söndag, april 30, 2006

1 maj!




Vår dag imorgon. Årets finaste dag.

Somligt är också sig likt. Det jag skrev förra året kan jag skriva också idag:

-----
Som vanligt kommer mörkermännen att krypa fram från sina hålor och säga att arbetarrörelsens högtidsdag är förlegad och borde läggas ned. Som vanligt kommer det att vara den enda dagen på året där tusentals människor kan samlas utan att få ett omnämnande i tidningen. Som vanligt kommer välnärda politiska kommentatorer säga att det ”glesnar i leden”, utan att ens ha varit på plats. Men just den dagen kommer alla de där lögnerna att kunna blåsas bort i sin fånighet, för det är faktiskt årets roligaste och högtidligaste dag, där vi möts i tusental under fanorna för att fira och protestera.

I år, med en skogstokig höger som aviserar rejäla tillbakarullningar av civilisatoriska framsteg, är det viktigare än på länge att pallra sig ut i våren och visa sitt ställningstagande. Kom med!
-----

I år kommer borgarna att ge sig på arbetarrörelsens högtidsdag lite extra. Det är valår och högerdominansen över den mediala dagordningen är total. Moderaterna har köpt annonser om att de är det nya arbetarpartiet. (Läs Annica Tigers ilskna reaktion – väl rutet). Låt dem hållas – tillsammans med sina distanserade fränder på redaktionerna. De demonstrerar genom sitt hånfulla förhållningssätt till folkrörelsearbete och organiserad kamp för en ljusare framtid bara sin ur klassförhållandena sprungna ignorans.

Det yttersta tecknet på politisk förvirring är när de frågar vad vi demonstrerar mot.

Vi högtidlighåller arbetarrörelsens historia och pekar fram mot nya mål för framtiden. De begriper inte att samhällsförändring handlar om så mycket mer än regeringsmakt – vad de små borgarproselyterna än må tro i sin valrörelseupphetsning. Kapitalet sitter på pengarna och makten. Det inkräktar på varje livssfär – striden står därför om just varje livssfär. Visst blir det oerhört viktigt att i höst förhindra grotthögern från att också bemäktiga sig de för val öppna maktpositionerna. Men det är en del av en mycket större kamp – en som tar ny sats under fanorna imorgon, i en blandning av beslutsam protest och sprudlande fest.

Själv ska jag gå i det tåg som många år i rad nu varit det största i Sverige – vänsterpartiets i Stockholm. Och förutom talen ser jag särskilt fram emot att höra grymma Advance Patrol, och så Flammans fest på kvällen.

Vi ses!

-----
Här är en lista med evenemang över hela landet
-----

9.30 Hedrande av de Spanienfrivilliga vid La Mano. Thomas Magnusson och Felicia Ohly talar.
12.00 Samling inför Vänsterpartiets demonstration på Medborgarplatsen. Div aktiviteter. Bland talarna finns Birgitta Sevefjord från Landstinget och Ann-Margreth Livh, Stadshuset.
14.00 Demonstrationen anländer till Kungsträdgården. Div aktiviteter.

Tal av Ulf Brandt, Seko, Ida Gabrielsson, ordförande Ung Vänster och partiledare Lars Ohly.

Björnbröder, Zarandea, DUB Sweden, Advanced Patrol och Daniel Boyacioglu underhåller efter mötet.

1 maj-fest på La Habana
Flamman arrangerar vänsterns 1 maj-fest i Stockholm. Vi öppnar dörrarna på restaurang La Habana (Sveavägen 108, T-bana Rådmansgatan, mitt emot Stadsbiblioteket) direkt efter vänsterns demonstration. Eftersnacka, ta en öl och en bit mat, titta på vår politiska scen och dansa till kompetenta DJ:s på stans tätaste dansgolv. 18-årsgräns, fritt inträde. Vi öppnar kl 15 och håller öppet till 01.00. I samarbete med Vänsterpartiet Storstockholm.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Den traditionella arbetaren är nära nog utrotad i Sverige. Ändå skall ungkommunister (de flesta slyngel med överklassbakgrund) ut och vifta och skrika med sina löjliga röda flaggor.
Det är patetiskt. Man mår illa.

Patrik Renfors sa...

anhteqbd: Är den traditionella arbetaren utrotad? Jag tror du behöver komma ut i verkligheten.
Det är bara att kolla på min arbetsplats, jag kan se att det är väldigt många traditionella arbetare där. Jag själv jobbar som en elektriker på ett stålverk. det är väl också ganska tradiotionellt. Och jag är inte ungkommunist, jag är kanske något mellanting i ålder. - Jag ska ändå ut och vifta med fanor idag, lyssna till bra proggmusik, tala och lyssna till andra tal, bland annat av vänsterns Anki Ahlsten. Vi är ett parti som vägrar vara traditionellt och vill förnya samhället från kapitalismen och patriarkatet!

Anonym sa...

Fan vad jag ska sjunga internationalen idag. Så högt alla i hela Stockholm hör...

Anonym sa...

They’re all gonna laugh at you!

Anonym sa...

Vilket patriarkat??, vi lever ju i ett dårus som snarare skall beskrivas som ett matriarkat.

Hur som helst är det löjligt. Vuxna människor som viftar med röda flaggor och sjunga Internationalen. Godsherren Persson skall väl också stå och skrika någonstans med sin rundhylta och pensionstinna hustru. Vadå arbetare, ....., det är smaklöst.

Anonym sa...

Upp till kamp ...

Båd' stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner.
Den rike inga plikter trycka,
den arme ingen rätt man ger.
Länge nog som myndlingar vi böjt oss,
jämlikheten skall nu bli lag.
Med plikterna vi hitills nöjt oss.
Nu taga vi vår rätt en dag.

CV sa...

Det bästa svaret på högeralliansens attacker är att många sluter upp idag. Hoppas det blir en stark dag för arbetare idag.
RS
kulturbloggen.com

Anonym sa...

Det smaklösa denna dag är att tjocksmocken Persson står och "rapar" solidaritet och utger sig som talesman för en förtryckt och utarmad arbetarklass.

Själv har han och Anitra sitt på det torra genom att öppet missbruka utnämningmakten till sin egen fördel. Godsherre,....,jo jag tackar jag, samt feta pensioner.

Går det att visa större arrogans och förakt för arbetande svenska medborgare?

Anonym sa...

Jaha, och varför talar inte A.Esbati någonstans då? Halsfluss?

Anonym sa...

Det är faktiskt rätt jobbigt att sjunga alla verserna på internationalen.

Personligen tycker jag dock att i princip allt i samtliga verser är ideologiskt sunt.

Saken är ju den att arbete är högre beskattat än kapitalinkomster.

Anonym sa...

Idag är det alltså arbetarnas dag. Idag skall alltså arbeterna få göra sina röster hörda.

De som talat är Persson, Sjödin, Ohly och andra höjdare. Dessa personer hörs dagligen i media.

Detta är med andra ord en dag då de gamla vanliga, som vi hör dagligen, skall tala ännu mer. Märkligt!

Jag är en trettioårig färdigutbildad timarbetare. Jag har en magisterexamen i biomedicin. Tror ni man får något jobb i socialdemokraternas och vänsterpartiets Sverige? Knappast! Jag försörjer mig på timvikariat inom vården och som lärarvikarie. Någon trygghet har jag inte. Blir jag sjuk har jag ingen som helst försäkring.

Varken Ohly eller Persson lyckas göra något för att hjälpa oss som försöker göra något av våra liv. Dock är de som vanligt duktiga på att hylla sig själva.

Men vem vet... En dag kanske man kan få ett tryggt och välavlönat jobb i riksdagen likt det Esbati har. Ett jobb som någon annan får betala med sina surt fördärvade skattekronor. Och sen kan jag ju av bara farten sitta och tala om för alla vilken hemsk människa denna höginkomstagare är. Allt i vänsteranda. Mer åt mig och ifrågasätt mig inte.

Anonym sa...

Micke,..., du har en poäng där. Dennna självutnämnda elit som Persson o övrig vänster representerar, skall tänka och bestämma för oss. Det enda de egentligen ser till är att sko sig själva efter bästa förmåga. Så mycket var idealismen och socialismen värd för Vingåkers store son.
Politiken har misslyckats, bättre att bli sin egen lyckas smed. Om möjligt gör så mycket oskattade inkomster som möjligt. Varför betala för dessa dårar som bara stjäl frukterna av vårt arbete.

1 maj är det dåligaste skämtet på jorden.

Anonym sa...

"Det är faktiskt rätt jobbigt att sjunga alla verserna på internationalen.

Personligen tycker jag dock att i princip allt i samtliga verser är ideologiskt sunt.

Saken är ju den att arbete är högre beskattat än kapitalinkomster."

Ja men då kanske du ska se dig om till höger då. Du kanske inte vet om det men vad grotthögern framförallt vill göra är ju att sänka skatten på arbete. Men det ses ju som ett civilisatoriskt bakslag att sänka skatterna med 40 miljarder. Vänsterpartiet vill gå i diametralt motsatt riktning och klämma ut ytterligare 40 miljarder ur folket.

Anonym sa...

Vad demonstrerar galningarna emot ? Det är ju de själva som på drygt 30 år förstört ett tryggt trivsamt land som Sverige.Det vore mer resolut om dom byggt en giljotin på varje torg och låtit landsförädarna lägga sina falska nackar däri och tagit sitt ansvar för att vårt land givits bort till invaderande muslimer och gangsters från hela jorden.Bort med dessa hycklare från maktens boningar och in med friska fläktar som tänker på landets bästa Sverige åt svenskarna inte till blattarna som med knivar försöker skapa respekt,vilka ynkliga små krakar dessa äro.

Anonym sa...

"Sverige åt svenskarna inte till blattarna som med knivar försöker skapa respekt,vilka ynkliga små krakar dessa äro."


-Innan "NASA-fysikern" har hoppade in i debatten var en ratt bra niva...

Anonym sa...

"Anonymous said...
Vad demonstrerar galningarna emot ? Det är ju de själva som på drygt 30 år förstört ett tryggt trivsamt land som Sverige.Det vore mer resolut om dom byggt en giljotin på varje torg och låtit landsförädarna lägga sina falska nackar däri och tagit sitt ansvar för att vårt land givits bort till invaderande muslimer och gangsters från hela jorden.Bort med dessa hycklare från maktens boningar och in med friska fläktar som tänker på landets bästa Sverige åt svenskarna inte till blattarna som med knivar försöker skapa respekt,vilka ynkliga små krakar dessa äro."

Ok, anhteqbd, borgarproselyt, botnia m fl. Ni har gott sällskap.