tisdag, mars 21, 2006

Laila Freivalds avgår

Freivalds uttryckte det som att ”det i rådande läge är omöjligt för mig att bedriva ett seriöst arbete”. Det är helt riktigt. Rent allmänmänskligt är det i ärlighetens namn också lätt att förstå att man tänker ”jag skiter i det här”.

Det är bra att Freivalds avgår. Det vore desto bättre om detta leder till att gränsen för statens och dess myndigheters ingripande mot publiceringar på papper och på nätet dras skarpt för framtiden. Vi får hoppas och agera för det, för som jag skrev i förra inlägget, är det knappast så oppositionen ordnat sitt agerande.

Borgerligheten är nu gissningsvis lite butter. Stalltipset är att resten av veckan ägnas åt angrepp på Göran Persson och hans ”ledarstil”. Tröttsamt light i förväg.

Vi torde för övrigt vara ganska många som är glada över beskedet att det inte är Bo Ringholm – inget ont om honom i allmänhet – som blir den permanenta lösningen som blivande utrikesminister.

Det är ett intressant val som väntar. Sveriges utrikespolitik har under Göran Perssons ledning - och han är en statsminister som verkligen själv satt tonen för utrikespolitiken - försämrats systematiskt och dramatiskt. Ibland har Anna Lindh beskrivits som en person som i alla fall i viss mån drog åt ett annat håll i utrikespolitiken. Den som under hennes tid studerade uttalanden i till exempel Palestinafrågan kunde se sådana nyanser i en utveckling som ändå i sin helhet gått åt förstärkt ursäktande av och stöd till den israeliska vålds- och ockupationspolitiken. Det är knappast några nyansskillnader man kunnat skönja med Freivalds. Hon och Göran Persson har tillsammans plattat till utrikes- och säkerhetspolitiken inför USA:s stormaktsagerande och tömt de principer man vid högtidliga tillfällen håller upp, på innehåll.

Nu nämns Carin Jämtins namn som möjlig efterträdare till Freivalds. Enskilda personer har sällan avgörande betydelse för politikens inriktning, men oviktigt är det förstås inte heller. Jämtin har stor sakkunskap och hon har i vissa frågor – till exempel just Palestinafrågan – uttryckt en annorlunda syn än Persson. Det vore välgörande om den nästan helt utraderade progressiva internationella solidaritetstraditionen i socialdemokratin fick en liten boost med Jämtin i regeringen. Men det är Persson som bestämmer.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jojo, Carin Jämtin som utrikesminister! Nej tack! Hon som ser en säkerhetsbarriär som fruktansvärd men inte säger knäpp om terrordåd som lett till åtgärden.

Hon verkar helt inkompetent. Men jag förstår att du, Ali, tycker det är bra.

Anonym sa...

"Hon som ser en säkerhetsbarriär som fruktansvärd men inte säger knäpp om terrordåd som lett till åtgärden."

Som skyddsbarriär är den ju helt verkningslös. Palestinierna utsätts fortfarande från daglig terror och landannekteringar från Israel.

Anonym sa...

anonymous: Jag älskar din kommentar! Klockren! :D

Anonym sa...

Här är en rockad som jag vet att några som inte har något att säga till om i (s) skulle vilja se: Jämtin ny utrikesminister, Barbro Holmberg (som är en belastning som migrationsminister) blir ny biståndsminister, Bosse Ringholm, (som ändå inte är någon tillgång nånstans) blir ny migrationsminister...

Anonym sa...

Som sagt, ingenting om terrorn. En barriär är "fruktansvärd", terrorn inte värd att tas upp.

"...Som skyddsbarriär är den ju helt verkningslös..."

Ja, klockrent om man räknar israeliska liv som värdelösa. Människofientliga små ener här, ni som raljerar om småbarn som sprängs. Det ni stödjer skadar båda folken i konflikten.

Anonym sa...

En muslimsk kvinnas syn på barriären i en krönika skriven av Irshad Manji i New York Times:

“...After all, this barrier, although built by Mr. Sharon, was birthed by “shaheeds,” suicide bombers whom Palestinian leaders have glorified as martyrs. Qassam missiles can kill two or three people at a time. Suicide bombers lay waste to many more. Since the barrier went up, suicide attacks have plunged, which means innocent Arab lives have been spared along with Jewish ones. Does a concrete effort to save civilian lives justify the hardship posed by this structure? The humanitarian in me bristles, but ultimately answers yes....”

Beundransvärt ställningstagande mot terror och mot ödslande av liv på båda sidor!

Anonym sa...

http://www.nytimes.com/2006/03/18/opinion/18manji.html?ex=1300338000&en=5bcee9d86aa4e6c5&ei=5090&partner=rssuserland&emc=rss

Titel:"How I learned to love the wall"

Anonym sa...

Han heter Bosse Ringholm, och inget annat.

Anonym sa...

Jag tycker att det var bra att hon avgick. Bra för Persson och socialdemokraterna, Persson är duktig och korrekt. Jag skulle utsett Ulrika Messing till Utrikesminster. Hon är kvinna och medlem i regeringen, hon är dessutom snyggast och blir bästa tillgång i valrörelsen. Lycka till!

Anonym sa...

(OJ vad buggigt - så där såg det inte ut på previewen - försöker igen utan url) Ja eftersom DN idag säger det första positiva om en sossepolitiker på tre år och kampanjar sig illgröna för Jämtin så måste det betyda att de har nåt riskigt smaskigt på henne. DN har ju gått från "obunden liberal" till arg borgarjycke i koppel de senaste åren och känns numera som en ren kampanjtidning för alliansen. Det måste vara nåt lurt, mark my words.

olydig sa...

Vilken skräll att A-K Roth direkt skulle börja diskutera Israel. Verkligen oväntat...

Anonym sa...

Ville inte göra dig besviken, Olydig.:) Får titta in då och då trots brist på tid och påminna er som glömmer så lätt eller aldrig har brytt er om terrorn offer bland på båda sidor. Men Carin Jämtin (artikeln drog upp namnet, inte jag!) som utrikesminister efter hur hon beter sig utrikes är aktuellt; Jämtin blev ju ökänd för sitt uttalande. Hon kan ju komplettera om hon glömde nämna orsaken till stängslet. Som det var ignorerar hon terror men skäller på barriärer, men inte på dem i Marrocko, Indien och Saudiarabien förstås även om de byggts på suveräna nationers områden Vilken lättviktare! Läs inlägget från NYT. Komplettera gärna med något annat Jämtin stått för/gjort/trott på inom utrikespolitiken då hon som sagt är aktuell som förslag på utrikesminister. Eller har du något annat förslag? Ohly ???