför var inte Lönnroth på festen. Det krävs ju en hel jävla artikel i Aftonbladet om att en person som inte ens fått förtroende av sitt distrikt att åka som ombud på kongressen inte deltar i kongressfesten.
Jag kan meddela Aftonbladet att inte heller jag deltog i festen, detta i protest mot att motionerna A118 och A123 röstades ner.

Anonym sa...

Eller vad säger man om TT:s rubrik "Var tionde stödjer inte Ohly" istället för den mer givna rubriken som borde varit "Var nioende stödjer Lars Ohly".

Mer vinklad journalistik får man leta efter.

Anonym sa...

Hur kan det komma sig att Ohly väljs till partiledare med 90 % av rösterna.

---------------------------------

Ser du nåt alternativ?
Möjligt att Ohly är bra men det finns ingen annan rimlig kandidat så hur skulle han kunna få annat än 90 procent?
Dom sydde ihop påsen inför valet.
Återstår att se om den håller.

Anonym sa...

DN:s, Aftonbladets, Expressens och Svenska Dagbladets journalister dricker snabelkeso från etablissemangets sponsrade spene till frukost och är ena jävla idioter. En ordentlig (v)änsterpolitik som syftar till att utveckla demokratin och utplåna klasskillnaderna är framtiden, och framtiden kan ingen ta ifrån oss! Min röst ligger tryggt hos "traditionalisterna" i partiet som bryr sig om MIN framtid.

Anonym sa...

hahaha att kvällspressen inte är att lita på visste vi, men det är rätt komiskt att det är sossetidningen som ljuger hårdast (Niklas Svensson är mest tjatigt överambitiös). jag menar, vem tror de att de lurar när de framställer det som om det inte skulle ha varit röj på en vänsterfest?

vad gäller nyheter så finns det väl inte så mkt att förmedla från kongressen förutom valprogrammet och intrigerna? vad mer skulle medierna ha fokuserat på?

svältkonstnären, du är ett tydligt bevis för att kombinationen näringsbrist och huvudräkning inte är nån höjdare. ;)

Anonym sa...

Kan ni inte starta ett utrotningsläger för dom som tycker fel?

Anonym sa...

Snöfallet:

Haha. Lite trött efter en lång arbetsdag. "9 av tio stödjer Lars Ohly" skulle det naturligtvis stå. Den bjuder jag på. =)

Men jag gissar att de flesta förstod min poäng ändå med TT:s löjligt vinklade rubrik.

Anonym sa...

Oppositionens splittring har ju varit medias huvudvinkling i flera år. Inte så oväntat att fokus läggs på intrigerna som faktiskt finns i vänstern.

Och då snackar vi om en opposition som är relativt överrens, går ju knappast att jämföra med en minoritetsregering med stöd av nykomunister som vill revisionera historieskrivningen i svenska skolböcker och pratar om arvssynd i form av mans-skatt, samt skogstomtar som vill förbjuda privatbilism och införa planekonomi.

Anonym sa...

hehe visst var det uppenbart vad du menade, svältkonstnären, och visst var det under bältet av mig. den meningen hade helt enkelt samma effekt på min impulskontroll som en mystisk röd knapp. =)

Anonym sa...

Nisse says....

Gött, kongressen avslutad coh valfläsken hänger som feta dallrande aladåber runt partihögkvarteret. 200 000 nya meningslösa låtsasjobb, 6 timmars arbetsdag, ytterligare kladd med hyresreglering o s v.

Inte ens Sven Svensson tar dessa löften på allvar längre.
Den ideologiska ökenvandringen fortsätter. Nostalgiskt återvänder VP till sina marxistiska rötter kommunismen, fast ingen får längre kalla sig så. Det är patetiskt.

Å andra sidan har samtidigt marschen börjat mot 4% spärren, jag tror väljarnas dom blir hård. Det sorgliga är att ingen kommer att sakna partiet om det åker ur.

Anonym sa...

Anonymous 08:06:

Klockren analys! 200 000 nya jobb i offentliga sektorn kommer ju att göra Sverige till en stalinistisk stat! Det behövs inget Gulag eller någon Stalin, för detta innebär ju att offentliga sektorn ökar marginellt och NÄSTAN blir lika stor som för 15 år sedan...Vilket leder till nästa fråga:

Om 200 000 nya jobb är stalinism, vad hade vi då för samhällssytem under 70-talet, när avsevärt fler arbetade i den offentliga sektorn??? Finns det något kraftuttryck kvar för att beskriva detta helvete som jag olyckligt omedveten om att jag levde i under min oskyldiga barndom?

Anonym sa...

Nisse says..

Erik S där har du fel, expansionen av offentlig sektor inleddes 1970, fram till dess fungerade det mesta i detta land, ålderdomshem, sjukhus, vård och skola. Det fanns ett försvar och Sverige var topp 3 på OECD´s listning. Sedan dess började kräftgången.

Varje arbetare kan inte försörja; en arbetslös och en statsanställd (alternativt byråkrat).
Det krävs inte mycket förnuft för att begripa. Det är en myt att de rika kan beskattas ytterligare för finansiering, inkomsterna blir marginella, det är istället arbetare Svensson som får betala för vansinnet, detta med att arbeta än mindre, d v s 6 timmar per dag.

VP är galna och begriper inget om ekonomi.

Anonym sa...

Ja, mediarapporteringen från den här kongressen tar verkligen priset!! Och det läskiga är att jag är ganska övertygad om att de journalister som var på plats VET att de ger en grovt snedvriden bild av vad som hände. Av någon anledning gör de det ändå, för att de måste bekräfta vad de skrev förra veckan och förra månaden, för att de inte vågar gå mot strömmen, för att de tror detta är vad som förväntas av dem. Sorgligt!

Rapporteringen från kongressfesten var kanske särskilt anmärkningsvärd. Det var den bästa kongressfesten på år och dar, alla dansade och festade till långt in på natten. Underhållningen var suverän och stämningen på topp hela kvällen.

Unga och gamla, "förnyare" och "traditionalister" dansade långdans till Andra generationen. Vilka rubriker det kunnat bli! Men det var förstås inte någon nyhet som passade in i den förutbestämda dramaturgin.

(Skrattar fortfarande gott åt skrivningen om Staffan... Den enda vänsterpartisten i historien som fått vara i tv-nyheterna varje dag i en vecka.) :-D

Anonym sa...

"det är istället arbetare Svensson som får betala för vansinnet, detta med att arbeta än mindre, d v s 6 timmar per dag."

Åh nej, inte arbeta mindre! Vad som helst utom det! Jag tror jag dör om jag påtvingas mer fritid!

M Hazard sa...

Vansinnet måste ju finnas hos den som säger att det är vansinne att jobba mindre.

Vilken naturlag är det som reglerar just arbetstiden, och varför är den optimal vid 8 timmar? Eller leker vi redan med naturens krafter, kanske ska arbetstiden vara 10 timmar?

Om man ställer kravet sex timmars arbetsdag, med bibehållen lön (och således berövar kapitalisten en del av mervärdet) så är det INTE arbetaren som behöver stå tillbaka.

Anonym sa...

Citat

Om 200 000 nya jobb är stalinism, vad hade vi då för samhällssytem under 70-talet?
---------------------------------

Stalinism.

Dom förlägger den svenska stalinismen komplett med gulag nånstans där.

Det är en nödvändighet för deras analys.

Den går inte ihop för dom om dom inte skriver om historien till att innebära att Sverige var en Sovjetisk republik fram till Gorbatjov.

Anonym sa...

STICK OCH BRINN!!!!!

Känn på den!

Underbart, "vägval höger" kommer så småningom att dyka upp som folkpartister moderater och slimmade företagskonsulter, sanna mina ord.

Denna brunblåa röra borde aldrig fått infektera partiet och åsamka så mycket skada som de gjort.


Hoppas de riktiga förnyarna ger en rejäl vänster mitt i marknadsdiktaturens högborgerliga politbyrå i Rosenbad.

Anonym sa...

Läs Gert Gelotte ledarkolumn i GP idag 0600109

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=251916

han avslutar:
"Kongressen inleddes med italiensk partisansång. Ingen betvivlar de kommunistiska partisanernas mod och offervilja. Men att de inte erövrade makten bör glädja oss alla - och allra mest italienarna. De slapp dela albaners, rumäners och andra syd-, central- och östeuropéers öde. I dessa länder lyfter nu kapitalism och marknadsekonomi folken ur den närmast bottenlösa kommunistiska fattigdomen och befriar dem från decennier av förtryck.
Att det nygamla vänsterpartiets medlemmar inte ser detta upphör aldrig att förvåna."

Helt fantastiskt att han både erkänner kommuniströrelsen och dissar den i samma stycke. Han ställer sig på Lönnroths sida (surprise!) och undrar hur partiet tänkt finansiera 200 000 nya jobb. Borgerlig medias skivspelare hackar, samma skit i ledare, nyhetsinslag och artikel efter artikel efter artikel.

Själv tyckte jag inledningskampsången på kongressen var bland det bästa...

/n

Anonym sa...

Vem läser pissliberalen Gert Gelotte´s kolumn i pissliberala GP?




Svar:


En pissliberal......

Anonym sa...

Pisskommunister orkar i alla fall svara på hans existens.

Anonym sa...

Någon skrev:
>Om man ställer kravet sex timmars >arbetsdag, med bibehållen lön (och >således berövar kapitalisten en del >av mervärdet) så är det INTE >arbetaren som behöver stå tillbaka.

Haha, ja just det. Där ju inte så att de minst produktiva kommer bli än mer arbetslösa, samtidigt som både kapital och högutbildade flyr utomlands. Bra tänkt vänstermuppar!

Fortsätt kör landet i botten!

Om Marx hade varit vid liv idag hade han säkert insett hur fel han hade.

Anonym sa...

Borgerliga har alltid sagt att nu kommer fanimej varenda jävla välutbildad fjant dra utomlands tack vare stalinistisk politik som förs i landet av S och Vp.

Hur många är det egentligen som lämnar sitt land, språk, familj, vänner etc för att man har möjligheten att jobba två timmar mindre varje dag?

Förmodligen bara några urskillningslösa kapitalister som varken har pålitliga vänner eller skrupler.

Nisse Sandqvist sa...

Två "sekt", tre "elit" och fyra "kommunist" - Per Åhlström i Länstidningen Östersund utmanar sina socialdemokratiska ledarskribentpolare (och verkligheten) i beskrivningen av vänsterpartiet. En mer nyanserad lokaltidningsledare är nog svår att hitta i dagens Ohly-istiska Sverige. Ledarskribenterna har funnit sina mediekritiska roller, at last. Ser det likadant ut på andra håll?

Det är synd att vissa tidningar råkade publicera en kort notis om vad vänsterpartiet rent politiskt kommit fram till. Det är oestetiskt, förstör helhetsbilden. Tänk att Ohly både ska åka på ministerprao och har skadat ryggen!

Vi som har saknat "framgångsrika och respekterade kommunalråd" (enligt Lena Mellin) tycker också att Lönnroth är orättvist behandlad av stalinisterna. Inte ens vald som ombud - ska det vara partidemokrati, det?!

Högt ärade kamrat Norberg (Johan från Timbro eller Staffan från Södertälje? Svårt att säga.) förtjänar fler intervjuer likt denna: ...det ena utspelet efter det andra i partiet handlar om ytterligare miljardlöften och gammal statssocialism.
Han betecknade också Ung vänster som en organisation där en stark drivkraft är att är att komma i åtnjutande av skattemedel och skapa en organisatorisk elit.
– Vi som skrivit de här motionerna förtjänar att mötas med respekt, sade Norberg.

Anonym sa...

Nu när man har gjort en lyckad ansats att rensa ut den smygborgerliga rötan i partiet så skall det bli intressant att se hur fortsättningen ter sig.

Hälften av svenskarna saknar all tro på att dagens enade och av EU bakbundna nyliberaler ovsett partifärg i riksdagen skall kunna driva den politik de röstats fram för, vi har sju olika partier men bara en enda politik och alltfler väljer att inte legitimera marknadsdiktaturen i dess "fria val"så länge valmöjligheten bara är nyliberalism nyliberalism eller nyliberalism.

Om dagens vänsterparti kommer att föra en egen politik eller liksom smygborgerliga Miljöpartister bara är regeringskåta och fortsätter att stödja socislliberalernas Blairimitationer återstår att se.

Men möjligheterna och förväntningarna är enorma hos ett folk som till och med kan rösta fram ett direktörsparti som vill minska €Us totalitära maktövertag i svensk politik.

Alejandro Firpo sa...

Anders mfl. Tycker nog inte medias bevakning är så skev, det finns ju uppenbarligen vänsterpartister som inte håller med om den väg som vänsterpartiet valt sedan Ohly blev ordförande. Att media väljer att lyfta fram dem följer bara medialogiken, tror inte det har så mycket att göra med att media hatar (v).

Dagens Industri hade en ganska offensiv rubrik i dagens ledare där de skrev "Utrensningen fullbordad". Självklart är detta oerhört tillspetsat men en viss sanning finns väl? Att partiet idag står mer enat än nånsin beror väl ganska mycket på att oppossitionen i partiet valt att lämna. Skrev ett inlägg om detta precis, titta gärna in på www.alejandrofirpo.blogspot.com

Ha det fint!

Anonym sa...

Ser ni verkligen inte sambandet?
(v) går mer vänster --> mindre röster
(v) går mer åt höger --> mer röster
Antalet människor som vill ha betongsocialism är inte så stort. Fatta lite.

Anonym sa...

Eh... För det första har man väl inte ett parti bara för att göra vad andra tycker... Det vore väl poänglöst. Vi formulerar politiken utifrån medlemmarnas vilja och åsikter, det är det enda rimliga.

Dessutom undrar jag... På vilket sätt har vänsterpartiet nu gått åt vänster? Visst har vi fattat en massa bra beslut och formulerat en offensiv vänsterpolitik i göteborg, men den skiljer sig faktisk inte nämnvärt från den vi drev 98, då vi hade skitbra resultat i valet.

Och vilken högervändning menar du låg bakom valresultatet 98? Jag måste ha missat den, fast jag själv var med både då och nu.

Så... Nej, jag ser faktiskt inte sambandet.

Anonym sa...

Anonym 6:43, om du ska hitta på låtsassamband, kan du väl bemöda dig att hitta på någon sorts låtsasfakta att backa upp dem med? Det blir så tråkigt annars.

Anonym sa...

Skillnaden för en vanlig idiot som mig är att Schyman är borta och att folk nu måste ta ställning enbart till politiken.

Det går inte för "herr och fru allmän" att luta sitt val på en person som dom sympatiserar med.
Ohly må vara bra men han har inte samma "säljvärde" som Schyman hade.

Följakligen blir politiken synligare den här gången, så blir siffrorna likadana som sist..då är det verkligen ett tecken åt vilket håll det blåser.

Anonym sa...

Hur någon på allvar kan tro att 200 000 nya jobb blir så dyrt att Sverige a/antingen kör sin ekonomi i botten eller b/utvecklas till ett stalinistiskt samhälle är helt obegripligt. Det är rent skitsnack att dessa kostnader är så stora; istället bör man ställa sig frågan vad det kostar att ha 350 000 arbetslösa, vilket är alternativet just nu.

Det snackas och snackas från borgerlighetens håll om de nya småföretagen som måste komma. Personligen tvivlar jag på att det någonsin kommer så många småföretag så att de kan suga upp alla dessa 350 000. Inte ens om vi avskaffar alla skatter i landet kommer det att bli lönsamt att starta småföretag i t. ex. Kiruna eller inre Norrland. Den som påstår att den privata sektorn håller den offentliga sektorn under armarna har en otroligt naiv och ensidig syn på hur ekonomi fungerar.

Man kan lika gärna vända på resonemanget: att offentliga satsningar ger jobb i den privata sektorn, eftersom den offentliga sektorn köper varor och tjänster från den privata sektorn för 100-tals miljarder varje år, vilket ger massor av jobb i den privata sektorn. Jag jobbar t. ex. på universitetet, och för våra statliga anslag köper vi in datorer, kemikalier, reagenser etc. från olika småföretag. När det är hårda tider för oss och vi får minskade anslag går flera av dessa företag omkull p. g. a. minskad orderingång från oss. Många småföretagare är direkt beroende av att den offentliga sektorn köper varor och tjänster från dem, och tvingas dra ner på sina anställda så fort det skärs ner på den offentliga verksamheten. Slutsats: vi har inte råd med en svag offentlig sektor, för då minskar även den privata sektorns inkomster och möjlghet att nyanställa.

Anonym sa...

Nisse says,...

Någonstans blir man skogstokig av alla vänsterstollars argumentation på denna sida.
Låt oss då anta att ju mindre vi arbetar ( 6 timmar per dag) dess mer berövar vi kapitalägarnas deras makt och inflytande.

Är det nu någon levande kommunist på denna blogg som tror detta är möjligt utan en revolution o utrotande av borgarklassen. Snälla, var inte naiva.

Sedan, förklara för mig hur minskat arbete, d v s minskat "mervärde" (produktivitet) skall leda till mer att fördela i er kamp mot klassamhället?

Sanningen är att det knappast finns någon "arbetare längre i Sverige". Det var länge sedan någon arbetade, nu skall vi mest ha semester på andras (de s k kapitalisternas bekostnad).

Hela vänstern är slut och tillför inte mycket till debatten, det är i mångt o mycket som att prata med en releigiös fundamentalist, Ku Klux Klan eller muslimska tokstollar, spelar ingen roll. Ni är tyvärr samma andas barn.

Anonym sa...

Nisse.

Det finns väl inget som säger att minskad arbetstid leder till minskat mervärde. Har du hört talas om att vi har en jäkla massa arbetslösa i Sverige. Med sex timmars arbetsdag (med bibehållen lön) delar vi på arbetstillfällena. Dessutom blr arbetarna friskare och mer utvilade och därför mer produktiva. Blir mindre maskning helt enkelt!

Hur tror du at det gick til när vi sänkte arbetstiden från 12 timmar til 10, och sen från 10 till 8 egentligen?

I Tyskland tog facket striden och uppnådde 35 timmars arbetsvecka – med ökad lön (!!). Enligt de tyska fackföreningarna har detta inneburit att man räddat hundratusentals jobb.

Tyska fackföreningsekonomer hävdar också att en viktig orsak till den höga investeringstakten i tysk industri är just att de tyska facken varit så tidiga med att ta strid för arbetstidsförkortningar historiskt sett. Företagen tvingas nämligen till att investera sina vinster för att behålla konkurrenskraften. Inte heller innebar 35-timmarsveckan i Frankrike någon ökad arbetslöshet, företags- eller investeringsflykt.

Det finns även exempel här i Sverige där man infört 35 timmars arbetsvecka med bibehållen lön och ökat produktiviteten, till exmepel på Hässleholms Ytbehandling och Toyotas verkstad i Mölndal.

Anonym sa...

Nisse.........bult.

Svältkonstären, svält dig ut med mindre arbete, jag tror du kommer att lyckas om inte någon annan skall betala för ditt väl o ve. Däri i ligger problemet, fördela de arbeten som finns, eller skapa nya.
Alla kan ju inte lalla omkring som socialstatens babisar o hänga upp gardiner.

Jag har stolthet, vill det inte, vill bestämma över mitt eget liv. Så enkelt är det.

Anonym sa...

Nej, nu måste jag runka upp mig mot Nyliberal.com och ni kommunister kan dra åt helvete.

Anonym sa...

Nisse säger....

Svältkonstnären, egentligen kan man inte annat än bli förbannad på det du skriver.
Tyskland, Frankrike o Sverige är ju fina förebilder! Arbetslösa som nu betalas av dem som arbetar, skall beredas arbete genom att alla arbetar mindre.
Om du inte är totalt korkad torde du begripa den totala mängden arbete o det mervärde som skapas blir oförändrat. Arbetslös, ca 20 % i Sverige, eller att alla arbetar 35 timmar bli nästan samma sak. Problemet du inte fattar är att lönerna skall förbli desamma. Vem betalar kostnaden ljushuvud? Det skapas ju inget mer mervärde eller kapital att fördela, det är bara frågan om skuldsättning.

Återvänd du till dina marxistiska teorier, forna öststaterna är en brilliant förebild. Kanske Volvo så småningom tillverkar den "nya" Trabant i pressad papp o masonit. Mopedmotor från Sachs kan plockas i. Väntetid för dig o alla idealister, några år för en bil. Detta så vida du inte tillhör "partiet", då går det naturligtvis fortare.

Stön............

Om oss sa...

Hej Ali,

Och tack för många intressanta texter.
SR:s arkiv är verkligen värt göra mer känt. Det är en fantastisk källa att ösa ur.. :-)

Anonym sa...

Eftersom det inte fanns någon annan än Ohly som ställde upp i partiledarvalet (eller?), så får man väl anse att det är ganska alvarligt att var tionde föredrar att vakantsätta posten framför Ohly...