torsdag, februari 02, 2006

Deltidsarbete och kön

Tidningen Arbetsmarknaden har en artikel om deltidsarbete, som bland annat sätter fingret på den tydliga könsdimensionen i frågan. Två butiker ligger i vägg i vägg. På Hemtex, där man säljer textilier för heminredning jobbar kvinnor. Där är det bara butikschefen som jobbar heltid. På Computer City, där säljarna är män, jobbar i princip alla heltid, även de kvinnor som jobbar där. Öppettiderna är nästan precis desamma.

Det är kön som avgör normen. Och den normen har mycket stor betydelse för kvinnors löner och arbetsvillkor. Diskrimineringen av kvinnor upprätthålls.

Handelsanställdas förbund släppte i september förra året en mycket intressant rapport om detta; ”Varför har kvinnor lägre löner och kortare arbetstider? – En studie av ojämlika villkor mellan män och kvinnor inom detaljhandeln”.

Väl värt att läsa när man lyssnar på debatten om lagstiftning kring rätt till heltid. I artikeln om de två butiker är det förresten en bildtext, där en manlig säljare säger något som man kan reflektera en stund över:
”Jag måste ha ett heltidsjobb, jag har familj”.

16 kommentarer:

Anonym sa...

QED

Ludde sa...

Finns det någon undersökning som fastställer att det inte finns någon skillnad i preferenser mellan män och kvinner? (Rensat för lön, m.m.)

Anonym sa...

"Martin said...
Finns det någon undersökning som fastställer att det inte finns någon skillnad i preferenser mellan män och kvinner? (Rensat för lön, m.m.)"

Ja, det sunda förnuftet.

Anonym sa...

jag har aldrig sett någon sådan undersökning, men betänk om det skulle finnas:
om du jobbar deltid är det väldigt mycket enklare för ditt eget välbefinnandes skull att säga att du "ändå vill det". om du förnekar att detta är det förstahandsval gör du dig till en misslyckad person inför dig själv och andra vilket aldrig är speciellt lockande.
detsamma gäller till exempel hemmafruar och folk med "lågstatusjobb" liksom människor som "väljer bort" semester i skärgården och dylikt.

"äh, vilket jävla skit. de e för mesar. jag vill ändå inte. jävla snobberier".
det kan självklart vara så att man tycker så, men i undrsökningar om folks attityder måste man ju ändå väga in denna ganska viktiga aspekt.

Anonym sa...

Suck!
Snälla….
Om vi skulle byta plats på personalen, och låta ”männen” arbeta på Hemtex och ”kvinnorna” på Computer City i en vecka. Vilka tror du klarar tjäna kunden bäst efter denna express utbildning? Självklart skulle Computer Citys personal vara överlägsna. Jag har svårt att se dom jättelika kunskaper du behöver för att sälja kuddar och täcken. Om man ”nästan” bara skulle ha timanställd personal på Computer City, skulle företaget förmodligen ”konka”, och du har tappat över 100 arbeten.

Alejandro Firpo sa...

Hm...tycker det är uppenbart att kvinnor tjänar mindre pengar än män och att det till störst del beror på rådande samhällsstrukturer. Angående frågan om Hamas och regeringsmakten har jag skrivit ett inlägg här.

/Alejandro

olydig sa...

Jag skrev om ett liknande ämne här och här, där jag refererar till en rapport från Svenskt Näringsliv. De försöker givetvis förneka att det förekommer en systematisk lönediskriminering för kvinnor på arbetsmarknaden. De skyller på de "traditionella skillnaderna mellan mäns och kvinnors yrkesval", utan att reflektera över varför det är just de "kvinnliga" yrkena som är underbetalda...

Ibland ser man inte skogen för alla träd...

Anonym sa...

jag vet inte om det finns en sådan undersökning, men om det gör det finns det en viktig sak att betänka.
om du har ett halvtidsjobb och någon frågar dig om du trivs med det, är det väldigt lätt att säga "ja, jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt". för att, både för andra och för dig själv, hålla upp skenet av att du mår bra. hur misslyckad blir du inte om du har ett kasst jobb, om du dessutom är missnöjd själv?
detsamma gäller hemmafru-livet, dn flådiga bilen eller vad som helst.
"jag vill ändå inte"
då behåller du din egen heder och självkänsla.

naturligtvis, behöver det inte vara så, men detta är en aspekt att ta in i alla undersökningar som handlar om värderingar.
fenomenet är väl underbyggt i all socialpsykologi.

(samma sak varför så få tjejer anmäler våldtäkt - då har du erkänt för dig själv att du blev våldtagen. eller varför så få av fångarna som släppts från guantanamo vill prata, då är de verkligen förnedrade och torterade offer. saker bli inte verkliga förrän fu har uttalat dem).

Anonym sa...

Kanske de flesta kvinnor vill jobba mindre?

Anonym sa...

Ali, du är allt en riktigt dum liten stackars sate. Ynkrygg. Å andra sidan är det inte speciellt ovanligt att diktaturer styr informationsflödet i det du vill kalla demokratier. Finns många fina förebilder i ditt kommunistiska drömrike.

Anonym sa...

Vad skulle de vinna på att "tvinga" sina anställda att jobba deltid? Det blir bara mer adminstration för företaget. Svårare att lägga scheman, mer over-head kostnader och så vidare.

Sen _vill_ faktiskt många arbeta deltid. Om man känner att man klarar sig på lite mindre pengar är det många som är villiga att gå ner lite i arbetstid för att få mer tid med sina familj eller isna intressen.

Många arbetar dessutom deltid för att de samtidigt studerar.

Alla vill inte ha det precis som ni tror. Och kom inte med där förklaringarna om att de vill de egentligen, de vet bara inte om det än. Ven fan har sagt att ni vet bättre?

Ludde sa...

Visste det skulle komma kommentarer om samhällsstrukturer och kognitiv dissonans.

Det är ju klassisk undersökningsmetodik ala vänstern. Får man inte de resultat man vill så har man ändå rätt, för dom obevisbara strukturerna finns ju där. Fast. Ja. Dom går ju inte bevisa. Men finns. Säkert. Eller?

Ali Esbati sa...

"Visste det skulle komma kommentarer om samhällsstrukturer"

:-)

Well, ja. Det är så att säga det som är grejen.

Det är ganska märkligt med den monumentala blindhet som kan uppvisas i just de här frågorna, trots att det bara är att öppna en ögonen och kanske prata med några reellt existerande människor, om man nu inte vill ta del av den omfattande forskning som finns på området.

Ett urval presenteras i regeringens senaste utredning om Rätt till heltid. SOU 2005: 105. LO har gjort flera rapporter om arbetstider och arbetsvillkor. Man kan också läsa den rapport som jag länkade till i själva posten.

Man kan tala om frivillig och ofrivillig deltid. Den så kallade frivilliga deltiden måste också problematiseras, då den naturligtvis beror av samhälleliga strukturer i övrigt. Följer man den historiska utvecklingen när det gäller kvinnors förvärvsarbete klarnar bilden lite mer.

Men det finns alltså mycket tydliga könsmönster även när man tittar på hur många som här och nu uppger att de är deltidsarbetslösa, alltså som vill och är beredda att jobba mer, men inte får det.

Ca 55000 är män, ca 148000 är kvinnor.

De branscher där deltidsarbetslöshet förekommer som mest är alla starkt kvinnodominerade.

---
Vad beträffar svårigheterna att förstå enkla samband när det gäller den strukturella diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden tipsar jag om ett tidigare inlägg

Ali Esbati sa...

Ser en lite missvisande formulering högre upp i det jag skrev. Det är inte så mycket den omfattande forskningen som presenteras i just SOU:n. Där finns det dock mycket av den statistik som talar sitt tydliga språk.

Magnus Ahlkvist sa...

För att travestera Yvonne Hirdman:

Det finns säkert en massa pseudoförklaringar till varför män tjänar mer än kvinnor. Den enda riktiga förklaringen är att det fortfarande är möjligt att ge kvinnor lägre lön.

Anonym sa...

Jag är kanske inte profi, men de undersökningar jag läst, till viss del nationalekonomiskt inriktade, kommer fram till att ofrivilligt deltidsarbete är mycket vanligt i sverige, och då främst bland kvinnor, och att det har ökat över tid.

Tips för intresserade är Inga Perssons "Atypiska jobb och atypisk arbetslöshet - typiska för kvinnor?" (SOU 1997:137) och "Part-time work in sweden - An institutionalist perspective" av Marianne Sundström (Stockholms universitet:SOFI: Feb 2001)för vidare fakta i saken.

Som att nån skulle orka sätta sig in i saken. Arbetsmarknad som är så jävla hett..