fredag, mars 17, 2006

En nygammal analysman

AMS har upptäckt ett misstag i sin beräkning av antalet lediga jobb som arbetsgivare anmält till arbetsförmedlingarna. Det har skett en viss överskattning på grund av eventuella dubbelbokföringar.

DN kör med anledning av detta ett flertal stort uppslagna artiklar, krönta av ett värdigt komplement till ”analys”-metodiken på politiksidorna. En medarbetare på ekonomiredaktionen intervjuar en annan medarbetare. Bland annat följande dialog förs:
Påverkas Ams trovärdighet?

- Ja, i högsta grad. När de uttalar sig om vad som ska hända på arbetsmarknaden kommer det att tas emot med större tveksamhet.
Detta är intressant. Högeralliansen har problem med att arbetslösheten sjunker och sysselsättningen ökar. Man har därför ägnat sig åt en djupt ohederlig sifferexercis med egenhändigt konstruerade definitioner som vevas i parti och minut. Och så har man bedrivit kampanj mot AMS som myndighet. Särskilt aktiva härvidlag har folkpartiet varit. Det spelar nu liten roll att SCB:s arbetslöshetsmått bygger på helt öppet redovisad och internationellt jämförbar standard. Inte heller att det nu aktuella problemet med AMS redovisning av anmälda lediga platser inte spelar någon större roll för bedömningen av arbetslösheten – AMS prognos som byggde på de osäkra siffrorna överensstämmer till exempel med SCB:s siffror på faktisk arbetslöshet i februari, och prognosen för 2006 ändras inte. Det spelar inte heller någon roll att oavsett beräkningsproblemet så är trenden densamma.

Det som spelar roll är att borgerligheten med hjälp av DN oförtrutet kör på med sin valstrategi: att inte prata politiska förslag och konflikter, men desto högljuddare bedriva smutskastnings- och nedmalningskampanj. Trovärdighet är ordet för dagen. Och i förhand aviseras nu möjligheten att fortsätta med en helt egen, propagandistiskt förvriden beskrivning av ”vad som ska hända på arbetsmarknaden”.

Den som intervjuas i DN-artikeln är för övrigt Johan Schück. Schück ägnade stora delar av nittiotalet åt dagligt inhamrande av nödvändigheten att nedmontera svensk välfärd. Han valdes 1973 till ordförande i folkpartiets ungdomsförbund. Då efterträdde han Lars Leijonborg. Mellan 1992 och 2002 var han ordförande för stiftelsen Liberal Debatt som utger idédebattorganet med samma namn. Han är nu styrelseledamot.

Hatten av för den liberala debatten.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns flera fakta som är ganska intressanta i denna frågan:

(s) har suttit vid makten nästan hela tiden har regelbundet använt felvisande arbetslöshets-statistik för att vinna politiska poänger. Detta sker även genom att ösa in skattepengar för att dölja arbetslösheten på olika sätt. Dessa "insatser" ökar förstås alltid under valår.

Den korrupta utnämningsvägen som används och genompolitiserade myndigheter med en kultur av att slicka uppåt och sparka nedåt är sedan länge väletablerad och välkänd i Sverige. Statliga chefer jobbar för att åstadkomma det de tror att de inflytelserika partimänniskorna vill. Folk som vågar gå ut med information om missförhållanden hamnar ute i kylan och oönskade utredningsresultat dras tillbaka när de visat sig vara olämpliga.

Och i den här röran väljer Ali som vanligt att vara nyttig idiot och Partiet...

Anonym sa...

Ali Esbati måste grina över att vara en framträdande talesman för en koalition som är så maktlös, så oförmögen att besluta, så prisgiven åt olika krafter som vill koalitionen illa.

I tio års tid har denna maktlösas konstellation innehaft majoriteten i sveriges riksdag, och tydligen (om man ska tro Esbatis ord på denna sida) är man helt oförmögen att åstadkomma någonting pga av en förvisso stor men ändå lokal stockholmstidning.

Men då kan man ju som väljare fråga sig: om nu denna konstellation är så utlämnad till mycket starkare krafter, varför i hela friden ska man rösta på den konstellationen i nästa val? Då är det ju förvisso bättre att rösta på en koalition som har förmågan att åstadkomma någonting, en koalition som har mera makt än den sittande.

Eller hur? Så, rösta nu på Maud. Där har vi en rejäl person som kan tala om var skåpet ska stå.

Ali Esbati sa...

Skön analys av Björn. Eftersom vi har borgerliga dagstidningar som bedriver kampanj för borgerligheten så ska vi rösta på borgerligheten för att lösa detta dissonansproblem.

Man måste bara älska högerns demokratisyn.

Ali Esbati sa...

Till anonym: Nej, hela poängen är att man kan säga masssa saker om sossarna, men arbetslöshetsstatistiken är inte "friserad". Statistiken och de metoder som används för att ta fram den är öppet tillgängliga hos SCB. Även arbetsmarknadspolitiska åtgärder är öppet redovisade. Ditt inlägg är ett ganska bra sammanfattning av hur den borgerliga propagandaapparaten fungerar.

Anonym sa...

DN/Epressen kommer lansera en "sosse-skandal" i veckan fram till valet. Sen utvärderar men "utdelningen" i sina opinionsundersökningar. Övriga medier vågar/vill inte utmana denna dagording. Det hela är absurt.
Bra post som vanligt Estabi.

Anonym sa...

Nja, jag vet inte hur länge Flamman, NSD, Aftonbladet, och så vidare har varit borgerliga tidningar - men jag får väl tro dig på ditt ord att det är så. Eller är det kanske så att allt som befinner sig till höger om SKP på den politiska skalan är borgerliga?

Naturligtvis är det relevant att ifrågasätta din analys eftersom vänsterns demokratibegrepp synes ganska ihåligt.

En ytlig analys ger ju att eftersom demokrati fungerar på individnivå - dvs rättigheter, skyldigheter - så är det ju irrelevant att gruppbestryka svårdefinierade grupper med demokrati. Det är med andra ord inte gruppen arbetslösa som har demokrati, det är en individuell arbetslös som har det. Det är inte gruppen enbenta manliga sömmerskor med psoreasis som har demokrati, det är en enbent manlig sömmerska med psoreasis.

Genom grupptänkandet - som ju ändå går på tvärs av nysocialisternas begreppsvärld där allt är materialism och hör sen - kan man komma till en analys som du har gjort ovan om Den Stora Konspirationen mot den stackars gruppen vänstermänniskor.

Agens, reagens, syntes och antisyntes existerar inte. Den rigida befolkningspyramidsanalysen styr, och ju längre ner människor befinner sig i pyramiden, desto mera synd är det om dem eftersom de ju aldrig kan agera eller reagera på egen hand utan hänsyn till någon grupp. Jag skulle kunna fortsätta i evighet med invändningar, men detta är ju ett kort medium och jag får nöja mig med den ytliga analysen.

Av den anledningen har du helt fel. Av den anledningen har vänstern inget demokratibegrepp värt namnet. Av den anledningen kan jag roa mig med att sarkasmera över er förvillade människor och önska att ni skulle öppna ögonen och tänka själv snarare än att referera partiboken hela tiden. Agera, reagera! Det är av den anledningen vi har demokrati i det här landet, för att du ska kunna göra just det, snarare än att ta hänsyn till vad grupp du nu anser dig tillhöra.

Tacka den liberala demokratin för detta privilegium.

:)