Nu leder han trupperna i veckans obligatoriska skandaldrev, denna gång om Anitra Steens pensionsavtal. I morse kunde man notera att Dagens Nyheter till och med kör ett Analysmannen-citat uppförstorat på löpsedeln. Nyheten är alltså att han talat.
Nu tre reflexioner:
1. Drevets upplägg rör den politiska debattens förutsättningar. Svenska medier – och politiker – har varit restriktiva med att dra in makar och familjemedlemmar till offentliga personer i debatten. Nu är det dock det faktum att Anitra Steen är gift med Göran Persson som är nyckelfrågan. Det är inte Systembolags-VD:ns pensionsavtal utan ”statsministerhustruns”. Anitra Steen är en självständig person som kan och ska svara för sina egna handlingar. Hon har varit VD för Systembolaget länge. Det är som bortblåst nu. Nu är hon reducerad till ”statsministerhustru”. Det är ohyggligt pinsamt och rätt osmakligt.
2. I sakfrågan om pensionen: sådana avtal bör inte finnas. Vänsterpartiet har under många år motionerat i riksdagen om bland annat ett lönetak i statliga tjänster – motsvarande det som vid ett givet tillfälle är statsministerns lön. Vänsterpartiet har också krävt en översyn av trygghetspaket och avgångsvederlag. I motionen skrivs bland annat:
Osäkerheten i toppchefers trygghet är starkt överdriven. Det är inte vanligt att chefer behöver två eller fler årslöner för sitt uppehälle. Risken är snarare att överdådiga avgångsvederlag gör att vissa toppchefer görs ekonomiskt oberoende för återstående arbetsliv. De blir så pass förmögna att de inte behöver arbeta mer för sitt levebröd. Detta överbeskyddande skapar oansvarighet bland personer i ledande ställning. Avgångsvederlag skall vara en rimlig omställningsersättning, inte en garanterad hög levnadsstandard livet ut. Detta bör ges regeringen till känna.Förslagen har gång på gång avvisats. Nu räknar jag med att DN:s ledarsida och moderaternas Sven Otto Littorin bägge går ut och förbinder sig att stödja detta krav i en kommande kampanj som gäller såväl statliga, kommunala som privata chefstjänster.
3. Avslutningsstycket i Henrik Brors analys slår rekord:
För de socialdemokratiska valstrategerna är det dags för krismöte. Först förtalsmejlen mot Fredrik Reinfeldt som tvingat dem att stoppa alla kampanjer mot "varulven" Reinfeldt. Och nu statsministerhustruns dyra pensionsavtal, som gör att varje utspel om direktörslöner påminner väljarna om att det är de som betalar den sörmländska lantgården Torp.Ett avtal tecknat mellan Systembolagets VD och Systembolagets styrelse, nu ledd av förre centerledaren Olof Johansson sammankopplas alltså med en förlupen socialdemokrats förtalsmejl, som i sin tur förståligt antas ha något med ”varulven” Reinfeldt – alltså politiska karikatyrer – att göra. Analysmannen aviserar därmed egenhändigt krismöte för socialdemokraterna. Men nästa mening förtjänar egen belysning. Nu är vi framme i den av Persson och Steen köpta lantgården. Den ska väljarna påminnas om, ty det är ”de som betalar”.
Förutom sitt dagspolitiskt propagandistiska värde har denna typ av ekonomiska ”analys” samma ideologiska funktion som en gång föreställningar om adelns blåa blod, risken att brinna i helvetets nio cirklar och konungens uppdrag som guds ställföreträdare på jorden. Det nöts ständigt in att det staten betalar i lön kommer från ”väljarna” – och därmed att det som till exempel Skandias eller Volvos direktörer får inte kommer från ”väljarna”.
Det är det ideologiska skynke som läggs över den kapitalistiska ekonomin. Naturligtvis kommer alla verkställande direktörers löner från de arbetandes mödor. Miljardbonusarna som männen i de privata storföretagens styrelser delar ut till varandra kommer från de samhälleliga resurser som andra är med och skapar i gemenskap. I dagens allsmäktiga kyrka är dock denna insikt tabubelagd. Det är den kanske allra viktigaste poängen att återvända till i drevet.
Tills vidare, innan insikten om den kapitalistiska ekonomins mer allomfattande ohållbarhet organiserats till genomgripande förändringar av ägarförhållanden, kan vi nöja oss med att konstatera att det åtminstone finns en möjlighet att offentligt debattera och påverka villkoren för cheferna i statens företags. Vi behöver fler statliga företag och vi behöver ännu mer akut tydliga riktlinjer för dessa företags verksamhet och arbetsvillkor – riktlinjer där själva poängen är att de inte ska vara ”marknadsmässiga”.
Hittills har alla sådana förslag med emfas avvisats av socialdemokraterna, och ännu mer av bomb- och ballongalliansen. Nu får Littorin och Brors gärna bygga barrikader i kampen för fler statliga bolag, så kan vi turas om att hojta om lönerna för dessas chefer.
PS. Envar får själv fundera på om tajmingen på just detta drev har något samband med detta, som vi eventuellt skulle ha kunnat ha en samhällsdebatt om.
20 kommentarer:
1. Det slående är ju inte att Steen får en massa pengar. Det torde inte finnas någon borgerlig politiker som är emot det. Det saken gäller är ju att socialdemokrater hycklar genom att ge sig på andra VD:ar som inte får lika hög lön, medan de håller tyst om Steens. Har du Ali månne någon bättre förklaring till det fenomenet än att Steen är starkt knuten till partiet?
2. Du har rätt i att avtalskonstruktionen är dålig. Denna typ av pensionsavtal är ett oskick som finns både i statliga och privata företag. Men man bör notera att det som DN och borgerliga politiker har vänt sig emot inte är avtalet som sådant, utan den socialdemokratiska dubbelmoralen.
3. Varför hävdar du att det inte har funnits några förtalsmail? Det sänker bara din egen trovärdighet när du överdriver.
Skillnaden mellan Skandias pengar och statens är att jag frivilligt har betalat min försäkringspremie, medan skatten är obligatorisk. Om jag ogillar Skandias sätt att göra affärer kan jag enkelt byta bolag.
3. Jag skrev att det inte funnits någon förtalskampanj. Men det är dåligt formulerat visavi citatet, så jag ändrar det.
"Det nöts ständigt in att det staten betalar i lön kommer från ”väljarna” – och därmed att det som till exempel Skandias eller Volvos direktörer får inte kommer från ”väljarna”."
"Naturligtvis kommer alla verkställande direktörers löner från de arbetandes mödor"
På vilket sätt är "de arbetande" i det andra citatet samma sak som "väljarna" i det första citatet? Givetvis skapas chefens lön av företagets övriga anställda. Utan dem skulle han/hon inte kunna få någon lön. På samma sätt är de arbetandes löner beroende på chefens arbete. Alla arbetar frivilligt i ett företag med ett avtal om ersättning.
På intet sätt är ett företags anställda samma sak som en stats väljare.
De löner som staten betalar ut är alla tvungna att bidra till. Ett privat företag är det frivilligt att både arbeta och köpa av.
Verkar som du tagit bort förhandskontrollen av kommentarer, Ali? Betyder det också att du inte kommer radera inlägg som inte är ren spam?
Bra isåfall!
"Anitra Steen är en självständig person som kan och ska svara för sina egna handlingar. Hon har varit VD för Systembolaget länge. Det är som bortblåst nu. Nu är hon reducerad till ”statsministerhustru”"
Nej, riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Steen var medarbetare åt GP under åren på Utbildningsdepartementet 89-91 och Finansdepartementet 94-96.
VD för systembolaget blev hon 1999 efter Gabriel Romanus. Vid det laget var GP statsminister, som bekant. Ett extremt välavlönat toppjobb i ett statligt bolag gavs således till en före detta nära medarbetare utan några rimliga kvalifikationer.
Avtalet i fråga förhandlades fram med en annan god vän till GP, nämligen Olof Johansson som umgås privat med statsministern och förtjänade en belöning för sitt lydiga samarbete med GP 1996-98.
Det är väl alldeles glasklart uppenbart att det här inte handlar om att Steen är kvinna utan om att hon är en sossepamp som fått extremt välbetalda jobb av sina pampkollegor och som ny skyddas av sin pampmake och hans gamla pamppolare.
För manligt exempel på exakt samma sak och exakt samma karriärutveckling, se f.d statssekreteraren och numera Vin&Sprit-VD:n Peter Lagerblad.
Du utelämnar helt regeringens och det socialdemokratiska partiets utpspel mot LKAB i förre veckan. Det är i skuggan av det som regeringens och (S) agerande nu gör att det luktar banan.
"Risken är snarare att överdådiga avgångsvederlag gör att vissa toppchefer görs ekonomiskt oberoende för återstående arbetsliv. De blir så pass förmögna att de inte behöver arbeta mer för sitt levebröd. Detta överbeskyddande skapar oansvarighet bland personer i ledande ställning."
Så jävla skönt att se formulerat det man har gått omkring och tyckt i åratal! Om vänsterpartiet verkligen lyckas uppmärksamma det här kravet i valrörelsen, tror jag att det kan ha en mycket positiv inverkan på valresultatet.
Allt detta belyser tydligt att det offentliga inte ska leka företagsamhet, samt att det offentliga inte ska lägga sig i hur privata rättssubjekt (företag och privatpersoner) väljer att spendera sina pengar.
Det är dags att dra upp tydliga skiljelinjer mellan offentliga och privata intressen.
Att jämföra fantasipensioner med socialbidrag och a-kassa är väl lite som att jämföra russin med vattenmeloner, hm?
Och precis när man hade glömt hur infantila kommentarerna var innan modereringen så sätts det igång igen...
"privata rättssubjekt"... dear god.
De avtal som irriterar mig mest är riksdagledamötenas fantastiska löne- och pensionsvillkor. Jobba 12 år o du är "set for life" vilka andra jobb ger den fallskärmen? Och då kan du under dina 12 år ha författat inga motioner eller annat till riksdagen eftersom det inte finns några som helst krav på motåtgärd. Sitt med i ett par utskott, vilket är en del av ditt jobb, o få sen extra betalt. Ha ledig t hela sommaren med full lön. Politker är det främsta gräddfilsjobbet i Sverige!! Ett otroligt slöseri med gemensamma resurser...
Angående gräddfilsuppdrag. Det finns två riksdagsledamöter från mitt (och Alis) parti som jag träffar i olika sammanhang. Jag kan då rakt säga att de inte är lediga hela sommaren, eller "slöar" i största allmänhet. Generellt ser de slutkörda och hängiga ut.
Plena-fri tid är inte ledig tid. När det gäller den ena ledamöten kan jag säga att hans "lediga" tid har partidistriktet ganska god koll på- då är han ute och träffar väljare och medlemmar. Dessutom- i alla fall i mitt distrikt och mitt parti så blir du knappast omvald två gånger om du inte gör någonting. Sedan att systemet med livstidspension är överdrivet och borde förändras det är en annan sak.
Sedan tror jag att arbetsbördan är större för en riksdagsledamot från t.ex. v eller mp än för en sosse eller moderat. Fler frågor per person så att säga!
I love my MP!
För övrigt- att Steen är socialdemokrat är snarare ett tecken på hur långt till höger sossarna har gått...
Hennes kampanjande mot en restriktiv alkoholpolitik är motbjudande!
Bobbo said...
Erkänn. En sådan här historia uppfattar du som en ren pungspark mot dina egna maktambitioner Ali. Du lyckas bara brodera ut texten men man förstår.... Man förstår dig verkligen.
1:05 PM
-----------------------------------
Nej den visar att högern inte skyr personförföljelse emedan dom dom pratar om "statsministerns fru" och inte om "VD´n i Systembolaget" när dom beskriver ett avtal mellan samma VD och hennes styrelse som skrevs INNAN hon träffat Person.
Det är ett flagrant exempel på dom dubbla standarder för etik och moral som högern oupphörligen pytsar ut istället för att sälja sin politik.
Oavsett vad man anser om VD förmåner inom näringsliv och stat så stör mig högerns "spel" mer.
Det är väl alldeles glasklart uppenbart att det här inte handlar om att Steen är kvinna utan om att hon är en sossepamp som fått extremt välbetalda jobb av sina pampkollegor och som ny skyddas av sin pampmake och hans gamla pamppolare.
---------------------------------
Nej det är inte alldeles glasklart.
Det är däremot glasklart att din post är luft och att du också ägnar dig åt samma personförföljelse som Muf pysslat med när det gäller Steen.
Synd att breven mot Reinfeld inte togs upp av åklagagare så att era excesser också kunde ha blivit prövade så vi slapp skitsnacket i fortsättningen.
jag är lite intresserad av hur det ser ut i bobbos hjärna. jag tror dom flesta fattar vad som lyser igenom i dom inläggen...
/j
Bobbo, du har en alldeles normal förmåga att uttrycka dig vulgärt och ohyfsat. Gratulerar.
Ali skrev:
"...risken att brinna i helvetets sju cirklar..."
Helvetet har NIO cirklar, åtminstone enligt Dante. ;-)
Å, herregud!
Jovisst, jag har rättat till. Tack.
De besuttna plockar på sig, kommunister eller självutnämnda socialister o kapitalister. Makt korrumperar. Samma andas barn. För det första skall utnämningspolitiken ifrågasättas. I detta fall en kvinna, inte annat än en flört för godsherren Göran. Att driva företag vet hon inget om o skulle med alla mutskandaler vara sparkad för länge sedan om hon satt i det privata näringslivet. Därtill är hon byråkrat och har ingen som helst kompetens för företagsamhet.
Nomenklaturan skapar sitt eget regelverk för alla sossar o liksinnade. Folket låter sig som vanligt luras och profiteras på. Det beklagliga är att vänstern gör skillnad och ser mellan fingrarna. Det är för jävligt, sossarna skall bort.
Skicka en kommentar