tisdag, februari 14, 2006

Tjänstedirektivet - snart i ett EU-parlament långt från dig

Idag ska EU-parlamentet debattera kommissionens förslag till tjänstedirektiv och på torsdag ska det röstas om förslaget. Kommissionens ursprungsförslag är ännu ett i raden av nyliberala angrepp mot sociala och fackliga rättigheter i Europa. Det har – trots att det mesta i EU-systemet passerar högt ovanför folkrörelser och folkliga politiska processer – väckt skarpa reaktioner i Europa, inte minst bland facken. (Se till exempel denna budkavle, som bland annat Seko tagit initiativ till).

Nu har de två stora partigrupperna i parlamentet, konservativa och socialdemokrater, kommit fram till något slags preliminärt kompromissförslag (på engelska här) för att komma vidare med behandlingen av tjänstedirektivet. Det återstår att se vart det hela hamnar, men några saker kan man ändå slå fast.

*) Breda utomparlamentariska protester gör skillnad – och att de är helt nödvändiga, därför att de eliter som finns bortom nationell politisk kontroll hellre kommer överens med varandra än representerar folkets intressen. Detta är i själva verket en av huvudpoänger med den överstatliga strukturen; att den ska vara långt borta och svårförändrad. Men man måste förstås ta strid.

*) Som vänsterpartiet i EU-parlamentet påpekar så ger kompromissen snarare stor bedömningsmakt – många av de politiska avgörandena – till Domstolen. Detta är ingen engångshändelse. Det är också inbyggt i EU-systemet, och det är också en del av systemets inneboende demokratiska problem. I grunden politiska beslut transformeras till ogenomtränglig och svårdebatterad juridik. Det politiska ansvarsutkrävandet upplöses och folkstyret urholkas. Problemet fördjupas av att lagstiftningsprocessen i sig är förment ”apolitisk” – det vill säga djupt politiserad men utanför formaliserade demokratiska processer – med till exempel avsaknad av förarbeten.

*) Kanske långsiktigt viktigast i sammanhanget: även om tjänstedirektivet när den slutgiltigt ska antas av ministerrådet slutar som något betydligt mindre illa än kommissionens förslag, så är det så här det kommer att fortsätta vara, eftersom hela systemet är uppbyggt för att främja ett nyliberalt strypgrepp på europeisk politik och ekonomi. Kommissionen kommer att fortsätta komma med förslag som förvärrar det. Det behövs mer än denna nödvändiga försvarsstrid i EU-frågan.


PS. Jag vill rekommendera Hanna Löfqvists blogg, Vänster, för insatt bevakning och analys av de aktuella EU-frågorna från ett vänsterperspektiv.

PS2. Europaportalen har samlat massor med nyhets- och debattartiklar om tjänstedirektivet, för den som vill läsa mer.

Inga kommentarer: