tisdag, mars 28, 2006

Fransmännen måste vara tokiga

I persisk mytologi figurerar demoniska väsen under namnet div. De älskar att ställa till med ödeläggelse och ondska. Karaktäristiskt är att de agerar rakt motsatt till vad de ombeds göra. Begreppet bildar roten i den moderna vardagspersiskans ord för ”galen” – divane – ”som en div”; demonisk, motvalls. Demonernas konsekventa motsträvighet kan dock utnyttjas av den mångförslagne hjälten, för att få dem till självförgörelse – beordrade att göra sig själva gott, åsamkar de istället resolut sig själva skada.

Kanske är det så resonemanget nu går i nybonat nyliberala centerstugor, när man betraktar de sociala konvulsionerna i Frankrike. Här har den nytänkande franska högerregeringen förbarmat sig över populasen och kommit med ett alldeles blixtrande förslag om rättslöshet för de unga – givetvis för dessas eget bästa, som de icke själva begriper. Och vad gör dessa otacksamma galningar? Protesterar! Går i generalstrejk, som vore de ovetande om sin plats i vår Herres med osynlig hand styrda skapelse. De skulle ju visa framtidstro, skrida fram som ivriga bävrar! Men så detta. Vi anar demoniskt inflytande från den ännu inte bortinformerade världskommunistiska hydran, samt AMS.

Djupt nere i de mångförslagna centerhjältarnas natursköna sinnen, gnager dock måhända en orolig tviveldjävul: tänk, bara tänk, om det är tvärtom, att det de organiserande, protesterande, strejkande gör, är att ta Maud Olofsson på orden. Det finns ”ingen viktigare uppgift än att ge barn och unga framtidstro”, sade hon vist. Nu är det den framtidstron de bemäktigar sig. Inte som la Lutte Finale, men som en del i en större strid mot nyliberalt bakåtsträvande, en strid i vilken vi bär ansvaret för ett frontstycke när det nu nalkas val i höst.

56 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg Ali men jag ställer frågan varför organiserar inte ni tillsammans med SSU och SAC, LO och lite skönt utom parlamentariskt vänster en fett demonstration för att slå vakt om LAS???
Fältet står öppet..
Var fan är rörelsen när den behövs? Det skulle kunna vara en jävla bra upptakt till den kommande valrörelsen, att engagera dom unga mm. Kalla mej naiv men jag tror också att den här frågan går att samla folk kring som annars har svårt för att samarbeta. Ut i skolorna och på universiteten!!

Anonym sa...

Bra artikel Ali! Men det där med att ta beslut utan folkstöd "för att de inte förstår sitt eget bästa" är väl precis vad vänstern vill i en hel rad frågor, t ex delad föräldraledighet?

Anonym sa...

Det som nu sker i Frankrike är ytterligare ett bevis för att fackmonopolets makt måste brytas.
Nu blir det väl att lagen ändras tillbaka och så är fransmännen tillbaka på ruta ett igen.
Det är säkert mycket bättre med ett nytt lagförslag som tvingar arbetsgivare till anställning. Att vänstern aldrig lär sig? Måste vi gå samma öde till mötes som forna öst-europa innan förnuftet infinner sig.

Elisabeth Biström sa...

Lysande som vanligt Ali. En grej bara - skrider verkligen bävrar?

By the way, Robin Hood: arbetsKÖPARE, tror jag var ordet du letade efter.

Anonym sa...

"Det är bra att du roar mig för det är jag som betalar din frukost."

Och jag betalar infrastukturen din använder till att skriva dina små kommentarer, men vad har du gjort för att förtjäna det? Du är inte det minsta lustig. Skärpning!

Anonym sa...

Fråga till Ali eller annan försvarare av fransmännens aktioner:
Tror ni att arbetsköpare köper mer eller mindre arbete om det blir förenat med mindre osäkerhet?

Anonym sa...

"Låt hjältarna demonstrera för sin "rätt" att avkräva en arbetsGIVARE lön för ett jobb som de inte vill ha utfört."

Nu är det ju inte Gregers Snabbköp två kvarter bort som ska ta det ansvaret, utan stat, kommun och landsting. Eftersom arbetaren då också så att säga är arbetsgivare (tillsammans med alla andra) så fixar det sig ganska fint.

Anonym sa...

"Tror ni att arbetsköpare köper mer eller mindre arbete om det blir förenat med mindre osäkerhet?"

Personligen tror jag att arbetsköpare köper precis så mycket arbete som krävs för att uppnå optimal vinst enligt deras bedömning.

Med tanke på att ungdomar i nuläget har mest osäkerhet i sina anställningar, samtidigt som de har högst arbetslöshet, finns det ingenting som tyder på att ökad osäkerhet skulle leda till fler anställda. Den franska högerregeringen har alltså tänkt fel, precis som Maud Olofsson.

Ali Esbati sa...

Beth: Jag vistas inte så ofta i naturen. Vad gör bävrar när de ivrigt tar sig fram? Skrinnar? Surfar? Travar? ;-)

Anonym sa...

Istället för att försämra villkoren för arbetssäljarna så skulle man ju kunna slakta den heliga nyliberala kon "jämviktsarbetslöshet", såväl i Sverige som i resten av EU. För det är ju ett vedertaget, om än nertystat, faktum att våra arbetslösa faktiskt är dygnetruntjobbande inflationssänkare, såväl i Sverige som i Frankrike. Genom att släppa den ensidiga fixeringen på inflationsbekämpning och stimulera med efterfrågeskapande åtgärder, nyanställning inom den offentliga sektorn och selektiva skatterabatter, t.ex. för arbetsgivare som nyanställer, skulle man kunna sänka arbetslösheten. Men mys-Maud och gänget ser hellre att arbetsgivarna får rätt att sparka ungdomar utan att behöva ange något skäl. På vilket sätt det skulle leda till fler jobb har jag faktiskt ännu inte lyckats klura ut.

Anonym sa...

Maud sa också: Jobbet är det som ska ge dig trygghet - inte bidrag. ÄR det också fel och djävulskt? Och bävrar hade väl antagligen varit jättefyndigt om VP hade kommit på det, eller hur, Ali?

Anonym sa...

Så nu vill vänstern att ungdomarna ska fösas in i samma fälla som kvinnorna.
Att för sin yrkesverksamhet och utkomst vara beroende av stat, landsting och kommun.
Det har ju bara medfört att svenska kvinnor gått från ofrihet i hemmet till ofrihet på arbetsmarknaden.
Men kör ni ert lopp. Så småningom hamnar vi alla i diket. Skattefinansierade jobb har ett övre tak för hur många de kan bli och får vänstern styra lär vi snart få reda på var det taket går.
Majsan

Anonym sa...

Demonstration mot uppluckringen av arbetsrätten
Nätverket "Förenade Arbetare" kallar till demonstration den 28:e mars till stöd för generalstrejken i Frankrike mot försämringen av anställningstryggheten för alla under 26 år.


--------------------------------------------------------------------------------

Kallelsen:
Tisdag 28 mars kl. 18.00 på Sergelstorg möts vi för att demonstrera vårt stöd för våra franska kamrater som samma dag går ut i generalstrejk mot ett lagförslag som minskar anställningstryggheten för personer under 26 år. Lagen går ut på att arbetsgivare som anställer ungdomar ska ha rätt att inom två år säga upp dem utan motivering. Samma förslag har Centerpartiet planer på att lägga i Sverige. Så demonstrationen är även mot att Centern vill minska de rättigheter vi kämpat oss till i Sverige och med det splittra oss och ställa arbetare mot arbetare.

Arbetsgivarna i EU har en plan för hur arbetsrätten bit för bit ska monteras ner. Samma förslag dyker upp samtidigt i flera olika länder. Idag är det anställningsskyddet som ska skotas, i morgon strejkrätten. Frankrike visar vägen genom att omedelbart göra motstånd. Och vi måste nu göra dem sällskap i försvaret av arbetsrätten. Endast som en enad arbetarrörelse som kämpar tillsammans över generations-, köns- och statsgränser kan vi stå emot arbetsgivarnas försök att luckra upp arbetsrätten. Vi vill ha mer inflytande över våra liv, inte mindre!

Förenade Arbetare, en del av den internationella arbetarrörelsen och Osynliga partiet

Anonym sa...

Staffan W.... helt rätt, ös på bara. Tvinga företagen att anställe medelst lag. Expandera offentlig sektor till oigenkänlighet. Låt oss bygga ett nytt DDR där det gick 2 arbetare på varje jobb. Smart.

Anonym sa...

Det roliga är att Staffan W och Ali tror att de är progressiva när de bygger nya DDR.....

Wille sa...

För det är ju ett vedertaget, om än nertystat, faktum att våra arbetslösa faktiskt är dygnetruntjobbande inflationssänkare
Så går det när man har Fiat valutor som inte baseras på något annat än att "Staten säger att pengarna är värda så mycket".
Smidigt för staten som har sin egen lilla penga-maskin, ka-ching! Dåligt för folk som antingen får gå arbetslösa, eller extra-beskattas medelst fiat-valutans inflation när staten trycker nya pengar.

Fram för verkligt värdebaserade valutor knutna till verkligt guld eller silver (som finns lagrat någon annanstans än i statens fantasi), så kanske vi slipper en total valutakollaps framöver.

Anonym sa...

"Expandera offentlig sektor till oigenkänlighet."

Det skulle faktiskt räcka väldigt långt om man bara expanderade den till igenkännelighet. Exempelvis de nivåer som rådde innan den senaste borgarkrisen, 1991-1994. Vänsterpartiet har ett förslag som går ut ungefär på det, om än inte riktigt så långtgående.

Anonym sa...

Hehe, nu börjar kommentarerna bli lite sjuka igen, men än så länge på ett underhållande sätt.

Självklart ska vi bygga ett nytt DDR (SDR?) och måla om hela Sverige i färgskalan beigt till mörkgrått. Jag kan tänka mig att bli partiordförande och statsöverhuvud om inte Ali redan tjingat. Sen kommer vi att spåra alla som här uppvisat kontrarevolutionära tendenser och skicka dem på omprogrammering.

Skämt åsido, synd att borgare har så svårt att låta bli att slira med argumenatationen. Vem har sagt att företag ska tvingas anställa? Med efterfrågeskapande åtgärder kommer företag att anställa för att det finns ett behov av arbetskraft. Som det funkade i Sverige fram till nittiotalskrisen m.a.o.

Anonym sa...

Nämn en "efterfrågeskapande åtgärd".

Anonym sa...

och måla om hela Sverige i färgskalan beigt till mörkgrått.

Det utfördes redan av sossar och övrig vänster under 60-,70-tal.
Mycket av kulturhistoria strök med när "folkhemmet" byggdes.
Låt vara att de inte hann med allt.

Anonym sa...

Vad bra, då är det mindre jobb kvar att genomföra när vi bygger det nya SDR.

Nämde några åtgärder i mitt första inlägg.

Anonym sa...

"Mycket av kulturhistoria strök med när "folkhemmet" byggdes."

Ja, vem fan behöver en modern lägenhet när man kan leva på poesi och kulturhistoria?

Wille sa...

Ja, vem fan behöver en modern lägenhet när man kan leva på poesi och kulturhistoria?
För Sverige är så tätbefolkat och bebyggt så enda ställena man kan bygga på är där det redan står byggnader?

Anonym sa...

Social rapport 2006 presenterades av Socialstyrelsen på tisdagen
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=532627
Hon berättar också att de synliga invandrarna har allt mindre möjlighet att komma i kontakt både med inrikesfödda svenskar och med andra invandrare.- Andelen fattiga ökar kraftigt, och mer i Malmö och Göteborg än i Stockholm, säger Danuta Biterman, projektledare för rapporten.



Den enda logiska följden av att man lagt om till en politik som syftar till att hålla uppe arbetslösheten på en officiell nivå på ca 10% (öppen och dold). I och för sig inget unikt i EU.

Man blir förundrat över den uppenbara bristen på interndemokrati inom S, hur i hela fridens namn har man kunnat låta Persson sitta kvar, i princip 12 år med en politik som är helt på tvärs med vad som varit fundamentet för S, arbete och en politik som håller arbetslösheten i schack.

Inte för att det finns det minsta som tyder på att alliansen kommer att föra någon fundamentalt annorlunda politik mer än att man skall klämma åt de redan drabbade ännu mer under enfaldiga populistiska ekonomiska paroller som går hem hos de som klarat sig något bättre och fått en ökande börda för de drabbade. I princip samma som S gjort och kommer at göra när valet är över.

Det mest man bisarra man kan läsa dessa dagar är S och sk vänster sidor, där babblar man på fullt allvar om hur viktigt detta valet är för att bryta ”högerpolitiken”, receptet för detta är att välja om Persson!!!

Ett ofta använt slagträ i dagens debatter är en historisk tysk ledare, som bland annat sa så här:

For the folk-community does not exist on the fictitious value of money but on the results of productive labour, which is what gives money its value.

Därmed behöver man inte hålla med denne tyske ledares ideologi eller mycket mer, men när våra ledare glömmer såna här fundamentala sanningar då får vi problem som leder till just nämnda typ av ledare.

Skillnaden idag är förstås att för en inte obetydlig del och mycket inflytelserik del av den moderna industribefolkningen är ett jämviktsläge med undersysselsättning inte något negativt och den accepteras mycket lättare än de insatser som behövs för att rätta till den.

Trots allt nog inte bara fransmännen som är tokiga.

Anonym sa...

"För Sverige är så tätbefolkat och bebyggt så enda ställena man kan bygga på är där det redan står byggnader?"

Nej, man skulle förstås kunna bygga lägenheter i de jämtländska urskogarna om man kände för det. Men lustigt nog verkar behovet vara större i städerna, som är tämligen tätbefolkade.

Wille sa...

Men lustigt nog verkar behovet vara större i städerna, som är tämligen tätbefolkade.
Lustigt nog ser Stockholm med omnejd ut mer som ett grönområde än en storstad uppifrån sett i ett flygplan.
Så nog finns det gott om områden att bygga på, om man kan leva med mer än 10 minuters gångväg till centrala delar.

Anonym sa...

hur i hela fridens namn har man kunnat låta Persson sitta kvar, i princip 12 år med en politik som är helt på tvärs med vad som varit fundamentet för S, arbete och en politik som håller arbetslösheten i schack.

Håller med om det. Jag känner ibland att sossarna nästan har förtjänat att förlora nästa val. de har inte gjort mycket för att återgå till det som var grunden för socialdmeokratisk politik fram till 1990 - arbete åt alla. Istället har de suttit på händerna, skickat några miljarder till AMS och hoppats att 60-talisternas pensionsavgångar ska lösa problemet åt dem. Vilket så klart inte funkat. Göran Persson utkämpar fortfarande gårdagens strider. Han är fast i budgetsaneringstänkandet. Dags för lite nytänk inom socialdemokratin.

Anonym sa...

...40-talisterna snarare

Ludde sa...

Utmärkt! Det är klart att fransmännen gör rätt i att kämpa mot ett förslag som kanske på sikt skulle kunna få ner ungdomsarbetslösheten till åtminstone normala europeiska nivåer.

Insider-outsider teorin har sällan varit mer aktuell.

Fast det är förstås bättre att fortsätta på den inslagna vägen med massarbetslöshet, utanförskap och brinnande bilar på Paris gator.

Sammanställning av Eurostatdata:
http://www.dnet.at/elis/Arbeitsmarkt/aminter_ALQJugendinter_Jahr_en.pdf

Anonym sa...

Ursäkta en stilla undran:

Om högern nu får som de vill och får en mer otrygg arbetsmarknad med sänkta löner, kommer inte det leda till att folk blir mer rädda om sina pengar och väljer att konsumera mindre, vilket i sin tur sänker efterfrågan och företagens intäkter?

Omvänt: om folk har en trygg tillvaro med en ordentlig lön, finns det då inte en chans att de konsumerar mer, efterfrågan höjs, företagen får högre intäkter som kan användas till att anställa fler.

Eller ryms inte de resonemangen i djungeln av färgglada diagram i nationalekonomin?

Varför ska högerns förslag gå ut på att hela tiden göra det sämre för människor?

Anonym sa...

Robin Hood (?) kanske inte har noterat att Frankrike har haft en högerregering sen ett tag tillbaka...

Anonym sa...

Robin Hood: Om du sänker ersättningsnivåerna och ersättningsperioderna för exempelvis akassa och sjukförsäkring, så blir resultatet även en sänkning av lägstalönerna.

Återigen: Varfrör ska högerns förslag gå ut på att göra det sämre för människor?

Anonym sa...

LO och lite skönt utom parlamentariskt vänster en fett demonstration för att slå vakt om LAS???

Aldrig! Det är LAS som gör att jag som ung får sparken först istället för gamla gubbar som går och drar bena efter sig.

Anonym sa...

"det en "otryggare" arbetsmarknad skulle ge är lägre arbetslöshet"

Nej, du tänker på löner. En otryggare arbetsmarknad skulle ge lägre löner.

Anonym sa...

En politiskt okorrekt åsikt om franska situationen. Dock väldigt träffsäker!

http://www.foxnews.com/story/0,2933,189420,00.html

Anonym sa...

Var inte det där bara den vanliga frankrike-bashingen som de mer korkade av amerikanerna brukar ägna sig åt? Att han sedan ljuger om vad demonstrationenrna handlar om är förstås helt väntat, med tanke på att det är Fox News.

Anonym sa...

"Jag förklarade just att det också leder till ökade reallöner."

Nej, du hittade på en liten fabel som inte har någon grund i verkligheten.

Anonym sa...

Artikeln från Faux News blir än mer underhållande då den är skriven av författeran till boken War on Christmas, som handlar om den ondskefulla konspirationen mot julen.

:D

Anonym sa...

"Keynesianistismens pyramidbyggande eller andra "efterfråganshöjande" åtgärder fungerar helt enkelt inte. Testat och vederlagt."

Funkade det inte helt okej i Sverige? Eller är det bara den mystiska och ack så magiska handen som har sett till att vi varje år ligger i välfärdstoppen i världen?

Anonym sa...

din mentala kapacitet har fallit kraftigt sedan du började hänga på rättshaveristiska högersajter.

http://www.vexen.co.uk/countries/best.html

försök att fundera på om det kan finnas ett samband mellan den nordiska välfärdsmodellen (o liknande i cananda o holland) och resultaten i de här rankningarna.

Anonym sa...

Men Erik, Sverige ligger fortfarande i topp! Se bara på UNDP's Human Development Index! Det mäter inte enbart BNP per capita och PPP - som nyliberaler brukar stirra sig blinda på - utan även trivialiteter som livslängd, barnadödlighet, läskunnighet, fattigdom, hälsoindikatorer och en mängd andra godbitar.

Men det är ingen större slump att högern är bakåtsträvare och vill tillbaka till ett system med livegenhet...

Anonym sa...

Bobbo: Har man inga sakliga argument kan man ju alltid skriva lite dravel, eller hur?

Anonym sa...

Bra skrivet! :D själv är jag här nere i röran och ser allt på nära håll. Håller mig helt neutral och skrattar åt alla som tror sig veta vad de talar om, men har helt fel. Vissa har inga argument för det de gör så de anvander sig av våld istället...

Anonym sa...

Vissa har en förkärlek för att lägga upp fåniga diagram och PDF-filer istället för att argumentera. Hur någon kan hänvisa till Fox News som en intressant mediaröst i något sammanhang är för mig rätt svårbegripligt, men kanske ett tecken på hur illa det är ställt med svensk borgerlighet.

För övrigt är det väl inte så mycket att höja på ögonbrynen över, att andra länder hinner i kapp Sverige i BNP. Vi fick ett ekonomiskt försprång efter andra världskriget, när resten av Europa låg sönderbombat. Det var länge sen, och det fanns inget skäl att tro eller ens önska att det försprånget skulle vara för evigt. Sverige toppar dock alla mätningar som även beaktar välstånd, livskvalitet och sociala förhållanden. Men det vet vi ju sedan länge att sånt är petitesser för våra kära nyliberaler.

Ali Esbati sa...

Bra att du betackar dig för de mått som säger något om hur folk har det i samhället, till förmån för sådana som inte säger nåt om hur folk har det i samhället.

Jag tror att det rätt väl klargör de politiska skiljelinjerna här.

Anonym sa...

Vad lever du i för värld människa? Med det där snedvridna rättvisepatoset som du ger uttryck för kan man ju tycka att det är lite märkligt att du aldrig ens kommer i närheten att ifrågasätta orättvisorna i kapitalismen, ett system som verkligen sätter i system att "ta ur andras fickor och stoppa i sina egna".

Borgerlighetens senkomna engagemang för de arbetslösa är ju rörande. Men klingar lite falskt när man förstår att deras lösning på problemet är att göra det lättare att sparka människor.

Sverige toppade för övrigt även alla mätningar gällande sysselsättningsfrekvens, tills dess att sossarna och borgarna genomförde sitt nyliberalt inspirerade systemskifte i början av 90-talet.

Anonym sa...

Grundförutsättningen för en fungerande kapitalism är att de arbetande på ett företag skapar ett mervärde som de aldrig får del i. En annan grundläggande kapitalistisk tendens är ökad exploatering utan hänsyn till människor och miljö. Bara sånt som högern hatar, fackföreningar, sociala lagstiftningar och omfördelande skatter, gör att människor slipper arbeta för slavlöner 12 timmar 7 dagar i veckan. Man behöver dock inte gå särskilt långt tillbaks i tiden, eller röra sig så långt geografiskt i nuet, för att hitta exempel på vad jag snackar om.

Jag upprörs mer över att låglönearbetare i USA tvingas ha flera heltidsjobb samtidigt för att kunna överleva än att jag betalar 30% i kommunalskatt i Sverige.

Anonym sa...

Tröttnar du aldrig på att ha fel?

While the bottom 10 percent of American workers earn just 37 percent of our median wage, according to Shulman, their counterparts in other industrialized countries earn upwards of 60 percent. And those are countries that provide health care and child care, which cuts the economic pinch considerably.

http://www.metafilter.com/mefi/29912

Det är ju inte så svårt att räkna ut att med en lön för heltidsarbete på 5-6000 så klarar man sig inte på ett jobb.

Marx teori om mervärde är en utmärkt hjälp om man vill förstå vad som verkligen försigår i en kapitalistisk ekonomi. Just därför är det ju logiskt att nyliberaler inte gillar den.

Kapitalismen skapar välstånd för några få. Det krävs en social(istisk) omfördelning från rika till fattiga, och en lagstiftning som tvingar på systemet sociala och ekpologiska hänsyn, för att kapitalismen överhuvudtaget ska överleva de spänningar som den skapar.

Om du tror att de enda ställen på jorden som är fattiga är "socialistiska" så är du så blåögd att jag inte vet om det är lönt att skriva mer. Ut och res lite! Socialistiska stater idag är rätt sällsynta, Kuba är väl det enda exempel som jag kommer på, om man inte räknar in Nordkoreas underliga familjediktatur också. Resten av världen är kapitalistisk, och till stora delar fattig. Barn som jobbar ihjäl sig i sweatshops i Asien svär nog knappast över hur "socialistisk" deras regering är.

Och när det gäller Sverige, det är rätt väl undersökt hur det svenska skattesystemet slår ut fördelningsmässigt. Det gynnar konsekvent lågavlönade, som får ut mer än de betalar och missgynnar högavlönade som måste bidra med mer än de får tillbaks. jag kan förstå att det är ett surt äpple att bita i för vissa.

Anonym sa...

Är du så slapp Staffan W att du inte orkade läsa svaret på sidan du klistrade text från?

*sigh* That's just because in those other countries the top of the scale doesn't make as much either. It's a simple tradeoff: efficiency (and total prosperity) vs. equality of distribution.

A friend of mine lives in Sweden. He loves it, because everyone is content: they know that working harder can not make them much richer (because of regulation and taxes), and that not working at all will not make them much poorer (because of welfare). So everyone just relaxes and accepts their position in life.

Another friend of mine lives in the Netherlands. He says that for many people at the bottom of the economic scale, receiving welfare pays more than they could make at a full time job. So they simply don't work, unless they feel some duty towards personal responsibility.

And overall, both these countries are much poorer than we are, because that kind of distributional equality costs money and reduces efficiency. You pays your money, you takes your chances.

Anonym sa...

A friend of mine lives in Sweden etc...etc...

Another friend of mine lives in the Netherlands. etc...etc...

Otroligt flummigt. Det kallas anekdotiska bevis. Resten säger inget heller utan är bara en massa psykologiserande. Det har t.ex aldrig slagit dig att människor kan ha andra drivkrafter än pengar?

Anonym sa...

Jo jag läste vidare i tråden. Förutsatte dock att det svaret som du hänvisar till var så uppenbart hjärnslött att det inte förtjänade vidare kommentarer. Uppenbarligen överskattade jag vissas intelligens.
- Så folk i Sverige vill inte jobba mer för att tjäna mer pengar? Är det därför vi har slagit övertidsrekord år efter år?
- Så folk i Sverige är nöjda med att leva på a-kassa och socialbidrag? Det kanske man kan tro om man själv aldrig måst försöka klara sig på 3000 kr + hyresersättning i månaden.

Hong Kong var en klippig ö utan några som helst resurser, men har nu en blomstrande ekonomi där en skoputsare har en högre lön än vad en läkare hade för 50 år sedan.

Det kallas ekonomisk tillväxt. Knappast något exklusivt för ett kapitalistiskt system. Även om kapitalismen är ett effektivt sätt att organisera exploatering av arbetskraft och naturresurser.

Hongkong verkar ju vara det stående exemplet som alla nyliberaler kommer med för att bevisa nån grumlig poäng om kapitalismens överlägsenhet. Förstår inte riktigt logiken. Vi lever i en kapitalistisk värld. Hongkong må vara en ekonomisk framgångssaga (även om jag misstänker att man kan säga mer om saken än så). Men varför ska kapitalismen bara bedömas utifrån dess framsida? För varje framgångssaga finns det andra exploaterade, fattiga regioner att jämföra med.

Att diskutera fattigdom i USA med borgare är ju alltid lika roligt. Här är en kommentar från en katolsk organisation som kämpar mot den ökande fattigdomen bland amerikaner:

While the Census figures reveal a significant number of Americans living in poverty, many experts feel that the measures used by the federal government drastically underestimate the real scale of poverty in America - primarily because the official poverty thresholds are considered "too low." Many experts believe a more realistic poverty threshold for a family of four would be in the area of $30,000 a year - and that a more accurate estimate of the poverty rate in America would be 30% of the total population. (Economic Policy Institute, 2001.)

Eller vad sägs om det här:

A single parent of two young children working full-time in a minimum wage job for a year would make $10,712 before taxes - a wage $3,968 below the poverty threshold set by the federal government. (U.S. Department of Labor; U.S. Census Bureau

70-80000 före skatt, och med det ska man dessutom betala socialförsäkringar? Fantastiskt land USA. Och det blir bättre för varje år som republikanerna sitter vid makten.

http://www.usccb.org/cchd/povertyusa/povfact4.htm

Anonym sa...

"Vart syns denna kapitalismens baksida? Är det i de nyöppnade fabrikerna i Kina där unga arbetare tjänar dubbelt så mycket som sina föräldrar?"

Bl a i att dom unga kinesiska arbetarna i dom nyöppnade fabrikerna inte får vad dom förtjänar.
Det ser kapitalisten till att ta hand om.

Anonym sa...

Klart det inte räcker för Tuomo med dubbelt så bra betalt. Se till så att anställningsavtal och löner blir såna att folk blir av med jobben efter att fabrikerna slagit igen. Rättvisa heter sånt har jag för mig.

Anonym sa...

Jaha. Det var en liberal syn på saken, tillika tolkning av ordet rättvisa.

Anonym sa...

nix tuomo. jag beskrev bara hur socialism "funkar". men att medvetet eller omedvetet missförstå är ju kommunistens signum.

Anonym sa...

"nix tuomo. jag beskrev bara hur socialism "funkar". men att medvetet eller omedvetet missförstå är ju kommunistens signum."

Ja, ja. Mycket ska man höra från en som inte ens kan stava till sitt namn.