söndag, mars 26, 2006

Mördarskolan, TV-tips

Idag 15:55 på SVT1 (Repris imorgon måndag 09:29):
Mördarskolan

I Monroedoktrinen från 1823 slog president Monroe fast att Nord- och Sydamerikas var USA:s angelägenhet. Det smutsiga jobbet att försvara storföretagens intressen och den härskande klassen mot de fattiga massorna skulle dock göras av folk på plats. Därför har USA utbildat sydamerikanska militärer och blivande diktatorer. Den mest kända av dessa utbildningscentra var School of the Americans.
Genom School of Americas utbildade alltså USA-regeringen i decennier aktivt och målmedvetet mördarband och tortyrexperter. Många av avgångseleverna blev ”presidenter” och militärdiktatorer.

För några år sedan bytte SOA – som i folkmun gått under namnet School of Assassins – namn till det närmast ironiska ”Western Hemisphere Institute for Security Cooperation”. Hundratusentals människor i Latinamerika har blivit mördade, torterade, våldtagna av skolans elever och deras trupper. Som journalisten Willy Gutman skriver i inledningen av en artikel om skolan:
Getting rid of someone is easy. Destroying popular aspirations takes more effort but you can always count on a volunteer or two to do the dirty work.
Kolla också in sidan School of Americas Watch.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ett sunt samhalle ar ett dar det finns en allman, kritisk debatt om politiska skeenden. Detta passar inte in pa USA. Det finns ingen kritisk debatt kring School of the Americas i USA, nar man for det pa tal tas det som ett skamt eller en konspirationsteori. Tank om amerikanska medier skulle granska sin tortyr- och terrorutbildning lika hart som man i Sverige granskar tobleroneaffarer och andra relativt sma fragor. Da, kanske, skulle samhallet kunna utvecklas.

Agarkoncentrationen gor inte saker battre for debattklimatet.

Anonym sa...

Kommer att ses!

Ludde sa...

Låter intressant! Observera även hur högervridet och högerpropagandistiskt SVT är som sänder program som detta!

Anonym sa...

Martin: lustigt att du låter kritik av tortyr och statsterrorism representera "vänster", och att ett riktigt högervridet SVT hade underlåtit att sända program om dessa frågor.
Är kritik av terror "vänster", och är tigande av detsamma "höger"?
Ja, i praktiken verkar det ofta vara så i alla fall...

Anonym sa...

Rätt bra, men för lite siffror och fakta. Uppskattningar om hur många hundratusentals människor som skjuits, bombats och torterats ihjäl hade varit på sin plats. Så även detaljer om de bakomliggande ekonomiska intressena och t.ex. de nyliberala demonteringsreformerna som nu på senare år mött allt hårdare motstånd.

Borde ha varit mera aktuellt också: Vad händer i dag?

De långsamma bildsekvenserna med sorgsen musik var mest bara överflödig. Vissa av berättelserna, särskilt den där lärarinnans, var dock rakt på.

Min rykande heta recension. Varsågoda!

Anonym sa...

Värt att notera också hur skolans företrädare blåljuger massmedia rakt upp i ansiktet. Som översten (Moyne?) som hävdar att Amnesty International (som han själv förstås är medlem i) har ställt sig bakom skolan sverksamhet... klipp över till Amnesty-representant som inte har den blekaste aning om vad karln snackar om. Hitlers propagandastrategi lever och frodas på sina håll uppenbarligen. Små lögner är mesigt, det är dom stora, fräcka lögnerna som gäller. Jag spår mannen en lysande framtid i amerikansk politik. Inte alla kan stirra rakt in i en kameralins och blåljuga utan att blinka.

Anonym sa...

"Låter intressant! Observera även hur högervridet och högerpropagandistiskt SVT är som sänder program som detta!"

Tyckte "vänster"-Martin och förväntar sig därmed att ta in en poäng i förvirring för framtida bruk.

Förvisso sant ändå men med en viktig detalj att reflektera över:

SVT liksom övriga propagandaorgan i västliga marknadsdiktaturer, KAN vara tillräckligt "oberoende" att ta upp en sådan här sak vilket i sig är beundransvärt, men uteslutande alltid ur ett anglo-amerikanskt perspektiv.

Detta är en del av problemet med den "nya amerikanska världsordningen" eller NWO som förs av IMF eller krigas fram, andra värderingsgrunder än de strikt anglo-amerikanska försvinner trängs undan och misstänkliggörs precis som lokala alternativ där MCDonalds & Coca Cola drar fram.

Den "FN-Tribunal" upprättad och till 95% finansierad av USA där man nyligen valde att avrätta den huvudåklagade efter lyckat försvar och efter att man misslyckats rentvå Tysklands/USAs uppstyckning av Jugoslavien, är förutom en sydkorean (ett land alliearat med USA)helt och hållet etniskt anglo-amerikansk så också många av de NGOer som säger sig värna om våra "demokratiska" rättigheter.

Detta är ett problem,programmet Ali refererade till är ändå förhållandevis bra och duger åt amerikaner som inte kan hitta sitt eget land på en världskarta men för oss andra inte lika ignoranta och indoktrinerade vore det bättre att få se saken ur offrens perspektiv ur andra kulturella värderingsgrunder.

Anonym sa...

Skrev en kommentar om det hela på bloggen, för alla som är intresserade av att lära sig om/komma ihåg USA:s och dess lakejers brott i Latinamerika...

Anonym sa...

inkimar:
Jo, alla som är höger och alla som känner ens ett uns sympati för liberalism är faktiskt fascister.

De är fasliga fascister som vill styra över människors liv, och som vill att alla ska vara ofria och ha det dåligt.

Det säger sig självt att samma personer gillar terrorism, oavsett om det är statsterrorism eller ej.

Anonym sa...

Om detta ämne från PBS, Public Broadcasting System:

http://www.pbs.org/newshour/bb/military/july-dec99/sotamericas_9-21.html

Anonym sa...

Sedan kan man ju fråga sig vilka "mördarskolor" svenska skattebetalare faktiskt har stött i sina program utomlands. Kan man säga att Sida som skickat hemliga 20 miljoner som gått till en palestinsk propagandacentral (Expressen 30 mars) är fritt från klander? Som inte bryr sig att pengar går till dem som rekryterar terrorister? Svenska staten ska skämmas! Glad nu, olydig?

Ali och kompani talar ofta och gärna om sten i glashus. Passar nog in nu.