onsdag, februari 22, 2006

Det mörknar - razzia mot vänsteraktivister i Danmark!

Det händer mycket, mycket obehagliga saker i Danmark. I måndags gjorde dansk polis en stor razzia mot ett företag som gör – T-shirts. Företaget Fighters and Lovers har sålt tröjorna till förmån (37 danska kronor per tröja) för en grafisk verkstad för den palestinska befrielseorganisationen PFLP och den colombianska gerillan Farc. Tidigare har Colombias regering hört av sig till den danska och uttryckt sitt missnöje. Polisen har använts sig av dansk terrorlag, paragrafen 114a som handlar om ekonomiskt stöd till terrorgruppen.

De gripna har ledande ställningar i det danska vänsterpartiet Venstresocialisterna, som ingår i Enhedslistan, en vänstersamling med representation i danska parlamentet.

Det som har skett är ett oerhört allvarligt hot mot den politiska demokratin i Danmark. När polisen griper representanter för politiska partier är det ett nytt kapitel i den europeiska fascistiseringsboken som slås upp.

Händelserna i Danmark följer på ett upprop som föreningen Upprør gjorde, till försvar för demokrati och yttrandefrihet, och mot EU:s kafkalagar under rubriken ”krig mot terrorism”. Uppropet – vars hemsida stängdes ned av dansk polis! – har ett centralt budskap:
”’Kriget mot terrorismen’ hotar oss alla. Försvara yttrandefriheten, de mänskliga rättigheterna och den internationella solidariteten!”
Vi har varit några som här i Sverige undertecknat ett demokratiupprop i solidaritet med danskarna. I den skrev vi bland annat:
I Danmark har alltså i skrivande stund undertryckandet av grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter gått längre än i vårt land. Men inget talar mot att terroristlagarna också i vårt land kommer att användas mot frihetskämpar och demokrater som i någon form stödjer legal befrielsekamp mot utländska ockupationsstyrkor.
Dessa ord är idag ännu mycket viktigare att understryka. Det blåser kallt i Danmark. Men även obehagliga politiska utvecklingar rör sig förbluffande snabbt över bron.

Vänsterpartiets Mats Einarsson sätter också fingret på något mycket viktigt i sin kommentar:
- Tillslaget mot VS är en skandal. Det är en skam för den danska rättsstaten. Nu måste alla demokratiska krafter samla sig till försvar för de liberala principer som liberalerna sviker.
Ta striden nu! Imorgon kan det vara försent.


- Läs mer på modkraft.dk
- Pressmeddelande Venstresocialisterna (eng.)
- Pressmeddelande Fighters & Lovers (dan)
- Tidigare blogginlägg om Demokratiuppropet, här och här

12 kommentarer:

Anonym sa...

Men är det inte precis så man måste förstå de borgerligas ovilja att protestera mot antiterroristlagarna härhemma. Man räknar med att de framför allt kommer att bli utmärkta att använda mot vänstern.

Anonym sa...

Håller med, detta är ju otroligt obehagligt, och vad fan blir nästa steg förresten?

Anonym sa...

Att stödja PLFP med pengar är ett brott mot dansk lag, svensk lag, europeisk lag och folkrätten. Varför skulle de få hållas?

Anonym sa...

De får väl kränga bra många tröjor om det ska generera lika mycket pengar som Farc tar in på de kokainsnortande kidsen kring Stureplan.

Det är kokainsnortande överklassyngel som visar den sanna vänstersolidariteten.

Anonym sa...

esbati, ta inte in fascister som 'robin hood' i kommentarerna. du förstör folks morgon o ger en anslagstavla till sjuka (blå)brunskjortor.

/j

Anonym sa...

Idag är vi alla danskar! Sånt här ställer ju yttrandefrihetsdebatten i samband med Muhammedkonflikten i ett nytt ljus. Och visar framför allt hur lite den hade att göra med yttrandefrihet.

Anonym sa...

Robin Hood

"Så är dessutom att finansiera bomber och vapen åt terrorister."

Vad är det för en mening? Så kan man inte skriva, det betyder ingenting. Kan det vara så att din stora kärlek till det stora landet i väster förvridit ditt språk?

Anonym sa...

Förläst Djävel said...

Robin Hood, i din onyanserade tillspetsade värld verkar det endast finnas halvfascistoida fraser utan egentligt innehåll som någon påpekade.

pubertalt och banalt. illa skulle jag vilja säga. esbatis text tar upp en viktig aspekt och utveckling runt omkring oss, medan du hajar noll och bajsar ner varenda rad där ordet vänster förekommer.

väl mött.

Anonym sa...

"Jag undrar varför revolutionära kommunister använder liberala värderingar som argument för sin politik? Tycker ni att de är mycket bättre än de kommunistiska?"

Nej, men de är klart bättre än de fascistiska, som dagens "liberaler" allt oftare förespråkar.

Anonym sa...

Vadå "liberala" värderingar förresten? Marx förespråkade konsekvent yttrandefrihet och politisk demokrati långt innan detta blev gängse bland liberaler.

Anonym sa...

Jag gillar Danmarks regering generellt sett men detta ar valdigt korkat, och definit motsagesefullt.
Om det skall rada total yttrandefrihet sa barde det ju helt klart galla alla ine bara de som har de styrandes asikter.

Men annars
heja Danmark....

Anonym sa...

Robin Hood, du minns att du kallar Sverige "Diktatur" på din blogg va? Kanske borde läsa igenom samhällskunskapsboken lite noggrannare...blir lite svårt att ta dina redan sjukt oseriösa inlägg på allvar annars.