söndag, mars 26, 2006

Europaperspektiv

Norska Sosialistisk Venstres ”Wonderboy”, partiets vice ordförande Audun Lysbakken (jag har nämnt honom tidigare, här och här) har gett sig in i bloggvärlden. Det blir med säkerhet en mycket intressant källa till information om och progressiva analyser av läget i Norge och världen.

Ett av de första inläggen är en direktrapport från Frankrike, där en betydande social mobilisering har mött högerregeringens angrepp på ungdomars anställningstrygghet, därigenom på alla löntagarnas sociala rättigheter.

Det är ett viktigt inlägg som sätter in protesterna i ett bredare politiskt sammanhang – något som varit en bristvara i den svenska rapporteringen om det som sker i Frankrike.
Nå ser alt annerledes ut. Nei-sidens seier i folkeavstemningen om EU-grunnloven i fjor var en kolossal inspirasjon for den radikale venstresiden. Og nå reiser fransk ungdom og fagbevegelse seg i en massiv protestbølge mot høyresidens angrep på unge arbeidstakeres rettigheter.

[…]

Opprøret mot CPE er en stor inspirasjon for alle oss som er opptatt av å slå tilbake nyliberalismen i Europa. I Frankrike har harde angrep mot velferdsstaten blitt slått tilbake gjennom folkelig mobilisering før. Kampen som fransk ungdom nå fører for sine rettigheter i arbeidslivet er en prøvestein for hva høyresiden og arbeidsgiverne kan få presset gjennom, også ellers i Europa. Vi har derfor all grunn til å støtte dem!
Det sista är värt att understryka. Särskilt i ett Sverige där Maud Olofsson i en riksdagsdebatt om ungdomsarbetslöshet kan säga:
Jag är mamma och politiker på samma gång. För mig finns faktiskt ingen viktigare uppgift än att ge unga framtidstro.
En framtid med social misär och förrförra seklets klassklyftor. Det är inte så svårt att tro på Maud. Desto viktigare att ta strid mot.


* Bildmontaget gjort av Kaj J.

14 kommentarer:

Anonym sa...

280.000 CNE avtal ingicks de 6 första månaderna. Det är mer än socialdemokraternas öppna arbetslöshet.

Peter Björkman sa...

Om regeringen Chirac tvingas dra tillbaka delar av sin avreglering av ungdomsarbetsmarknaden, kan det faktiskt vara en viktig återvändsgränd för den hittills tiill synes ostoppbara liberaliseringsvåg som svept över världen det sista kvartsseklet.

Peter Björkman sa...

Finns ju fler exempel på att liberaliseringen stöter på allt mer välorganiserad och inflytelserik patrull. (Ett par exempel finns på min blogg Uppenbar hemlighet. SCA:s styrelseordf. samt Finlands utrikesminister står här för patrullen.)

Anonym sa...

Percy!!

Anonym sa...

anonym->> och din poäng é? Du kan inte bara titta på antalet avtal som slutits, utan du måste ju faktiskt jämföra det med något, annars så har din siffra inget värde :P Nu har ju det franska konjunkturinstitutet jämfört och titta på en massa andra faktorer också, och kommit fram till att CNE inte ger några fler jobb.

Anonym sa...

Ursäkta, här skulle ju kommentaren sitta.....
Vägen ur ungdomsarbetslösheten är reglering och åter reglering. Lagstifta, liksom med rätten till heltid, bort ungdomsarbetslösheten och tvinga genom lag företag att vardera företag skall anställa minst en person till. Jättebra, så skall problemen kollektivt lösas i detta Kalle Anka land!

Sedan lek med tanken att Sverige var en delstat i Amerika. För det första skulle det vara den fattigaste och efter några år den folktommaste. Ingen skulle välja att bo där med det orimliga skattetrycket. T o m Ali skulle nog flytta från sitt socialistiska paradis av skatte- och arbetsskäl (jobb i andra stater). Min grabb går ur universitet i juni, har ett erbjudande som ger 11000 dollar i månaden med 27% skatt. 3 månaders provanställning, inget fjoll med LAS där inte. Lyckas han inte, får det bli ett jobb med mindre betalning, men det viktiga är att det i motsats till Kalle Anka landet Sverige, finns jobb för en 25 åring. Momsen är 8% tror jag. Flickvännen tjänar strax över 5000 dollar som sjuksköterska. Hur kan det komma sig den landstingstyrda sjukvården lönar så illa. Det är ju enligt vänstern en perfekt modell med starka inslag av planhusshållning.
De har pengar att betala försäkringar och spara samt sätta av till pension. Stackars Kalle Anka landets unga generation, det blir en jätteblåsning med pension.

Ibland är verkligheten riktigt obehaglig för alla statskramare.

Anonym sa...

Fantastiskt. Och om jag ger ett exempel på någon som inte har det så bra i USA, är det då beviset för att USA är ett skitland?

Anonym sa...

Protesterna beror på det socialistiska tänk som genomsyrar de franska samhället.

"36 percent of French respondents felt that "the free enterprise system and free market economy" is the best system. That's the lowest response from any of the 22 countries polled and compares with 59 percent in Italy, 65 percent in Germany, 66 percent in Britain and 71 percent in the United States. "

Difficulty of hiring and firing workers. France 142 of 154

Anonym sa...

Daniel.....självklart finns det fattiga i USA precis som här. Det är bara att åka runt i våra segregerade förorter o ta sig en titt. Men nu snackade vi jobb. I USA finns det jobb i motsats till här. Du kanske inte får det du önskar med en gång, men åtminstone kommer du in på arbetsmarknaden och kan så småningom ta dig vidare. Sedan är beskattningen rimlig. Grabben hacka sig fram med skitjobb, 8,5 Dollar i timmen under studieåren. Inte mycket, men med 7% skatt gick det att överleva om än bitvis mycket knapert.

Sen kan ni prata om arbetsrätten allt ni orkar. Den blir tämligen menings- och verkningslös när efterfrågan på arbetskraft av skilda skäl saknas. Våra politikers skyldighet är att ge förutsättningar för jobb. Ytterligare reglering, eller upprätthållande av den nuvarande, leder ju ingenstans. Vi sitter trots allt med eget facit i hand.

Jenny Grannas sa...

booyah!

Anonym sa...

Men vafan, det är ju skillnad på jobb och kalle anka-jobb för att använda din egen terminologi:

"Men nu snackade vi jobb. I USA finns det jobb i motsats till här."

Nej, det du syftar på är alla de miljontals olika, extremt viktiga sysselsättningarna som t.ex. bensinpumpshållare, plastkasse-packare, etc. Dessa jobb finns endast, och ENDAST, för att dölja arbetslöshetssiffrorna. Enda anledningen till att USA inte har högre arbetslöshet än Sverige är för att en stor del av befolkningen försörjer sig på ett flertal av dessa förnedrande ursäkterna till arbeten. Nu kommer nån kanske med "Men-många-bäckar-små-argumentet" men där blir också svaret NEJ!: Du tjänar inte ihop till en dräglig lön bara för att du har tio olika slavjobb varje vecka! Och om du vill snacka LAS sen kan du, med tanke på hur de fackliga rättigheterna och arbetsmarknadspolitiken i landet ser ut, kanske ganska snabbt räkna ut att en present-snöres-krullare inte känner sig jättetrygg med sin anställning.

Personligen skulle jag välja att arbeta för en lägre lön än a-kassan/welfare, men under den förutsättningen att jag känner att det jag gör är meningsfullt och att jag är behövd. Det är inte en bensinpumpare...

Sen går det att rätt snabbt lista ut att det är både fysiskt och psykiskt påfrestande med ett flertal anställningar och konstant miljöombyte.

Följaktligen tvingas man alltså konstatera att det är något ruttet i den stora staten i väst.

Anonym sa...

kalle anka-jobb? Är det vad dagens brat-vänster kallar de kneg som vanliga arbetare utför.

Anonym sa...

Schonas.... jag har inte pratat om Kalle Anka jobb utan om Kalle Anka land vilket vi också är. Men eftersom du ger mig uppslaget är det befogat att kalla alla plusjobb för Kalle Anka jobb. Konstlad arbetsterapi i brist på verklig politik. Tydligen har du bred erfarenhet av USA och vet hur det fungerar där. Enligt dig lallar alla omkring med diverse skitgöra. Förstår du inte ens själv hur löjlig du låter?
Grundfrågan kvarstår ändock, vilken du inte kan ta dig ur och som jag tacksamt emotser ett svar på.
"Ytterligare reglering, eller upprätthållande av den nuvarande, leder ju ingenstans. Vi sitter trots allt med eget facit i hand".
Så vad är lösningen på problemet?.......mer reglering?

Anonym sa...

Jag syftade på de s.k. "skitjobben" du själv refererade till, vilket du har rätt i att de är. Dessa utgör självklart inte hela yrkessektorn men en stor del. Man kan tänka sig att större delen av den tredjedel av USA:s befolkning som inte har råd med den livsnödvändiga sjukhusförsäkringen är desamma som utför dessa sysslor.

För att återkomma till lösningen på problemet är en att öka progressiviteten i skattesatsen, förmögenhetsskatten och sen expandera den offentliga sektorn.

Självklart går det att skapa arbeten genom att chocksänka skatter och avgifter men inte utan att klassklyftorna återgår till 1800-talsstandard. Följaktligen finns det inget problem om man är en anhängare av dessa.