lördag, april 22, 2006

Nepal. Vänstern i första ledet

Omfattande folkliga protester har skakat Nepal den senaste tiden. Protesterna riktar sig mot kungens envälde och en bred koalition kräver demokratiska val. Militären har skjutit mot demonstranterna, med gummikulor, men när protesterna trappats upp också med skarpa skott. Ett tiotal människor har dödats och många fler skadats. Trycket från protesterna har dock varit verksamt. Efter hårdnackat motstånd har kungen nu tvingats backa. Men reträtten är begränsad, och protesterna fortsätter nu, i trots mot utegångsförbudet.

Nepal har knappast varit i något medialt och politiskt blickfång i Sverige. Vänsterpartiet har dock sedan flera år tillbaka goda kontakter i Nepal, bland annat genom det nepalesiska kommunistpartiet, som varit och är ledande i den demokratiska fronten mot enväldet, och fackföreningsrörelsen, GEFONT. (Här ett pressmeddelande från delegationsbesök 2004, här ett pressmeddelande från Ung Vänster 2005, skrivet av bloggbekante Tora Breitholtz, som deltog i Nepalbesöket). Kalle Larsson, som varit nyckelperson för kontakterna, har på sin blogg rapporterat kontinuerligt från händelserna i Nepal. Det är mycket intressant att följa. Här är ett inlägg som uppdaterats flera gånger, och här ett tidigare inlägg som innehåller många matnyttiga länkar.

Om gårdagens manövrer från kungens sida skrev Kalle:
Det betyder att han vill behålla en hel del makt själv, bland annat över militären. Han vill gå tillbaka till hur det ar för drygt ett år sen, innan han sparkade hela regeringen. Men folk är inte nöjda. Nyhetsrapporteringen i Sverige bygger på att folk visslade bifall till kungens tal, men det de egentligen gjorde var att visa avsky för att han inte avgår helt. Sjuparti-alliansen kommer att ha möte under morgondagen för att diskutera strategin, men än så länge fortsätter demonstrationerna. Det som idag hänt är alltså ett stort steg i rätt riktning men inte tillräckligt långt.
Jag har själv inte haft möjligheten att besöka Nepal, men haft förmånen att diskutera med representanter för våra samarbetspartners när de varit på besök. De bedriver ett oerhört imponerande arbete. I ett mycket fattigt land, inklämt mellan stormakter och utsatt för kraftig repression från kungens sida, organiserar de en avancerad kamp för mänsklig värdighet och modernisering av samhällslivet.

6 kommentarer:

Johan Persson sa...

Robin Hood är du okunnig eller bara intellektuellt ohederlig? Vänsterpartiets "kompisar" i Nepal heter Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist)och har alltid ingått i kampen för ett demokratiskt Nepal. Roligt att du, som så många andra liberaler, gillar diktaturen Kina förresten.

Anonym sa...

"Flitens lampa lyser över Kina" som Leijonborg sade. Snart har vi väl en liberal rebellrörelse i sverige.

I valet mellan profit och demokrati är borgerlighetens val självklart.

Robin Hood borde för övrigt kanske be Ali om ursäkt.

Länge leve det Nepalesiska folkets befrielsekamp!

Johan Persson sa...

Nå, hur menar du att jag ska tolka din hänvisning till Kinas inställning i frågan som ett av bevisen för att maoistgerillan är dålig annat än som att du tycker att den kinesiska regimen är en auktorietet som man bör lyssna på?

Men du ska ha heder för att du vågar erkänna ditt misstag och ber om ursäkt.

Anonym sa...

Det verkar som om okunnigheten om Nepal från de borgerliga rösterna på den här bloggen är total. Låt mig därför informera om följande, enkla fakta:

"Maoistgerillan" är INTE samma rörelse som det Nepalesiska Kommunistpartiet som Ali refererar till. Kommunistpartiet ingår i sjupartialliansen, och är alltså en kraft som här helt oberoende från maoistgerillan. Det finns tre starka grupperingar i Nepal som kämpar om makten: Sjupartialliansen (där kommunistpartiet ingår), monarkisterna runt kungen och maoistgerillan.

Just nu har sjupartialliansen och maoistgerillan bildat en (tillfällig) pakt för att få bort kungen och hans odemokratiska styre. Alla som vill kalla sig för anständiga demokrater bör givetvis stödja sjupartialliansen i denna kamp. Det gäller även anständiga borgare, för jag antar att det inte är så många som vill att kungen i Nepal ska fortstätta att styra landet som en medeltida monarki?

Anonym sa...

Här är länken till det kommunistparti som Ali och Vänsterpartiet stödjer och som jag upprepar INTE är samma parti som maoistgerillan:

http://www.cpnuml.org/

Anonym sa...

Vänstern i Nepal, en översikt:
http://www.broadleft.org/np.htm