fredag, april 14, 2006

Iranhumor i DN

Apropå förra inlägget. Också i Iran har ungefär samma typ av politiska skämt varit vanliga. De var det under Shahen, och de har varit det under Khomeini och senare. Man kan kategorisera dem om man är road av det. Många handlar om mullornas dumhet och ociviliserade framtoning (ungefär som skämt i framför allt Polen, Tjeckoslovakien och Ungern och ryssarna). Andra är klassisk drift med religiöst hyckleri, åter andra om tomheten i propagandaretoriken, eller bara galghumoristiskt om regimens karaktär. (F: Varför blev Qom [religiös utbildningsort] aldrig bombat av irakierna? S: Varje gång de flög över trodde de att det bara var massa däck som låg utspridda).

Skämten har en social och politisk funktion i den iranska kontexten. De är viktiga och roliga. Jag har samtidigt sällan hört dem vara intressanta för människor utanför Iran. Men DN har nu en liten artikel om skämt som handlar om Ahmadinejads personliga hygien. Min gissning är att den uppgift som DN gör artikel av – alltså om Ahmadinejads reaktion och påföljande aktiviteter – är en typisk skröna. Men det är inte så viktigt. Det intressanta är att det blir dagstidningsjournalistik i Sverige.

Jag tror att vi ska se det här för vad det är. Operation demonisering och avhumanisering är igång. När de Stora Ledarna i Väster sätter igång sitt propagandamaskineri rycker det i utkanterna också. Inte som någon medveten konspiration, utan som en uppvisning i hur Västvärldens ideologiska dagordning verkar. Tajmingen och urvalet är centrala. Jag menar inte att notisen inte borde tryckas. Och jag skrattade gott åt exemplen.

Men skrattet fastnar ändå i halsen när jag samtidigt kan begripa vad läsningen gör med människor ”ute i stugorna” – förbereder för masslakt och imperialistiska övergrepp. Det är berättarens förhållande till det hon skämtar om som drar gränsen mellan plumpt skitprat och befriande satir.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Sen "kristna" deltar när Jesus i saligprisningarna nr 7 sa= de som håller fred är Guds söner. Och vidare tröstade och beredde psykologiska metoder under ockupationen. Anti-imperialismen mot "Herodes Surdeg" är ju klar.

Hur mkt socialism har genomförts i Iran? Skulle ju fördela inkomsterna - har det genomförts frågar jag mig. Prostitution under slöjan bedrivs ju. Men den sker väl konstant även här (C-jobb förslag, korttidsarbeten, ställa upp etc).
Men krigshetsarna får sin dom. Blair flög personlig 667 ggr med regeringsplan. Tog emot Irakinvasionen från Gud - enligt tidningsuppgift. Men det var satan själv för destruktion, splittring och spä på rivalitet mellan redan svaga grupper (shia vs sunni mfl).
De som trots all s k expertis inte visste bättre - som Fra o Tyskl trots allt gjorde (sen rävspel för "solidaritet") - visar ju mänsklighetens kunskaper just nu.

Anonym sa...

Angående hur högt taket är för politiskt humor i Iran: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&rss=1400&a=537240

Unknown sa...

Här kommer ett skämt (eller kanske har det hänt på riktigt!) som var vanlig bland vänsteraktivister under Shahens diktatur:

En dag gör den hemliga polisen - SAVAK - en razzia hos en "cheriki" (medlem i Fedayin Khalg). Mörkermännen vänder upp och ner på lägenheten och hittar en hög politiska skrifter allt från Marx och Lenin till diverse Fedayin-teoretiker. Efter många slag och sparkar erkänner mannen att han det facto är medlem i Fedayin och SAVAK-agenterna förbereder att föra bort honom. Plöstligt stanar en av agenterna upp framför en stor bild på Karl Marx som är upphäng i hallen.
- Skäms du inte inför din farfar, ryter en av hab och syftar på fångens dekandenta ideologiska ståndpunkter.

(Skämtet är roliga i originalspråk men visar den okunnighet som fanns bland regimens mördare och bödlar)

Anonym sa...

ang demoniseringen så är det för jäkligt att du är på rätt spår. Snart kommer en låt av Dolly Parton som handlar om Amerikanernas mod att gå in i Irak. Självklart hamnar den på "topplistan" över mest sålda skivor.
Vad kan vi mer vänta? Jo kanske bilder av en tjej springandes med en kattunge och i bakgrunden så brinner hennes hus och hennes familj har blivit "mördad" Bilder levererade direkt av Fox news på uppdrag av nån större PR byrå vars företagskultur är lika rutten som deras anställda. Att det sen råkar vara dottern till en ambassadör i USA eller Sverige är det väl ingen som bryr sig om.

Har vi tur så dyker det upp "bevis" på att Iran försökt skaffa sig atomvapen i Negeria (eller nåt annant märkligt land) Alla FN sändebud som säger motstatsen utsätts för en massiv förtalskampanj (Oavsett om de är svenskar).

Ett nytt krig är snart det enda hoppet Republikanerna har om de skall sitta kvar i kongressen i år.

Är det bara jag som är jävligt trött på att se repriser på tv?

Anonym sa...

"Anonymous 4:44 PM" har uppenbarligen tagit stort intryck av filmen "Wag the dog".

Har "Anonymous 4:44 PM" tänkt på att verkligheten kanske inte fungerar på samma sätt som på liberala hollywoodfilmer?

Anonym sa...

“What's amazing, Amy, about this is this, and what always surprises me about my country is, here we have a president that doesn't talk to people he disagrees with. ...

Bush doesn't talk to people he's mad at. He doesn't talk to the North Koreans. He didn't talk to the insurgency. When the history is done, there were incredible efforts by the insurgency leaders in the summer of 2003. I’m talking about the Iraqi insurgency, the former Sunni generals and Sunni and Baathist leaders who were happy to see Saddam go, but did not want America there. They wanted to talk to us. Bush wouldn't. Whether it got to Bush, I don’t know, it got in to four stars. Nobody wanted to talk to them. He doesn't talk to the president of Syria; in fact, specifically rejects overtures from al-Asad to us. And he doesn't talk to the Iranians. There's been no bilateral communication at all.

Iran has come hat-in-hand to us. A former National Security Council adviser who worked in the White House, Flynt Leverett, an ex-C.I.A. analyst who's now working at Brookings, wrote a piece a month or so ago, maybe six weeks ago, in the New York Times, describing specific offers by the Iranians to come and ‘let's deal.’ Let's deal on all issues. I’m even told they were willing to talk about recognizing Israel. And the White House doesn't talk. And it's not that he doesn't talk, it's that nobody pressures him to talk. There's no pressure from the media, no pressure from Congress. Here's a president who won't talk to people he's walking us into a confrontation with.”
Seymour Hersh

Anonym sa...

Såg inte att länken faktiskt fanns i posten.

Anonym sa...

Också roligt från Iran - NOT!

AP, Associated Press:

"....Irans president gjorde åter utfall mot Israel under fredagen och sa de 'närmar sig utplåning' (heading toward annihilation), bara dagar efter det att Teheran spred oro om sitt nukleära program genom att hävda att man framgångsrikt anrikat uran för första gången. President Mahmoud Ahmadinejad kallade Israel ett 'permanent hot' mot Mellanöstern som 'snart' ska bli befriat...."

Javisst fastnar skrattet i halsen. Skämtar han eller får vi veta så småningom vad galningen har tänkt sig?

Ali behagar att antingen ignorera Ahmadinejads hot eller på ett klurigt sätt komma till lillhitlerns försvar mot stygga skämtare. Ali som har sånt sinne för humor. Som inte har några tvivel.

"Utan tvivel är han inte klok" (Tage Danielsson)

Man mår illa.....

Anonym sa...

Ali VET vad han ignorerar. Det är det som får en att må illa...

Anonym sa...

Bombhögerns svenska slavsändare bankar på krigstrummorna inför västmakternas sista stora korståg (fast med ett "kors" av två trianglar lagda på varann med två blåa streck över och under).

Lyckas de sataniska krafterna förslava Iran i marknadsdiktaturens nyliberala tvångströja med ledarvargens militärbaser som ett lås mot vidare utvecklingsförsök, har man oljan säkrad och det Sionistiska projektet (nästan) avslutat, ett stor-israel mellan Eufrat och Tigris som kontrollerar inte bara denna gammaltestamentliga myt utan också den stora satan själv världsbanken och dess armeer....
När såg vi senast någon Israel-humor i BONNIER-DN?

Aldrig naturligtvis alla skämt om Wolfenson Sharon Perle och Cheney är ju ANTISEMITISM.....

Anonym sa...

Nyliberal tvångströja? Är det att det inte är tillåtet att stjäla helt fritt från medborgarna?

Det är väldigt skönt att det bara är runt 5% av folket som är egoistiska vänsterpartister. Annars skulle det riktigt snabbt gå åt helvete.

Anonym sa...

Mika verkar inte må bra? För man in Bonnier - kod för judefobi? - har man tappat sansen.

Pratet om Storisrael är bladder och dumheter. Israel är pyttelitet och kommer så att förbli. Att Israel har tvingats försvara sig mot flera krig och ett fortsatt terrorkrig är beklagansvärt. Mika har som många tappat balansen. Storarabien, Storsyrien däremot undrar man om? Det som gäller är naturligtvis den intolerans bland ett av världens första kolonialister som nu även utför folkmord i Sudan!!! Glöm inte Darfur!

Begrunda Ahmadinejads utfall och tänk på vad det står för. Sansade människor kan ha olika uppfattning om hur man ska reagera inför galningens utfall. Jag har hört att somliga hellre ignorerar karln som man gör en fjortis med befängda idéer. Men verkligheten är den att han har makt och begär som inte är av denna världen. Stackars iranier! Det anstår inte Ali eller någon annan att ignorera fascisten.

Anonym sa...

Givetvis vore ju det omvända inte bara önskvärt utan också heldemokratiskt dvs, en social tvångströja på samhällets 20 % nyrika samhällsparasiter.

Förhoppningsvis visar Frankrikes uppresning mot marknadskrafternas fascistunion vägen, så kan vi vanliga hederliga arbetare hjälpa till att klä av parasitklassen deras betungande stöldgods, upp till kamp!

Anonym sa...

Judefobi? inte alls, bara avsky mot fascism hur den än uppenbarar sig.

Den judiska grenen av fascism kallas sionism och är vägledande i globaliseringsimperiets nyliberala marknadsideologi.

Zionism is not a part of the Jewish religion, but rather is parasitic upon it. Most Zionists are Jews, but not all Jews are Zionists. To condemn Zionism as immoral (racist, vicious and depraved) is not to condemn Judaism.

Anonym sa...

Judefobi? inte alls, bara avsky mot fascism hur den än uppenbarar sig.

Den judiska grenen av fascism kallas sionism och är vägledande i globaliseringsimperiets nyliberala marknadsideologi.

Zionism is not a part of the Jewish religion, but rather is parasitic upon it. Most Zionists are Jews, but not all Jews are Zionists. To condemn Zionism as immoral (racist, vicious and depraved) is not to condemn Judaism.

Anonym sa...

Märk väl!

Ahmadinejad ständigt felciterad i marknadspravda dvs, AP BBC CNN SVT etc, talar ALDRIG om "judar" han talar om deras fascistiska gren (se ovan) SIONISMEN så som den uppenbarar sig i den USraeliska ockupationerna i mellanöstern, han talar om "a world without zionism" och en värld utan denna fascism som nu mördat miljontals människor i regionen vore ju verkligen önskvärt.

Anonym sa...

Mika, att sionism, strävan av judar som fördrivits att återvända till sitt hemland, skulle ha lett till mord av "miljontals människor i området" är för befängt att ens ge sig in på. Jag får dra slutsatsen att du har gjort anti-zionism till en religion på ett sjukt sätt.

Ta det lugnt!

Anonym sa...

”strävan av judar som fördrivits att återvända till sitt hemland”

Detta återkommande argument från ”israelvännerna”, man vet inte om man skall skratta åt denna verklighetsuppfattning från skymningslandet. I vart fall en märklig beskrivning av detta kolonialäventyr som krävde en av de stora etniska rensningarna under 1900-talet.

Anonym sa...

Samma tankar, samma språk.
Ahmadinejad - Ung vänster.

Anonym sa...

Läs lite ingående här om denna "strävan" Så klarnar begreppen över ditt naiva men mycket farliga hyllande av en fascistisk ideologi och dess apartheidstat.

När det gäller Israels övriga expanSionskrig kan ju denna illegala men priviligierade stat förutom hundratals miljarder amerikanska skattepengar och vapen årligen, tacka sin PR-lobby över att även Irakkriget är gratis och inget "israeliskt" liv behöver gå till spillo här, bara inavlade gojjims från amerikanska mellanvästern.

Anonym sa...

Mika, från dina olika inlägg kommer de mest fantastiska anklagelser. Vilka "miljoner" människor skulle ha mördats av sionister? Om du inte har källklart belägg är det usel lögn och du är lögnare eller lurad. Är det per derfinition alltid fel av en folkgrupp att vilja bo i sitt ursprungsland? Är det fel av palestinska araber att vilja bo i Mellanöstern? Är det fel av kurder att vilja ha ett land? Är det fel av palestinaaraber att vilja skapa ett Palestina??? Assyrier? Tibetaner? På vilket sätt kan man tycka att ditt användande av "inavlade gojjims" är rasistiskt, folkföraktande tom?

Bladder om storisrael, som enbart existerar i några få judiska fanatikers huvven och som inte anammats av huvuddelen av israelerna, är inte byggt på verkligheten. Fanatiker finns bland alla folk men man måste inte stödja dem.

Om du vill att det ska bli fredlig samexistens, vilket jag betvivlar, kanske du borde yrka på avväpning av terrorgrupperna, dem som med enorma utländska medel medvetet spränger ungar på glassbarer och helt öppet deklarerar att de vill krossa grannstaten. Svaret är, om jag tyder dina haranger rätt, är att Israel inte ska existera. Säg då det rakt ut i st. för att komma med en massa antydningar.Du får vara hur fanatisk du vill men min syn är att svenska skattebetalare inte ska ha med folkmord att göra!

Bladder om USAs garantilån till Israel, med tanke på hur mycket mer USA gett till arabiska länder och administrationer (PA) som inte varit ansatt av flera utplåningskrig och ett fortsatt terrorkrig, är nonsens, luranteri eller lögn. Du är helt borta, Mika, både från sanning och moral.

Igen, folk är folk. Ge dem en chans att skapa fredlig samexistens. Det gör man inte om man stöder brott mot mänskligheten, mordbombningar och hot mot ett lands invånare, specifikt riktade mot oskyldiga civila. Och det är det som skurkstaten Iran står för iom sitt bussande av Hizballah på värnlösa civila och för sitt hot mot den judiska staten. Ali har bindlar på eller så har han samma religion som du, antisionism i samma fanatiska form. Jag ser er som fascister som stöder en fasciststat, Iran.

Du ser mig säkert också som extremist. Jag kan bara försäkra att mitt engagemang riktas till att värna om oskyldiga människors liv, stopp av terrorism, garanterat fredligt stöd till dem som behöver det men inget stöd till mördare.

Shalom!

Anonym sa...

"Den som inte tror på konspirationer är naiv."

Anonym sa...

http://www.nmi.se/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=9