torsdag, april 27, 2006

Politik som öppnar debattutrymme

Flamman kör igång med ett nytt, lite längre krönikeutrymme på inrikessidorna. På förekommen anledning ska jag understryka att jag bara är först ut, och inte ska skriva varje vecka. Dock oftare än tidigare, ungefär var fjärde vecka. Ur veckans krönika:
Nog är högeralliansen väl förberedd för att vid en valseger torpedera välfärdens fundament. Men arbetarrörelsens partier har också sig själva att skylla för att ha placerat sig i denna prekära situation.

[…]

Vänsterpartiet har med sin valplattform en möjlighet att spela en viktig roll för valrörelsen. Kraven är konkreta, och skulle om de förverkligas innebära kännbara förbättringar i människors liv. Men de öppnar dessutom ett rum för politiska samtal medborgare emellan, om var vi står och vart vi vill vara på väg.
Läs gärna hela.

10 kommentarer:

Anonym sa...

bra krönika.

Anonym sa...

"Torpedera välfärdens fundament" som i att sänka sjukersättningen med några enstaka procent?

Att som idag driva en politik som gör att allt färre arbetar och att tillväxten hålls låg är väl i allra högsta grad att att torpedera välfärdens fundament, eftersom det minskar de totala skatteintäkterna i mycket större utsträckning?

Anonym sa...

"Att som idag driva en politik som gör att allt färre arbetar och att tillväxten hålls låg [...]"

En lögn blir inte sann för att den upprepas. Om du vill att lögnen ska betraktas som någonting annat får du komma med någon sorts belägg.

Ali Esbati sa...

Nu tycks Anonym 1:02 över huvudtaget inte ha förstått vad krönikan handlar om, men påståenda är även i övrigt bisarra.

"Tillväxten hålls låg"

Beränad tillväxt 2006, procent:

Förenta staterna 3,5
Japan 3,2
Euroområdet 2,1
Storbritannien 2,2
Norge 2,8
Danmark 2,7
Finland 3,4
Sverige 3,6

"Allt färre arbetar"

I mars var 4,8 procent av arbetskraften arbetslösa och 3,2 procent i program. Obalanstalet på 8,0 procent minskade med 0,2 procent jämfört med samma månad 2005. Senast obalanstalet var lägre än året dessförinnan var i juli 2002. Under mars i år anmäldes 64 000 lediga platser till Arbetsförmedlingen. Det är 22 000 fler jämfört med samma månad 2005. Långtidsarbetslösheten bland ungdomar minskade.

SCB:s arbetskraftsundersökning för 2005, som publicerades i förra veckan, redovisade att arbetslösheten 2005 var 6,0 procent. Det är samma nivå som AMS angav i sin höstprognos 2005. Enligt SCB ökade sysselsättningen med 35 000. Det är 14 000 fler än i AMS prognos. Samtidigt ökade utbudet av arbetskraft, enligt SCB, med 38 000, det vill säga 13 000 fler än i AMS-prognosen.

Anonym sa...

Bra Ali! Nu tar det sig. Snart kan du det där med utrensning av oliktänkande.

Är det inte pinsamt att rensa bort inlägg som använder exakt samma vokabulär som du själv?

Uppenbarligen ÄR DET skillnad på skit o pannkaka.

Anonym sa...

jo, de rikare blir rikare medan de arbetslösa sätts i åtgärdsprogram.

Anonym sa...

"Torpedera välfärdens fundament"

Den största skillanden mellan alliansen och sossarna är ca 10% i de statliga "socialföräkringarna". Med tanke på att de flesta redan idag har tilläggsförskringar via avtal och fack, och de flesta inte är utförsäkrade så länge som 200 dagar så berör denna finjustering någon enstaka procent av befolkningen. Och de som ändå tycker reformen är dålig kan ju mycket enkelt spara undan pengar från skattesänkningen eller teckna en tilläggsförsäkring via sitt fackförbund.

De politiska alternativen är lika som bär.

Anonym sa...

Tror det var förra valet som de "borgerliga" vill sänka skatten med 30 miljarder. Från vänsterhåll gjordes det klart att detta skulle göra sverige till ett kallt samhälle. Nu förespråkar de "borgerliga" ännu ynkligare skattesänkningar...

För att sätta det i ett sammanhang vill jag poängtera att skatteintäkterna ligger på kring 1.200.000.000.000 kronor och 30 miljarder är 2,5% av detta.

Dessa 2,5% skulle alltså orsaka misär, svält och ond bråd död?

Anonym sa...

Fatta,...., statskramare med alla sina pekpinnar anser att svenska medborgare är en samling korkade idioter som är oförmögna att;

1 Ta hand om sig själva
2 Tänka själva
3 Förstå sitt eget bästa

Länge leve revolutionen!

Anonym sa...

Tur att vi har den intellektuella eliten på vänsterkanten. Oftast under 30 år och fyllda av erfarenhet o visdom som inga andra medborgare i detta land.

En självutnämnd nomenklatura som skall sätta allt på plats. Det enda som inger förhoppning är att detta parti under Ohlys genomkorkade ledning nu snabbt närmar sig 4% spärren.

Om G Persson slutar ge legitimitet till VP genom regeringssamarbetet, faller VP snabbt till marken o ur riksdagen. Vem kommer att sakna er?

Det enda sätt ni genom historien lyckats föröka er är medelst delning, konflikter och sekterism.

Ni är slut.