fredag, april 14, 2006

Aktuellt med Tage Danielsson

Efter att ha plöjt Harry Kullmans ungdomsböcker, lånade på Kulturhusets läsesalong, blev Hasseåtage min verkliga ingång till det svenska språket, och då särskilt Tage Danielssons lekfulla hantering av i grunden allvarsamma ting. Skulle jag ge mig in på den vanskliga uppgiften att lista böcker som förändrat mitt liv, skulle Danielssons Sagor för barn över arton år vara given.

Jag ser på Motallians att Claudio Skubla hittat en skrift av Danielsson, ”En soffliggares dagbok”, skriven inför valet 1968. Läs hela texten. Jag fastnade för det här Danielsson-citatet:
”Det är ett omtyckt argument inom oppositionen att regeringen har suttit alltför länge och därutav blivit orkeslös […] Och varför skulle just regeringen ha suttit för länge förresten? Oppositionen har ju suttit lika länge, och den är enligt egen uppgift vid full vigör”.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tage Danielsson är en höjdare. Har du läst Fritijof Nilsson Piraten? Om inte har du verkliga högtidsstunder att se fram emot.

Anonym sa...

Något jag tänkt på är att nu när vi haft fred sedan 1814 vore det väl uppfriskande med lite krig? Eller vad säger du Bobbo?

Dessutom, vänsterpartiets programkommision = makt? *fniss*

Anonym sa...

Svenska vänsternissar är ruggigt konservativa. De är livrädda för förändringar och de får lätt moralpanik.

Föreslå ett par procents sänkning i A-kassenivån eller att skatterna ska vara på samma nivå som för två år sedan och vänsternissarna tror att jorden ska gå under.

Föreslå privata casinon, legalisering av cannabis, fri prostitution, sena öppettider på krogen, arbetskraftinvandring från öst, proffsboxing eller fri alkholreklam och de går i taket. Helst ska det vara fettskatter, lag på cykelhjälm, rekommendationer från socialstyrelsen och totalt porrförbud.

Anonym sa...

Klarsynt av Tage. Gnällhögerns främsta (enda?) argument tycks vara att sossarna helt enkelt har suttit för länge vid makten. Tyvärr lär nog argument som "Sverige är en enpartistat" gå hem hos en stor del av landets rättshaverister och annat liknande folk.

Anonym sa...

Självklart är maktskiftesargument rent löjligt ihåligt och ger en god bild av den impotenta politiska oppositionen i landet där dessa i praktiken suttit på avbytarbänken i snart 70 år. Ett världsrekord i politisk impotens.

Tage D skrev detta 1968, mycket vatten har flutit under broarna sen dess. Detta var före ”kanslihushögern” tog den ekonomiska makten i det stora partiet, det var före det stora partiet gjorde privatiseringar, Philipskurvor, ”jämnviktsarbetslöshet” till sina normerr för SAP politik.

”Skulle vi, som lever i ett av världens bästa länder, rösta fram ...”

Jo vi lever kanske fortfarande i ett av ”världens bästa länder”, men för vem är det numer ett av ”världens bästa länder”?

Anonym sa...

Tage Danielsson var varken höger eller vänster. Han sa att det berodde på vilken sida man tittade ifrån. Min vänster är din höger alltså :)

Han sa också något roligt om att Sverige har ibland ekonomi, ungefär så här:

"Svenska folket har ibland ekonomi. Ibland går det och ibland går det inte alls."

Och, om den självsäkre(Ali?): "utan tvivel är han inte klok":)

Undertecknamn sa...

En annan fin dikt av Tage:

Råd till ett nyfött barn

Innan du blir kapitalist,
kommunist, monetarist,
anarkist, marxist, fascist,
terrorist, imperialist,
socialist, syndikalist,
eller rent av folkpartist,
måste lilla du förstå
att så snart som du kan gå
bör du stultande gå med
i det världsparti för fred
som går före allting annat.
Alla -ismer där vi stannat
är sekunda inte störst.
Freden måste komma först.
Gör den inte det min vän,
kommer inget efter den.