måndag, februari 06, 2006

I GP om Demokratiuppropet

I GP idag skriver jag tillsammans med Dror Feiler (musiker och konstnär), Ida Gabrielsson (ordf. Ung Vänster) och Eva-Britt Svensson (EU-parlamentariker, vänsterpartiet) en artikel som svarar på Luf-ordföranden Fredrik Malms påhopp förra veckan. Det handlar om demokratiuppropet, som är ett ställningstagande mot EU:s bisarra ”terrorlista” och rättsosäkra terrorlagstiftning. Det är intressant att Malm går i taket när vi försvarar en liberal rättsuppfattning. Istället ställer han sig lojalt med USA-regimen och dess hantlangare i första ledet för inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter.
Det upprop vi som privatpersoner undertecknat syftar till att reagera mot det som minner om utvecklingen på 30-talet och solidarisera oss med det danska initiativet. När våra företrädare i regeringen sviker eller står handfallna, måste vi som medborgare själva genom aktiv handling värna våra grundläggande rättigheter. Här hoppas vi att genom ett personligt risk- och ställningstagande väcka liv i debatten om rättssäkerhet och brottsbekämpning och att Sverige ska göra som Norge nyligen gjorde; skrota EU:s terrorlista.
- Läs hela uppropet och bakgrundstexter.
- Tidigare blogginlägg i frågan

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte så vansinningt ofta jag håller med dig, men TACK!

Anonym sa...

Ett annat sätt att protestera mot EU:s terrorlista är att köpa eller sälja tröjor från den danska internetbutiken Fighters+Lovers där en del av intäkterna går till Folkfronten För Palestinas Befrielse (PFLP) och den colombianska gerillan Farc.

Läs mer här.

Anonym sa...

Det är den vanliga sörjan av floskler och ogrundade anklagelser - som vanligt i brist på sakliga argument.

I Malms artikel framgår tydligt att han inte på något sätt solidariserar sig med EU:s terrorlista eller dess "inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter". Inte heller uttrycker han i artikeln något stöd för Colombias regering eller "USA:s regim". Det Malm kritiserar är att uppropet uppmanar folk att skänka pengar till grupper som bevisligen använt/använder sig av riktat våld mot civila som arbetsmetod. Är inte detta terrorism enligt Esbati?

Anonym sa...

Som vanligt ljuger Esbati.

Jag skrev följande om terrorlistorna i artikeln i GP:

"Jag delar kritiken mot terrorlistorna. I stället för att enas om en definition av terrorism och låta domstolar avgöra vilka grupper som är terrorister, så har frågan politiserats och regeringar förhandlar om vilka som ska sättas upp på listan och vilka som får gå fria. Rättsläget är oklart och individer har fått sina tillgångar frysta utan att omständigheterna har klarlagts."

Hela artikeln går att läsa på fredrikmalm.com

/Fredrik Malm